TEMAT: Ogród w cieniu... bloków

Ogród w cieniu... bloków 08 Lut 2015 16:01 #338486

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Trawę w sezonie masz PERFEKCYJNĄ :D Zazdroszczę Ci aktywnego w ogródku eMa. No i z tego co widzę wiele w tym zakresie potrafi :D Nic tylko chwalić.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): affa

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród w cieniu... bloków 08 Lut 2015 21:19 #338645

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Wpadłam z rewizytą i jestem zachwycona hortensjami..... :hearts: nie mam ręki do ogrodowych więc z chęcią będę śledzić kwitnienie Twoich....
Hosty...chyba nie poprzestaniesz na tym, kolejne będą przybywać? Wielbicieli host sporo tutaj, jednak cieszę się, że mnie nie porywają..... :rotfl1: , bo przy obecnym wyborze plajta oczywista.. :happy: wszystkiego mieć nie mozna..

Ogród w cieniu... bloków 09 Lut 2015 21:13 #338929

• Amarant
  • Amarant's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3379
Hej Aniu :flower1:
Wpadłem z rewizytą (przyznaję się że już bywałem u Ciebie tylko bez wpisu :wink4: )
Twoja "wyspa" wśród bloków jest piękna.
:drink1:
Pozdrawiam
Marek

Zapraszam
Markowy Ogródek
Za tę wiadomość podziękował(a): beataogrodniczka

Ogród w cieniu... bloków 10 Lut 2015 10:07 #339071

• affa
  • affa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1651
Kerstin2309 futerkowce są z nami od lat. Starsza, Affa ;) to ten kudłacz po lewej. Inteligentna i cwana dominantka. Jednocześnie kot z bardzo trudnym charakterem, w momencie zmieniająca nastrój i potrafiąca ugryźć do krwi gdy jej się coś nie podoba (teraz na szczęście już rzadziej bo obie strony - ludzka i kocia - nauczyły się tolerancji dla własnych nawyków :devil1: ). Obserwując jej zachowania widzę obracające się trybiki w tej małej główce i kombinowanie :idea2: . Pierwsza sprawdza nowe rzeczy, pierwsza gna do drzwi na dźwięk dzwonka. Młodsza, Penelopa, została przygarnięta z ogrodu (dosłownie, wywaliła mi brzuchol do głaskania gdy obcinałam tamaryszka :happy4: ) jako ok. 6 miesięczne bezdomne kocię. Całkowite przeciwieństwo starszej - jej drugie imię to Gapa. Jest niesamowitym pieszczochem i miziakiem. Dzięki niej wiem, że np. w innym niż zwykle miejscu położyłam torbę. Gdy Gapcia znajduje coś nietypowego (typu torebka rzucona na kanapie, rękawiczki na stoliku, parasol rozłożony w łazience do wyschnięcia...) to baaaaaardzo wolno się do tego podkrada sprawdzając co to, w każdej chwili gotowa do ucieczki.

Krysiu, prace ogrodowe to sama przyjemność, no prawie (czasami zaklnę i ponarzekam targając coś ciężkiego). Ogród mamy teoretycznie ukończony (trudno coś dosadzić) i już robię podchody do zagospodarowywania działki. M się buntuje, że po co, że mało tu mamy roboty, że on chce już trochę odpocząć, ale udało mi się już na działce posadzić lipę i tulipanowca i siewki liliowców :garden1:

Sweety przekażę M :thanks: to co piszesz to miód na jego serce. Trawnik jest jego oczkiem w głowie. Pracowitość zebrał w genach po teściu- nie potrafią usiedzieć w jednym miejscu. Oboje lubimy pracę na powietrzu, na szczęście mamy ścisły podział terytorium :happy3:

sierika witam Cię serdecznie :hug: i zapewniam, hortensji będzie duuuużo. Hostomania niestety trwa i się rozwija pomimo braku miejsca :jeez: . Teraz czekam na przesyłkę od Eli z kolejnymi Fransenowymi dziećmi :funnyface:
Prosto z komórki dla Ciebie :garden1:
A.jpg

Amarant witam Cię serdecznie i zapewniam, że ja także często oglądam ogrody nie wpisując się :) Podziwiam Twoją rozrastającą się kolekcję myszek :woohoo: i czekam na kolejne fotki na wiosnę.
Pozdrawiam, Anna.

Zapraszam do mojego ogrodu w cieniu...bloków
Ostatnio zmieniany: 10 Lut 2015 10:16 przez affa.
Za tę wiadomość podziękował(a): anabuko1, sierika, Amarant, VERA, hanya, majowa, Adasiowa

Ogród w cieniu... bloków 10 Lut 2015 20:51 #339302

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Aniu :bye:
ale fajniusie te kociaki :hearts:
No i wspomnienie pięknej hortusi ładne.Sama się zastanawiam jak tam moje przeżyją ,?
A zwłaszcza mała sadzonka dębplistnej :(

Ogród w cieniu... bloków 11 Lut 2015 10:35 #339424

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Hortensjowa Aniu :)
Kociaki rozczulają ... zgadzam się z Anią Anabuko ... zwierzaki w tajemniczy sposób łączą ludzi, nawet tych o zróżnicowanych poglądach na życie :)
Z przyjemnością obejrzałam relację z placu boju - to bardzo pouczająca lekcja, że pasja i umiłowanie przyrody pozwalają na realizację marzeń, że można wszelkimi sposobami zrobić przysłowiowe "coś z niczego" ... nie wspominam o kosztach, bo te czają się za każdym rogiem, ale nieraz ... czasami .... diabeł namiesza nam w portfelach ;-)
Piękne hortensje ... nie bez powodu tak Cię nazywam ....
pozdrawiam cieplutko :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Ogród w cieniu... bloków 18 Lut 2015 20:46 #341530

• affa
  • affa's Avatar
  • Platinum Boarder
anabuko1 Aniu, dziękuję w imieniu kocic :hug: Starsza jest najukochańsza, kiedy śpi:

DSCF6595.jpg

a często wygląda tak - tu w akcji "nie rrruszaj tych papierów, są MOJE"

A3.jpg

Młodsza to kocia dama - nigdy nie widziałam kota liżącego futerko tak :happy3:

DSCF6494.jpg

Zima w tym roku nie przeraża nas temperaturami, więc hortensje powinny bez problemu przeżyć. Bardziej będą mnie martwić wiosenne różnice temperatur i przygruntowe przymrozki pod koniec kwietnia :supr:

Adasiowa Aniu, nie wyobrażam sobie domu bez zwierząt. Chodzi nawet po mnie trzecie dokocenie, ale rozsądek przeważa :hammer:
Hortensje kocham, ale specjalnie dla Ciebie inne oblicze mojej działki:

f.jpg

e.jpg

g.jpg

Siewki liliowców

m.jpg

Moja własna sasanka - małe a tak cieszy

l.jpg
Pozdrawiam, Anna.

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, hanya, Adasiowa

Ogród w cieniu... bloków 18 Lut 2015 20:50 #341532

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Ależ masz kocury, Aniu!
Widać, że mają u Ciebie bardzo dobrze... te rozmarzone, rozleniwione miny - bezcenne! :)

Urzekła mnie ta ciemna sasanka... czy to jakaś konkretna odmiana?
Bardzo chętnie sprawiłabym sobie taką pannę w kilku sztukach :)

Miłego wieczoru!

Ogród w cieniu... bloków 18 Lut 2015 20:51 #341534

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Koty rozśmieszyły, a sasanka spowodowała wytrzeszcz oczu :woohoo: Boska :hearts:

Ogród w cieniu... bloków 18 Lut 2015 21:24 #341553

• affa
  • affa's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguniada Siberia o tak, rozleniwione to najlepsze określenie :happy3: w okresie podgrzewanej podłogi i kominka mało co je rusza... oto przykład

DSCF7086.jpg

Sasanka to siewka z takiej trochę dziwnej Papageno

DSC_2816.jpg

DSC_3031_2015-02-18.jpg

Służę nasionami na wiosnę, przypomnijcie się proszę bo mam bardzo dobrą pamięć ale... :oops:
Nasiona same się rozsiewają, a ponieważ wokół warstwa kory i agrowłóknina, więc tylko nieliczne kiełkują. Jeszcze jedna siewka z tej samej mamusi wygląda tak

DSCF2595.jpg
Pozdrawiam, Anna.

Ostatnio zmieniany: 18 Lut 2015 21:24 przez affa.
Za tę wiadomość podziękował(a): sd-a, Aguniada, Amarant, hanya, Adasiowa, Lady-r

Ogród w cieniu... bloków 24 Lut 2015 19:39 #343031

• affa
  • affa's Avatar
  • Platinum Boarder
Wspomnień kolejna odsłona - rok 2010 :P

Wiosna
strona lewa wygląda już prawie na dokończoną

39.jpg

strona prawa to obraz nędzy i rozpaczy :cry2: trza zakasać rekawy i brać się do roboty

32a.jpg

zakładamy nawadnianie

31.jpg

Pięknie było - mała architektura ogrodowa pierwsza klasa :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

32.jpg

Oczko powoli nabiera docelowego wyglądu

33.jpg

Trawka się sieje (razem z sianiem ziemi... :jeez: )

38.jpg

Jeszcze tylko agrowłóknina - nawiasem mówiąc, dwa lata później agrowłókninę wyrywałam spod cyprysików klnąc nieziemsko. Ciepło, wilgotno, mały ruch powietrza i rozszalały się grzyby. Do tej chwili nie wiem czy cyprysiki mi wyzdrowieją - liczę się z tym, że cały szpaler padnie :hammer:

36a.jpg

I powoli, powoli :lol:

39a.jpg

Jeszcze tylko żwirek

39b.jpg

37.jpg

43.jpg

Jesienią 2010 roku postawiliśmy (tzn. panowie stolarze postawili) altanę

51_2015-02-24.jpg

52.jpg

53.jpg

Od przyszłego roku czas na słoneczko, leżaczek i zimny napój wedle gustu - tak sobie wyobrażaliśmy posiadanie zrobionego ogrodu :devil1: :happy4:
Pozdrawiam, Anna.

Za tę wiadomość podziękował(a): andrzejek, Gabriel, Amarant, hanya, Adasiowa, Lady-r

Ogród w cieniu... bloków 24 Lut 2015 19:44 #343034

• affa
  • affa's Avatar
  • Platinum Boarder
Pokażę Wam jeszcze jaki widok na ogród mają nasi sąsiedzi z północnego bloku - to zdjęcie z 2011 roku

54.jpg
Pozdrawiam, Anna.

Ostatnio zmieniany: 24 Lut 2015 19:44 przez affa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, hanya, Adasiowa

Ogród w cieniu... bloków 24 Lut 2015 19:51 #343037

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
:bye: :bye: Na twój wątek trafiłem już wcześniej ,ale dzisiaj znalazłem wolny czas na prześledzenie go dokładnie .Z reguły nie przepadam za za regularnymi kształtami rabat,zamkniętymi pod linijkę,bo wygląda to strasznie nienaturalnie .Podziwiając twój ogród zmieniam zdanie ,bo połączenie architektury z częścią roślinną wyszło wam bosko .Wszystko jest w odpowiednich proporcjach i cieszy oko .Z miłą chęcią spędzałbym chwilę w takim zakątku .Oglądanie zmian po kilku latach jest bardzo fajne ,bo można zobaczyć trud pracy,którego na co dzień nie widać .
Za tę wiadomość podziękował(a): affa, beataogrodniczka

Ogród w cieniu... bloków 24 Lut 2015 20:20 #343053

• affa
  • affa's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam Cię serdecznie w swoim poukładanym zielonym świecie :flower1: i dziekuję za miłe słowa.
Myślę, że tworząc /zagospodarowując ogród zawsze musimy pójść na kompromis. Wyrosłam w domu z ogrodem, w którym rosły dziesiątki drzew i krzewów owocowych. Latem objadaliśmy się śliwkami, czereśniami, porzeczkami, jesienią jabłkami i orzechami. Pomimo, że dom i ogród znajdowały się w mieście, to lokalizacja i wielkość pozwalały na użytkowe zagospodarowanie terenu. Było gdzie się pobawić w chowanego, poszaleć łażąc po drzewach, zawiesić hamak, rozpalić ognisko :drink1: . Tak wyobrażałam sobie OGRÓD :dance:
Mieszkając obecnie w samym centrum miasta przez pierwsze kilka lat przerabialiśmy negatywne skutki posiadania drzew owocowych (i licznego towarzystwa tych co nie sieją a chcą zbierać) i stwierdziliśmym, że na tak ograniczonym terenie wyjściem, które będzie nas satysfakcjonowało i pasowało do otoczenia jest ogród ozdobny o charakterze formalnym. Ta formalność nieco się załamała, gdy zakochałam się w hortensjach :happy3: Dobrze czujemy się w naszych czterech zielonych ścianach ale ... ;) powoli tworzę listę drzew owocowych do posadzenia na naszej leśnej działce.
Pozdrawiam, Anna.

Ogród w cieniu... bloków 24 Lut 2015 23:19 #343119

• Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Aniu, tą ostatnią fotką powaliłaś mnie totalnie. Teraz te widoki po nocach będą mi się śniły. :hearts: :supr3: :hearts: Wiesz co, chciałabym mieszkać na tyle blisko Ciebie, by z okien móc się co dnia rozkoszować widokiem twojego raju! :hearts: :hearts:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.

Ogród w cieniu... bloków 25 Lut 2015 13:54 #343221

• makowa000
  • makowa000's Avatar
Metamorfoza wspaniała :) ile to pracy ? ... ale i pomysły trafione :) Z czasem fajnie się takie przemiany wspomina , zobaczysz zapewne sama , jak to jest ?
Miło jest przechadzać się po takim pięknym ogrodzie :) Urzekło mnie wszystko : altana, hortensje , podjazd z pięknym , idealnym trawnikiem , nawet pierwsze zakupy host :P
Aaaa ... ujęcia na fotkach też takie przemyślane :bravo:
Sasanki mam zamówione :) ale czy takie będą ? w każdym bądź razie , mają być nowości , oby !!! :)
Ostatnio zmieniany: 25 Lut 2015 13:59 przez makowa000.

Ogród w cieniu... bloków 26 Lut 2015 14:20 #343458

• Flora
  • Flora's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 389
Świetna ta altana. Będą wiosenne zdjęcia?

Ogród w cieniu... bloków 26 Lut 2015 21:51 #343593

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
Oglądnęłam jeszcze raz Twój wątek od początku :D I wpadła mi w oko hortensja Glam Rock. Ona na prawdę jest taka niesamowita :woohoo:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.257 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum