TEMAT: Wśród starych sosen

Wśród starych sosen 30 Lis 2015 09:04 #416243

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Tak sobie obserwuje te twoje nowe nabytki i stwierdzam ,że kupiłaś sobie ładniejsze krzaczki niż moje
Bardziej ukwiecone i większe .Ale moje też podrosły :) A pogoda za oknem nie z tej ziemi .Rano burza a wiatr bębnił deszczem po szybach .A teraz świeci piękne słońce .Nie można ostatnio niczego przewidzieć ,bo klimat nam szaleje .Modlę się aby lato było deszczowe :jeez:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wśród starych sosen 30 Lis 2015 09:30 #416254

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Dzień dobry z odrobinką słońca :flower1:
Popadało :dance: , na niebie plamy błękitu, wiatr szaleje, słowem pogoda na bogato. Jakie ptaki są mądre: kiedy jest zimno jedzą i to dużo, jak robi się cieplej, karmniki pełne, a świergoty nawet nie ruszą. Nie to, co człowiek :hammer: Wiosennie się zrobiło. I gdzie jest moja zamówiona, wyczekiwana zima, ja się pytam? Podałam dokładne parametry i znowu nic.
Moniśka, rozmyślam sobie o rodkach. Nie wiem, czy to tylko efekt suszy, ten brak pąków kwiatowych. Sądzę, że w połączeniu z małym systemem korzeniowym wyszło, jak wyszło. Może za bardzo rozszarpałam bryły korzeniowe przy sadzeniu :oops: korzonki nie zdążyły się zregenerować i stąd taki efekt. Zeszłoroczne, które nie kwitły w tym roku, zawiązały pączki. Jeszcze mam wątpliwości, co do niektórych miejscówek. Trzeba poczekać i poobserwować; szkoła cierpliwości, to najbardziej lubię :devil1: Tak, jak piszesz to mogą być 'marudne' egzemplarze, może po 'dopalaczach' muszą odpocząć, może susza, może te uskubane korzenie...Zobaczymy.
Psiakom przekazałam uściski od Cioci Misi :hearts: Zuzanka czuje się świetnie /odpukać w niemalowane :whistle: /, jeszcze przed nią szczepienia, powtórka odrobaczania i sterylizacja. Jest to urocza psinka, cichutka, bawi się sama, choć bardzo lubi, kiedy rzucam jej piłeczkę, absolutnie nie jest absorbująca, jak wszystkie moje dotychczasowe psiaki. Nie żebrze! Mam nadzieję, że nie nauczy się tego od Kubusia; na razie podchodzi razem z nim i oczywiście oba coś dostają, ale sama nie ma takich pomysłów. Mam mnóstwo wątpliwości 'pedagogicznych' i zanudzam koleżankę, psiarę z ogromnym doświadczeniem i zawsze kilkoma psiakami. Całe życie człowiek się uczy, a przynajmniej powinien :devil1:

Pikutku, fotki będą, ale na razie obiekty śpią na kanapie, a w ogrodzie brakuje mi ręki na aparat :happy:

Vero, wyobrażam sobie Twoje listy planów i zakupów. Też bym jeszcze sporo dosadziła, ale naprawdę nie ma miejsca :( Szczęściaro :hearts:

I wpomnienia z maja; dobrze mi robią na duszę takie zdjęcia :hearts:
Apple Blossom
appleblossom1-2.jpg

NN
azaliann2-2.jpg

Lauretta
lauretta-2.jpg

Pióropusznik strusi
piropusznik-2.jpg
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 30 Lis 2015 09:32 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, chester633, annawu, Amarant, VERA, Krzysia, Adasiowa

Wśród starych sosen 30 Lis 2015 09:32 #416258

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Haneczko, cieszę się wraz z Tobą z uroczej Zuzanki!
Grzeczna, kochana psina - odwdzięcza się swoim zachowaniem za serce, które dostała na dłoni...

Mój ogród śpi i chociaż pogoda zachęcałaby do prac, to definitywnie nie robię nic.
Podziwiam, że Ci się chce!

Pozdrowienia,
A

Wśród starych sosen 30 Lis 2015 09:34 #416260

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
No tak ,a do mnie to już ani słowa :club2: ślepawka jedna :jeez:

Wśród starych sosen 30 Lis 2015 10:03 #416266

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Haniu ta NN niezwykle urokliwa :woohoo: i ta plamka na płatku boszzzz (tak pisze Monisia :wink4: ) zrób ,,kudłatym'' zdjęcia :dry: , mogą być te na kanapie..... :happy: .
Wyszedłem do ogrodu z (oczywiście z Kokosem) jak szybko wyszliśmy - było słońce - , tak szybko wróciliśmy , - deszcz i wiatr - :supr: teraz zrobiło się buro i pada kapuśniaczek.......Kokos już ..pod kozą'' grzeje stare kości :rotfl1: wracam do planowania i zdzierania na papierze.... :devil1:

:kiss3: :bye:

Wśród starych sosen 30 Lis 2015 11:12 #416271

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł, Kokos wygrzewa kości zmęczone pracą i nieustannym wytyczaniem nowych ścieżek w ogrodzie :devil1: Biedna psinka. U nas tak samo, jak to Moniśka określiła 'Bollywood'. W drodze do domu dopadł mnie okropny deszcz, z jednej strony szkoda słoneczka, a z drugiej, co za radocha :dance: Projektuj i zdzieraj, ciekawa jestem efektu. Pomyśl tylko, ile Kokos znowu będzie miał roboty. Zdjęcie na kanapie jedno było, nic się nie zmieniło w kwestii konfiguracji psów na meblu :rotfl1: . Ale może kiedyś :hearts:

Ewcia :hug: no, ślepawka jestem i nie ma innej możliwości :oops: Przepraszam bardzo i wstydzę się okropnie. Może kupiłam większe krzaczki i co z tego, jak widzisz, że nadzieja na kwiaty tylko u Ciebie. Liście piękne, zdrowe i ciemnozielone, ale pączków niet. Bardzo proszę, żebyś w modlitwach dokładnie określiła, co to znaczy 'deszczowe lato', bo pogoda może popaść w przesadę i będzie katastrofa :devil1:
Chyba pójdę i dokładnie przeliczę pąki na rodkach. Wiem, że to pachnie paranoją, ale będę miała zajęcie, gdy stoję i pilnuję Zużki, która musi obwąchać każdy centymetr kwadratowy ogrodu, każdy krzaczek, gałązkę i opadłe listeczki też :happy:

Agusia, mam wrażenie, że już odpoczęłam od ogrodu, przynajmniej na tyle, żeby znowu coś tam sobie dłubać. Nie ukrywam, że bardzo lubię być na zewnątrz, oczywiście kiedy nie jest parszywie zimno. Dzisiaj jest znakomicie i kilka następnych dni też tak się zapowiada. Deszcz mi nie przeszkadza :hearts: Zuzanka jest wzruszająca, ale może jeszcze się rozkręci i będą dwa czorty w domu :devil1: Przed chwilą lało, teraz słoneczko :woohoo: Jak Twoje samopoczucie? Aura zwariowana :jeez:

Hanka
Ostatnio zmieniany: 30 Lis 2015 11:12 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Wśród starych sosen 30 Lis 2015 12:51 #416285

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
U mnie też dziś zdecydowanie dynamicznie :devil1: , o 9 przeszła potężna burza z piorunami i gradobiciem :dazed: , wywaliło prąd i dopiero teraz mam łączność ze światem :devil1:
Teraz słońce i nawet dość ciepło, gdyby nie ten wiatr :jeez:

Wśród starych sosen 30 Lis 2015 13:18 #416293

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta, a może to już wiosenne burze? :rotfl1: Wiatr okropny, boję się, że porwie Zuzię :happy: , ale wywiewa dymy i smrodki sąsiedzkich kominów. A po prawdzie, to jednego :mad2: Żeby go drania pokręciło, mam na myśli sąsiada oczywiście.
O palowym systemie korzeniowym myślisz? :think:

Hanka

Wśród starych sosen 30 Lis 2015 13:35 #416295

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
O cholercia, zapomniałam :oops: , ale obiecuję, że tym razem już nie zapomnę i poszukam :hug:

Wśród starych sosen 30 Lis 2015 13:51 #416300

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
:rotfl1: w razie przydługiego milczenia na wiadomy temat, przypomnę :devil1:

Hanka

Wśród starych sosen 30 Lis 2015 19:36 #416366

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Haniu, mam od 2 lat sąsiada, który zamieszkał w szopce, to nie złośliwość z mojej strony, zmodernizowanej co prawda, ale komin ma na wysokości naszej sypialni.....nie wiem czym pali :mad2: , na pewno niczym co dopuszczają normy..... :mad2: :mad2: :mad2:, kiedy powieje z południa a ostatnio takie zimy to udusić się mozna i tak całą zimę....czy na to nie ma sposobu? :think:

Wśród starych sosen 30 Lis 2015 19:46 #416371

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Tak czytam i myślę ... jak to dobrze, że nie mam sąsiadów :dry:
Zimą jadąc do pracy patrzę na czarny dym unoszący się z kominów, nie mówiąc już o zapachu :angry:
Dziwię się, przecież gmniny wprowadziły obowiązkowe opłaty za odbiór śmieci, po co je palić :crazy:
a tym bardziej wyrzucać do lasu.
Mijam codziennie nasz leśny parking i dziwię się bezmyślnością ludzką, pełno przywiezionych śmieci, zdarza się też sprzęt RTV i AGD. Co by nie robił niektórzy są niereformowalni :angry:

Wśród starych sosen 30 Lis 2015 20:16 #416379

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewa, u mnie można zgłosić SM i jest kontrola. Dowiedziałam się w UM, że czekają na przepisy wykonawcze do Ustawy Antysmogowej. U nas zaczęła się dyskusja na temat problemu niskich emisji. Popytaj u siebie, może mają już jakiś plan walki z trucicielami :hammer: :hammer: Mam nadzieję, że wreszcie takie prymitywne chamidła przestaną dyktować warunki normalnym ludziom. Nie tracę ducha, bo już doczekałam się zakazu palenia śmieci wszelkich, w tym ogrodowych, co mnie uszczęśliwiło niesamowicie :)

Bakkarat
bakkarat124-05.jpg

Goldtopas
goldtopas24-05-2.jpg

Japonka Kermesina Rosea
kermesinaroseirysy24-05-2.jpg

Dorota, niestety masz rację: niektórzy są niereformowalni. U nas też w lasach można czasem znależć zupełnie 'nieleśne' niespodzianki. Na szczęście dużo, dużo mniej, niż kiedyś. Zorganizowanie wywozu 'gabarytów' pomogło znakomicie, po co targać sprzęt do lasu, jeżeli można wystawić przed dom i za darmo jest wywiezione. Ten sąsiad o którym pisałam, mieszka ze 100 m dalej, jego bezpośredni sąsiedzi na pewno nie odpuszczą podtruwania :devil1:

Hanka
Ostatnio zmieniany: 30 Lis 2015 20:23 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Amarant, Krzysia

Wśród starych sosen 30 Lis 2015 22:22 #416418

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Zachwycona jestem azalką NN..aż szkoda, że nie ma imienia- jaki śliczny kwiatek :woohoo:

Mamy szczęście mieszkać na nowym osiedlu i ludziom chyba szkoda palić śmieciami w nowych kominkach. Wieczorami czasem przyjemny zapach unosi sie po okolicy :lev:
W sprawie palenia liści jesienią nadal się nie zgadzam z Tobą :silly: Dla mnie to przyjemny zapach, przypominający jesień z czasów dzieciństwa, gdy ten przyjemny dla mnie zapach i dym unosił się po okolicy :lol:

Wśród starych sosen 01 Gru 2015 09:09 #416454

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
A u nas jest zakaz palenia wszystkiego ,w tym liści .Co mnie akurat cieszy ,bo ja tego nie robię i nie lubię tego wąchać i mieć w domu .Posesje są jednak bliziutko siebie i dym jest wszechobecny .
Wczesnym rankiem wypuszczałam kota na dwór i była zima ,padał cudowny śnieżek ,ale teraz z dachu kapie i znów jest paskudnie :placze:

Wśród starych sosen 01 Gru 2015 10:44 #416461

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam deszczowo i śnieżnie :)
brak pomysłu na zajęcia w ogrodzie chyba zaowocuje działaniami w domu. I dobrze, bo zaległości się nawarstwiają i spiętrzają niepokojąco szybko. Psiaki śpią na kanapie, ciągle po przeciwnych stronach, ale już zdarza się zmniejszanie dystansu i życzliwe zainteresowanie kolegą/koleżanką. Oby tak dalej.

Ewcia, u nas też jest zakaz i dzięki temu da się oddychać, spać przy otwartym oknie, wysuszyć pranie, krótko mówiąc żyć! Czasem nie wierzę, że doczekałam takiego poziomu ucywilizowania :woohoo: Szczerze mówiąc nie mogłam pojąć, że pojawił się zakaz palenia papierosów, a jednocześnie można było truć wszystkich dookoła i smrodzić bez ograniczeń ogniskami. Wreszcie spokój :dance: U nas śnieg już się prawie stopił, jest deszczowo i listopadowo, chciałabym śnieg, może nastrój Świąt by wtedy się pojawił....

Moniśka, każdy lubi co innego, mam na myśli zapachy. Ale rakotwórcza chemia w dymie z palonych /w niskich temperaturach/ zielonych odpadów, w tym liści, już mniej zachwyca, pomijam ruinę dróg oddechowych. Dla ludzi z astmą, POChP, alergiami, to naprawdę koszmar i w pewien sposób wyrok. Zapach może dla niektórych przyjemny, ale dla wszystkich okropnie szkodliwy.
Azalka nn, była podejrzewana o wiele imion, ale dalej nie wiem, co to jest. Kupiona wiele lat temu /może nawet 20 :oops: /, nie było wtedy dużego wyboru. Obiecałam sobie w tym roku, że nazwę bezimienne azalki, i nie dość, że tego nie zrobiłam, to jeszcze straciłam pewność co do pewniaków :rotfl1: . No nic, będzie następny sezon, miejmy nadzieję, że poradzę sobie lepiej :think:

Japonka Blue Danube
bluedanube28-05.jpg

Doloroso
doloroso28-05.jpg

Goldpracht
goldpracht28-05.jpg

Pogody ducha na pochmurny dzień :)

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Amarant, Monika-Sz, Krzysia

Wśród starych sosen 01 Gru 2015 13:53 #416475

• t-x
  • t-x's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 620
Hanuś :hearts: Twoja azalia NN przypomina mi 'Cannon's double'.Świeżo rozwinięte pąki wyglądają bardzo podobnie,potem lekko różowieją. :)

Wśród starych sosen 01 Gru 2015 17:09 #416500

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Tomku :hearts: , ostatnio za mną łazi Golden Flare :think: Tak podejrzewał Adrian z Wystrzałowego Ogrodu :)
zdjęcie z zeszłego roku
a-3.jpg

Hanka
Ostatnio zmieniany: 01 Gru 2015 17:30 przez hanya.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Amarant, VERA

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.853 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum