TEMAT: Wymarzony ogród Moniki- w budowie

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 29 Maj 2014 15:50 #265849

• Roma
  • Roma's Avatar
Na sam widok przechodzą mnie ciarki :jeez: U Ciebie choć kolorowo a u mnie nie dosyć,że zimno to jeszcze szaro,buro :( Jedne roślinki już przestały kwitnąć a inne jakoś jeszcze nie chcą zacząć,róże ledwo w pączkach, piwonie też jeszcze się nie spieszą no i mam zastój.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 29 Maj 2014 15:57 #265852

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Ja parę lat temu na Helu zapozowałam z wężem na szyi. Owszem nie pragnę powtórki ale faktycznie to mięciutkie gładziutkie zwierzę:D:D:D

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 29 Maj 2014 23:07 #266084

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Agnieszko- z tawułek bardzo się cieszę. Rok temu posadziłam u Mamy 3 sztuki i juz w tym roku obserwuję, jak pięknie się rozrosły. U siebie tez planowałam jakieś posadzić- a tu voila- mam :dance:
Jak Paweł zauważył- będą różowe.. Tyle wiem ;)
Mam nadzieje, że zakwitną w tym roku. Mimo przeprowadzki pąki kwiatowe nieźle sie trzymają, więc może tajemnica wkrótce się wyjaśni :whistle:

DSC05635.JPG

Węże są bardzo miłe w dotyku- ciepłe i suche. Ten, którego miałam na szyi był specjalnie do zdjęcia. Mimo wszystko uczucie, że zaczyna prężyć mięśnie i naciskać na szyję było nieco dziwne.. Mąż ma fotkę z jeszcze większym- ten był pewno do zdjęć dla dzieci, ale ja tłumaczę sobie, że to rozmiar dla dziewczyn ;)
Mimo wszystko w naturze wolałabym nie spotkać żadnego- nawet miniaturki..brrrr

Agnieszko- moje kompozycje.. No proszę Cię.. :flower: Ja nie wiem, jak zrobić fotkę, żeby bałaganu nie pokazywać..pokrzywy za to są na każdym zdjęciu :silly: Agro się szybko pozbyłam, ale jakoś do rwania pokrzyw przechodzących od sąsiadki nie mogę się zebrać. Może jutro uzbroję się w polar i rękawiczki i to wreszcie zrobię..

Pawle- wąż, w odróżnieniu od tej tarantuli- był tresowany i jego opiekun stał obok. Z pająkiem musiałam zmierzyć się sama :hammer:
Generalnie jednak ze mnie straszny tchórz jest!

Marto- a wiesz, że to mogła być nornica.. Był już zmrok, a ona dośc szybko czmychnęła..
Ale co zrobić- jak ma się pola przez ulicę i lasek kilkaset metrów dalej.. to zawsze coś przylezie.. Tak bym się ucieszyła z jeża- ślimaków u nas pod dostatkiem, miałby co jeść!
W domu Rodzinnym spotykałam jeże- mieszkały chyba na działce u Babci i czasem widziałam je u nas w ogródku. Miałyby u nas dobrze.. Zak, jak widać, szukałby stada dzików w oddali, nie niepokojąc jeża..- pod latarnią zawsze najciemniej :happy:

dhfhajbb1.jpg

Romciu- u Ciebie same hosty robią fajną grę światła i cienia.. a kalejdoskop rododendronów i azalii to było coś! U mnie kwitną raptem dwa krzaczki krzewuszki, a kolorowo jest o tyle, że niektóre rośliny mają bordowe lub żółte liście. Codziennie mijam ogródek, w którym jest całą rabata irysów- tam to dopiero jest kolorowo :woohoo:
Ja peonii nie mam, ale u Mamy już szaleją. A jak pachną :hearts:

WP_20140526_007.jpg

WP_20140526_003.jpg

U nas w ogóle wszystko później się budzi. Nawet krzewuszki zakwitły kilka dni później, niż ta sama odmiana u Mamy..

Uleńko (dobrze się zwracam?), zaskoczona byłam dotykając węża po raz pierwszy, jeszcze w podstawówce. Wyobraźnia podpowiadała skórę pokrytą śluzem- a tu taka niespodzianka. Fotkę masz :woohoo: ?

Dziś dzień ponury, smętny i generalnie paskudny.. W ogródku spędziłam dosłownie 15min- a i to na siłę..
Krzewuszki wyrwały się do kwitnienia w upalne dni i cieszą teraz oko..
DSC05632.JPG

Przed jednym z krzewów rosną tawułki Goldmound, niedługo zakwitną pudrowym różem.
DSC05633.JPG

Berberys ottawski i piękne pokrzywy. Może zacznę wmawiać, że to pokrzywy PBR..
DSC05634.JPG

Astry Marcinki od Pawła chyba dochodzą do siebie po przeprowadzce..
DSC05637.JPG

Rok temu kupiłam "oczami" hibiskusa bylinowego.. Czytałam, że czasem kiepsko zimuje. Przeżył zimę i teraz mam problem, bo nie może rosnąc tu, gdzie rośnie.. Fajnie, że przeżył, ale co z nim zrobić :hammer:
DSC05636.JPG
Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2014 23:23 przez Monika-Sz.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 30 Maj 2014 08:45 #266165

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Pokrzywy szybciutko zerwij i nastaw gnojówkę w wiaderku :P , będziesz miała papu dla swoich roślinek. A jak pozwolisz im zakwitnąć, to wysieją się u Ciebie i będziesz mieć swoją plantację :happy3:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 30 Maj 2014 12:11 #266250

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Ale historia z pociągiem :huh: aż miałam ciarki czytając.
Moni, jak Twoje klony? Dobrze znoszą nowe miejsce?
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 30 Maj 2014 22:19 #266501

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Wreszcie weekend- zapowiada się zabiegany i pracowity..ale też baaardzo przyjemny ;) Ale o tym jutro.. :lev:

Marto- na razie wrzuciłam 2 pokrzywy do konewki i podlewam poziomki co kilka dni. O prawdziwej gnojówce czytałam coś, ale chyba mi się nie chciało :whistle:

Iwonko- Klony na szczęście mają się dobrze. Nieco mizerniej chyba wygląda ten 2 razy sadzony ;) Bardzo martwiłam się o nie w trakcie upałów- liście były takie klapnięte.. Któregoś upalnego wieczoru, jak wróciłam do domu to aż mi się płakać chciało. Mocno podlewałam i jakoś przetrwały, obecna pogoda bardzo im sprzyja i chyba wszystko będzie ok!
Mam nadzieję, że Twoje krzaczki też dobrze się sprawują i nie muszę się za nie wstydzić.. :garden1:

Wieczorem pogoda zrobiła się bardzo obiecująca- wieczór milszy, niż cały dzień razem wzięty.. Czyżby się szykował udany pogodowo weekend..?

EDIT- zmieniam kolejność fotek..
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2014 22:25 przez Monika-Sz.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 30 Maj 2014 22:24 #266506

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
A nie ma Moniki w wersji przed - po? :devil1:
Kolejny raz potwierdza się, że warto zacząć nasadzenia jednocześnie z budową domu...
Mnie tłumaczy brak domu :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 30 Maj 2014 22:30 #266516

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Moniko, zauważyłam, że te bordowe klony jak jest upał są nieco klapnięte, więc pewnie taka ich uroda i nie ma się co martwić.
Za krzaczki nie musisz się wstydzić, ładnie wszystko rośnie :hug: . Róża poszła do róż, berberys jest przy bocznej furtce ogrodowej, pięciornik też znalazł miejscówkę.
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 30 Maj 2014 22:48 #266533

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu- oczywiście, że jest zdjęcie przed.. po- nie ma co oglądać :rotfl1:

Iwonko- czerwony sadzony rok temu, więc znacznie lepiej sobie już radzi. Sadzone niedawno Scanlony biedniejsze- ale też jakoś trwają, mimo tego, że liście wyglądają jakby wyjęte z pralki.. takie starmoszone. Biedne- dzień po posadzeniu wichura, a po kilku dniach upały.. :hammer:
Cieszę się, że wszystko się przyjęło. Tfutfutfu- niech zdrowo rośnie!

Więc jeszcze raz.. ;) Przeglądając stare zdjęcia podziwiałam dziś, jak wszytko się rozrosło! W 2011r sadziliśmy pirwsze krzewy- wtedy wydawały się takie dorodne :blink: Trochę się pozmieniało..

DSC03069.JPG

DSC05628.JPG

DSC03110.JPG

W międzyczasie wymarzły irgi..

DSC05564.JPG

DSC02826.JPG

DSC05577.JPG

DSC02819.JPG

DSC05582.JPG

Swojego zdjęcia po tych kilku latach na szczęście nie mam, a tak żałuję.. :laugh1:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 30 Maj 2014 23:04 #266549

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Mam też dowody, że aktywnie przyłożyłam rękę do budowy domu :silly:
Postanowiliśmy zamurować drzwi z tyłu garażu.. Niestety murarz zażyczył sobie taki majątek na tą drobną prace, że zrobiliśmy to sami.. Tu jeszcze w okularach- jakieś 2 tyg przed operacją..i nieco szczuplejsza :cry3:

Ściana wyszła koślawo, ale działaliśmy wg hasła- przyjdzie kit, będzie git :P

DSC02458.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 30 Maj 2014 23:08 #266552

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Moniko gdzieś mam ale gdzie..............być może kiedyś i na forum wrzucałam ale kto teraz znajdzie:)

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 31 Maj 2014 09:23 #266634

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Ech, szkoda- miałybyśmy wężowy kącik tutaj ;)

Wczoraj, będąc u Mamy, z radością zauważyłam, że rododendron mizerota zakwitł. Już sądziłam, że nie da rady.. Mam od Was rade, aby wymienić ziemię i nawozić dolistnie. Wydaje mi sie, że liście nieco sie poprawiły w porównaniu z wczesną wiosną- miesiąc temu sypałam osmocotem.. jednak nadal ich wygląd nie jest jakiś szczególnie dobry- więc chyba poczekam, aż spokojnie przekwitnie i wymienię ziemię+nawóz dolistny. Cieszę się jednak, że nieco się już pozbierał..

WP_20140530_003.jpg

a to łakomczuch
WP_20140530_005.jpg

Ktoś po kwiatach podpowie odmianę..?
WP_20140530_004.jpg

Juz kwitnie, a sporo pączków czeka jeszcze w kolejce..
WP_20140530_007.jpg

WP_20140530_008.jpg

a ile czeka na hortensji ogrodowej :woohoo:
WP_20140530_009.jpg

Pęknę, jak się nie pochwalę. Dziś dostanę kolejne dary ogrodowe- niedługo jadę na szaber :dance:

Dzień rozpoczął się od pięknego słońca. Wreszcie pogoda współpracuje z ludem pracującym.. W tygodniu szaro buro..a weekend zaczyna się od słońca, dawno niewidzianego.. Od razu milej sie odpoczywa w taki wolny dzień, dodatkowo okrasozny słońcem..

Udanego dnia :flower2:
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2014 09:29 przez Monika-Sz.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 31 Maj 2014 15:09 #266683

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Wróciłam i jeszcze się nie mogę otrząsnąć z wrażenia.. Dobrze, że dojechałam w jednym kawałku- co chwilę oglądałam się do bagażnika.. :P
Byłam z wizytą u Hani, któa podarowała mi swoje azalie i trawki.. Tak ogromnych krzaków się nie spodziewałam- coś pięknego!!
:dance: :dance:

Haniu- dziękuję serdecznie Tobie i Mężowi za serdeczne przyjęcie! Ogród Twój leśny jest bardzo klimatyczny i koniecznie powinnaś się nim pochwalić. Ogromne krzewy azalii, hortensja pnąca- :woohoo: nigdy nie widziałam na żywo, a tu od razu miałam sposobność podziwiać okaz.. chyba nie przesadzę, jeśli powiem, że 4metrowy.. Coś pięknego!
Towarzyszyły nam urocze rude psotniki ;) pokrzykujące, abyśmy przestały kręcić się w ich ogrodzie :) Cały ogród otulony jest cieniem kilkudziesięcioletnich sosen..
Wiadomość mrożąca krew w żyłach- widziałam szerszenia :dazed: , ale miał na tyle respektu, że trzymał się z daleka :rotfl1:

A teraz zdjęcie dnia...........

WP_20140531_001.jpg

To są 3 krzewy azalii- jakie olbrzymy!!!! :dance: :dance: Bardzo Wam dziękuję za ten piękny dar!! :thanks:

Mam też kilka traw, ale cała relacja jutro- zmykam do Mamy, a wieczorem przyjeżdżają znajomi. Na razie azalie stoją w cieniu i czekają do jutra na posadzenie. :garden1:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 31 Maj 2014 17:45 #266707

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Dobrze, że dojechałaś bezpiecznie :) Może troszkę je podlej w tych workach, wytrzymają bez problemu. Zgodnie z obietnicą zdjęcia:
Geisha Orange u stóp Principessy na prawo

pod-oknami.JPG

Pozostałe dwie:
malinowa na prawo
na-kolorowo.JPG

japonkaprzywrotnik.JPG

Zdrowie roślinek i ich przeprowadzkę będziemy świętować jutro :drink1:
Miłego wieczoru
:hug: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 31 Maj 2014 19:42 #266737

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Moniko, intensywny masz dziś dzień, ale obfituje w same pozytywne zdarzenia :)
Przecudne dary dostałaś - niech Ci zdrowo rosną te fantastyczne okazy azalii!
Pozdrawiam życząc udanego wieczoru :kiss3:

PS. Pogoda jak na zawołanie - w końcu drugi weekend z rzędu piękny!

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 31 Maj 2014 20:02 #266744

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Nic dziś mądrego nie popaplam- głowa mi pęka strasznie!!

Haniu -dziękuję za fotki! Krzaczki juz podlane, jutro zamieszkają :)
Agnieszko- dzień piękny i pełen optymistycznych wrażeń. Aż szkoda leżeć i cierpieć z bólu, gdy serce sie chociażby na spacer wyrywa..

Zmywam się bo na razie jestem nie do życia :dry:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 31 Maj 2014 20:47 #266773

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Przytulam delikatnie!

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 31 Maj 2014 23:41 #266914

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Monia, piękne azalie dostałaś! Oby zdrowo i bujnie rosły :kiss3:
Weekend będziesz miała pracowity, ale sadzenie takich darów to sama przyjemność :silly:
Rozchmurz się kochana, miłego!
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.691 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum