TEMAT: Ogród w cieniu... bloków

Ogród w cieniu... bloków 30 Sty 2015 17:56 #335193

• Lady-r
  • Lady-r's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 82
Jestem pełna podziwu dla takich metamorfoz :thanks: Sama jestem na etapie przerabiania starego ogrodu, ale mam za dużo bylin i wiem jakie to trudne. Też dokumentuje wszystkie gruzowiska. ;)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród w cieniu... bloków 31 Sty 2015 23:32 #335748

• affa
  • affa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1651
Przeszło po mnie trochę zawirowań zawodowych, rezygnacji z pewnych wcześniejszych wyborów okupionych ciężka pracą... więc przez ostatnie dni miałam odrzut od internetu. Zaglądałam na wątki, ale wybaczcie, jakoś nie miałam ochoty dużo pisać. Teraz trochę bardziej optymistycznie patrzę na świat, ale i tak od czasu do czasu dopada mnie chandra.
I aby poprawić sobie nastrój :garden1: wyszukałam i zamówiłam żurawki, hosty, a dla mamy jeżówki.

nyna76 sprawdziłam jaki system korzeniowy ma daglezja - "sercowaty, rozbudowany, intensywnie poprzerastany drobnymi i cienkimi korzeniami". Sprawdź, wbijając łopatę, jak bardzo poprzerastana korzeniami jest ziemia. Mam 1 hortensję posadzoną pod świerkami i wymaga bardzo dużo wody, a i tak obawiam się, że korzenie świerków trochę ją "przyduszają". Wymieszanie ziemi z gliną na pewno się przyda plus ściółkowanie grubszą warstwą kory.

Nowinkosama jestem zaskoczona, oglądając zdjęcia z poszczególnych lat, jak dużo pracy włożyliśmy w powstanie ogrodu. Na co dzień tego nie czuję- tu przytnę, tam podeprę, czy podleje. Traktuję to jako relaks i oderwanie się od problemów. Podobnego zresetowania mózgu doświadczam podczas górskich wędrówek

Lady-r Witam Cię serdecznie. Gruzowiska usilnie starałam się nie dokumentować zbyt dokładnie i teraz brakuje mi mnóstwa fotek - wspomnienia są, twardego dowodu brak :jeez: Trzymam kciuki za przerabianie ogrodu a z nadmiarem bylin bez problemu można sobie poradzić - jedno hasło na forum i tyyyyyle chętnych rączek się wyciągnie :rotfl1:

Teraz kilka wiosennych fotek

DSC_1721.jpg

DSC_1723.jpg

DSC_1711.jpg

DSC_2532.jpg

DSC_2844.jpg

DSC_1424.jpg

DSC_3031.jpg

DSC_2754.jpg

DSC_1676.jpg

DSC_1746.jpg

DSC_3458.jpg

DSC_2524.jpg

DSC_2711.jpg

Na ostatnim zdjęciu azalia otrzymana od Państwa Tomszak - ich własna siewka. Kwiaty są podwójne, tak jakby wsadzono jeden kwiat w drugi.

DSC_27112.jpg
Pozdrawiam, Anna.

Zapraszam do mojego ogrodu w cieniu...bloków
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, beatab, Amarant, hanya, Adasiowa

Ogród w cieniu... bloków 31 Sty 2015 23:46 #335750

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Jakie cudowne, kolorowe zdjęcia!
Urzekające kwitnienie magnolii...
Co to za roślina pod sasankami?

Życzę unormowania sytuacji i znalezienia równowagi...

Ogród w cieniu... bloków 01 Lut 2015 00:36 #335759

• Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Uwielbiam ogródki które z brzydkiego kaczątka przeistoczyły się w cudnego łabędzia - i twój ogródek taki właśnie jest! Podziwiam ile pracy i serca włożyłaś w jego wykonanie. Czy mogłabyś mi powiedzieć co to za odmiana tulipanów na pierwszej fotce, oraz jak się nazywa roślinka co zakwitła ślicznie czerwonym kolorkiem (fotka nr.5) ??
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

Ogród w cieniu... bloków 02 Lut 2015 12:15 #336221

• affa
  • affa's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguniadarównowagę powoli odzyskuję i na szczęście przeważają już te lepsze dni. Rozpieszczam się robiąc zakupy internetowe zieleńców :funnyface: Gdzie ja je posadzę... :jeez: a tu dwie kolejne hosty wpadły w oko i za nic nie chcą dać się usunąć :P
Na zdjęciu o które pytasz jest moja ulubienica, magnolia Genie. Gorąco polecam. Kupiłam ją w 2010 r. jako 40 cm patyczek, a pierwsze 2 kwiaty miała już w październiku tego samego roku :supr3: . W tej chwili ma ok. 2 metrów. Rośnie kolumnowo, dodatkowo wycinam dolne gałęzie tworząc wyższy pień. W zeszłym roku wyglądała tak:

genie.jpg

Kerstin2309 Witam Cię i zapraszam częściej. Uwielbiam swój ogród i z przyjemnością stworzyłabym nowy, na duuuuużo większym obszarze :garden1: Plany powoli tworzą się (w głowie). Odmian posadzonych tulipanów nie zapisywałam, ale poszperałam trochę w necie i pasuje mi odmiana Cape Cod. Ma takie same fioletowo brązowe paski na liściach i podobne ubarwienie kielicha. Na fotce nr 5 jest skalnica Arendsa, do odmiany nie przywiązywałam wagi/może nawet nie było na znaczniku...
Pozdrawiam, Anna.

Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada, Forumowa Żabula, hanya, Adasiowa

Ogród w cieniu... bloków 02 Lut 2015 12:37 #336232

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Aniu, Twoje magnolie to rekordzistki kwitnienia :flower2: , czym je dokarmiasz, że tak wspaniale się odwdzięczają? :woohoo:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ogród w cieniu... bloków 02 Lut 2015 19:10 #336358

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
I aby poprawić sobie nastrój :garden1: wyszukałam i zamówiłam żurawki, hosty, a dla mamy jeżówki.

Niektórym nastrój poprawiają perfumy, perły.... a nam wystarczy kilka badyli :rotfl1:

Ślicznie się prezentują Twoje magnolie, reszta wiosny też :flower2:
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Ogród w cieniu... bloków 02 Lut 2015 19:53 #336379

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
To Genia szybko rośnie jak na magnolię i to jest dla mnie bardzo dobra wiadomość, bo ja właśnie w tamtym roku taki 40-centymetrowy patyczek kupiłam :)
Też lubię takie zdjęcia oglądać, jak koncepcje ogrodowe doczekują się realizacji, a tu poważna sprawa, projekt nawet był :) I co, projekt z liniami prostymi został zrealizowany w 100 procentach czy jakieś jednak odstępstwa się w toku prac pojawiły?
Zakupy ogrodowe to najlepszy sposób na zły nastrój, tylko jak się przesadzi, to z powodów finansowych można się znów w podły nastrój wpędzić... :rotfl1: Ja właśnie teraz tak mam :rotfl1:

Ogród w cieniu... bloków 02 Lut 2015 20:11 #336389

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Nic tak nie poprawia humoru, jak zamówienie badylka czy korzonka :happy: Spokoju życzę Aniu, nie tylko w pracy.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Ogród w cieniu... bloków 02 Lut 2015 20:27 #336401

• beatab
  • beatab's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 49
hanya wrote:
Nic tak nie poprawia humoru, jak zamówienie badylka czy korzonka :happy: Spokoju życzę Aniu, nie tylko w pracy.
Jeszcze lepiej poprawia nastrój wymiana- roślin z koleżankami- nie grozi zapaść finansowa :hug:
Aniu - ogród wśród bloków fantastyczny- może to dzięki takiej ochronie tak pięknie rosną hortensje :bye:
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2015 20:36 przez beatab.
Za tę wiadomość podziękował(a): affa

Ogród w cieniu... bloków 02 Lut 2015 23:18 #336532

• affa
  • affa's Avatar
  • Platinum Boarder
pikuz wyjątkiem hortensji, o dożywianiu których staram się w miarę regularnie pamiętać, pozostałe rośliny nie są specjalnie rozpieszczane. Iglaki i tuje nie dostawały żadnego nawozu przez ok. 2 lata, aż się porządnie ukorzeniły. Magnolie są podsypywane na wiosnę typowym nawozem do magnolii i jeżeli pamiętam to jeszcze raz wczesnym latem. Niestety chyba to za mało bo na Susan zauważyłam jesienią objawy chlorozy. Szukam w necie preparatów żelaza w płynie do oprysku.

Januszu dziękuję bardzo za miłe słowa. W Twoim ogrodzie podziwiam uporządkowanie i konsekwencję, z jakimi komponujesz rabaty. Na małej przestrzeni to bardzo trudne - brawo. Sąsiedzi, jak sam zauważyłeś, są różni. Cześć reaguje bardzo pozytywnie, cześć udaje, że nas nie zauważa. Pamiętam jednego, który stwierdził całkiem poważnie, że powinniśmy wyciąć starą sosnę, bo zasłania mu widok na pozostałą część ogrodu. Można to było przyjąć jako komplement ;)

artam Genie szybciutko rośnie, co mnie teraz cieszy, ale obawiam się, że za parę lat może być problemem, bo zasłoni słońce sąsiadom z bloku na parterze. Blok jest postawiony ok 3 może 4 metrów od naszego ogrodzenia! Na szczęśie ciągnie w górę głównie przewodnikiem a boczne gałęzie nie rozrastają się na szerokość. Co do realizacji projektu to proszę, 99,9% ;) :

linia3.jpg
51.jpg

hanya dziękuję. Zakupionym żurawkom bez problemu znajdę miejsce, dla host... muszę chyba dokupić parę doniczek.

beatab z materiałem na wymianę to u mnie dość monotonnie i raczej jednokierunkowo - od sie :rotfl1:
Pozdrawiam, Anna.

Za tę wiadomość podziękował(a): piku, hanya, Adasiowa, Lady-r

Ogród w cieniu... bloków 03 Lut 2015 09:56 #336591

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Aniu, kupowałam Chelat żelaza mikrovit-Fe, chyba dobrze pamiętam. Niestety, nie mogłam znależć opakowań mniejszych, niż 1 l.
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Ogród w cieniu... bloków 03 Lut 2015 10:10 #336594

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Niezwykle mi się u Ciebie podoba, aż postanowiłam się odezwać :D Jest tak pieknie, kolorowo. Dokładnie tak, jak lubię. Podoba mi się także kształt rabat-nie okrągłe, a z kątami prostymi. Innaczej niż u wszystkich.

Ogród w cieniu... bloków 03 Lut 2015 10:38 #336596

• Lady-r
  • Lady-r's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 82
Już wiem dlaczego wpadłam w nałóg kupowania hortensji, :whistle: z tymże nie ogrodowych, bo te mi nie kwitną.Jakoś nie wiem jak je zabezpieczyć na zimę i mam lenia. :oops: Jeszcze do tej pory nie zabezpieczyłam swoich, czy one maja szansę zakwitnąć? :idea2:

Ogród w cieniu... bloków 06 Lut 2015 21:09 #337901

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
Mnie też się spodobały formy kwadratu i prostokątów w przydomowym ogródku - są świetne. Gdy będę już miała te swoich parę metrów pod chmurkami to i ja sobie takie wzory porobię. Pozwolisz Aniu że pozgapiam wtedy wiele twoich pomysłów?
A co do futrzastych o które mnie prosiłaś, to już są u mnie. Pozdrawiam serdecznie. :kiss3:

Ogród w cieniu... bloków 07 Lut 2015 23:29 #338321

• affa
  • affa's Avatar
  • Platinum Boarder
hanya Haniu, dziekuję za info. 1 litr będzie ok - wystarczy spokojnie na 2 magnolie i 1 hortensję. Dolistnie i dokorzeniowo :garden1: Trochę wydaje mi się dziwne, że nasilone objawy chlorozy widzę na 1 gałęzi magnolii (liście blade, cimniejsze unerwienie) a pozostałe wyglądają OK.

Sweety dziękuję bardzo, proszę odzywaj się częściej :flower2: Kąty proste wyszły tak jakoś same z siebie - M kategorycznie zażądał: BEZ ŁUKÓW. Ogród jest typowo miejski, początkowo miał być minimalistyczny. Planowałam powtarzane elementy z bukszpanu, cisu, drzew z niewielką owalną/okrągłą koroną. Teraz w planach mam kształtowanie na niewielkie drzewa szpalerowe: klonu, parrocji (zobaczyny jak zniesie cięcie) i buku.

Lady-r Witam Cię :flower2: i chętnie zobaczę Twoje hortensje. Twój awatarek przedstawia bardzo ładny fragment ogrodu. Ogrodowe w młodym wieku warto przysypywać korą lub dokładnie przykrywać gałęziami iglastych. Dodatkowe okrywanie agrowłókniną na pewno lepiej chroni je przed mroźnymi wiatrami, ale nie wierzę, że chroni przed samym mrozem. W tym roku skorzystałam z pomysłu Romy - agrowłókninę dodatkowo obłożyłam z zewnątrz gałęziami świerku. Przyznaję, że lokalizacja (centrum miasta i bloki) ma swój wpływ na kwitnienie, ale u przyjaciółki mieszkającej na wydmuchowisku ogrodowe obficie kwitną (dokładnie je okrywa korą i agrowłókniną).
Czy Twoje mają szansę zakwitnąć - myślę, żę tak. Zależy jak miejsce, w którym rosną jest oslonięte od wiatru.Zima nie jest bardzo ostra i bez problemu powinny znieść temperaturę do -10 - 12 stopni.

Kerstin2309 zaglądaj i powielaj :idea2: Tylko trochę trudniej kosić w tych zakamarkach z kontem prostym :garden:
Rewanżując się przedstawiam moje futra dwa:

DSC_0213.jpg
Pozdrawiam, Anna.

Ostatnio zmieniany: 07 Lut 2015 23:36 przez affa.
Za tę wiadomość podziękował(a): anabuko1, VERA, hanya, Adasiowa

Ogród w cieniu... bloków 07 Lut 2015 23:36 #338325

• affa
  • affa's Avatar
  • Platinum Boarder
Waracam do wspominek z powstawania ogrodu.
Nadal mamy rok 2009.
Pierwsza trawka i zakaz chodzenia po niej - stąd dechy na rabacie rododendronowej

17_2015-02-07.jpg

18_2015-02-07.jpg

Jedne z pierwszych zakupów i pierwsze sadzenia

21_2015-02-07.jpg

20_2015-02-07.jpg

Bałagan... twórczy :rotfl1:

22_2015-02-07.jpg

Powstawanie oczka i jeszcze większy bałagan

23.jpg

24_2015-02-07.jpg

25_2015-02-07.jpg

26_2015-02-07.jpg

Druga częśc ogrodu na razie jeszcze nietknięta łopatą

27_2015-02-07.jpg

I kończymy rok 2009. Nadchodzi zima.

28_2015-02-07.jpg

29.jpg
Pozdrawiam, Anna.

Ostatnio zmieniany: 07 Lut 2015 23:37 przez affa.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Flora, anabuko1, VERA, Adasiowa

Ogród w cieniu... bloków 08 Lut 2015 12:43 #338429

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
Aniu, jestem zachwycona twoimi futerkami a ten widok z fotki mnie rozczulił na maxa! Oczywiście pragnę Cię prosić byś częściej te ślicznoty futerkowe pokazywała - o ile możesz.
Natomiast co do prac ogrodowych, to jestem pełna podziwu dla was za włożoną w nią siłę i twórczość. Brawa dla wykonawców. :bravo: :bravo: :bravo:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.358 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum