TEMAT: Wśród starych sosen

Wśród starych sosen 05 Lip 2015 13:41 #385717

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Dzielna Cycusia z tą przeprowadzką świetnie sobie poradziła, może rzeczywiście na sośnie czuje się bezpieczniej.
Kubuś dzielny :hearts: ale całkiem pozbawiony instynktu samozachowawczego i nijak nie pozostawi w spokoju żaby. Chyba obyło się bez sensacji.
Cieniste zakątki nie są w stanie dać ochłody w taki skwar, oj ciężkie czasy nastały dla naszych ogrodów :sad2:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wśród starych sosen 05 Lip 2015 18:43 #385779

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Haniu, to wielkie szczęście móc obserwować te nieoswojone zwierzęta.Obdarzyły ogród Twój dużym zaufaniem i w takich chwilach uświadamiamy sobie ,że ogród bez betonowych ścieżek ma sens.U mnie pomimo dwóch pasów mam dziesiątki ptaków różnych wyskakujących spod nóg albo ocierających się o głowę w locie.

Wśród starych sosen 05 Lip 2015 19:00 #385784

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Gorąco witam :devil1: żyję, choć pewnie z przyzwyczajenia. Podłączyłam linie i tyle, ogród teraz nie dla mnie. Zapowiadają na jutro burze :club2:

Majko, też myślę, że tam jest bezpieczniej; Kuba na żaby okropnie zawzięty, oczywiście dalej je tropi, fikoł jeden. Następnego dnia po żabiej przygodzie miał kłopoty z brzuszkiem, ale przecież nie kojarzy tego z żabą. I co tu zrobić :jeez:

Ewcia, przecież to kot Ani-Affy :rotfl1: Chyba rzeczywiście jest gorąco u koleżanki, że przypisałaś mi kota :happy:

Moniś zdziwisz się jak szybko drzewa się rozrosną; nie chcę mówić, jak czas szybko pędzi, ale przecież widziałaś zdjęcia z początku budowy, kiedy to minęło :placze: Kubuś zalega na kanapie, chwilka w ogrodzie, coś przegryzamy i z powrotem na kanapę :happy: Taki to pożyje.

Hostowe schowanko
hosty.jpg

DSC03858.jpg

DSC03868.jpg

Olu, piszę już nie wiem, jak długo, z jeszcze dłuższymi przerwami i nie widziałam Twojego wpisu :oops: Dzisiaj Wiórcia przyszła i wykopała orzeszki wcześniej ukryte w donicy z tulipanami, jeszcze więcej jej dałam, bo głodna okropnie, karmi te rude kłębuszki :happy: Żal stworzeń w taki upał, poidełka zawsze pełne i wieczorem zbiera się ptasie towarzystwo :)
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 05 Lip 2015 19:09 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Amarant, VERA, edulkot

Wśród starych sosen 05 Lip 2015 19:05 #385787

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Ach, mieć taki cień - szczególnie w taki dzień :hearts:
Pozdrawiam Vera :)

Wśród starych sosen 05 Lip 2015 20:56 #385823

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Piękne, zacienione zakątki, Haniu!
Tyle, że wychodząc z domu i tak można było wejść na ścianę gorąca... cień dobry, bo chronił skórę przed palącym słońcem.
Ja już jestem ciemna, a w ogóle się nie opalam... Trzeba bardzo uważać.
Wiórka z dzięcięciem bardzo mnie rozczuliła... widać, że nasi puchaci/skrzydlaci bracia, mają u nas takie swego rodzaju oazy...
To dobrze, że z takim zaufaniem traktuje Wasz ogród i Was samych - ale przecież nie mogło być inaczej :hug:

Wśród starych sosen 05 Lip 2015 21:12 #385833

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Niezłą doniczkolandię hostową masz do podlewania :wink4: moja doniczkolandia rozczłonkowana w kilku miejscach więc i latania więcej :garden1:

Wśród starych sosen 06 Lip 2015 10:03 #385940

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Kiedy wsadzisz swoje hosty do ziemi ? no bo chyba nie zostaną w doniczkach ? Mnie już mało zostało doniczek do podlewania ,jakieś bieżące sadzonki znalezione podczas pielenia .Zawsze jak ktoś przyjdzie ,to mu ofiaruję . :flower2:

Wśród starych sosen 06 Lip 2015 20:06 #386093

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Dobry wieczór, :flower1:
kto ma podlany ogród deszczem niech się nie przyznaje, bo :placze: U nas się zapowiadało, zapowiadało i...na tym się skończyło. Spadło kilka kropelek na m2 i tyle :hammer: Przygotowałam ogród na wieeelką ulewę, a może i gradobicie, zdjęłam ze ścian pelargonie, wymyłam beczkę na deszczówkę i mniejszy pojemnik też, zapasy odstanej wody sprawiedliwie podzieliłam między roślinki, przeniosłam donice pod drzewa, zabezpieczyłam wszystko, co mogłoby fruwać/spaść i :club2: . No coś okropnego, teraz zapowiadają atrakcje na środę. W piątek ma być 19* :dance: Odpocznę wreszcie i roślinki takoż :happy: I mój biedny, zmordowany Kubuś.

Ewcia, uziemię hosty, które na pewno zostają. Reszta w doniczkach poczeka: pokaże urodę i mnie przekona, albo pójdzie w świat. A doniczek mam mnóstwo, oprócz nietrafionych zakupów, rośliny poszukujące swojego miejsca, ostatnie zakupy, sadzonki z podziału. Mam co podlewać, ale od czego konewka akumulatorowa? :happy:

Majko, moje doniczki w normalnych warunkach pogodowych, też rozstawione po ogrodzie, ale teraz stoją razem w cienistym, chłodnym miejscu; nie dam rady latać po całym ogrodzie z konewkami :jeez:

Agusia, 'tylko drzewa, tylko liście'; wchodzi się, jak do gorącego pieca, ale mnie najgorzej na słońcu. Zupełnie nie rozumiem, jak kiedyś mogłam sie smażyć, jak Moniśka :) A do smarowania oliwa :woohoo: :woohoo: Młodość, młodość :hearts:

Vero, Twoje drzewka już rosną, ani się obejrzysz, a będzie cień i mnóstwo miejsca na cienioluby :happy:

Vero, jeżeli zajrzysz tutaj:
czy to jest taki dzwonek, jak Twój? Chyba nie :think:
DSC03876.jpg

Liliowiec od Ciebie
DSC03878.jpg

I lilia z 'pakietu'
DSC03882.jpg

Kamienne schodki
DSC03877.jpg

Ulubiona lilia
DSC03881.jpg

Widok rano z tarasu
DSC03885.jpg

:bye:

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): katja, piku, chester633, Amarant, Adasiowa, Łatka

Wśród starych sosen 06 Lip 2015 20:26 #386096

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Hanulka :)
Ofiarowałaś Cycusi ( a tak na marginesie: jakie jest pochodzenie tego imienia ? ) bezpieczną "dziuplę", w której - ufając Ci - zdecydowała się na urodzenie młodych - możesz być z siebie bardzo dumna :bravo: - to naprawdę ogromny zaszczyt i "ukłon" w stronę człowieka, kiedy dzikie przecież zwierzę wije swoje gniazdo, w którym przychodzi na świat jego potomstwo ( a więc to, co dla niego najcenniejsze ) w pobliżu ludzkiej siedziby ....
Wytropiłam u Ciebie identyczną chyba lilię, jaka i u mnie zakwitła ( także od Very :kiss3: )- taka różowa z wywiniętymi płatkami - jest piękna ! Żałuję, że sadząc lilie jesienią, nie znałam ich kolorów i docelowego wzrostu ... tym samym z przodu rabaty rosną najwyższe ... jedna z nich mnie przerosła :woohoo:

Hostowisko godne naśladowania ! Wybacz, że w Twoim wątku podziękuję Krzysi za podanie wątku o sadzeniu funkii w donicach - poczytałam, zapamiętałam i jeśli tylko dotrą do mnie zamówione u Martusi hostki - przystępuję do działania :) Ten mój świerkowy zakątek aż płacze z tęsknoty ;-) za towarzystwem ....
Jedna z host od Ciebie - Stiletto - wypuściła pęd z pąkami :dance: Bardzo ją lubię - taka drobna, delikatna, ale wymowna w kolorze - odpowiadają mi bardzo biało-zielone liście :) Jeśli Tobie także - to znasz z pewnością odmianę Frost & Fire ? Poezja ....

Jakie zakupy uznajesz za nietrafione ? Nie żartuj ....

Mnie także cieszą zapowiadane chłodniejsze dni - głównie ze względu na zwierzaki i roślinki .... chwila oddechu przyda się w sumie każdemu ....

Pozdrawiam mimo wszystko cieplutko, a dla Kubusia - zimne całusy :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Wśród starych sosen 06 Lip 2015 22:34 #386156

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Moniśka się kiedyś smażyła na oliwkę dla dzieci :funnyface:

Haniu..u nas dziś pokropiło tak obficie, że nawet kurz na drodze nie opadł.. :hammer: ale duchota była koszmarna- burza wisiała w powietrzu i klops- nici z deszczu. Dzień jak w łaźni tureckiej..dla mnie dziś było gorzej, niż w weekend!

Serio na piątek prognozują 19*.. masakra- kurtki zimowe trzeba wyciągnąć ;) gdyby ktoś się mnie pytał, to niech będzie chociaż ok 25* ..zgadzasz się..:whistle:

Wśród starych sosen 06 Lip 2015 22:35 #386157

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
No dobrze,nie przyznam się,że w nocy mi podlało :garden1:
Nawet kwiaty pod tarasem bo okazało się,że basenik ma dziurkę i ....miałam basenową linię kroplującą potem wnuczka oparła się o brzeg basenika i wylało się pół basenu na kwiaty.Ale nie przyznaję się :)

Wśród starych sosen 06 Lip 2015 23:50 #386186

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83520
Ja mam podlane - ale wężem. Wylałam tyle wody, że sama się wykapałam w naparstku - żeby choc troszke bilans podreperować. W dodatku cały dzięń wiało - to już nie ma gorszej suszarki.
Haniu, piękny dzwonek, nie mam takiego i nie znam nazwy. Mam skupione, brzoskwiniolistne i takie dzikuski przesadzone z łąk naturalnych na moją łąkę półnaturalną.
Jeszcze zatęsknimy za ciepełkiem... jak reszte lipca bedzie lało i ziębiło. Choc póki co Niemcy nie przewidują radykalnego oziebienia - przynajmniej dla Wrocławia. :thanks:

Wśród starych sosen 08 Lip 2015 09:40 #386556

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Haniu witaj w ten piękny dzień z troszkę mniejszą temperaturą :kiss3: , jak Kuba dawał sobie radę w upał....czarna sierść :jeez:
padało u Ciebie coś więcej niż norma ....czy tylko pomazało....chociaż jak obserwowałem to największe błyskawice ,,poszły'' na Warszawę trasą Tarczyn-Grójec...więc może u Ciebie wody pod dostatkiem... :think:
Miłego dnia i do rychłego zobaczenia.... :kiss3:

Wśród starych sosen 08 Lip 2015 16:11 #386647

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Haniu niezwykła rzecz ,pada deszcz :eek3:Ciekawe ,czy i u Ciebie trochę podlewa :) Jaki to miły dla ucha dźwięk ,szum deszczu .Musze go zapamiętać ,żeby było co wspominać :devil1:Będziesz mogła niedługo wsadzić swoje funkie ,bo lepiej podlewać jednak w ziemi niż w donicach :flower2:

Wśród starych sosen 08 Lip 2015 16:50 #386653

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam w ten cudowny, pochmurny dzień :happy: Jak wspaniale, że podlało, każda kropla cieszy, a było ich naprawdę dużo. Oczywiście na wysuszony las /to jest moje największe zmartwienie :( / ciągle mało, ale i tak jestem uszczęśliwiona. Teraz też zaczęło trochę padać, może jeszcze doleje :garden1:
Nic nie robię w ogrodzie, mam totalnie dość :devil1:

Paweł, mam nadzieję, że u Ciebie porządnie podlało i jeszcze podleje; czytałam o biednych, smażonych kwiatach :placze: Kubuś upały przeczekał spokojnie na kanapie, wychodził na krótkie chwile, niezbędne rzecz jasna, i z powrotem do domu.
A ja czekam na więcej deszczu, i jeszcze więcej i jeszcze trochę :happy:
Do zobaczenia :hug:

Aniu, tym razem deszcz mnie wyręczył, ale oczywiście mi mało :oops: Długo nie zatęsknię za ciepełkiem :evil:

Olu, dzisiaj już możesz o tym opowiadać bez obaw :happy: Ale jesteś szczęściara :)

Moniśka, nie zgadzam się na 25* :devil1: Koniecznie poniżej 20*C !!! Dom musi się schłodzić, przewietrzyć, sama rozumiesz. Poświęć się :happy: Oliwka dla dzieci :hammer: :hammer:

Anusia, skąd Cycusia ma imię? Pojawiła się w stanie anatomicznym wskazującym na mocno zaangażowane macierzyństwo :happy: . Tak ją nazwałam i zostało; Teraz mimo przeprowadzki dzieci, przychodzi codziennie na taras; zostawiam jej orzeszki i miseczkę z wodą. Głodomór wielki, szybciutko je, pije i biegiem na sosnę :hearts:
Lilie w tym roku to ostępkowa masakra; kilka jest, cieszę się nimi ogromnie, ale żal, że tylu kwiatów nie zobaczę. Może za rok będzie lepiej. Z 'Verowego pakietu' też są jakieś bardzo wysokie, liczę na kwiaty, żeby chociaż poznać kolor, może się rozwiną. Ciekawa jestem, jakie hosty zamówiłaś u Marty.
Deszczu, chłodu i spokojnego, leniwego wieczoru :)

Lilia nn 1
DSC03896.jpg

Najpiękniejsza dla mnie hosta Second Wind
DSC03901.jpg

Lilia nn 2
DSC03904.jpg

Liliowiec Chicago Queen
DSC03905.jpg

Pysznogłówka
DSC03907.jpg

Polarnacht, spóżniony kwiatek :hearts:
DSC03910.jpg

I z ostatniej chwili: LEJE :dance: :dance: :dance:

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): katja, chester633, Amarant, VERA, edulkot, Krzysia, Adasiowa

Wśród starych sosen 08 Lip 2015 17:52 #386669

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiem,śledzę prognozy i myślę ,że inni się w końcu cieszą.I trochę chłodu też wskazane żeby odpocząć.Piszę to w imieniu tych "mniej lubiących" upały ;)

Wśród starych sosen 08 Lip 2015 18:09 #386678

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewcia, nie widziałam, Twojego wpisu :oops: Masz rację, to cudowna muzyka, szum deszczu, deszcz dzwoniący o dach, szyby, liście...Mam nadzieję, że teraz już częściej będzie można jej posłuchać :happy: Hosty jeszcze zostają w donicach, tylko kilka wybranych uziemię w tym roku;

Olu, nowy avatarek :woohoo: A gdzie psisko? Upałów nie lubię i więcej nie chcę!!! Cały czas pada, co prawda teraz już słabo, ale pada :happy: hm, a w tej opcji jest stary avatarek :woohoo: nic nie rozumiem :think:

DSC03891.jpg

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): DANA, Amarant, VERA, edulkot, Krzysia

Wśród starych sosen 08 Lip 2015 18:22 #386683

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Pada i pada i znowu pada :dance: radość tak wielka, że nic sobie nie robiłam z mokrej koszulki :happy:
Pięknie te pelargonie wyglądają na ścianie :bravo: ja nie mam ani jednej skrzynki ;)
Ostatnio zmieniany: 08 Lip 2015 18:23 przez edulkot.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.770 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum