TEMAT: Wśród starych sosen

Wśród starych sosen 05 Lut 2015 16:36 #337479

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
O matko ale u ciebie galopują te strony. Człowiek raptem na chwilkę zniknął bo sprawozdanie opisowe trzeba było napisać, a tutaj tyle stron trzeba nadganiać. Nie daje już rady :blink: :silly: :P

U mnie i podagrycznik i kurdybanek i koniczynka. A paprotka przednia, czy ja czasami takiej nie mam :think:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wśród starych sosen 05 Lut 2015 17:18 #337489

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Cześć Iwcia, jak zacznie się sezon będziemy szaleć w ogrodach i nie będzie czasu na pisanko-gadanko :happy4: Teraz możemy sobie gwarzyć. Sprawozdanie zrobiłaś, teraz zabieraj się za wiosenne pomysły i opowiadaj wszystko, bo wścibska ogrodowo jestem okropnie. Tylko ogrodowo! Paprocie są cudowne, moim zdaniem pasują do wszystkiego i w każdym miejscu można jakąś dobrać do warunków. Poza słoneczną patelnią, chyba :devil1:

Siberka, Poluś, Pikutek: sępice sępiące wietlice :funnyface:
Tawułka Mainz, niedożywiona biedulka była, ale poprawiło się :)
tawuka-mainz.jpg

Jakiś kudłaty paprot :oops: zapomniało się...
DSC00691.jpg
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Gabriel, Amarant, VERA, edulkot, Adasiowa

Wśród starych sosen 05 Lut 2015 19:30 #337547

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Musiałaś mi podciąć skrzydła niekoniecznymi paprotami na słonecznej patelni??? :jeez:

Ciekawe co ja jesienią kupiłam... :whistle: słońcolubnego na pewno :happy3: :happy4: :rotfl1:

Wśród starych sosen 05 Lut 2015 20:15 #337562

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Oj tam, oj tam. Od razu podciąć, trochę poskubałam pod skrzydełkiem i tyle. Paprotka pospolita nie ma szans u Ciebie? Słońce ok, ale ziemia :jeez:

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Wśród starych sosen 05 Lut 2015 21:01 #337589

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ziemię mam bardzo dobrą B) Możecie mi tylko pozazdrościć :devil1: A i trochę cienia się znajdzie ;-) Mam zamiar kupić (całe) 3 drzewka-parasolki :devil1:

Pp ma u mnie szanse, bo piękna, ale jej nie mam :happy3:
Ostatnio zmieniany: 05 Lut 2015 21:02 przez sd-a.

Wśród starych sosen 06 Lut 2015 08:09 #337657

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Ojej zaraz sępica ja tak tylko napomykam pod Waszym wpływem co jeszcze by się w moim ogrodzie mogło znaleźć ;) A paproty lubię coraz bardziej i cóż ja biedna na to poradzę :huh: (Pollinko przyjadę ze szpadelkiem :woohoo: )
U mnie co prawda też słoneczna patelnia ale cień rośnie i ma się dobrze :lol: A poza tym glina dobrze trzyma wilgoć :) .
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wśród starych sosen 06 Lut 2015 11:28 #337697

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Czy masz jakieś paprocie blisko wilgotnego miejsca? W półcieniu?
Koleżanka chciałaby w pobliżu oczka wodnego posadzić kilka odmian.

Wśród starych sosen 06 Lut 2015 13:40 #337723

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Hanusia :)
Ja jeszcze w kwestii formalnej ... podagrycznka ... i marchewnika, i barwinka.
Ten pierwszy jest na razie w fazie przedszkolnej, więc nie potrafię nic powiedzieć na temat jego ewentualnej ekspansji na pozostałe terytorium ogrodu; jak znam życie i własne "sukcesy" uprawowe, biedak nie ma szans na nadmierny rozwój...
Podobnie zachowuje się barwinek, posadzony 5 lat temu - obecnie "osiągnął" wielkość zbliżoną do wyjściowej, mało tego - zazwyczaj kwitnie jednym ( ! ) kwiatkiem :)
Czytałam u naszej Very, że dobrze jest "przystrzyc" delikwenta dość krótko nad ziemią, aby pobudzić leniwca do bujniejszego ( w moim przypadku do jakiegokolwiek )wzrostu, więc pomyślałam, co mi szkodzi spróbować. Zwłaszcza, że strzyc potrafię ;-)
Potwierdzam także słowa Wiesika - marchewnik rośnie obficie i ze swadą się rozrasta, kwitnie przepięknymi, koronkowymi baldachami, a same liście również stanowią niewątpliwą ozdobę. Lubie takie "rozczochrane" zielska :)
Tawułka urocza bardzo, dostałam jakąś ( już po przekwitnięciu, ale całkiem sporą kępę ) od zaprzyjaźnionej sąsiadki od kotów, posadziłam zeszłej jesieni w zacienionym, wilgotnym miejscu i będę bacznie obserwować jej poczynania.
Hanusiu, a Twoja jakie ma stanowisko?
Uściskaj Kubusia ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Wśród starych sosen 06 Lut 2015 14:55 #337744

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam słonecznie :flower2:
słońce tak pięknie świeciło, że gdyby nie resztki śniegu w moim 'wąwozie' chłodu, można by pomyśleć, że piękna wiosna.

Anusia :hug: , nie mam żadnych doświadczeń w zachęcaniu barwinka i podagrycznika do życia. Wręcz przeciwnie. Teraz łapię za fryzurę i ciacham przy samej ..., bo inaczej zarosłyby dawno sąsiadów. A właśnie, a propos sąsiadów: dałam im mnóstwo sadzonek barwinka, u nich totalna nędza z tego wyszła, nie wiem, czy aż tak nie dbali o świeżynki, czy coś innego zadecydowało, ale aż trudno było uwierzyć, że to te same roślinki szalejące tutaj bez umiaru. To samo było z gajowcem. W zeszłym roku porażka, mam nadzieję, że wiosną pokaże na co go stać. Też lubię rozczochrane zielska, ale się boję takich zawodników bez granic. Moje tawułki: Mainz, Fanal, Deutchsland i Montgomery (przynajmniej teoretycznie) wszystkie rosną w półcieniu, w wilgotnych, zasobnych w 'obornikowatą' ziemię dołkach. Ciekawa rzecz, że wiosną zeszłego roku kilka zostało prawie zjedzonych przez ślimaki :mad2:

Ulcia, u mnie wszystkie w półcieniu, w ziemi wilgotnej, lekkiej, próchniczej. W 'Sadzawce' przydatny podział paproci wg stanowisk. Tylko długosz w donicy z gliniastą ziemią. Tak mi się spodobał, ze postanowiłam spróbować. Po zabiegu wszystko dobrze, mam nadzieję :)

Pikutek, Siberka, niech wam cień rośnie, jak najszybciej :happy:

Jarzmianki posadzone pod cyprysikiem zakwitły, muszę przesadzić, bo chyba jednak za ciemno mają
jarzmiankipodcyprysikiem.jpg

Pewnie jakaś wietlica :think: , bardzo delikatna paprota
paprotyjakie2.jpg

Hanka
Ostatnio zmieniany: 06 Lut 2015 14:56 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, chester633, Gabriel, Amarant, VERA, Adasiowa

Wśród starych sosen 06 Lut 2015 18:10 #337798

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
Tawułki u mnie wyglądały podobnie jak u ciebie .Muszę je lepiej dokarmiać ,żeby pięknie zakwitły . :flower1:
Na jarzmianki się czaję już od jakiegoś czasu ,ale jakoś nie wpadły mi jeszcze do koszyka . :devil1:
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Wśród starych sosen 06 Lut 2015 20:54 #337890

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Moje tawułki też się nie popisały, a czym je dokarmicie?

Wśród starych sosen 08 Lut 2015 11:43 #338410

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Hanusiu :)
Puk puk .... jesteś ?
Kubuś w porządku ?
Ściskam Was cieplutko ze słonecznego i białego Poznania ... :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Wśród starych sosen 08 Lut 2015 14:45 #338467

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Witajcie :flower2: ,
jak pięknie dzisiaj w nocy padał śnieg! Kuba zażyczył sobie 'spacerku', musiałam niestety mu towarzyszyć, bo jest nieznośny i nie wiadomo, co wykombinuje. Było bajkowo: wszystko białe, czyściutkie, lśniące, wielkie płatki śniegu...Pomyślałam, że będą dzisiaj cudne zdjęcia :) . No i gucio. Rano +1, i wszystko, jak zwykle. Dzisiaj za to słońce na zmianę z zawieruszką śnieżną (zawierucha to za dużo by było). Pogoda, jak koniec marca, albo kwiecień.

Anusia, jestem, jestem :hug: Mam trochę domowych zaległości i trzeba się za to zabrać, bo czas leci, a wiosna przyjdzie i wtedy w domu nie mogę usiedzieć. Kubuś w porządku, są już zmiany zachowania po leku. Chce się bawić, biegać, walczyć z motorynkami :) interesuje się światem krótko mówiąc. Zobaczymy, co będzie dalej.

Iwonko :hug: , moje tawułki rosną w dość trudnych warunkach, ale dostają kompost, czasem odżywiam doliściowo Magiczną siłą i bardzo podlewam. Ta ze zdjęcia, przyszła taka ze sklepu. Póżniej było dobrze.

Andrzejek :) , jarzmianki koniecznie wrzuć do koszyka, są delikatne i śliczne.

Miałam nadzieję, na czarowne zimowe fotki, ale niestety trzeba się obejść smakiem.

Przyszłe rodkowisko, widać moją ulubiona plantację podagrycznika
zzaczeremchy_2015-02-08.jpg

A to rodkowisko z drugiej strony; puste miejsce wypielone przy pomocy wszelkich dostępnych narzędzi :devil1:
DSC01185.jpg

:bye:

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, chester633, Gabriel, Amarant, VERA, edulkot, Adasiowa

Wśród starych sosen 08 Lut 2015 17:14 #338519

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Haniu- bardzo się cieszę, że tak szybko pojawiają sie efekty leczenia! Psiaki szybko pokazują objawy chorób i niestety czasem tempo jest porażające.. ale druga strona medalu jest taka, że i poprawa szybko następuje. Jakże się cieszę, że Kubusiek odzyskuje humor i chęć do zabawy :dance:

Jak to obeszłaś się smakiem w związku ze śniegiem.. Chcesz mi powiedzieć, że śniegu u Ciebie nie ma..?! To co on robi u mnie, skoro teraz miał padać u Ciebie, zgodnie z naszymi ustaleniami sprzed kilku dni ;)

Pozdrawiam serdecznie!

Wśród starych sosen 08 Lut 2015 17:56 #338536

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Haniu fajnie że Kubuś wraca do normy i oby dalesz postępy była bardzo zadowalające, drapanko dla niego :lol:
U nas jest tak cudna zima, że mam jej dość. Rano szuflowanie pozostawiło mi ból w barku więc teraz siedzę z elektrodami na ramieniu i się leczę :teach: trudno mi trafić w odpowiedni klawisz tak mi podskakuje prawa ręka ale jest ulga :rotfl1:

Wśród starych sosen 08 Lut 2015 18:17 #338544

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Ależ masz wspaniałe miejsce na rodowiski, oj będzie się działo :dance:
Pozdrawiam cieplutko :hug:
Pozdrawiam Vera :)

Wśród starych sosen 08 Lut 2015 18:22 #338547

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Haniu, Twoja
ulubiona plantacja podagrycznika
da się łatwo, jak na podagrycznika ;) usunąć, poza dereniem chyba nic tam nie rośnie. Najgorzej, kiedy poprzerasta korzenie innych roślin.

Ale masz tam miejsca na rh :happy4:
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Wśród starych sosen 08 Lut 2015 18:37 #338556

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Witaj Haniu dobrze że Kubuś dostaje werwy jak Kokos, dziś tak zasuwał po śniegu że wystraszyłem się o niego , gościa pod pachę i do domu - ale był nieszczęśliwy - jaka mina :blink: :wink4: Patrząc na miejsce które przygotowałaś pod RH to zamówienie będzie bardzoooo obfite :think: :blink: :wink4:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.642 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum