Aniu- Red Baron jest uroczy z tymi płomiennymi kłosami- polecam:) Odnośnie innych traw.. Paaweł-chester opowiadał mi, że na kępie miskanta cukrowego palił ognisko- a ten rośnie jakby nigdy nic.. takiej trawy bym się bała
Od wczoraj rezydujemy u Mamy- pilnujemy psa Siostry. Niestety nie możemy go zabrać do nas do domu- ma nawyk drapania w drzwi, gdy chce się gdzieś dostać.. już przeorał zewnętrzne i kilka wewnętrznych..
wyglądają, jak po ataku grizzli..
U Mamy w ogródku nieco optymistyczniej, niż wiosną.. Martwiłam się rododendronem- starym dużym krzewem, który kwitnie, ale liście miał blade.. inne krzaczki o zdrowych liściach- ale na 5 krzaków przypadał co roku 1 kwiat
Wiosną podsypałam nieco nawozu, zakwasiłam ziemię i chyba widać pierwsze efekty..
Stary rododendronik ma zdrowsze liście- nie są tak ciemne, jak u pozostałych, ale wyglądają znacznie zdrowiej! Pąki kwiatowe też spore w tym roku zawiązał. Rok temu było drobne i nie sądziłam, że da radę zakwitnąć.. z tym jest ewidentnie szczęśliwszy.
Pozostałe 5 krzewów, które uparcie od kilku lat nie kwitły- zawiązały w sumie kilkanaście pączków
Jeden postanowił wypuścić też kolejne piętro..troche po terminie, ale skoro tak się rozkręciły w tym roku, to czemu nie
Na razie w tym zakątku "zielonośc widzę".. wszystkie puste miejsca opanował bluszcz- jesienią zapłonie na czerwono i będzie tu dużą ozdobą- lubię go w jesiennej szacie.. Na razie- zielone nudy..
Kolejne kanny kwitną. Czerwień jest tak intensywna, że nie umiem oddać jej wysycenia na zdjęciu
Magnolia rozpieszcza nas..jednym kwiatkiem
Żurawki kwitną kolejny raz..
Dzielone w tym roku wiosną..do kolejnego podzielenia bo już widzę co najmniej 3 sadzonki w kępie
Hortensje w tym roku oszalały.. Nie dość, że wypuściły kilka gałęzi z korzenia na półtora metra, to zaczynają już się rozgałęziać dodatkowo w kącikach liści. Tak jeszcze nie było.. "na bogato". W tle widać brzydką ścianę z pustakó- to plecy garażu sąsiada. Wpadłam na pomysł, żeby obsadzić to bluszczem- w prawym rogu widać, że już ładnie zaczyna zarastać. jeszcze 2 lata i najbrzydszy fragment będzie zarośnięty. Mur z białej cegły mi nie przeszkadza, ale te szare pustaki
Kwiaty znacznie świeższe, niż na mojej hortensji- może mają lepsze stanowisko..? Sprawa do przemyślenia! Chociaż moja ani razu w upały nie miałą omdlałych liści..to kwiaty są wyraźnie suche.. A u Mamy..
Rozchodniki nabierają kolorków. Szkoda, bo to oznacza jedno
Coś na ząb.. Białe i super słodkie.. już prawie..
Pozdrawiam!