TEMAT: Wśród starych sosen

Wśród starych sosen 08 Lip 2015 18:26 #386685

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Popatrz Majko, chyba nam wszystkim dogrzało :rotfl1: Żeby jeszcze lało ze dwa-trzy dni, to może będę wyglądać słońca. Na razie mam go dość :mad2:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wśród starych sosen 08 Lip 2015 18:42 #386693

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83520
Haniu - Twoje pelargonie na ścianie bardzo w włoskim stylu i prawietak bujne, jak we Włoszech - a to z mojej strony duży komplement.
Lilijki - pyszota,zwłaszcza ta ciemnołososiowa. Tych pikselowatych jakoś nie lubię tak bardzo.
U mnie też padało, a właściwie lało, potworna burza, połamane gałęzie i drzewa, podobno pociągi we Wrocławiu maja wielogodzinne opóźnienia z powodu zerwanej trakcji.
Chyba nie całkiem o to chodziło? :think:
Ja się dziś też ujeździłam, ale swoim autkiem, wiec tylko w korek kilka razy wpadłam... A w nocy nie mogłam spać, ani ja, ani moje psy, które generalnie burzy się nie boją. To był jednak grzmot za grzmotem, jakby w niebie coś wyburzali...
Deszcz się przydał, oczywiście, tylko za frontem ciągnie te "poniżej 20".

Wśród starych sosen 08 Lip 2015 18:46 #386696

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Tutaj też pada :placze: , znowu sama zostałam :cry3: . U mnie bardzo często fronty zmieniają się cichaczem bez jednej kropli deszczu :mad2: . Po prostu jutro wstanę i będzie 20* :jeez:

Wśród starych sosen 08 Lip 2015 19:10 #386705

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, musi u Ciebie popadać wreszcie, bo jak to może być, że ani z góry ani z dołu nie ma szans na wodę? :hammer: To jakieś klimatyczno/geologiczne świństwo :mad2:

Aniu, w imieniu moich pelargonii dziękuję za komplement :) Dzisiaj są bardzo biedne, deszcz w nocy był gwałtowny i trochę je sponiewierał. Liczę na to, że odbiją. Lilie pikselowate, to takie bardziej bądż mniej dropiate? :think: W ogóle lilie mnie mocno zdeptały, a raczej ich oprawca :club2: :club2: Już ja gangrenę dopadnę w przyszłym roku :mad2:
W nocy tu też było piekło; wyłączyliśmy cały sprzęt, pies się awanturował, bo chciał gryżć pioruny, 'uderzały' za blisko domu :rotfl1: Na szczęście obeszło się bez kłopotów. Mam nadzieję, że nikt z forumowiczów nie ucierpiał. Straszny żywioł. Las z jednej strony nas chroni, a z drugiej zagraża: zwalona sosna dużo z domu nie zostawi.
Ja się bardzo cieszę na poniżej 20*C :devil1:

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka

Wśród starych sosen 08 Lip 2015 22:17 #386770

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
A mnie cały czas omijają deszcze :mad2: te fronty dzielą się tuż przed B-stokiem i nas omijają :placze:.

Haniu, pelargonie wyglądają bossssko na białej ścianie :hearts:.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Wśród starych sosen 09 Lip 2015 08:22 #386825

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
No wreszcie się schłodziło :) U mnie wciąż pochmurno .Ale jak tak odgrzebuję trochę ziemię ,to pod spodem suchy piach .Nie wiem ile musiałoby padać ,aby ta ziemia porządnie przemiękła .Za długo jest susza i taki deszcz to niewiele przemoczy .Pewnie ,że lepszy taki niż żaden ,ale jak dla mnie za mało.
Wszystkie rośliny mokre nie da się między nimi nic zrobić .A u mnie gęściutko ,więc chyba pielenie odpada .Ano zobaczę czy w ogóle coś porobię :flower1:

Wśród starych sosen 09 Lip 2015 08:40 #386830

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Cześć Haniu!
Ładnie nam podlało, prawda?
Ja także jestem zadowolona z pogody - jest ciepło, a przy tym z nieba skapnie to i owo.
U mnie zresztą całkiem porządnie napadało - ogród odżył!
Kubuś denerwuje się na pioruny, a Sarcia szczeknie dwa razy i raczej czujnie obserwuje.
Widzę, że ją burza niepokoi, ale bez paniki na szczęście.

Cudne, przecudne pelargonie!

Dobrego czwartku :kiss3:

Wśród starych sosen 14 Lip 2015 21:29 #388297

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Hanulko :)
Czyżby znowu obudził się w Tobie Leń Powszedni ?
Tęsknię za Twoim ogrodem .... ja wiele rozumiem, ale żeby choć jednego zdjęcia nie było .... choć pół słówka ...
Pysznogłówki od Ciebie zaczynają spektakl :) byłoby grzechem skubnąć listki do herbatki ... a wiesz, że najpierw odwiedzają je trzmiele, a potem dopiero pszczoły ? Piękne kwiatki :kiss3:
Ta od Ciebie ma głęboki, czerwony kolor, a kupione na kiermaszu w Ogrodzie Botanicznym są różowe ...
Jak się czujesz Kochana ? odezwij się ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): babciakrysia1

Wśród starych sosen 15 Lip 2015 14:30 #388454

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Dzień dobry Wszyscy :)
mój wątek zostawiłam odłogiem, za to latam po Waszych wątkach i tym samym ogrodach, a jest co oglądać. Mimo suszy pięknie, kolorowo, pachnąco i zachwycająco. Oglądam wszystko, choć oczywiście leśne klimaty, cienie, zieloności, hosty, paproty, drzewa ...ciągną mnie najbardziej. Lilie zawiodły na całej linii, liliowce mają kilka kwiatków, ale są malutkie, to zrozumiałe; krótko mówiąc u mnie nie dzieje się nic, co chcielibyście oglądać.
Muszę wreszcie zdecydować, jak zakończę rewolucję 'na przymurzu' i co zrobię z miejscem po czeremsze. Już byłam pewna, że sprawa załatwiona, ale nie! Gdzieżby znowu :hammer: Już mi się tamta koncepcja przestała podobać, bo uznałam, że nie gra z resztą. Coś mi nie pasuje. Muszę szybciej kombinować :jeez:

Anusia, mój Len Powszedni nigdy nie śpi :happy: Czuwa nieustannie i gdy dostrzega wybuch pracowitości, natychmiast działa. Teraz mam Leniwca, zwłaszcza ogrodowego. Ale ten pojawia się na krótko, więc jest szansa, że wreszcie zabiorę się do pracy. Co prawda dzisiaj zasuwam okrutnie, bo sterta gałęzi nie zmieli się sama, ale to paskudny zbieg okoliczności, a nie entuzjazm ogrodnika. Generalnie wszystko ok, poza prognozowanym upałem, ale mam nadzieję, że to na krótko. Skubnij pysznogłówkowe listki, przecież musisz spróbować, czy to rzeczywiście Earl Grey ;)

Aguś, cieszę się, że pelargonie się podobają; jestem w nich rozamorowana i rok w rok kupuję, choć obiecuję sobie ciągle, że coś zmienię. :)

Ewcia, deszcz, o którym piszesz to juz wspomnienie. znowu włączyłam podlewanie; upały idą :hammer: :hammer:

Krzysiu, były deszcze i u Ciebie, mamy trochę podlane, ale to wszystko na chwilkę. Dzisiaj wiatr i ciepło, wysusza okropnie. Nie mam kwiatów, ale żal wszystkich roślin, nawet podlewane azalki straciły trochę liści, morwy zrzuciły mnóstwo owoców :( . Wielka szkoda, bo są pyszne.

A na początek :happy:
DSC04039.jpg

Ta lilia jest z zeszłego roku, jakimś cudem nie została zjedzona :hammer: Poszukam odmiany.
liliann.jpg

Te dwie z pakietu Very :)
liliazpakietu.jpg

liliazpakietu2.jpg

Liliowiec nn
liliowiecnn.jpg

liliowiec Night Embers
nightembers.jpg

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, chester633, Amarant, VERA, edulkot, Krzysia, Adasiowa, Łatka

Wśród starych sosen 15 Lip 2015 14:48 #388457

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
...odnosząc się do pierwszego zdjęcia, mam szczerą ochotę, by skomentować sytuację naszej Marty-markity, ale że ją lubię bardzo, to się powstrzymam :devil1:

Lilie i liliowce u mnie w skromnych ilościach, a i to szału nie robi...
One chyba preferują jakieś gleby - pytanie, jakie?
Bo stanowiskowo powinien być obłęd, a tu...

Pozdrowienia, Haneczko!

Wśród starych sosen 15 Lip 2015 14:50 #388458

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83520
Haniu, czy ta pierwsza lilia (śliczna!) to nie jest Citronella? Zazdroszczę maszyny do gałęzi, ja muszę w mieście ciąć w kawałki sekatorem i upychać w worek. I tak dobrze, że teraz odbieraja odpady ogrodowe - błogosławię reformę śmieciową.
Rośliny też potrzebuja słońca (zwłaszcza takie pelargonie, jak Twoje), więc prosze nie narzekac na krótkie pogodne intermezzo.

Wśród starych sosen 15 Lip 2015 16:01 #388471

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, to jest Pearl Melanie; tak wyglądała w zeszłym roku
p.melanie1-2.jpg

Teraz zapowiada się skromniej, grunt, że w ogóle ma kwiaty.
Mielenie gałęzi to stały punkt programu w całym roku, jak tylko pogoda pozwala oczywiście. Ściółkuję wszystko, kompostuję, wysypuję ścieżki. Oczywiście najbardziej lubię iglastą ściółkę, ale i liściastymi nie gardzę. Gałęzie 'organizuję', bo mój ogród nie wystarczy :happy:
Bardzo proszę o słoneczko dla pelargonii, ale po co od razu taki upał? One tego nie lubią, gubią kwiaty, wyglądają jak pomiętolone. Teraz jest idealnie pod każdym względem, ale chyba klimat umiarkowany to już wspomnienie :)

Aguś, niezły magnesik? dostałam od koleżanki i zastanawiam się, czy był jakiś podtekst może? :rotfl1: U mnie w sprawach liliowych totalna klapa, ostępka górą :hammer: ale ją cholerę załatwię w przyszłym sezonie, nie ma szans :devil1: Z liliowcami nie wiem,niektóre rosną pięknie, inne jakieś słabe. Zobaczymy, jak będzie, bo to przecież wszystko nówki. Bardzo lubię ich liście, kwiaty oczywiście też, ale to kształt liści mnie uwiódł i skłonił do zakupu.

Liliowiec El Desperado :devil1: i monarda od Mirki/Mirdem/, nie pamiętam odmiany
DSC04059.jpg

Języczka pomarańczowa, będą kwiaty :happy:
DSC04048.jpg

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Amarant, VERA, edulkot, Krzysia, Adasiowa, Łatka

Wśród starych sosen 15 Lip 2015 16:23 #388473

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Liliowcom nie służą upały na przemian z zimnymi nocami :jeez: , te okropne wiatry też nie pomagają :evil: . Ja niektórych odmian w tym roku nie poznaję, choć niektóre mam już kilka sezonów :huh: . Ładnie wybarwione kwiaty w odpowiedniej wielkości to w tym roku święto :jeez:
Na szczęście lilie ratują honor :P , rozkwitają po kolei tak jak trzeba :lol:
Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Wśród starych sosen 15 Lip 2015 16:44 #388476

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Trochę lilii Ci jednak zostało .U mnie całe połacie bez pączków ,za to z brązowymi zasuszkami na czubkach .Chodzę teraz i obcinam .Ta Twoja ostatnia żółta piękny egzemplarz :hearts:

Wśród starych sosen 15 Lip 2015 22:03 #388567

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3118
Lilie całkiem ładne, u mnie wcale nie chcą rosnąć, chociaż u sąsiadki olbrzymie okazy :think: Za to liliowce dobrze się sprawują :)
Twój ogród ma wyjątkowy, leśny klimat. Nawet zwierzęta to czują :bravo: Uważam że możesz być z siebie dumna, że stworzyłaś takie wspaniałe miejsce :)
Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2015 22:08 przez Gabriel.

Wśród starych sosen 15 Lip 2015 22:54 #388594

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Lilie od zawsze były dla mnie cudne i wspaniałe :hearts: ale liliowce już nie, zbyt krótko trzymają kwiaty choć liście stanowią dekoracje i właśnie dlatego na parę bezproblemowych się skusiłam. Zobaczymy czy spełnią oczekiwania. :)

Wśród starych sosen 16 Lip 2015 08:01 #388625

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
U mnie liliowce w tym roku mimo upałów spisały się dobrze natomiast języczki wyglądają jak durszlaki :huh: , ślimorom nawet upał nie przeszkadza a w deszczowe dni szybko nadrabiają zaległości :evil:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Wśród starych sosen 16 Lip 2015 20:39 #388757

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
Haniu a cóż to u Ciebie tak cicho?. :bye: Słuchałam pogody kilka minut temu i jestem w szoku .Nawet trzydzieści kilka stopni .Usmażymy się ,jak skwareczki .Może to i dobrze ,troszkę tłuszczyku się wytopi :wink4:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.696 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum