TEMAT: Wymarzony ogród Moniki- w budowie

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 12 Cze 2014 13:20 #271791

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Gosiu- jak się człowiek naoglądał zdjęć burzy kwiatów Polish Spirita, to kilka marnych gałązek i 3 pączki kwiatowe nie robią wrażenia.. Już lepiej wygląda chwastowa wyka za płotem :angry:
Dodatkowo- skoro pojawiły się pączki, to nie bardzo powinnam je chyba przesadzać..? :think: i to też mnie wkurza :rotfl1:

Marysiu- coś mi się wydaje, że thuj nie lubisz.. ;) Ja niezbyt lubię posadzone w szpalerze jako jedyną linię żywopłotu, jednak wplecione w rabaty mi się podobają. Mam kilka sztuk i muszę Cię zmartwić- kilka kolejnych w planach :lol:
Celuję teraz w Szmaragdy- czytałam, że nie brązowieją na zimę i nie mają suchych owocników, psujących widok.. Kupię, to sprawdzę.

Haniu- już rozmyślam, gdzie posadzić tą piękną azalkę i kusi mnie okolica brzozy.. Trochę słońca w ciągu dnia jest, ale są też godziny z cieniem rzucanym przez brzozy.. Czytałam na necie, że ta odmiana lubi słońce i półcień- to może byłaby dobra lokalizacja.. :think: ?
W weekend przesadzę żurawki i hosty pod jakiś krzak. Hosty też mnie wkurzają- strasznie wolno rosną..na moje oko od 2-3 tyg nic się nie zmieniło w ich wyglądzie. Ale tu akurat tłumaczę sobie, że potrzebują ok 2 lat na dorośnięcie do jakiegoś sensownego wyglądu..

Gosiu- de gustibus.. Ja thuje lubię za bezproblemowość, jednak żywopłotu nie zrobię tylko z nich. Coś muszę pomieszać iglasto- liściastego i to jeszcze niezbyt szerokiego, bo miejsca niewiele..

W ogóle to kusi mnie jarzębina pendula- strrrasznie mi sie podoba! Widziałam w szkółce, w której kupowałam klony Scanlon te urocze powykręcane pokraki i jedną muszę gdzieś posadzić.

Próbuję się odobrazić na ogródek, więc wyszłam z aparatem spojrzeć łaskawszym okiem..

Lilia- jak na razie jedyna kwitnąca, otwiera się coraz bardziej obficie:)
DSC05780.JPG

Moja jedyna poziomka- na 9 sadzonek :jeez: Reszta walczyła przez miesiąc o życie z czymś, co objadało jej liście.. Powoli listkują coraz bardziej, ale kwiatka ani jednego :unsure:
DSC05779.JPG

Czyżbym się miała doczekać pierwszej udanej hodowli frezji..? Nowa odmiana- miniaturowa :happy:
DSC05778.JPG

Pęcherznica coraz czerwieńsza. Z Luteusa zawsze skracam gałęzie, bo nie lubię jej kwitnącej ani owocującej.. za to Diabolo.. :whistle:
DSC05783.JPG

DSC05781.JPG

Tu od razu widać kącik, w którym niby miały sobie poradzić żurawki i hosty- kompletna porażka. Coś w ich miejsce chcę posadzić nisko-liściastego.. Ciągle się nie mogę zdecydować- krzewuszka jakaś niska..? Podjadę w weekend do ogrodniczego i zobaczę, co dają :P
DSC05782.JPG

Tawułki zaczynają kwitnienie- tydzień później w stosunku do Maminych..
Goldmound
DSC05786.JPG

Goldflame- u stóp thui Aurescens
DSC05787.JPG

Marysiu- mam kilka thuj i całkiem mi sie podobają. Nie chorują chociaż, jak jałowiec Blue Arrow, który niby miał być zdrowy, w odróżnieniu od Skyrocketa :crazy: Dobrze, że akurat te jaowce mam za domem, więc rzadko na nie patrzę;)
A thuje rosnące na rabatach- np Aurescens..
DSC05785.JPG

Albo Kórniki z globosą, ożywiony dereniem elegantissima i śliczniusią azalką, oraz tawułkami arendsa :)
DSC05646.JPG

Dobrze, że każdy lubi coś innego- dzięki temu ogrody są piękne w swoich stylach. Do mnie np nie przemawia piękno róż- na zdjęciach cudowne i kuszą do zakupu- czasem oglądając fotki na forum mam ochotę posadzić kilka sztuk..jednak nie wyobrażam sobie posiadania kilkudziesięciu krzewów :blink: Mam jeden- i chyba mi wystarczy :silly: może się sprawdzi, to dokupię do kompletu jeszcze 2 takie same :P
Ostatnio zmieniany: 12 Cze 2014 13:27 przez Monika-Sz.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 12 Cze 2014 13:38 #271796

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
:hug: Wcale nie musisz się tłumaczyć :wink4: Ja thuj nie lubię, ale też je mam w ogrodzie :wink4: Niektóre u mnie są już imponujących rozmiarów. A taka jedna, wielka kulka, zimą pozwala w sobie się ukryć ptakom uciekającym przed krogulcem. Widziałam taką akcję :)
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 12 Cze 2014 15:58 #271819

• Julka
  • Julka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 57
A ja tam lubie tuje - jak sa dobrze utrzymane, to az milo popatrzec a jaka roznorodnosc wow - tylko, ze ludzie tuje traktuja jak "zapchaj dziure" i pozniej wygladaja jak wygladaja - no pozal sie Boze.
Gorzatko - chodzilo Ci moze o Cyprysika letniego, zwanego pospolicie Mietelnikiem? ja posadzilam sobie w pierwszym roku, zeby szybko cos miec :devil1: jak mi to wyroslo, to myslalam, ze nie opanuje i powiem prawde, ze jak dowiedzialam sie, ze sieje sie jak szlaczek, to w polowie sezonu sie tego pozbylam a wygladalo to tak - to to po prawej stronie - Cyprysik letni :rotfl1:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 12 Cze 2014 16:16 #271820

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Kombinuj miejsce, kombinuj. Ona jest naprawdę duża. 80x150 i 85wysokość. Koło brzozy będzie ok, tylko musisz pamiętać, że brzoza to pijus i jak się obrazisz na ogród i nie podlejesz, to będzie potem :placze: :placze: :placze:.
Dość wąsko rosną tujki kolumnowe. Nie wiem, czy je masz. Oglądałaś wątek o żywopłotach? Fajne zestawienia, wydawały mi się dość szerokie, ale efektowne. Może coś Ci zaświta.
W miejsce po hostach i żurawkach daj może coś, co już się u Ciebie sprawdziło. Będzie żle, jak kolejna roślinka Cię zawiedzie :hammer: :hammer: :hammer:
:hug: :hug: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 12 Cze 2014 16:17 przez hanya.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 12 Cze 2014 16:58 #271825

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Z tego co widzę, to Twoje żurawki mają jasne listki, czyli absolutnie nie na słońce. Ja mam większość o listkach ciemnych, bordowych, fioletowych, szaro-różowych, brązowych, ciemno zielonych :silly: - jest tego mnóstwo i zapewniam Cię, że u mnie patelnia od świtu do nocy :lol: . I nie jest to żaden kłopot, bo i tak po kwitnieniu muszę je odchudzić :happy3: , wtedy lepiej rosną. Jak byś chciała mogę zrobić kilka fotek na zachętę, a Ty popatrzysz i pomyślisz ;)

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 12 Cze 2014 17:41 #271830

Hej Moniko!
Przejrzałem Twój wątek, Twój ogród jest bratni mojej duszy, bo 4 lata miałem to samo. Tylko, że ja dopiero niedawno postanowiłem coś zrobić w związku z ogrodem. Ty za kilka lat będziesz mieć przepięknie. Pozdrawiam :DD
Pozdrawia Kamil i Felek. :P
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 12 Cze 2014 21:54 #271956

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Marysiu- to nie tyle tłumaczenie, co nieudolna próba przekonania, że thuje nie są takie brzydkie :oops: Nie zazdroszczę oglądania ataku krogulca.. Krąg życia zawsze mnie stresował- tego nie lubiłąm w filmach przyrodniczych, które zawsze mój Tata oglądał. Szkoda mi było "obiadu"..

Julciu- no fajny cyprysik, co chcesz.. Tylko widmo zacyprysikowania wszystkich rabat mało fajne :silly:

Haniu- ja się obrażam, ale bez morderczych zakusów- tak więc podlewam, ale bez serdeczności :happy3:
O brzozach osuszaczach wiem i staram się podlewać wszystko odpowiednio. Zresztą zauważyłam, że nasza ziemia z wierzchu wygląda jak piach, ale jest wilgotna. W największe upały podlewam i woda nie wsiąka szybko- stoi woda w dołu chwilę więc to nie takie zupełne wydmy;)
Zresztą postanowiłam, że poobserwuję w ciągu dnia wędrówkę słońca- które miejsce nie będzie zbyt mordercze.. Dzięki za podanie wymiarów- też bardzo pomoże :kiss3:
Wczoraj cały dzień w pracy, to niewiele po forum sie pokręciłam i wątków żywopłotowych nie szukałam- może w najbliższych dniach ;)

Marto- fotki masz, to jasne, że pokazuj :woohoo:
Z kolorami masz rację- Berry Smoothie wyglądają znacznie lepiej! Chociaż czerwoną Rio przesadziłam, bo przypalała sie i kompletnie odbarwiła- biedactwo..
Skoro będziesz dzielić, to może dobijemy targu.. :whistle:

Felku-kartofelku:) Witam Cię i ze smutkiem stwierdzam, że nie masz wątku.. Pokazuj koniecznie, co zmieniasz, inspiruj zagubioną na rabatach koleżankę :lol:
Ostatnio zmieniany: 12 Cze 2014 21:54 przez Monika-Sz.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 12 Cze 2014 22:10 #271978

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
:) Nie, nie są brzydkie :wink4: Wiesz, ja nawet przez chwilę zachwycałam się takimi żółtymi koniuszkami mojej jednej thuji. A do innej, tej kulki właśnie, mam ogromny sentyment bo dźwigałam ją kawał drogi ze sklepu na parking, do Malucha, i kiedy nie miałam już siły zostawiłam ją ze swoim małym synkiem i pobiegłam przeparkować bliżej. I kiedy wróciłam po chwili zastałam zapłakanego synka obok doniczki z thują :placze: Ile razy na nią spojrzę tyle razy mi się przypomina moja głupota :hammer: Ta thuja ma ponad 25 lat i była przewożona z innego ogrodu :rotfl1: Ale nie przekonasz mnie, że mają wdzięk te rośliny :hug: :rotfl1:
To takie krzepkie iglaki ;)
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 12 Cze 2014 22:13 przez olibabka.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 13 Cze 2014 17:07 #272218

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniko, wkleję Ci dwa widoczki zbiorcze moich żurawek, a raczej ich części ;) , żebyś miała pogląd jak mogą wyglądać te roślinki rosnąc w pełnym słońcu :lol:

DSC_1082.JPG

DSC_1084.JPG

Mam nadzieję, że takie żurawki spełniałyby Twoje oczekiwania ;)

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 13 Cze 2014 18:00 #272231

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Marta, jak często je podlewasz :think: - w tym sezonie posadziłem kilkanaście sztuk zakupionych wiosną, rosną w słońcu i marnie wyglądają :cry3: .

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 13 Cze 2014 19:35 #272266

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
W tym roku jeszcze nie podlewałam wcale :rotfl1: , przyznam się póki Igor na zlocie ;) :rotfl1: , że ja żurawki traktuję nieco po macoszemu :oops: . Nie nawożę, nie podlewam, no chyba, że coś im skapnie przy okazji ;) . A już w tym roku to rosną jakby się wściekły :lol: , zupełnie nie rozumiem, może te deszcze tak je pobudziły do wzrostu :think: , no ale u Ciebie też przecież padało :huh:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 13 Cze 2014 22:54 #272373

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto- piękne!! Moje marniutkie- odbarwione od słońca i nieco przypalone. Młode, więc mizerne- ale nie zapowiadają się na dorodne okazy.. Przesadzam je- a Twoje wyglądają zachwycająco!
U Mamy- co prawda starsze, bo chyba 3-letnie.. w tym roku jakby sie wściekły..
Zdjęcie z przedwiosnia- zeszłoroczne piękne liście i z środka młode wyrastające.. zwróć uwagę na to, że są niższe od doniczki starej plastikowej- takie płaskie kępki..
DSC05014.JPG

a to zdjęcie sprzed kilku dni.. znacznie przerosły doniczkę, którą troszkę widać po prawej stronie- zaczynam się ich bać :rotfl1:
WP_20140609_006_2014-06-13.jpg

Paweł- ja moje podlewałam w upały codziennie- niewiele to pomogło.. Co listek urośnie, to traci kolor i si,e przypala.. U Mamy żurawki rosnące od 3 lat- w tym roku oszalały. Są 2 razy wyższe niż w latach poprzednich- olbrzymy.. Moje mizeroty na słońcu sobie nie radzą- jedynie Berry Smoothie się prezentują sensownie..
Żurawki od Ciebie rosną w półcieniu- maluśkie, ale koloru nie tracą. Wyglądają na zadowolone- chyba chlapne im troszkę nawozu..

Marysiu- byłam u Ciebie w wątku, widziałam Twoje ogromne thuje. Piękne- tak zdrowo i dorodnie wyglądają. :woohoo: Pozdrów je ode mnie;)

Goździk u Mamy na rabacie- kręcę się dookoła niego i chyba uszczknę jeszcze troszkę. Jego ogromna zaleta- zimozieloność. Oczyma wyobraźni widzę tą zieloną kaskadę na moim murku.. :whistle:

WP_20140609_005_2014-06-13.jpg

Mam dziś paskudny dzień :cry3: Idę sobie.. może jutro będzie lepiej..

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 13 Cze 2014 23:05 #272380

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Monika, nie smutaj się :hug: Przyszłam a Ty sobie idziesz ;)
Zagęszcza się u Ciebie....
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 13 Cze 2014 23:16 #272387

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Moniko, czasem taki dzien przychodzi i nic nie poradzisz. Przespij noc dobrze, jutro bedzie lepiej.
Przytulam!

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 14 Cze 2014 09:17 #272437

• Roma
  • Roma's Avatar
Puk,puk,Moniko! nastał nowy dzień :kiss3: Uśmiechnij się, dzisiaj będzie lepiej :flower2:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 14 Cze 2014 17:25 #272557

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonko, Agnieszko, Romo- dziękuję Wam za wizytę i słowa otuchy. :flower2:

Wcozraj miałam przekichany dzień w pracy- wiadomo, piątek 13go.. :jeez: Ogólnie też chyba jestem nieco zmęczona i każdy drobiazg urasta do rozmiarów ogromnego problemu, a mi się chce tylko usiąść i płakać- powinnam iśc na urlop, ale jak na razie nic się nie kroi.. Tak więc poszłam tropem hasła "na kaca najlepsza praca".. :P
Od raza zabraliśmy się z Mężem do porządków- Mąż umył wszystkie okna na piętrze, czego ja nie zrobiłam przed przeprowadzką, bo wystarczająco dały mi w kośc te na parterze.. ja za to zajęłam się łazienkami i kuchnią. Jak ja pojechałam na zakupy- to w domu "zrobiło się" odkurzanie i moping.
Teraz objadamy się domowej roboty pizzą i oglądamy powtórki wczorajszych meczów.

Za oknem Bollywood- raz słońce, raz deszcz.. z przewaga słońca, ale niestety też i silnego wiatru. Podlało się więc samo- czekam teraz, aż się jeszcze odchwaści ;)

Może uda nam się wyskoczyć na chwilę na spacer do lasu- jeśli nie lunie.. Chciałabym też wreszcie przesadzić żurawki i hosty w bardziej cieniste miejsce- może odzyskają urodę.. Po nich zostanie mi dziura- i chyba zapełnię ją tawułką Goldflame :think:
Najbardziej humor poprawiłby mi spory fundusz rabatowy i zakupy w ogrodniczym- ale skoro nie, to sobie chociaż pokopie i może mi się poprawi ;)

Udanego weekendu wszystkim życzę :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Roma

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 14 Cze 2014 21:54 #272668

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Zgodnie z planem- dłubanie w ogródku. Przesadziłam biedne przypalone żurawki i hosty. Mam nadzieję, że teraz będzie im lepiej. Hosty młode, tegoroczne- w większości miały po jednym kiełku. Mimo, że wiedziałam, że nie będą zbyt okazałe- to jednak troche przykro, że takie w tym roku nieopierzone są.. Pamiętam jednak hostę wyhodowaną z kłącza z LM- w pierwszym roku marne 5 listków, w kolejnym już kwitła, a teraz jest ogromną kępą. Liczę, że i te z czasem pokarzą swoją urodę.. Dla przełamania nudy zielono-białej powinnam dokupić chyba jakąs o niebieskawych liściach..albo ciemno zielonych :think:

Tu przesadziłam z męczącego słońca 3 Queen Josephine- do towarzystwa azalce:)

Kolejna azalka dostała do kompletu popalone Delta Dawn- obok thui Globosy. ROsnące już hosty, przy thujach Kónik to Christmas Candy- one były to od początku wiosny. Zza nich wychylają się lilie- ciekawe które tu posadziłam odmiany..?

Wydaje mi się, że jak za rok hosty nabiorą ciałka, to będzie już ładnie zapełniona rabata.. Po prawej stronie widać powyginany pień jarzębiny- na dziurę łysą na płocie posadzę Polish Spirit- wyleci z obecnej miejscówki na wiosnę 2015.

Widok na rabatę- w głębi, gdzie zaczyna się murek, powoli powstaje rabata trawiasta. Na razie mało trawek na niej- w zasadzie tylko sadzony rok temu Zebrinus i trawy podarowane przez Hanię.. Mam plan dokupić trzcinniki ostrokwiatowe i coś na niebiesko- kostrzewę lub owies wieczniezielony. Nie dotarłam jeszcze do sklepu z trawami- w ogrodniczych drogie przydactwa..

UFO z peryskopem :P Paweł- pozdrawiam :happy:

Dzięki forumowiczom wiem, że to ostrózka letnia- szkoda, że jednoroczna, bo urocza.

Nie umiem zrobić zdjęcia tak, aby oddać prawdziwy kolor- w rzeczywistości jest głębszy i bardziej fioletowy..

Hortensja Wim's Red zaczyna w tym roku w miarę wyglądać, bo w ubiegłym zupełnie mi się nie podobała.. Otworzyła pierwszy kwiatek

Pagórek z klonem. Na razie jedynym krzaczkiem jest Wim's Red właśnie, ale planuję ją przesadzić z tyłu za klon. Z przodu mają być hortensje Anabelle. Na foto nie widać, ale od klonu do szczytu mura jest sporo miejsca.
Wzdłuż ogrodzenia jałowce Spartan- wreszcie zaczynają być widoczne- w ubiegłym roku kupiłam takie chudzinki..

Asiu- anabelki walczą dzielnie- jedno maleństwo postanowiło nawet zakwitnąć..

Żeby nie poszła fama, że kompletnie nie radzę sobie z powojnikami z żelaznej listy zdrowych ;) ażurowa Betty Corning, młoda, sadzona 2 miesiące temu, dzielnie się wspina i kwitnie urokliwie

Maria Skłodowska- kwitnie, ma sporo pączków. Mogłąby jednak chyba troszkę bardziej przyrastać- powinnam dać jej jakiegoś nawozu..? :think: Podsypałam granulkami długodziałającymi, polecanymi w eclematisie. Sądziłąm, że wystarczy, ale może nie.. Czy powinnam dać garść popiołu z kominka, bo mam odłożone co nieco na ten cel..

Polish Spiritom i Sweet Summer Love ewidentnie nie służy miejscówka. Początkowo dziarsko ruszyły- teraz kompletnie stoją w miejscu. Nawet ich nie focę, bo nie ma sensu..

Lilie azjatyckie- kolejne szykują się do otwarcia. Te będą pomarańczowe.

Mam pytano do mądrzejszych- co to za roślinka, wypatrzona na polu..?

Żurawki, które dobrze radzą sobie na słońcu. Cooper Cascade- mają niby mieć gałązki długości do 80cm i kaskadowo spadać z murka- cóz..chyba nie w tym roku..

W miejsce po przesadzonych żurawkach i hostach przesadziłam z innego miejsca tawułę Goldflame. Mam wątpliwości, czy nie jest zbyt pstrokato :search: Chyba będę musiała na brzegu murka, przed berberysami, w lewo od tawuły posadzić coś zielonego dla uspokojenia tego miejsca.
Planowałam tutaj co prawda budleję Blue Chip- ale to będzie za dużo szczęścia..
Macie może jakieś sugestie dla dodania temu miejscu nieco spokoju..?
To małe liściaste rosnące po lewej stronie tawuły to hibiskus, którego tu nie będzie.. Tak więc mam berberysy, tawułe po lewej i jałowca Blue Star po prawej. Co byście doradziły w środek, na skraju murka, zamiast planowanej budlei?

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 14 Cze 2014 22:51 #272706

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Przede wszystkim budleje rosną w ogromne krzaczory i nawet jeśli zabierzesz stamtąd hibiskus, to będzie im za ciasno.
Co do uspokajania nic Ci nie doradzę ;) , wystarczy spojrzeć na pierwszą moja fotkę z zurawkami :happy3: , kolorystycznie tylko dziada z torbą tam brakuje :rotfl1:

A w ogóle to strasznie niecierpliwa jesteś :happy-old: , wszystko ledwo sadzone, a Ty byś już chciała porządne kwitnienie , zwisanie i kaskady :happy4: . Na początek gwarantuję Ci, że juz wiosna będziesz rozsadzać te trzy hosty i stanowczo nie widzę miejsca między klonem a jałowcem na hortensję :flower:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.529 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum