TEMAT: Wśród starych sosen

Wśród starych sosen 08 Lut 2015 18:57 #338561

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Paweł, Kubuś nabiera sił, a ja z sił opadam :rotfl1: Chyba chce nadrobić stracony czas. Był taki kluchowaty, że zupełnie nie mój pies. Kokos nieszczęśliwy, jeszcze parę dni musi się pomęczyć, a potem sobie poużywa :devil1: .
To miejsce na Rh nie jest takie wielkie, wejdą 4 krzaczki, sadzę co 2 m.

Krzysiu, poprzerastane są korzenie czeremchy i trudno wyrwać drania, bo ciągle gdzieś się blokuje, a potem radośnie odrasta :mad2: Przy sośnie rośnie malutka hortensja, są siewki cisów. Znowu widelce będą w robocie :happy:

Vero, będę się starać, żeby nie musieć przesadzać bez końca. :)

Majko, podziękowania od Kubusia. Smok wraca do formy, bardzo mnie to uspokoiło. I znowu śnieg pada wszędzie, tylko nie tu :placze: Współczuję szuflowania. Też od tego 'zdycham' a sama jestem do takich prac. Mam nadzieję, że 'leczenie' przyniesie efekty :)

Moniśka, Kubuś faktycznie szybko reaguje na tyroksynę. Jest leczony od tygodnia i to zupełnie inny psiak :happy: Choroba poszła tak błyskawicznie, że zgłupiałam. Dobrze, że nie do końca i zrobiłam badania. Teraz jeszcze potrwa ustalenie odpowiedniej dawki. Pierwsze testy za trzy tygodnie. Jestem pełna optymizmu, że opanujemy problem i psisko pożyje sobie spokojnie, rujnując z pasją ogród :rotfl1:
A śnieg ma nawigację do bani :hammer:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Wśród starych sosen 08 Lut 2015 19:02 #338563

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Pocieszę Cię, że do mnie również żadne opady nie docierają :evil: , a tyle osób mi obiecywało, że podeślą :whistle:
Wszystkie wczorajsze prognozy obiecywały śnieg i co? I gucio :mad2:
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Wśród starych sosen 08 Lut 2015 19:20 #338570

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Haniu, spaceruję po Twoim lesie....pora przywitać się. Podziwiam, że między sosnami masz zieleń......Mam w ogrodzie 3 zakątki z sosnami, nic innego tam nie rośnie, nawet po opadach sucho. Nie jestem w stanie nawet wyobrazić sobie, że cokolwiek ma szansę.... :woohoo: .Pojawiły się 2 mahonie, wysiane dzięki ptakom....

Marta, nie zasłużyłaś na śnieg....u mnie spadło trochę..
Ostatnio zmieniany: 08 Lut 2015 19:21 przez sierika.

Wśród starych sosen 08 Lut 2015 19:24 #338573

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
A czym sobie nie zasłużyłam :huh: ? Albo co zrobić, żeby zasłużyć :devil1: ?

Wśród starych sosen 10 Lut 2015 11:13 #339105

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
U mnie nasypało i był pięknie przez dwa dni. Od wczoraj leje z zrobiła się jedna wielka breja :huh: , tego też byście nie chciały ;)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."
Ostatnio zmieniany: 10 Lut 2015 11:14 przez piku.

Wśród starych sosen 10 Lut 2015 16:52 #339179

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Witajcie :flower2:
jak tak dalej pójdzie, to z moich planów wiosennych zostaną tylko radosne zapiski. Ale nic to, póki co, mam nadzieję, że będzie dobrze i kilka zamówień zrealizuję. Nie zawsze zaskakują nas miłe niespodzianki. Wczoraj jeszcze była zima, dzisiaj wszystko płynie. Nie chcę myśleć o ślimakach i grzybskach w nadchodzącym sezonie, bo musiałabym się załamać, a tego stanu nie lubię, zwłaszcza u siebie. Kosy kopią, jak szalone; pocieszam się, że walczą ze ślimakami, bo inaczej bym je chyba goniła bez litości, a strasznie to miłe ptaszydła. Nie pamiętam takiej zimy, nigdy nie było zniszczeń na taką skalę, podkopanych roślin, a nawet wykopanych :hammer: Szkoda mi zwłaszcza floksów wiechowatych, karmniki wiszą nad nimi, jedynym problemem było, hm, użyżnianie roślinek, teraz są paskudnie rozdłubane, i w dodatku chyba zaczynają się wiosennie wypuszczać :woohoo:

Pikutku, tu tak samo, choć za dużo nie napadało, ale choć przez chwilę było normalnie

Marta, tu jest podobnie: według prognozy ma padać, a jest, jak zwykle. Jak się porządnie rozpada, to część podeślę do Ciebie :happy:

Ewo, witam serdecznie, miło, ze zajrzałaś :flower1: u mnie wszystko rośnie pod sosnami. Oczywiście, że wymaga to pracy (głównie podlewanie), ale nie wyobrażam sobie swojego ogrodu bez starych drzew. U Ciebie też rośliny sobie poradzą z niewielką pomocą Pańci :)

Zrobiłam wczoraj kilka fotek śnieżnych, pokażę dla przypomnienia, że to zima :devil1:

DSC01899.jpg

DSC01904.jpg

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Gabriel, Amarant, VERA, Adasiowa

Wśród starych sosen 10 Lut 2015 17:05 #339184

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Ojej a ja dzięki uziemieniu - zwiedzałam znów Twój ogród. I nijak nie umiem sobie tego zobrazować na żywo - bo wiem, że żadne zdjęcia nie pokażą tego co w realu wiernie.

Wśród starych sosen 10 Lut 2015 19:38 #339253

• IwOnagn
  • IwOnagn's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Cześć Hania, lepszego miejsca dla rh nie ma. One kochają sosny oraz spadające igły, będą tam miały raj. Już sobie wyobrażam :lev: . Pozdrawiam gorąco, u mnie wiosenka :flower1: . Dobrze ,że psiula zdrowieje, do usłyszenia :hug:

Wśród starych sosen 11 Lut 2015 10:21 #339419

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Hanulka, dzień dobry :)
Gdyby nie Twoje zdjęcia, rzeczywiście zapomniałabym, że nadal mamy zimę, połowę stycznia, jutro Tłusty Czwartek ( pączki, pączki! ), a w sobotę Walentynki :)
U nas śnieg ( w ilościach znikomych, ale ... biało było ) przetrwał zaledwie dwa dni ... zgodnie z przewidywaniami, przyszło ocieplenie, biała warstewka wsiąkła w glebę i nastały dni pluchy. Na szczęście od wczoraj lekki wiaterek litościwie osusza ziemię. Prognozy zapowiadają całkiem ciepły weekend ...
Czy wysiewając nasiona kwiatów lub warzywek do doniczek stosujesz jakąś konkretną ziemię, np. do wysiewania i pikowania ?
Bardzo się cieszę z postępów Kubusia :) to zawsze wspaniały widok, kiedy pies wraca do zdrowia, niemal z dnia na dzień, prawda ?
Rozgrzebanymi floksami nie musisz się martwić - to silne roślinki, z pewnością odbiją po ptasich ekscesach ;-)
pozdrawiam cieplutko, trzymam kciuki za rodkowe rozmyślania :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Wśród starych sosen 11 Lut 2015 11:29 #339446

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzień dobry :flower2: :flower2:
podobno jutro ma być słoneczko :think: to byłaby miła odmiana kolorystyczna. Zaczęłam rozmyślać nad roślinami jednorocznymi do skrzynek i donic. Oczywiście begonie 'smoki', pelargonie (tym razem pojedyncze), koleusy i petunie/surfinie. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. Sadzę gatunkami, mieszanie mi nie wychodzi i szczerze mówiąc chyba się nie podoba, albo tu nie pasuje. Najpewniej, wszystkiego po kawałku :devil1: Podoba mi się mnóstwo jednorocznych piękności, zestawiałam doniczki w sklepie (a wybór mają, że :jeez: i dorodne rośliny) i wyglądało dobrze, przywoziłam do domu i ...bzdet :hammer: Sama ze sobą walczyć nie będę.

Anusia :) , o zimie nie ma co mówić, bo nieobecnych obgadywać nie wypada :devil1: Kiedy wysiewałam nasionka, kupowałam ziemię specjalistyczna do wysiewów; czasem mieszałam zwykłą ogrodową z piaskiem. W tym roku na pewno nie będę nic robić, może w następnym. Kubuś bardzo ładnie wraca do zdrowia, mam nadzieję, że już nie będzie więcej niespodzianek. W zupełności mi wystarczy to, co do tej pory było. O kosach nic nie piszę :( Pocieszam się, że może niszczą szkodniki glebowe. Pytałaś u Marka 'Amaranta' o drobne petunie. Miałam kiedyś, tutaj ich po prostu nie widać na ścianach, na dużej powierzchni zlewają się w 'masę' i efekt żaden. Przesadziłam i rosły sobie same na tarasie, ciesząc delikatną urodą. Million bells chyba :think: To samo było z bakopą: podwiesiłam w doniczkach na jałowcach przed kuchnią, bardzo sympatycznie wyszło. Powtórzę pomysł w tym roku.

Iwonko, mam nadzieję, że rodki podzielają Twoją (i moją też) opinie w sprawie miejscówki. Psisko w coraz lepszej kondycji. U Ciebie dalej mało zdjęć roześmianego niedżwiedzia :)

Ulcia, ja chyba pokazuję dużo szerokich planów :think: Na pewno nie uwieczniam nieciekawych miejsc, typu wejście do kompostownika :devil1: , ale poza tym wszystko jest jak jest :)

I trochę kolorów, zdjęcia już były, ale mi tęskno do takich obrazków w ogrodzie. Mimo wszystko zmienność pór roku to cud.
pelargoniebekie_2015-02-11.jpg

dragonkilobeliafanblue.jpg

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): iwa27, piku, chester633, Gabriel, Amarant, Adasiowa

Wśród starych sosen 11 Lut 2015 16:53 #339508

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
I ja już tęsknię za takimi cudownymi barwami.

Wśród starych sosen 11 Lut 2015 18:38 #339532

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Hanusiu :)
Masz rację - jeżeli myślimy o tych skrzyneczkach, które widnieją na zdjęciu i o jasnym tle ściany, to rzeczywiście delikatne, jasne barwy miniaturowych petunii ( tak! dokładnie chodzi o miliony dzwoneczków !!! ) mogą zginąć " w tłumie" lub zlać się w jednolitą płaszczyznę. Jeśli jednak dysponujesz kawałkiem miejsca na tarasie, to będę Cię dopingować w ich uprawie właśnie tam :)
Bardzo żałuję, że nie mam choć atrapy balkonu ... wówczas takie pastelowe, żółto-pomarańczowe petuńki z pewnością by na nim zawisły ... istnieje jednak alternatywa umieszczenia ich w wiszącym koszyczku ... oooo, i to jest dobra myśl :)
Bakopę co roku sadzi Mama i na tym akurat poletku ma własne sukcesy :) pomimo zachodniego i bardzo wietrznego miejsca na balkonie. Ładnie rosną tam białe pelaśki, begonie, a żurawka osiągnęła gigantyczne rozmiary. Inna sprawa, że od końca marca biohumus leje się "strumieniami" ;-)
A z tych jednorocznych piękności, które są Twoimi faworytami? Bo o begoniach i pelargoniach już wiem :) może na myśli takie do samodzielnego wysiewu ?
Co chcesz od wejścia do kompostownika ? Że co? Niewyjściowy jest ? Daj spokój :happy:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Wśród starych sosen 11 Lut 2015 19:19 #339540

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Anusia :) , przez cały sezon coś dokupuję i dosadzam, bo to dla mnie wielka przyjemność :happy: Na razie przymierzam się do fioletowych surfinii, w takim jednym kąciku je widzę. Poprzednie próby surfiniowe okazały się porażką. Jedną donicę zaryzykuję. Malutkie kwiateczki w dużej przestrzeni są niewidoczne, na tarasie też ich właściwie nie widać, to znaczy nie widać ich subtelnej urody; choć pewnie też się skuszę, bo o rozsądek przy regałach z jednorocznymi ciężko, oj ciężko. Faworytki to pelargonie i begonie 'dragonki', śliczna jest sanwitalia, bidens, kroplik, wilczomlecz Diamond Frost...wszystkie sadziłam, wszystkie lubię, ale pelcie i gonie są najulubieńsze :happy:
Wejście do kompostownika jest jeszcze nie 'opracowane', po montażu ogrodzenia nie zdążyłam go doprowadzić do stanu równowagi z resztą ogrodu i dlatego jest brzydal :hammer: Ale w tym roku to się zmieni. :)

Ulcia :) , już coraz bliżej, już niedługo :happy:

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Wśród starych sosen 11 Lut 2015 20:17 #339565

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Podziwiam, za te jednoroczne ślicznotki wiszące na ścianach. Ja na razie mogę tylko pomarzyć o doniczkowcach. Kto by o nie dbał gdy ja jestem na Śląsku :sick:
Ostatnio zmieniany: 11 Lut 2015 20:18 przez iwa27.

Wśród starych sosen 11 Lut 2015 22:16 #339608

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Dla mnie też pelasie są naj... ale ja sadzę wielkokwiatowe bo te zwisłe jakoś mi się z winobluszczem zawsze zaplątywały :silly:
No i muszą być czerwone choć zdarzyły mi się zaplątać jakieś różowe :angry:

Wśród starych sosen 11 Lut 2015 22:52 #339619

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Haniu, uroczo wyglądają pelargonie na gzymsach, taki trochę południowy klimat :flower2:

Od kilku dni zastanawiam się co miałaś na myśli pisząc
jak tak dalej pójdzie, to z moich planów wiosennych zostaną tylko radosne zapiski. Ale nic to, póki co, mam nadzieję, że będzie dobrze i kilka zamówień zrealizuję. Nie zawsze zaskakują nas miłe niespodzianki

Czy to dotyczy rh ?
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Wśród starych sosen 12 Lut 2015 20:50 #339817

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Swoje zapiski zredukowałam do minimum...z różnych przyczyn, czasem i tak bywa. Może w ciągu sezonu będzie lepiej..... :)

Wśród starych sosen 13 Lut 2015 11:08 #339938

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
A moje zapiski chyba pozostaną zapiskami ;) , bo ja już nie nadążam za własnymi myślami :huh: , czy tak wygląda zaawansowany wiek? :silly:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.734 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum