TEMAT: Ogródek Gosi

Ogródek Gosi 24 Mar 2015 19:22 #352161

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Sporo masz krokusków .Owady się uwijają na nich ,jak wściekłe .Ja nie mogę się wyrobić z napływajacymi roślinami .Sadzę ,przesadzam ,pielę i sprzątam .Masakra .Wszystko na raz .Staram się dawkować sobie pracę ,ale i tak chodzę pod wieczór ,jak stara babcia .Ostatnio przesadzałam sosenkę Varellę .Boże taka mała roślina ,a korzenie miała ,jak półmetrowa pietruszka :woohoo: .Nie mogłam się nadziwić .Sadzi się szczepione maluchy ,a one jednak rosną i trzeba im dawać coraz więcej miejsca.
Jeszcze mi zostały 4 takie rośliny ,które muszą dostać nowe miejsce .Tylko gdzie ? Co ja się nagłówkuję w tym ogrodzie .Aby tylko pogoda dopisała ,to jakoś damy radę :hug:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Gosi 24 Mar 2015 20:11 #352184

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Dzisiaj nareszcie udało mi się popracować po pracy. Zdołałam obciąć 12 róż. Zostało 48. Niby niedużo w porównaniu z niektórymi forumkami, ale dla mnie to i tak sporo. Jutro wzięłam urlop, żeby dokończyć cięcie, i żeby m. pomógł mi sprzątnąć ten bałagan, który widzieliście po żywopłocie.

Dalu, ciągle zapominam zrobić zdjęcia Rh jakie sobie kupiłam. Robiłam zakupy w A. więc nie są to jakieś wypasione okazy, ale i tak się cieszę. Na razie jeszcze siedza w doniczkach, bo najpierw musiałam rozprawić się z żywopłotem, żeby dopuścić więcej światła dla roslin, które rosna w pobliżu.
U mnie najlepiej radzą sobie rododendrony. Azalie wielkokwiatowe gorzej, a najgorzej azalie japońskie. Zobaczymy jak będą rosły te pod sosną

Maju, niestety nie pamiętam nazwy. Ja wszystkie krokusy zakupiłam w A. Tylko te rosnące na rabacie przy tarasie są jednej z foremek, która przywiozła je na zlot w Sulejowie.
U mnie całe szczęście nie ma kto wylegiwac się w trawkach. Faktycznie wyglądają dobrze. Nie mogę się doczekać, kiedy zaczną się zielenić

Geniu, ale czy temperatura ma na to wpływ? Moje niebieskie zakwitły najszybciej. Mam jeszcze takie

029_2015-03-24.jpg

Ale to jest młoda roslinka.

Dorotka, ciekawe dlaczego widzisz wszędzie te bukszpany? ;)
Ja mam je już od 4 lat. Chyba? Dostałam już takie spore, A w sezonie ich prawie nie widać, bo są zarośnięte różami i szałwią.
Jak pisałam wyżej też sobie troszeczkę popracowałam. Ale za to jutro… :dance:

Siberko, boki żywopłotu tnę nożycami elektrycznymi, a od góry sekatorem do grubych gałęzi. Tnę na prosto. Po prostu chcę go trochę zwęzić, bo nie przypilnowałam wcześniej i rozrósł się za bardzo.
Ale masz dobrze. Możesz wykorzystać taką piękną pogodę. Ja będę korzystała jutro

Kasiu, krokusy są obowiązkowe. Do tej pory to były moje pierwsze kwiaty, ale od zeszłego roku wczesniej kwitną przebiśniegi i ranniki. Jak się ma ogród przy domu, to każdy taki wczesny kwiatek cieszy
A w tym roku to mam już tych krokusów bardzo dużo. Nareszcie

Vita, bukszpany sadziłam jakieś 4 lata temu. Od razu dostałam spore krzaczki. Jak do tej pory nie narzekam na ich zdrowie. Może dlatego, że co roku opryskuję wiosną wszystko promanalem i miedzianem. I unikam ich nawożenia.

Ewo, jestem w szoku, że aż tyle zamówiłaś. Jesienią miałaś nic nie zamawiać :whistle: Jeśli nie możesz się wyrobić z sadzeniem to już jest naprawdę dużo tych roslin. Ja z tym zastanawianiem się gdzie to upchnąć też tak mam. Wyobraź sobie, że przez moją przyjaciółkę zamówiłam piwonię drzewiastą. I gdzie ja ją mam posadzić? Na nią to już w ogóle nie mam miejsca

020_2015-03-24.jpg

021_2015-03-24.jpg

023_2015-03-24.jpg

022_2015-03-24.jpg

024_2015-03-24.jpg

026_2015-03-24.jpg

Ogródek Gosi 24 Mar 2015 20:37 #352194

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
To aż urlop trzeba brać przez róże! :lol: To ciekawe, że Ty msiałaś wziąć urlop, żeby M. mógł sprzatać ścinki po żywopłocie :rotfl1: Nie tłumacz, nie wnikam! :lol:
Oj, miejsce pod piwonię niejedną by się znalazło :) Dlaczego tylko jedną zamówiłaś? ;) Tylko nie mów, że nie masz miejsca :)
Puszkinie już kwitną? Gdzie są w takim razie moje? :dry:

Ogródek Gosi 24 Mar 2015 20:43 #352199

• Kondzio
  • Kondzio's Avatar
Jestem zauroczony twoim ogrodem różnorodnością roślin i ich połączeniem ze sobą. :eek3: Schody obłędne z mojego ulubionego materiału :)

Ogródek Gosi 24 Mar 2015 20:46 #352202

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Gosiu- urlop na cięcie róż-fajnie..ale chyba nie wpisałaś tego we wniosnek urlopowy ;) Sporo pracy przy tym masz, skoro aż dodatkowy dzień potrzebny. Oj, jak dobrze, że mnie w ogóle róże nie biorą i nie dałam się na nie namówić :lol:

Też zauważyłam bardzo fajne zimozielone stożki na rabatach- nie szkoda Ci, że w sezonie zakryte :think:

Ogródek Gosi 25 Mar 2015 20:02 #352461

• Monika
  • Monika's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Gosiu, czy bukszpany pryskasz miedzianem? Dobrze zrozumiałam?

Ogródek Gosi 25 Mar 2015 20:33 #352473

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Ale dzisiaj był cudny dzień :hearts:
Róże obcięte, żywopłot posprzątany, wygrabiłam kolejną część trawnika. Pozostało rozsypać nawozy, poprzesadzać roslinki i posadzić nowe.

Marta, nie przez róże, tylko przez żywopłot. Sama męczyłabym się z tym sprzątaniem 2 tygodnie.Niestety mojego m. nie ma w weekendy, dlatego to ja musiałam wziąc urlop. On pilnował ogniska, a ja z synem przenosilismy gałęzie.
A na piwonię nie mam miejsca. Wiesz dlaczego. Może kiedyś znajdę, ale na razie muszę gdzieś wcisnąć

006_2015-03-25.jpg

010_2015-03-25.jpg

Zobacz jaki porządek :)
011_2015-03-25.jpg

A tyle jeszcze zostało do spalenia, ale to już m. bedzie robił sobie przedpołudniami.
Połowa już spalona

007_2015-03-25.jpg

Cieszę się Konradzie, że podoba Ci sie mój ogródek. Staram się jakoś łączyć te roślinki, ale coraz bardziej stwierdzam, że jednak jak widać roslinę z daleko to lepiej, a ja cały czas mam je tak powciskane, że trzeba podejśc bliżej, żeby ją zobaczyć

Monia, nie wpisałam, ale powiedziałam na co chcę wziąć. :) Cięcie nie jest takie straszne. Gorsze jest dla mnie sprzątanie gałęzi. Całe szczęście, że syn pomógł. Róże faktycznie wymagają trochę pracy, ale to akurat lubię. A potem ile radochy, że kwitną.
Ależ ja te bukszpany widzę cały czas :happy:

Moniko, ja opryskuje wszystko miedzianem. Mam opryskiwacz spalinowy, dlatego taki oprysk to dla mnie betka. Pól godziny, no może godzina razem z podwójnym załadowaniem i mam calusieńki ogród opryskany.

027_2015-03-25.jpg

028_2015-03-25.jpg

030_2015-03-25.jpg

031_2015-03-25.jpg

034_2015-03-25.jpg

036_2015-03-25.jpg

038_2015-03-25.jpg
Załączniki:

Ogródek Gosi 25 Mar 2015 20:52 #352487

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Miałam podobną górkę gałęzi do spalenia i okryć iglakowych zdjętych z winorośli. Dziś wszystko poszło z dymem :) Pilnowałam i piekłam sobie kiełbaski :wink4: :yummi:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogródek Gosi 26 Mar 2015 09:14 #352580

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Gosia, ale szaleństwo porządkowe!
Urlop na ogród i ja biorę co jakiś czas - nie wyrabiam się działając tylko po pracy :)
Rzeczywiście masz co robić przy żywopłocie - istna ściana żywotników!
Pięknie wyglądają krokusy z ostnicami w pobliżu... w ogóle, wiosnę masz już bardzo kolorową - ten błękitny hiacynt urzeka!
Udanego czwartku :) - chyba mamy przerwę w dostawie słońca.

Ogródek Gosi 26 Mar 2015 09:46 #352595

• Kondzio
  • Kondzio's Avatar
Ale porządki robisz i będzie czyściutko i więcej kwiatków się zmieści :rotfl1: Mówisz że nie masz miejsca a ja je widzę wystarczy poszerzyć rabaty :rotfl1:

Ogródek Gosi 26 Mar 2015 19:13 #352770

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguskas, ja niestety miałam ograniczony czas. Musiałam skończyć te działania przed 16, a dodatku wolę to robić przed powrotem większości sąsiadów do domu. Mimo wszystko nie jest to fajny zapach.

Agunia, trochę zaszalałam. Wybrałam specjalnie taki dzień, bo wiedziałam,że to ostatni taki słoneczny, bezwietrzny. W dodatku m. jak zwykle na weekend wyjeżdża. Pewnie gdyby nie to, urlopu bym nie wzięła. No i ten żywopłot. Mam nadzieję, że to ostatni taki rok, kiedy nie wiem w co ręce włożyć. Po świętach chyba zacznę trawnik. A jeszcze trzeba przesadzić kilka roślin, posadzić kilka nowych. Dzieje się :)
Żałuję bardzo, że nie zdążyłam wygrabić trawnika i rozsypać nawóz. Ale do poniedziałku mam kolejną szansę

Konradzie, właśnie o to chodzi, że ja powoli zaczynam ograniczać to poszerzanie rabatek. Nie po to trawnik robiłam :whistle:
A tak na poważnie, to mój m. niestety lubi taka właśnie przestrzeń i nie zgadza się na zmniejszanie trawnika.Mam na razie dosyć walki z nim o to. Chcę się nacieszyć tym trawnikiem. W końcu wylałam tam masę potu i prawie zdrowie straciłam, żeby go zrobić.
Po świętach zaczynam kolejną część. Także na razie koniec poszerzania.
W dodatku moje rosliny są non stop przesadzane. Co roku. Nie dałam im do tej pory spokojnie rosnąć. Niech przez chwilęchociaż nacieszą się miejscem :happy:

Chociaż tutaj wydaje się, że jest bardzo pusto :happy:
005_2015-03-26.jpg

002_2015-03-26.jpg

003_2015-03-26.jpg

004_2015-03-26.jpg

A tu już w ogóle
009_2015-03-26.jpg

Ale za chwilę zostaną posadzone rakie oto roślinki
2 rodki

015_2015-03-26.jpg

016_2015-03-26.jpg

017_2015-03-26.jpg

Ta azalia wyląduje gdzieindziej

014_2015-03-26.jpg

No i kolejna prymulka

018_2015-03-26.jpg

Ogródek Gosi 26 Mar 2015 19:24 #352776

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Gosiu porządeczek jak się patrzy :bravo: a ja ciągle nie zabrałam się za większe cięcia ;)
Nowe zakupy świetne :bravo: strasznie jestem ciekawa jak będą rosnąć pod tą sosną.
Też mam sporą sosnę obsadzoną z dalsza różami, ale w końcu muszę połączyć to w całość i zastanawiam się czym podsadzić spory kawał gruntu pod sosną :bad-idea:

Ogródek Gosi 26 Mar 2015 22:34 #352883

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Piękne nowe nabytki :woohoo: Canzonettę mam- uroczo cukierkowo kwitnie..i fajne ma zimowe przebarwienia.. Toukan śliczny-tej azalki nie mam i chyba trzeba nadrobić to niedopatrzenie- piękne kwiaty na zdjęciu!

Ogródek Gosi 27 Mar 2015 10:19 #352950

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Gosiu, pięknie przycięty zywoplot! Napracowałaś się :jeez:
Azalie wybrałaś śliczne, kolorki bardzo energetyczne! Ja niedawno posadziłam Golden Lights, brakowało mi słonecznych odcieni!
Dzisiaj mam urlop ogrodowy będę sadzić nowe nabytki :dance:
Miłego :bye:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogródek Gosi 27 Mar 2015 20:00 #353074

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Maju, ja mam o wiele mniejszy ogród i mimo wszystko mniej roslin. Dlatego mam mniej roboty
A Ty na dokładkę nie mogłaś do tej pory zabrać się za cięcie
Ja też jestem ciekawa jak te rośliny sobie tam poradzą. Dlatego nie kupiłam dzisiaj kolejnych azalii.
Najpierw sprawdzę czy te przetrwają. Poasadziłam tam w zeszłym roku 2 azalie. Jedna wygląda rewelacyjnie druga padła, ale podejrzewam, że tę drugą upatrzył sobie Flesz.

Monia, ostatnio wzięlo mnie na azalie wielkokwiatowe. Mam ochotę kupić jeszcze 1, może 2.
Te rh kupowałam w A. Ciekawa jestem czy to co na obrazku będzie faktycznie tym samym w naturze.
Ale będe się cieszyła ze wszystkiego, bo mam bardzo mało rh

Kasiu, napracowałam się, ale jak cieszy to co się juz zrobiło.
Jakoś jesli chodzi o rh lubię wszystkie kolory. Ma być kolorowo, energetycznie.
Z pozostałymi roślinami juz jestem bardziej stonowana
Czytałam jak się namęczyłaś wczoraj. Dzisiaj to pewnie posadziłaś wszystko

019-2.jpg

020-2.jpg

021-2.jpg

022-2.jpg

023-2.jpg

Ogródek Gosi 27 Mar 2015 20:14 #353080

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Małgosiu :)
Co Ty chcesz od zapachu ogniska?? Cudowny jest! Ja go uwielbiam, pod warunkiem, że dym nie leci na mnie :devil1: Mi się udało, bo akurat wiało w stronę rozległych pól, gdzie nie ma żadnego domostwa, mogłam spokojnie kopcić :)
Od kiedy mamy rozdrabniacz do gałęzi i tak niewiele tego palenia.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogródek Gosi 27 Mar 2015 21:55 #353121

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Gosiu, widzę, że wiosenne prace w stanie zaawansowanym :bravo:
Co Ty chcesz od zapachu ogniska?? Cudowny jest!

To prawda, ale ubranie kogoś kto raz w tygodniu wędzi się przy ognisku cudowne nie jest :mad2: . Mam harcerza, który raczy mnie takimi zapachami i też zadaje to pytanie :devil1:

Azalię Toucan mam i ja, ale ciągle jeszcze w donicy.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Ogródek Gosi 27 Mar 2015 21:57 #353122

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Ja też używan rozdrabniacza, ale suche badyle z bylin i pędy z cięcia róż spalam,
staram się palić wtedy, gdy dym nie leci w strone sąsiada.
Gosiu, szybko uwinęłaś się z tym żywopłotem, ja myślę, że na cięcie żywotnika jest jeszcze czas,
pilniejsze są liściaki a i tych nie mam kiedy obskoczyć. :blink: .
Kiedyś zaczynałam ogrodowanie znacznie później i jakoś byłam wyrobiona :dazed: ,
czas szybciej biegnie teraz, czy więcej od siebie wymagamy?
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.526 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum