Magda, nie wiem, jak to jest z jadalnością trytomek, ale skoro Igor coś wspominał
, to sprawdzimy na nim, jak przyjedzie!
W cieście!
A jako że bez trytomek
obejść się nie da
, to kupiłam sobie dwie kolejne...
Pierwsza jeszcze niezidentyfikowana, druga 'Ember Glow'
Edyta, no ja jakoś wolę tę białą fazę u Vanilek i w ogóle u wszystkich hortensji. Trawy pokazuję
Tych miskantów podłużnie paskowanych trochę jest... Najpiękniejszy, moim zdaniem, 'Gilt Edge', to ten złoty na zdjęciu z dzielżanem najpiękniejszym
Ale to
gigantheus, a z chińskich to 'Cosmopolitan', skoro margines ma być jasny, ale co to za różnica, czy margines czy środek, widać tylko z bliska.. W tej grupie 'Cabaret', 'Rigoleetto', 'Dixieland', nie wszystkie jeszcze mam, no i koniecznie 'Variegatus', jeśli jeszcze nie masz. A tu na zdjęciu widać 'Goldfedera'
Kasiu, ten miskant to 'Malepartus', piękny jest teraz, jak mu powoli ta purpura w srebro przechodzi.
Rdest dostałam od zaprzyjaźnionej tabazowiczki Dorotki
w formie porządnie skiełkowanego nasionka
Nie wiem, czy się sam wysiewa, Wiesia może coś wie? Nasionka oczywiście zbiorę
I głosuję codziennie, o ile internet pozwoli
Wiesiu, no faktycznie skojarzenia z baranimi rogami można się doszukać
A był wysiewany czy sam się siał, doprecyzujmy...
Ewa, a ja właśnie o tło postanowiłam zadbać wreszcie i kupić 20 Szmaragdów do obsadzenia siatki... Wszystko się we mnie buntuje przeciwko kupowaniu dwudziestu roślin tej samej odmiany
, ale trzeba w końcu się zmusić!
Ja w kwestii róż poszłam jeszcze dalej, postanowiłam im zmienić ogrody na lepsze
Ale część zostanie, choć nie w tych miejscach, gdzie rosły dotychczas, wielkie przegrupowanie się odbędzie i już nawet zaczęło
Mam tyle roboty, że takie bardziej bezobsługowe rośliny mi potrzebne
Danusiu, ano trochę porosły
Niektóre już chyba szósty rok u mnie, to już musi być je widać
Izulu, żadnej pragni i podobnych chwastów
Jeszcze trzeba pamiętać, ile ta faza koncepcyjna trwała!
Anetka, nie, 'Polar Bear' na białej, widać ją na tych zdjęciach z białej rabaty, ale proszę bardzo, zdjęcie aktualne, choć chyba niewiele się zmieniło
Vituś, fajnie szumiały? Zwłaszcza jak Dżon się po nich tłukł, prawda?
Nie wszystkie dzielżany jeszcze osiągnęły pożądany wzrost i objętość, ale czekamy, te najnowsze dopiero trawowe towarzystwo dostały, na efekt trzeba będzie poczekać, to poczekam
Małgoś, dzięki, zawsze miło czytać, że koncepcja słuszna
Same dzielżany może by mi się tak nie podobały, ale w tym zestawieniu i one, i trawy zyskują, no tak mi się wydaje
A z identyfikacją trytomy poczekamy do przyszłego roku, bo na pewno przeżyje
Beata, ja tam się za żadną znawczynię dzielżanów nie uważam! Ale obserwuję swoje od kilku lat i one nie przyrastają jakoś tak w błyskawicznym tempie, zależy to też pewnie od odmiany... Na pewno nie lubią suchego podłoża, to wiem na pewno, a to usychanie dolnych liści to nie żadna choroba, one tak ze starości
, ogałacają się od dołu, toteż można je jakąś niższą trawą przysłonić
Może na początek pochwalę się, jak genialnie
naprawiłam sobie internet, od ponad tygodnia męki, rwał się niemożebnie, 2 minuty był, 15 nie...
Jak dzisiaj się już zbiesił całkiem, to podeszłam, wyłączyłam z kontaktu ruter i włączyłam ponownie, działa! Tak go podeszłam!
A w ogrodzie szał przesadzania! Taczka się ugina teraz od liliowców głównie, bowiem kolorystyczne przegrupowania stały się wreszcie możliwe! Jestem dumna z mojego kręgosłupa, bo taki liliowiec to potrafi ważyć!
Ale duch ogrodniczy we mnie buchnął z wielką siła!
Powstało nowe hostowisko, floksowa łączka, hosty i floksy też ważyć potrafią... Nie poznacie Martowego za rok!
I jeszcze uskrzydla mnie fakt, że za niespełna tydzień będziemy w Krzywaczce, a tam duch się jeszcze rozbucha bardziej
, bo to magiczne miejsce! I jest pomysł na nową kulkową rabatę!
No ale spokojnie, wyciszamy się, wyciszamy...
I pokazujemy, co tam kwitnie bądź nie kwitnie, a też ładne
Echinacea 'Supreme Cantaloupe'
Metasekwoja o niespotykanym kolorze i subtelnej nazwie
Metasequoia glyptostroboides 'Shirmanns Nordlight'
Scilla autumnalis
Veronica 'First Lady'
Złocień 'Aglaia' Kwitnie cały czas, rewelacja!
A z tych liści wyłania się kolejna trytomka! Trochę nieuczesana...
Kniphofia 'Ice Quuen'
I taki gość, to ponoć zwiastun jesieni...
Tygrzyk...
I widoczki...