Aguś
A dlaczego nikt nie napisze, że zazdrości Adasiowi Adasiowej
?
Kochana, pozwól, że raz jeszcze podziękuję Ci za przesympatyczne odwiedziny i wspólne buszowanie po Primaflorze - mam nadzieję, że powtórka nastąpi niebawem ...
O jakich moich planach ogrodowych mówisz ?!
póki co wszystkie wymarzone zakupy i nasadzenia muszę odłożyć na czas nieokreślony, ale pocieszam się na myśl o wysiewach, które już niebawem uskutecznię
Czy nadal jesteś zainteresowana przepisem na fasolkę z papryką ?
Aguś, ja dopiero teraz uświadomiłam sobie, że nie pamiętam, jakie nasionka nabyłaś w Centrum? Ogóreczki na pewno, ale było chyba coś jeszcze .... stanowczo brakuje mi orzechów i rzodkiewek
podobno są doskonałe na luki w pamięci ...
Białe kwiaty zaczęłam lubić od momentu, kiedy u Kasi zobaczyłam genialne połączenie białej lilii z zielenią iglaków. Poza tym moja Mama od dawien dawna gustuje w różnych odcieniach bieli łączonych w wiosennych i letnich nasadzeniach balkonowych i najprawdopodobniej zaraziła mnie tym pomysłem. Nie wyobrażam sobie jednak ogrodu w tylko i wyłącznie tym jednym kolorze - takie ascetyczne zestawienia pasują do nowoczesnych, eleganckich, surowych aranżacji, w których dominuje raczej "forma" .... osobiście wolę, gdy ogród wypełnia "treść", a biel stanowi dodatek, akcent lub tło dla pozostałych roślin.
Chociaż .... ulubionym kolorem dla storczyków jest właśnie biały
Wiesiku
To jest nie tyle trudne, co może męczące na dłuższą metę - oczy dookoła głowy, a ręce w pogotowiu
jakakolwiek czynność domowa jest podporządkowana zabezpieczeniu układu Dredzik - Figuś. Jednak radość i satysfakcja z przywrócenia zdrowia i lepszego samopoczucia Młodego jest na tyle duża, a powrót do formy Dredzika cieszy na tyle, że niedogodności tego typu schodzą na dalszy plan. Zresztą, do podzielnej uwagi jesteśmy przyzwyczajeni ... do znacznie większej atencji byliśmy zmuszeni, gdy po mieszkaniu baraszkowały szczenięta ... w porywach 10 maluchów
Moniko
Po pierwsze: apeluję do Twojego zdrowego rozsądku: przestań, dziewczyno kochana, zamartwiać się uwielbieniem dla słodyczy! Nie znam osobiście babeczki, która nie lubiłaby ciasteczek, cukierków, lodów, itp. no, może wymieniłabym zaledwie kilka takich kobiet. Masz bardzo dobrą figurkę, przed nami ogrodowy aerobik .... poza tym Twój tryb pracy/odpoczynku nie należy do najzdrowszych, więc odrobina słodkiego pocieszenia nie zaszkodzi
I nie chcę już więcej czytać, że rzadko kiedy jesteś z siebie zadowolona ! Jesteś dobrym, wrażliwym człowiekiem, masz rękę do roślinek, doskonałe wyczucie właściwych zestawień, gust i wyobraźnię, a przede wszystkim masz serce i pasję, którą kochasz. Masz fajne plany, marzenia i możliwości ich realizacji, czasami brakuje Ci tylko cierpliwości
Jeśli chodzi o przepisy - spadłaś mi z nieba!
Zaprzyjaźniona właścicielka westa upiekła - z okazji powrotu Figusia do zdrowia - wspaniały tort. Był to właśnie biszkopt przełożony kremem z ... serka mascarpone. Krem miał leciutki aromat kawowy, był obficie "nadziany" świeżymi wiśniami i po prostu ... niebiański. O ile się nie mylę, tort z Twojego przepisu będzie jeszcze lepszy.
Zrobię bez maku - czy zmieniam wówczas proporcje mąki ?
A roboty przy nim nie ma wcale ! Monika ... kiedyś, ekh, ekh, panie dzieju, torty były pracochłonne ...
Bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas i wyszperanie przepisów ... to oszukane tiramisu, z herbatnikami, brzmi bardzo zachęcająco ...
Nie dziwię się wcale ani Michałowi, ani Hanusi, ani sobie oczywiście (!!! ), że apetyt przerósł najśmielsze oczekiwania, a poziom glukozy gwałtownie spadł
Idę pobuszować po zapasach ... może znajdę jakieś okruszki
, bo tradycyjne pieczenie ciasta dopiero jutro wieczorem ...
Odnośnie przyszłego miotu kingów - czy naprawdę istnieje tylko TA hodowla? Podejście właścicielki do ewentualnych nabywców jest karygodne. W koćcu bardzo dobrych hodowców mają Czesi i Rosjanie...
Bracie
Michałku
Obiecaj tylko, że kiedy grypa będzie już tylko przykrym wspomnieniem, Ty jako odpowiedzialny człowiek będziesz zakładał czapkę przed każdym wyjściem na dwór. Domyślam się, że zabrzmiało to śmiesznie, ale wiem, co mówię
, a po zakończeniu kuracji antybiotykowej konieczne zastosuj "dietę" jogurtową.
Tymczasem kuruj się stanowczo, planuj wiosenne wysiewy - właściwie w dużej mierze także Tobie zawdzięczam zainteresowanie białymi/śmietankowymi kwiatami
Moje zeszłoroczne zestawienia za oknem to fioletowa lawenda, czerwona pelargonia, pnąca, żółta roślinka ( nie uczep, bidensem zwany! ) i biały wilczomlecz.
Białe pierwiosnki, białe bratki, ale białe hiacynty również! Do tego białe stokrotki, begonie i pelargonie.
Inne propozycje w bieli do skrzynek okiennych?
Michał, przepis na chlebek wrzucę w wątek kulinarny.
Hanusiu
Właśnie widzę, jak od patrzenia w ekran rosną nam brzuszki
...
Ostrzeżenie
Od dzisiaj, tj. 29 stycznia, roku pańskiego 2015, godz. 20.23 w niniejszym wątku obowiązuje całkowity zakaz jakiegokolwiek wspominania o kaloriach, odchudzaniu i tyciu. Osobom, które nie podporządkują się zaleceniu, grozi kara dożywotniej patelni!