TEMAT: Siberia uprawia...

Siberia uprawia... 06 Maj 2014 10:41 #253835

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
O ,,ja już tego czerwonego na liliach u siebie też widziąłm,chciałam go złapać,,ale mi zwiał :evil:
Kolorowo i pięknie w Twoim ogrodzie. :)
U mnie bez przymrozków ;)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Siberia uprawia... 06 Maj 2014 11:00 #253839

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Ehh widzę, że nie tylko u mnie przymrozek zrobił swoje :dry: . Szkoda :cry3: . Cieszę się tylko z tego, że pozbawiona zostałam kwitnienia w tym roku, a nie całkiem roślin. Mogło być przecież gorzej :unsure: .

Iwonko - trzymam kciuki, żeby to już były ostatnie przymrozki tej wiosny :kiss3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Siberia uprawia... 06 Maj 2014 11:05 #253843

• EmTe
  • EmTe's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 19
Poskrzypka liliowa u mnie też już i na liliach i na czosnkach. Kilka sztuk tego już widziałam. Host nie okrywałam, troszkę dostały w kość, ale niewiele.

Siberia uprawia... 06 Maj 2014 13:12 #253887

• Adrian
  • Adrian's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1031
Oj mrozik swoje zrobił :(
Gratuluję PASJI, udanego występu oraz satysfakcji, jaką czerpiesz ze śpiewania!!

Siberia uprawia... 06 Maj 2014 16:56 #253989

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
[quote="Siberia"

P1020760.JPG

Narobiłaś mi nadziei na to cudo i co????

Siberia uprawia... 06 Maj 2014 19:35 #254082

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Mrówko, czekam na PW z adresem :-) Co prawda letko zdechły był wczoraj ten rozchodniczek, ale da radę... jak zwykle :devil1:

Nie zdążyłam przygotować roślin do wysyłki :jeez: Rodzina :club2: zapewniła mi inne atrakcje.
3 nędzne godziny w ogródku zajęło mi odkrywanie host, doprowadzanie całego bajzelku do porządku (czyli przerzucenie wszystkiego pod kompostownik) i zadoniczkowanie paczki od Mireczki :dance:
3 nowe hościska mi doszły :hearts: 2 w kłach mam na balkonie (Gemini Moon i Green Gold), ale Niagarę Falls musiałam wywieźć do ogrodu, bo tu nie miałam takiej dużej donicy :devil1:
Do tego 2 chryzantemy, miodunka, brunerka i żurawka a nawet słynny marcinek :woohoo: a także kokoryczka i to chyba wszystko :devil1:

Krótko mówiąc chce mi się śpiewać "Happy day" :happy: Można słuchać dopiero od 3 minuty :wink4:

Adrianie najbardziej oberwały drzewka i krzewy owocowe, ale część kwiatków i owoców ocalała, więc nie jest najgorzej. Bardzo mi zalezało na spróbowaniu moich pierwszych gruszek. Chyba jutro pojadę z pędzelkiem, bo owadów rój na ozdobnej jabłonce :jeez:

EMTE, dziś pierwszą czynnością w ogrodzie było zdjęcie z lilii pary robiącej małe poskrzypiątka i rozgniecenie jej butem na kamieniu :rotfl1: 5 sztuk mam już na sumieniu :devil1: Rozglądałam się za innymi, ale nie dostrzegłam następnych ofiar :devil1:

Aniu, w przypadku poskrzypki trzeba działać zdecydownie. U mnie w tym roku jeszcze bez pudła :happy-old: Zdejmuję ręką, lekko oszałamiam w palcach, a dobijam butem :happy4: I jestem z tego dumna :rotfl1:
To dobrze, ze wielu z nas przymrozki ominęły :-) Nikomu nie życzę takich strat... :kiss3:

Dorciu, nawet nie dopuszczam do siebie takiej myśli, że jeszcze mogą przymrozki powrócić. Przez 4 dni hosty pod okryciami urosły okropnie :devil1: szczególnie jedna :supr3: Na szczęście po godzinie hostowy placek wyjęty z czarnego płaskiego pudła wyprostował się i pokazał 30 cm wzrostu :rotfl1:

Tosiu, obiektywnie oceniając, a nawet subiektywnie :devil1: nie jest ładnie, bo brakuje mi z 10 pełnych dni na usunięcie zbędnych "zadarniaczy". Duża rabata floksowa kompletnie zarosła trawą, a nawet mozgą... :jeez: ścieżka, gdzie ma być trawnik też zarośnięta chwaściorstwem wszelakim. Około setki donic stoi gdzie się da i straszy...
Ech... istny pech :whistle:
Nie wiem od czego zacząć. Usuwać chwasty z rabat istniejących czy powiększać inne, też istniejące, żeby posadzić róże i floksy, a także hosty i dalie :happy3: :happy4: :ouch:

Potrzebuję rozmowy z terapeutą :idea2: PILNIE :happy3:

Katju, to mi zabiłaś ćwieka tym octanem :supr: Czyli znów muszę się dokształcać :happy:

Kilka wycinków z ogródka...

P1020843.JPG

P1020846.JPG

P1020847.JPG

P1020857.JPG

P1020855.JPG

P1020859.JPG

P1020850.JPG
'Winter Snow', chyba ze 4 kły :woohoo: albo i więcej :devil1:

P1020853.JPG
chyba 'Brim Cup', słodka :-)

Oż kurczęż, zapomniałam o kropce nad i :dance: :dance: :dance:

Ujrzałam dziś 1 BARDZO WAŻNY KIEŁ, w którego pojawienie się zaczęłam wątpić :oops: O mało trupem nie padłam, kiedy rozgrzebywałam profilaktycznie zrobiony na Miss Poland kopczyk, a kiełek ujrzałam 20 cm na prawo :happy3:
Znacznik "coś" wyjęło, a pamięć (czyli raczej pamiątka) podpowiadała, że sadziłam ją bardziej w lewo.
Miss Poland to hosta wyhodowana przez Naszą Pollusię :kiss3:
Foty nie zrobiłam, bo jeszcze czekam na 2. kiełek :devil1:
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2014 19:45 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

Siberia uprawia... 06 Maj 2014 19:50 #254096

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Oj to pojechałaś z tą robotą ostro!!
Fotki z sadu to jakby moje? Nie wiedziałam, że byłaś z wizytą.... Na gruszach co prawda nie mam takich zażółceń, bo płatki już opadły, ale czy zawiązki przetrwały? Wątpię. Jabłonie w większości tak dokładnie wyglądają, jak nie gorzej.

Nie zwróciłam uwagi na lilie, nie traktowałam ich jako rośliny bojące się mrozu. Hosty trochę przemarzły, ale niewiele na szczęście.
Masz prawdziwy busz hościany :woohoo:

Gratuluję występu, cieszę się, że się dobrze bawiliście :dance:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Siberia uprawia... 06 Maj 2014 19:54 #254105

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Siberio, kreda taka sama, jak do MW plus ocet jabłkowy 6% np. Kamisu.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Siberia uprawia... 06 Maj 2014 19:54 #254106

• Steasi
  • Steasi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 50
Przez Twój wspominek weszłam na wątek o Miss Poland. Ojeju jaka ona jest śliczna Nie dziwie Ci się Twojej radości :lol:

Siberia uprawia... 06 Maj 2014 20:15 #254129

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Siberko, rośliny polskiego przychacia, hm, podpowiedz coś może bardziej detalicznie. Tylko rudbekie mnie lubią z wzajemnością (żebym nie powiedziała w złą godzinę). Ostróżki wypadły z gry. Słoneczniczki? Coś nic mi nie przychodzi do głowy :think:
:hug: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2014 20:15 przez hanya.

Siberia uprawia... 06 Maj 2014 21:03 #254160

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
Siberia wrote:

Miałam dziś taki pomysł, żeby uprawiać niekłopotliwe rośliny :rotfl1:
Siberko, muszę Cię pocieszyć, że co roku nachodzi mnie taka myśl. I co? I co roku sadzę coś, co jeśli nawet, ciepło opatulone, przetrwa naszą zimę, to oberwie wiosną. Później łzy krokodyle wylewam nad delikatnym cudeńkiem :placze: , zarzekania się, że już nigdy i... robię kolejne nasadzenia :supr:

Siberia uprawia... 06 Maj 2014 21:10 #254163

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Maguś, dziś oglądałam "żółtego" rodka zakupionego niedawno :devil1: Nie dość, że pączki były jednak liściowe, a nie kwiatowe, to dziś okazały się te rozwinięte listeczki brązowe :happy3: Za wcześnie posadziłam delikatesa do gruntu :hammer:
Ale stare liście ciemne i jędrne :funnyface:
My podatne na pokusy kobietki jesteśmy :wink4:

Haniu, szałwie, przetaczniki, gailardie, len, nachyłki, krwawniki, GOŹDZIKI BRODATE :woohoo: Poczekaj, otworzę zdjęcia z tamtego roku :whistle: astry: gawędka i alpejskie, chryzantemy, jeżówki, orliki, piwonie, złocienie wszelakie, w tym maruna, floksy, dzielżany, kosmosy, tRojeście :-)

Się rozmażyłam... :whistle: NO LUDZIE :jeez: co ja tu wypisuje przez "Ż" :rotfl1: ależ niedługo będzie cudnie :dance:

Steasi, hosty ogólnie cudowne są, tylko niektóre jeszcze cudniejsze :devil1:
Czasem człowiek pała uczuciem do hostaska, o którym nikt inny nawet nie wspomina :devil1: a sławny okrzyczany egzemplarz nie robi na nas wrażenia. Różnie to bywa, ale zawsze fajnie :wink4:

Katju, przepisy wydrukowałam sobie dziś rano B) ale nie czytałam o zaletach octanu. Nie ma czasu na wszystko, niestety :jeez:
Ale nadrobię :kiss3:

Aguśka, zbieramy doświadczenia ogrodnicze :unsure:
Trochę boli, ale będziemy mądrzejsze :kiss3:

Host trochę się nazbierało :whistle: Ilość zakupionych powiększona została o wysiewane. Małe i jednokłowe, ale kopczykować trzeba :happy3: Kiedyś będą wielkie i piękne :hearts:

Ilością zrobionych zdjęć to ja się dziś nie popisałam :whistle:
Ostatnie "ździś" :devil1:

P1020848.JPG
'Angelique'
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2014 21:24 przez sd-a.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant

Siberia uprawia... 06 Maj 2014 21:20 #254175

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Siberko, fotka jedna, ale jak! Bardzo lubię Andżelikę :hearts:
Też to mam - co roku obiecuję sobie, że sadzę rośliny łatwe w uprawie i niezawodne, a potem i tak jakiś chochlik mnie skusi a to na figowca, a to na kamelię w gruncie...I potem się denerwuję i gimnastykuję, żeby te delikatesy nie padły :angry:
Mnie na szczęście przymrozki ominęły, więc strat w ogrodzie nie ma :)
Ale to, co mi zżarły ślimaki wystarczy za wszystkie przymrozki świata :mad2: Zwłaszcza lilie im smakowały! Poskrzypka to przy nich mały pikuś ;)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Siberia uprawia... 06 Maj 2014 21:23 #254181

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Siberia napisała
"Haniu, szałwie, przetaczniki, gailardie, len, nachyłki, krwawniki, GOŹDZIKI BRODATE :woohoo: Poczekaj, otworzę zdjęcia z tamtego roku :whistle: astry: gawędka i alpejskie, chryzantemy, jeżówki, orliki, piwonie, złocienie wszelakie, w tym maruna, floksy, dzielżany, kosmosy, tRojeście :-)"

Siberko, próbowałam współpracy z prawie wszystkimi z wyjątkiem lnu, chryzantem i złocieni. Może zaryzykuję jeszcze jedno podejście do niektórych :think: Dlaczego tak wyróżniłaś brodacza? :eek3:
:hug: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 06 Maj 2014 21:25 przez hanya.

Siberia uprawia... 06 Maj 2014 21:29 #254188

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Haniu, bo jest nieobliczalny i piękny :rotfl1:

Dalu, tego badziewia ślimakowego JESZCZE nie mam :devil1:
Za to znów wylazł podagrycznik w piwonii... :evil: Obiecywałam sobie nie brać niczego z ogrodów zarażonych tym cholerstwem... :jeez: :placze:

Siberia uprawia... 06 Maj 2014 21:34 #254198

• mag
  • mag's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 1176
Oj tak Siberko, niedoj że podatne na pokusy, to obdarzone dodatkowo baaardzo krótką pamięcią :rotfl1:

Dalu, to damo stwierdziłam w tym roku... 'poskrzypka przy ślimakach, to mały pikuś' :evil:
Za tę wiadomość podziękował(a): dala

Siberia uprawia... 06 Maj 2014 21:59 #254234

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
A te hosty to nie odbiją jak zmarzły? No bo u mnie coś tam trafiło, chyba nie stracę ich całkiem ?
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Siberia uprawia... 06 Maj 2014 22:04 #254238

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguś, odbiją... Na razie ich nie tykaj... czas pokaże co będzie do wycięcia...
Tymczasem kup komplet plastikowych nożyków, bo każda hosta wymaga osobnego ostrza :jeez: (profilaktyka przeciwwirusowa).

Maguś, o swojej pamięci wyrażam się już "pamiątka" :rotfl1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.620 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum