TEMAT: Wymarzony ogród Moniki- w budowie

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 04 Cze 2014 23:22 #268793

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Kasiu- ja w niektórych miejscach też zostawiam to pnącze- malownicze moim zdaniem:)
Jak mają się borówki- na pierogi coś się uzbiera..?

Agnieszko- bardzo było miło, a że nieco kameralnie, to sama wiesz, jak jest.. ;)
Drzewostan powoli rośnie i cieszę się z tych kilku kupionych wysokich egzemplarzy, ale to brzozy są najbardziej widowiskowe. Reszta musi dopiero się rozrosnąć- mimo wszystko cieszę się ich widokiem już teraz :)

Paweł- ja spaceruję po ogródku oglądając każdy kwiatek, a w domu pięknie latają kłaki Zaka :silly: Na szczęscie z mężem dzielimy się obowiązkami, więc jakoś wszystko się kręci- lepiej lub gorzej, w razie czego przygaszamy światła i od razu robi się czyściej :rotfl1:
Już ty mnie roślinami nie obdarowuj- i tak pół Twojego ogródka u mnie rośnie :oops:

U nas też sporo ptaków grasuje- szpaków sporo spaceruje, widuję też słowiki- i tych jest chyba więcej.. O ile to są słowiki, ale sądzę, że tak. Jak nie mieliśmy podbitki i zabudowanego poddasza, to mieszkały u nas na pięterku- a jak się denerwowały, jak się kręciliśmy w ich pokojach.

Danusiu- Cieszę się, że pogoda u Ciebie dopisuje- od razu humor i samopoczucie lepsze.
Ogródek cieszy, mimo, że jeszcze skromny. Powoli jednak buduję rabaty- ostatnio z ogromną pomocą forumowiczów :hearts:

Aniu- powojniki rosną u mnie od tego roku, ale już cieszą niezmiernie- każdy kwiatek to wydarzenie:) Oby dobrze zimowały i nabierały ciałka w kolejnych latach..

Dario- oj zrabowałam kilka ogródków, i to na bogato :oops: Niezwykle to dla mnie zaskakujące, że tak mnie obdarowano- a radości mam co niemiara :woohoo:

Dziś dostałam od Mamy niewielki fundusz roślinny.. Jak w weekend nic mi w oko nie wpadło, bo w pobliskich ogrodniczych mieli tylko mizerne rojniki- ale po tych, jakie dostałam od Pawła to żaden mi sie nie podobał.. tak dzis pojechałąm do porządnego centrum..i dostałąm oczopląsu. Spędziłam tam godzinę zastanawiając się, co kupić :silly:

Postanowiłam wzbogacić nieco skalniak, którego istnienie zapoczątkował Paweł.. Zamęczę teraz zdjęciami..

Rozchodnik Yellow Queen

Rozchodnik kaukaski purpurteppich

a tym, którzy się śmieją z mojej walki z tarantulą domową :P prezentuję kolejny nabytek- rojnik pajęczynowaty

Chyba przesadziłam z ziemią.. :unsure: Najpierw wydawało mi się, że za dużo piachu.. teraz coś mi się wydaje, że za dużo ziemi.. Jutro muszę przemieszać okolice roślinek i znacznie zwiekszyć ilośc piasku. :jeez:

Zerknijcie tylko- proszę- czy zostawiłam w miarę sensowną ilość miejsca dla każdej z roślin..? Nie chcę czekać w nieskończoność, aż się połączą i domyślam się, że w którymś momencie zaczną na siebie włazić.. ale czy ma to ręce i nogi.. w miarę chociaż?

Tu stanowczo za dużo ziemi, a za mało piachu!

To rozczapierzone zielone w głębi to brutalnie przesadzony fragment goździka z rabaty od Mamy- ale jak widać przeżył mój brak subtelności i walczy o życie- a nawet zaczyna kwitnienie.

W tym miejscu też przesadziłam.. Obawiałam się, że nawaliłam tyle piasku, że nic nie będzie rosło- więc dziś kupiłam ziemię.. ale teraz poczytałam, że akurat te rośliny w ogóle wolą piach- tak więc dziś dosypałam ziemi- żeby jutro ją wybierać. Jak ja się staram, żeby się nie nudzić :rotfl1:

Kupiłam jeszcze jeden drobiazg, ale nie mam fotki, to opowiem jutro :whistle:
Ostatnio zmieniany: 04 Cze 2014 23:33 przez Monika-Sz. Powód: uzupełnienie
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 05 Cze 2014 07:57 #268850

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Witaj Moniko! Twój ogród pięknieje z każdą chwilą :woohoo: . Tyle nowych cudności się w nim pojawiło!
Wnioskuję, że Anabelka chyba mi jednak wstyd przyniosła :oops: , bo słowem o niej nie wspominasz...
No ale z drugiej strony, czymże są te trzy badyle na krzyż w porównaniu z tak wspaniałymi darami :lol: .
Ostatnio zmieniany: 05 Cze 2014 07:57 przez asia2.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 05 Cze 2014 15:03 #268988

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Asiu- ogródek powoli się wzbogaca, głównie za sprawą forumowiczów :oops:
O Arabelce nie wspominam, bo mi wstyd..ale chyba mi się nie uda :cry3:
Bardzo sie starałam, część posadziłam na słońcu, część w półcieniu- żeby chociaż któraś się udała. Niestety- listki się nie podnoszą- strasznie Cię przepraszam! Po otrzymaniu całą noc siedziały w wiadrze, kolejne dni po posadzeniu były deszczowe i ponure- miałam nadzieję, że mi się uda- a tak się nie popisałam.. Jeszcze czekam z nadzieją- bo nie mów, że to były badyle :club2: Piękne sadzonki, ale chyba na poczcie je przegrzali, bo nie chciały się podnieść.. Czekam jeszcze jednak- może zawalczą jeszcze..
Strasznie Cię przepraszam- zrobiłaś sobie tyle zachodu :thanks: ale może były zbyt okazałe jak na możliwości naszej poczty..?

Dziś krótka wizyta na rabatach- zakończona morderstwem 3 niszczyłobuzów, z czego dwa przyłapane in flagranti :sick:
Poza tym kwitnie pierwszy irys cebulowy.. pamiętacie ten żółty pączek..?
DSC05726.JPG

Zaczyna się otwierać Maria Skłodowska
DSC05723.JPG

DSC05722.JPG

Haniu- nie martw się. Dziś pierwszy słoneczny dzień i ja rozpoczęłam cieniowanie azalii. To zdjęcie w najgorszej chwili dnia- gdy najbardziej słońce świeci. Nie trwa to długo, więc mam nadzieję, że azalie wytrzymają. Kupiłąm siatkę cieniującą i każdy krzaczek okryty swobodnie wiszącą kołderką- ale nie wiem, czy nie dać jeszcze jednej warstwy dla większego zacienienia..? :think:
Niedługo będzie im lżej- te rosną przy jarzębinie i berberysie ottawskim- więc już za rok będą mieć nieco więcej wytchnienia..
DSC05720.JPG

a ta przy thujach Kórnik, a one też szybko rosną a cień dają już teraz- to foto sprzed godziny- już teraz azalka w 1/4 ocieniona..
DSC05721.JPG

Nie martw się- taka patelnia nie trwa długo w ciągu dnia! Ja chyba jednak dla pewności zakryję je jeszcze jedną warstwą..

aaaa :idea2: - miałam wspomnieć o jeszcze jednym nabytku wczorajszym..
Żeby się nie mówiło, że mój ogródek nie jest cywilizowany :P mam różę. Od razu mówię, że to jedna jedyna, jaka będzie- a jeśli będzie chorowita, to wylatuje. Chyba, że się sprawdzi, to dokupię jej koleżankę :rotfl1:
To Yellow Fairy, okrywowa, średnio mała ma być.. Miałam kupić Star Profusion- ale były tak brzydkie, obskubane i beznadziejne, że nie warto było brać.. ta wygląda zdrowo, chociaż w opisie ma czarna plamistość.. :dry: Zobaczymy- z jedną pobawić się mogę..

DSC05724.JPG

DSC05725.JPG

DSC05728.JPG

Rośnie na pagórku brzy brzozach i ma wypełnić miejsce między pigwowcem, brzozami a kosodrzewiną. Przed nią berberysy Kobold- chyba nie powinny jej przerosnąć :think: ? Pigwowiec się rozpycha, więc będzie przycinany zależnie od potrzeb..Jeśli w ogóle dłużej tu zabawi, bo czarne chmury się nad nim zbierają za brak owocowania..
DSC05729.JPG
Ostatnio zmieniany: 05 Cze 2014 15:13 przez Monika-Sz. Powód: uzupełnienie postu

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 05 Cze 2014 15:34 #268994

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Cześć Moniko, wcale się nie martwię. Dlaczego mam się martwić o TWOJE roślinki :flower2: ? Swoje świeżynki (zauważyłaś doniczki czekające na zlitowanie pańci) okryłam białą, cieniutką włókniną, żeby się nie nagrzewały. Sprawdż na wszelki wypadek, czy pod tą siatką nie jest im gorąco. Nigdy takiej nie używałam do bezpośredniego 'owijania' roślin. Przyzwycziłam się, że o tej porze jesteś w pracy. Wpadłam z ogrodu, patrzę i oczom nie wierzę, Monika na forum :woohoo: A jakie masz plany urlopowe? Możecie się wyrwać na jakiś wyjazd, bo masz z kim zostawić psisko, będzie szczęśliwy na 'starych' śmieciach. Jak można zostawić dom bezpiecznie, to tylko korzystać.
Te sadzonki Arabelki :think: , może by pomogło usunięcie części liści? Albo w ogóle skrócenie 'badylka'? Tak sobie rozmyślam na piśmie :whistle:
:hug: :hug: :bye:
Fajnie wygląda skalniaczek, chyba dobrze posadziłaś, roślinki, i tak będziesz rozsadzać za jakiś czas. Faktycznie pożałowałaś im piasku :rotfl1:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 05 Cze 2014 15:38 przez hanya.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 05 Cze 2014 17:06 #269004

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
:dance: Nowe roślinki na skalniaku, a nawet nowa różyczka. Ale najbardziej podoba mi się irysek. Jest prześliczny :D

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 05 Cze 2014 20:48 #269093

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniko przytnij badyle jeśli nie chcą się podnieść (nad 1 parą liści). Anabellka prawie jak chwast :rotfl1: , przyjmie się :teach: ....

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 05 Cze 2014 21:59 #269140

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Moniś, pewnie, ze się przyjmą - moje były jeszcze brutalniej potraktowane, też dostałam od Asi ale jesienią :whistle:
z braku czasu i miejsca zadołowałam je w warzywniku, a potem na śmierć o nich zapomniałam i dopiero wiosną jak przekopywałam warzywnik je zauważyłam :rotfl1: wsadziłam i ooooo rosną jak zwariowane a jakie mają liście :woohoo:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 06 Cze 2014 00:44 #269195

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam wieczorową porą- dziś nocuję u Mamy, tak więc ogródek radzi sobie sam ;) Jadąc do Mamy widziałam na Bemowie Masę Krytyczną.. albo coś w jej rodzaju- cała ulica na odcinku kilku km to rolkarze. Tym fajniej się to oglądało, że jechali w przeciwnym kierunku, niż ja :happy3:

Haniu- ta siatka cieniująca jest bardzo dziurawa. To nie jest lity materiał, tylko faktycznie siatka, więc raczej nie grzeje. Zrobię w weekend fotkę z bliska. W ogrodniczym sprzedano mi to jako siatkę cieniującą, bo pierwotnie złapałam się za białą agrowłókninę wiosenną- doradzono mi jednak siatkę właśnie. Powinno być dobrze :)
Musiałyśmy minąć się na forum, skoro widziałaś mnie zalogowaną- wychodziłam po 15 do pracy..
Przed wyjściem do pracy dosypałam sporo piachu na skalniak, mieszając z ziemia, ale z przewagą piachu jednak- sadząc wczoraj za dobrą ciocią chciałam być :laugh1:

Aniu- irysek cebulkowy, ale mój pierwszy, więc też mocno mu kibicowałam:)
Mamy znajoma obiecała "prawdziwe" irysy ze swojego ogródka, kłączowe. Twierdzi, że rozrastają się u Niej strasznie i części musi sie pozbyć- to co robić, przygarnę tych banitów :whistle:
Kanny ładnie kiełkują, a te z listkami podrastają coraz bardziej. Pierwsze liście nieco poszarpane, ale kolejne wychylają się śliczniutkie. :lol:

Asiu- tak zrobię! Siedzą w ziemi ok tydzień i nieco zwiędnięte, ale nie oklapły zupełnie. Dlatego właśnie sądzę, że dalej walczą. Chyba ten rok poświęcą na pracę w korzeniach- na zdrowie, niech się starają. Ja bardzo za nie trzymam kciuki i ciągle jestem pełna nadziei! Zrobię, jak radzisz- przytnę zostawiając parę liści.

Martuśka- nawet nie wiesz, jak mnie ucieszyłaś!! :kiss3: Strasznie byłoby mi przykro, gdybym nie dała sobie rady z hortensjami- dostałam bardzo ładne sadzonki i aż nie wypada przed Asią tak się nie popisać.. :oops:
Przytnę i czekam dalej- skoro mówisz, że u Ciebie wzięły się w garść, to może i moje się "ogarną".. Tak sobie myślę, że gdyby miały zwiędnąc, to przez tydzień zupełnie by padły- a one stoją, tylko z obwieszonymi listkami.. Przycinam i pogadam z nimi na zachętę :P
Ostatnio zmieniany: 06 Cze 2014 00:47 przez Monika-Sz. Powód: korekta

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 06 Cze 2014 06:51 #269207

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
Może postrasz je łopatą, podobno działa :rotfl1: ....
Ja w ubiegłym roku zagroziłam mojemu Alfredowi (Rh-a), że jeżeli nie zakwitnie, to wyeksmituję go do Marty.... Ku jej "rozpaczy" ;) zakwitł w tym roku pierwszy raz od 3 lat (tzn. od czasu kiedy go mam) i to najobficiej ze wszystkich Rh-ów :happy: !

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 08 Cze 2014 23:10 #270323

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Piękny weekend za nami! Prawdziwie wakacyjny.. Ja odzyskałam kompa, którego pożyczyłam Siostrze- więc wracam i nawijam :comp:

Sobota poświęcona na prace w ogródku, niedziela- plażowanie.. Czuję się, jak po mini wakacjach :)

Uliczka dojazdowa do plaży wygląda tak, że mijając sosnowy lasek aż czeka się na wyłaniające się zza zakrętu wydmy i morze :lol:
Jednak zamiast morza- mamy Zalew, z pływającymi łabędziami i prawdziwym piaskiem- jak na plaży:)

WP_20140608_015.jpg

WP_20140608_014.jpg

WP_20140608_022.jpg

WP_20140608_008.jpg

Po powrocie szybki obiad.. szumnie mówiąc..

i do ogródka :dance:

Powojnik Maria Skłodowska rozkwita coraz bardziej..

Pęcherznica nadal kwitnie, ale część pąków zamienia się w śliczne czerwone koszyczki

Liście też mają pomysł na siebie- przynajmniej ten..

Tawułka Goldflame też mocno kombinuje, w którą stronę iść..

Rozdwojenie jaźni :happy:

Zebrinus zaczyna paski pokazywać

Rojnik będzie kwitnąć chyba..? Widziałam kwiaty na rojnikach- ale malutkie.. a to :supr:

Asiu- zobacz!! Hortensja walczy.. niektóre sadzonki biorą się w garść.. albo w liście :laugh1:

Kwiatek od Hani, którego nazwy nie znam- ale bardzo mi się podoba.

Bardzo brutalnie przesadzone goździki od Mamy- całkiem nieźle sie przyjęły. Sądziłąm, że nie dadzą rady..

Lilie w coraz większych pączkach. Nie mogę się doczekać, aż zakwitną. Tylko są niższe, niż sądziłam.. A może młode tak maja, a jeśli przezimują, to za rok będą większe.. :think:

Liatra też pączkuje..

Rabata na rogu- wydmuchrzyce odżyły po upałach. Bardzo podoba mi sie ich niebieski kolor- rewelacja!! Młode, sadzone ok2-3tyg temu berberysy wypuściły ładne odrosty

Kolejny ładny chwaścik.. Podobny do fioletowej Wyki..ale inny :silly:

Wyka oblegana. Ten tutaj pracowity i dokładny. Sprawdzał każdy kwiatek na kłosie i dopiero przelatywał na kolejny kłos- żeby w nim też raz przy razie kontrolować..

Ku mojej radości zauważyłam nasze ogrodowe krokodyle :dance: Strasznie sie przede mną chowają w tym roku. Żadnego nie widziałam na murku :(

Ile można łazić po rabatach i fotografować chwasty.. Dzieliło nas zaledwie 20cm- dla miłości to całe lata świetlne.. :happy: Zdjęcie pt "wróć do mnie" :P
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, chester633

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 08 Cze 2014 23:16 #270328

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Kwiatek od Hani o chyba ostróżka, a lilie, jeśli kupiłaś azjatki, to zbyt wysokie nie urosną nawet w kolejnych latach ;) . Jak chcesz wysokie, to orientalne lub orienpety, zwane czasem przez sprzedawców liliami drzewiastymi ;) . Te co roku rosną większe, a jak pachną :hearts:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 08 Cze 2014 23:18 #270329

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
Kwiatek od Hani to ostrózka letnia

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 09 Cze 2014 06:27 #270348

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Cześć Moniko!
Rzeczywiście, cudowny weekend za nami... jak ja kocham takie ciepełko!
Super, że macie zalew niemal za płotem... taka bliskość wody jest super - przenosisz się niedaleko, a jednak czujesz jak na wakacjach. Kąpałaś się? :) Ponoć nad morzem woda jeszcze zimna, ale w zalewie szybciej się ogrzewa :)

W ogrodzie dużo się dzieje, wszystko kwitnie, albo zbiera się do otwierania pąków.
Wygłaskaj swój łaciaty zwierzyniec! :hearts:

Miłego tygodnia :kiss3:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 09 Cze 2014 19:59 #270579

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniko, mówiłam, że Anabellka prawie jak chwast :teach: . Odbije od korzenia. Za rok-dwa będziesz miała ładną kępkę.
Nie mogę oderwać wzroku od fotki Zakusia... To spojrzenie jest rozbrajające, tyle w nim smutku... i ta wyciągnięta łapcia... :hearts: Normalnie zdjęcie na plakat zachęcający do adopcji schroniskowych biedactw... :sad2:
Czyżbyś mieszkała w okolicy Zalewu Zegrzyńskiego? Szkoda, że nie wiedziałam - moi rodzice spędzali ubiegły weekend w okolicach Serocka... Przesyłka mogła pójść pocztą "kurierską" :happy: ...
Ostatnio zmieniany: 09 Cze 2014 20:31 przez asia2.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 09 Cze 2014 23:04 #270702

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto- kupiłam azjatyckie i orienpety. Niektóre są dziwnie niskie i to widocznie są azjatyckie. Mam kilka sztuk wyższych- więc już trochę wiadomo co gdzie posadziłam- bo tak jakby zapomniałam chwilowo :hammer:

Andrzeju- witam Cię serdecznie i dziękuję za identyfikację :flower2:

Agnieszko- witam Cię na starcie tygodnia- jakże wakacyjnego.. Aż szkoda w murach siedzieć- ale co robić, taki los..
W Zalewie sporo osób się kąpało i pływało- w tym Mąż, ja tylko się zamoczyłam do kolan i pochlapałam ręką- mało pływająca jestem, zwłaszcza w naturalnych zbiornikach.. Po pierwszym szoku, że woda zimna można było sie przyzwyczaić i okazywała sie przyjemnie chłodna. W każdym razie plażujące dzieciaki miały ubaw :)
Zakula wygłaskany- oj już on o to dba, żeby dzienną porcję uzyskać :happy: !

Asiu- no widzisz, nawet nie sądziłam, że ktoś od Ciebie będzie w okolicach. Mieszkamy blisko Zalewu- raptem kilka km. Na upartego można by na plażę jechać rowerem- na szczęście nie mamy rowerów :funnyface:
Serock to już na wyciągnięcie ręki;)
Bardzo się ciesze, że Arabelki na tyle się podniosły, że można już wstawić fotki co niektórych sadzonek:)

Zakusiek wyszedł faktycznie rozbrajająco. A ta nieszczęśliwa mina to efekt mojego wyjścia na ulicę- on został na ogródku i stał nos w nos ze mną, oddzielony jedynie ogrodzeniem. Jednak jak na niego, to za duża odległość :happy3:
Śmiesznie się zachowuje, jak wychodzę poleżeć na słońcu. W domu awantura- więc jest wypuszczany na ogródek. Obok mnie za gorąco, więc idzie w cień za dom i kopie dołek, w którym się kładzie- ale co kilka minut przybiega sprawdzić, czy leżę tam, gdzie mnie zostawił :crazy: Nie ma psina chwili spokoju- tyle spraw do przypilnowania :dazed:

Dziś cały dzień w pracy niedaleko Mamy- przerwa w ciągu dnia spędzona częściowo w ogródku..
Hortensje powoli nabierają kolorków. jeszcze daleka droga przed nimi, zanim się zamienią w pompony- jednak fajnie patrzeć, jak się nieśmiało rumieni
WP_20140609_001.jpg

Tawułki już kwitną- moje jeszcze w pączkach. Jest jednak tak upalnie, że lada chwila dogonią Mamine..
WP_20140609_002.jpg

Goździki, które u mnie kwitną, ale walczą o życie po brutalnym przesadzeniu, pochodzą z tej kępy od Mamy. Te u Mamy są tutaj ok 2 lata i już fajnie się przewieszają. Muszę chyba jeszcze uszczknąc trochę, bo bardzo podoba mi się, jak spływają z kamieni- na murku też chcę kilka takich punktów zwieszających się
WP_20140609_005.jpg

Żurawki w tym roku się wściekły.. Są ogromne, kwiaty też wypuściły rekordowo wysokie.. Służy im wczesna wiosna, tak jak mi ;)
WP_20140609_006.jpg

Ufff- jak upalnie! Podobno- tak twierdzi prognoza (którą można porównać do miejskiej legendy :silly: )- najbliższy weekend ma być chłodniejszy do ok 20*, za to lipiec zapowiada się upalnie..
Fajnie by było- prawdziwie ciepłe wakacje. Człowiek wie, że żyje :dance: Zimy prawie wcale, wczesna wiosna, ciepłe lato.. Tak to ja mogę żyć- żeby jeszcze ktoś obiecał, że zimy już zawsze takie będą :P
Tymczasem nie gadam o Z.. poszłabym się ochłodzić na ogródku, ale tyle komarów wygłodniałych lata, że strach nos z domu wystawić (i nie piszemy, że to wina łagodnej zimy :hammer: )

Miłego wieczoru wszystkim życzę

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 09 Cze 2014 23:30 #270719

• Anna55
  • Anna55's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5
Moniczko!
Musisz zmienić tutuł Wątku! Twój ogród już nie jest w budowie. Jest już pięknie zagospodarowany.
Tyle pięknych roślinek Ci przybyło.
Sliczny portrecik Zakusia. Przytul go ode mnie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 10 Cze 2014 07:50 #270760

• Roma
  • Roma's Avatar
Monia-ja również doświadczyłam wspaniałomyślności forumków i dzięki nim coraz piękniej robi się na Jaśkowej.Jak widać mamy szczęście spotykać na swojej drodze ,ludzi życzliwych :hearts:
Jak w takim tempie będzie powstawał Twój ogród to już za rok może zabraknąć Ci miejsca :P czego Ci oczywiście życzę :) Zazdroszczę Wam młodym, że pamiętacie nazwy prawie wszystkich roślin w swoich ogrodach.Niestety ja jakoś nie mam do tego głowy :jeez: nad czym boleję.Mam u siebie bardzo wysokie lilie i jeśli będzie Ci odpowiadał ich kolor to chętnie się z Tobą podzielę(po przekwitnieniu)

Wymarzony ogród Moniki- w budowie 10 Cze 2014 10:13 #270818

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Monika, sprawdż PW. :hug: :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula