TEMAT: Wymarzony ogród Moniki- w budowie

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 02 Cze 2014 22:57 #267966

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Monia, miło Cię widzieć taką radosną w pięknych okolicznościach przyrody :dance:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 02 Cze 2014 23:05 #267972

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Może ktoś z odwiedzających twój wątek będzie miał wiedzę na temat szkodnika wyjadającego takie ładne dziurki.... :devil1:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 03 Cze 2014 13:28 #268144

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Kasiu- jak się nie cieszyć. Spotkanie niezwykle sympatyczne, ogród piękny, pogoda dopisywała- czegóż chcieć więcej..?

Paweł- też jestem ciekawa, czy ktoś się spotkał z takim strzałem przez pąk..

Dziś dzień mocno ponury, zdążyłam pokręcić się trochę po ogródku, ale wygonił mnie nasilający się deszcz.. W taki dzień mi się do pracy iść nie chce, ale praca na rabatach w toku! Trzmiele się nie poddają- to owady najbardziej pracowite w niskich temperaturach- nic dziwnego, mając takie futrzane kurtki nie marzną ;)
Oblegana krzewuszka..
DSC05694.JPG

DSC05693.JPG

DSC05686.JPG

ten się kręcił niemiłosiernie- co chwilę latał do innego kwiatka, a jaki obładowany towarem..

DSC05688.JPG

Drugi egzemplarz bardziej się szanował- nie latał, tylko przechodził po liściach..

DSC05691.JPG

DSC05690.JPG

Pszczoły

DSC05695.JPG

DSC05697.JPG

Ktoś wie, co to jest..?

DSC05702.JPG

siedzą takie dwa, na berberysie. Mją szczotki zamiast zębów ;)

DSC05704.JPG
Ostatnio zmieniany: 03 Cze 2014 13:31 przez Monika-Sz. Powód: uzupełnienie

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 03 Cze 2014 13:40 #268146

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Brrrr- koniec o robalach..
Teraz pokarzę drzewa, które kiedyś mają być naszą ochłodą w upalne dni :)

Pierwsze, jakie się pojawiły to brzozy samosiejki- sadzone przez nas jesienią 2011.. a może 2010? Wykopaliśmy je, razem z sosenką, z pola od znajomej.

Samotna w rogu północnym
DSC05700.JPG

Para na pagórku południowym
DSC05712.JPG

Sosenka, rośnie do towarzystwa samotnej brzozy
DSC05699.JPG

Kupowane w szkółkach..
Klon Crimson Sentry na pagórku zachodnim
DSC05681.JPG

Klony Scanlon na rogu wschodnim
DSC05713.JPG

Po drodze jeszcze rośnie jarzębinka na rabacie
DSC05698.JPG

Z mniejszych jest jabłonka Royalty- niewiele wyższa ode mnie. Zaczyna zawiązywać jabłuszka
DSC05663.JPG

DSC05664.JPG

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 03 Cze 2014 13:54 #268147

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Trochę ogólnie.. misz-masz rabatowy :)

Dzięki prezentom od Pawła. m.in piekne kępy rojników wpadły w moje ręce. Potrzebą chwili było wymyślenie skalniaka i jestem bardzo zadowolona, bo zrobiło się fajne przejście rabaty w murek. Sądzę, że będę ten pomysł jeszcze rozwijać..
Paweł- zobacz, jak świetnie wyglądają rojniki. Niektóre będa kwitnąc. Ach, żeby chciały sie u mnie rozrastać w kępy takie, jak u Ciebie :woohoo:
DSC05678.JPG

Na razie średnio to wygląda. Szukałam w ogrodniczych czegoś fajnego, ale jakoś nic mi w oko nie wpadło. Muszę się wybrać to dużego centrum, bo w okolicznych sklepikach straszne mizeroty. Jednak sam pomysł mi się podoba.
DSC05680.JPG

Kupiłam jedynie macierzankę, ale muszę jeszcze to jakos urozmaicić..
DSC05677.JPG

DSC05679.JPG

Trawki.. mój Zebrinus, który niezbyt mi się podoba..
DSC05682.JPG

W tle tawułki od Pawła.. Jeszcze trzeba poczekać, ale mimo przeprowadzki będą kwitły już w tym roku!

DSC05684.JPG

Jedna z rozplenic od Hani- zdaje się, że to Hameln. Bardzo jestem jej ciekawa w fazie kwitnienia.
DSC05711.JPG

Wydmuchrzyca wydała kolejnego kłosa. Rewelacyjny jest ten niebieski odcień!
DSC05715.JPG
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 03 Cze 2014 14:06 #268152

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Ktoś umie robić nalewkę :silly:
DSC05667.JPG

Kosodrzewiny produkują kolejne szyszki- bo to chyba młode szyszki są..?
DSC05666.JPG

Za kosodrzewinami posadziłam lilie- miały wychylać się znad kosodrzewin.. Chyba nie do końca zgodnie z planem, bo coś niskie są :dry:
DSC05665.JPG

Kolejne kwiatki na Arabelli
DSC05675.JPG

Maria Skłodowska w coraz wiekszych pąkach, ale uparcie ich nie otwiera..
DSC05671.JPG

Betty Corning otworzyła pierwszy, ale w kolejce są nastepne
DSC05669.JPG

Haniu- to chwast, o którym opowiadałam. Mój ulubiony, bo fioletowy
DSC05717.JPG

Berberys Golden Ring zaczyna pokazywać otoczkę
DSC05719.JPG

Chwilowa przerwa w ataku niszczylistki. Po dokonanym w niedzielę morderstwie pięciornikowi udało się rozwinąc porządnego kwiatka.
DSC05672.JPG

Coraz bardziej otwiera sie irys cebulowy. Mam ich 5 sztuk. Było więcej, ale niektóre pomyliłam z perzem :hammer:
DSC05668.JPG

Mam nadzieję, że pozostałe będą fioletowe- lubię zestawienie żółtego z fioletem. W ich tle cebulki Liatry- to będzie jej pierwsze kwitnienie. Też jestem ciekawa, jak wygląda na żywo. Fotki na necie obiecujące..

Haniu- zobacz, jakie zadowolone listki ma azalia:)
DSC05707.JPG

Dziś rozgarnęłam korę pod krzaczkami, żeby nie było za grubo.

Podpowiesz..?
DSC05710.JPG

Tawułki Goldmound całe w pączkach
DSC05701.JPG

Pogoda zrobiła się kocykowo-kanapowa, a ja muszę się niedługo do pracy zbierać.. Jednak wolę tak, niz gdyby było słonecznie i ciepło. Oj byłoby mi szkoda bardzo tak piękny dzień przesiedzieć w murach. A dziś- zwyczajnie mi sie nie chce, ale pojadę bez żalu :P
Ostatnio zmieniany: 03 Cze 2014 14:15 przez Monika-Sz.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 03 Cze 2014 14:32 #268156

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Chwast jest wielkiej urody, ciekawe co to? Może na gołe miejsca daj rozchodniki? Jest ogromny wybór skalniaków, na pewno coś wypatrzysz. Odwiedzałaś wątek 'W kamiennym kręgu'? Przepiękne zestawienia, niesamowite rośliny, coś wspaniałego. Może tam zauroczy Cię jakiś skalniaczek czy inny pełzaczek.
Przestaje padać, to powalczę w ogrodzie. Widziałaś, jaki bałagan, żeby nie powiedzieć dosadniej :jeez: Jakoś sam się robi, a ja sprzątam i sprzątam. :rotfl1:
Bardzo mi się podoba ten owad ze szczotkami. Odkryłaś nowy gatunek :woohoo: A tak mówiąc o owadach, to szerszeń znowu przesyła pozdrowienia, chyba mu wpadłaś w oko :whistle:
Pamiętałaś o włókninie? Ja muszę dokupić, bo zaczęłam uziemiać azalki z donic, a upały na horyzoncie :hammer:
:hug: :hug: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 03 Cze 2014 14:35 #268157

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Moniko, dostałaś wspaniałe prezenty od Hani i widać na zdjęciach jak bardzo się cieszysz. Miło widzieć Cię taką uśmiechniętą :kiss3:
Dlaczego nie podoba Ci się Zebrinus? Jak nabierze ciałka to sama zobaczysz jaki jest ładny. Cierpliwości.
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 03 Cze 2014 14:37 #268158

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
To cos, to do Lepnicy nadmorskiej jest podobne ale ja nie za bardzo na bylinach sie znam.
Cudnie mordka Ci sie cieszy :hearts:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 03 Cze 2014 15:44 #268179

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Moniko, :)
owad o którego pytasz to poczwarka biedronki, czyli ostatnia faza rozwoju zanim stanie się dorosłą biedronką.
Pięciornik dał radę zbójom. :teach:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 03 Cze 2014 15:58 #268181

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Monia, Maria Curie u mnie też trzyma ciasne paczki..już się obawiałam, że coś z nią nie tak..ale widać ten typ tak ma ;-)
Piękny drzewostan masz już na działce! Za kilka lat brzozy bedą potężne, cień też ;-) Klonik i jabłonka przecudne :hearts:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 03 Cze 2014 22:47 #268388

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Haniu- tajemnica chwastowa rozwikłana. Poszukałam trochę i już wiem, że to Wyka Ptasia. Bardzo go lubię- kwitnie fajnie i jest pnący. Dużo go u nas w okolicy rośnie. U sąsiadki cały ogród był tym porośnięty.
Ostatnio na spacerze wypatrzyłam na polu wysokie fioletowe dzwonki- już ..juz się za nie łapałam, ale podniosłam głowę i zobaczyłam, że to rośnie-wszędzie! Zrezygnowałam w obawie o opanowanie ogródka.

Kwestię dziwnego owada wyjaśniła Daniela- nie wiedziałam, że tak wygląda biedronka w poprzednim wcieleniu :silly:

U nas na razie deszczowo i ponuro, ale już dziś kombinowałam, jak zrobić harcerski daszek nad azaliami. Mam rękę na pulsie!

Ja o ogródku nic nie napiszę.. no, jedno słowo- pobojowisko :mad2:

Iwonko- to był taki miły dzień! Uśmiecham się do roślin oczywiście- bo piekne są, ale samo spotkanie było niezwykle sympatyczne:)
Zebrinus rozczarował mnie na wielu frontach- jest niższy, niż sądziłam, nie zakwitł w ubiegłym roku i w ogóle nieciekawy.. Może w tym roku będzie łądniejszy, ale jak nie, to się rozstaniemy.

Julciu- lepnica mówisz.. :think: Jak zakwitnie, to będzie wiadomo- ale jesli masz rację, to byłoby super!

Danielo- dziękuję za rozwikładnie zagadki. Nie widziałąm biedronki w poprzednim wcieleniu- ale wolę to "normalne", niż pokazywany na zdjęciu pancerz. Oby wykluła się z tego siedmiokropka, bo azjatyckich nie popieram.. :teach:

Kasiu- a więc Maria nie jest wyrywna.. Niestety to samo mogę powiedzieć o Polish Spirit i SSL- ale co tu marudzić, sadzone w tym roku i tak cieszą, że w ogóle rosną ;) Miła niespodzianka z Betty i Arabellą, a fajnie to będzie za rok czy dwa- jak się rozrosną..
Drzewko cieszy każde- na razie nie są zbyt wysokie, ale jak się startowało od pola perzu :whistle: Najbardziej się zachwycamy z Mężem brzozami na pagórku. W tym roku muszę podciąć dolne gałęzie, bo sa bardzo duszą wszystko- ale to zdaje się w lipcu.. Kurcze- kiedy ten czas zleciał, skoro lipiec już "za chwilę".. :jeez:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 03 Cze 2014 23:43 #268412

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Monika, też lubię wykę, nie wyrywam, omijam kosiarką. Fajnie wkoło brzóz się oplątuje.
:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 04 Cze 2014 06:22 #268432

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Popodziwiałam, Moniko, ostatnie zdjęcia :)
Lubię Cię taką uśmiechniętą i zrelaksowaną, a u Hani tak się właśnie czułaś - to widać :)
Niezwykły ogród, trzeba to przyznać, z klimatem i charakterem.

Pięknie Ci zakrzewuszkowało! Bardzo obfite kwitnienie. U mnie też pełno kwiatów, a ileż owadów pracuje!
Drzewostan Ci się powiększa... czy wiesz, jak będzie cudnie już wyrośnięty za ~5lat? :)

Wyka jest fajna i też mi się podoba! Nie wiedziałam, że tak się nazywa - zapamiętam ją sobie :)

Miłego dnia!

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 04 Cze 2014 07:11 #268436

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Monika,podziwiam cię że znajdujesz tyle czasu na Forum, pracę, codzienne obowiązki, i budowę domu ,i oczywiście ogród :jeez: wiem z własnego doświadczenia jak to jest. Rojniki świetnie wyglądają, na twój murek jako tło - mam dla ciebie jeszcze rozchodnika okazałego-żelazna roślina na suche i słoneczne miejsca, a jak kwitnie :hearts: super stołówka dla pszczół a kwiatostany zdobią ogród do zimy(jeżeli jest sucha jesień to fajnie wyglądają gdy przysypie je śnieg).
Co do niszczylistki, zaobserwowałem u siebie szpaki polujące na tego owada-szpak wędrował po porannej trawce i wyłapywał startujące szkodniki, po zebraniu kilku sztuk(jak on je trzymał w dziobie i łapał następne :bad-idea: ) odlatywał - zapewne do gniazda nakarmić młodzież.
Wysyłam PW.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 04 Cze 2014 09:07 #268487

• dana1s
  • dana1s's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Kochana dawno nie byłam ,a tu taki wysyp zdjęć na czele z Tobą :hearts: Cudnie Ci w tej kwiecistej scenerii !!
Ogród rośnie w oczach i jest coraz piękniejszy widać ,ze kochasz to miejsce :dance:
Pozdrawiam z wreszcie słonecznego Śląska :hug:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 04 Cze 2014 10:45 #268519

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
:bye:
Miło Ciebie widzieć :)
Piękne krzewuszki i powojniki :wink2:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 04 Cze 2014 16:51 #268595

• D_M
  • D_M's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 31
Monia widzę że łupy znów zebrane :P posadzone niech zdrowo rosną :)
Ty to jeszcze masz sporo ziemi ja to dopiero mam piach.. :ohmy:
no i jak ladnie Ci wsród kwiatów :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.645 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum