TEMAT: Jaśkowa Polana 2015-2016

Jaśkowa Polana 2015 15 Mar 2016 08:06 #445203

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
A cóż tam szefowo sobie zamówiłaś ? Piszesz ,że z nudów szukasz po internecie :comp:U mnie resztki śniegu ,który napadał w nocy .Nie jest pięknie .Pozdrawiam :hug: :hug:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Jaśkowa Polana 2015 15 Mar 2016 08:21 #445207

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Zapełniania koszyki i...zamykam stronę.Czasami otwieram a tam zamówienie jeszcze wisi.I ćwiczę silną wolę.
Roma,ja mam tylko 2 wnuczki i może dlatego czuję niedosyt a święta to okazja do ich przyjazdu.Ale w tym roku też nie mogę się zebrać,chyba przez pogodę.Teraz zamiast ścierać kurze siedzę a właściwie leżę na forum :club2:

Jaśkowa Polana 2015 15 Mar 2016 09:45 #445237

• wpoldo5tak
  • wpoldo5tak's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 36
Dzień dobry! Można?
Czasem wpadam na Twoje posty Roma i podglądałam już Twój ogródek, ale tak błyskawicznie wątek ten się rozwija (od stycznia 76 stron :jeez: ), że nie nadążam. Może teraz, jak się podłączę, łatwiej mi będzie śledzić. Czytałam już w różnych miejscach o Twoich koniach - gdzie one są??? Muszę przekopać Twoje wpisy - były zdjęcia?
Wygląda na to że Ty naprawdę na leśniej polanie mieszkasz :lol:
Nie chce mi się wierzyć, że jesteś prababcią. Prababcia moderatorem forum - a to ci dopiero czasy! Kto by pomyślał jeszcze niedawno, że tak świat się zmieni...
Będę do Ciebie zaglądać i zapraszam do mnie czasem :)

Aszko - ja mam tak samo z zakupami internetowymi :rotfl1: Nawrzucać do koszyka, potem zamknąć stronę :devil1:
Pozdrawiam,

Dominika

Ogródek na Łużycu :)

Jaśkowa Polana 2015 15 Mar 2016 12:09 #445285

• Ave
  • Ave's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 395
wpoldo5tak wrote:

Aszko - ja mam tak samo z zakupami internetowymi :rotfl1: Nawrzucać do koszyka, potem zamknąć stronę :devil1:

Właśnie tak się ćwiczy silną/ słaba wolę - bo albo po kolejnym otwarciu koszyk idzie w niebyt... albo się do niego dorzuca... :happy3:
Ewa

Jaśkowa Polana 2015 15 Mar 2016 20:20 #445445

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Romeczko, bo ja mam taki racjonalizatorski wniosek, a nie wiem, gdzie napisać...
Przydałoby się moim zdaniem miejsce na Oazie do spotkań przy kawie i rozmowach o wszystkim...
Co prawda mamy na naszym forum liberalność i piszemy u siebie o czym chcemy, ale często coś istotnego umyka - raz, że nie odwiedzamy się wszyscy wzajemnie, dwa, że czasem trudno nadążyć za stronami...
Tak sobie o tym myślę w kontekście naszej Ewy, która odeszła...
Mogliśmy porozmawiać o jej pożegnaniu, naszym geście pamięci w postaci przekazania kwiatów...
Może dziewczyny to zrobiły, ale ja przynajmniej nic o tym nie wiem...
Jest wiele takich sytuacji, ważnych i mniej ważnych... wątek pogaduszkowy by się przydał, jednym słowem, takie nasze stałe miejsce spotkań przy kawie.
Co sądzisz? Co myslicie o tym?

Jaśkowa Polana 2015 15 Mar 2016 22:07 #445516

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Roma, moje zapędy zakupowe skutecznie blokuje problem z odbiorem przesyłki przynajmniej w marcu :)

Jaśkowa Polana 2015 16 Mar 2016 00:33 #445570

• Roma
  • Roma's Avatar
Elu, zamówiłam kilka róz,trochę iglaków,kostrzewę siną,tawuły,buk Parple Fontain, 3 hortensje bukietowe, 2 odmiany lawendy.Na szczęście ja jeszcze olejowego oprysku nie robiłam,przymierzam się dopiero w przyszłym tygodniu.
Ewciu,zakupy jak wyżej :) mogłoby już być na tyle pogodnie abyśmy choć trochę pobuszowali po naszych rabatach.
Olu,bardzo często robię tak samo jak Ty z tymi zamówieniami ale w tym roku ma powstać nowa rabata i nie mam wyjścia muszę zrobić zakupy i to całkiem spore :jeez: Ścieranie kurzy i gruntowne porządki to zrobię w ostatnich 3 dniach,przy tej ilości zwierzaków zmuszona jestem codziennie biegać ze ścierami a i tak wiecznie mam zachlapane podłogi, tym bardziej,że w kuchni mamy prawie białe kafle na podłodze,masakra.
Dominiko,pewnie,że można. :) Witam Cię serdecznie na naszej polanie :flower1: Te 76 stron to od stycznia ale 2015 roku :P Zdjęcia koni są w dziale zwierzęcym o tutaj
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/2...ze?start=1332#440976
i tutaj
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/2...ze?start=1260#428574
Masz rację,że kiedyś pojęcia prababci wyglądało z goła inaczej ;)
Ewo,czasami wystarczy,że sobie człowiek pozamawia i na tym pozostanie ;)
Aguś,już późno więc pozwól,że do nurtującego Cię tematu powrócimy za kilka godzin :kiss3: :kiss3:
Bożenko,to jest szansa,że zaoszczędzisz trochę kasy :)

Zmykam do łóżka bo już oczy mi się kleją.Kolorowych snów Wam życzę.
Ostatnio zmieniany: 16 Mar 2016 00:34 przez Roma.

Jaśkowa Polana 2015 18 Mar 2016 19:49 #446504

• Roma
  • Roma's Avatar
Zosiu,ślicznie dziękuję za roślinki :kiss3: :kiss3: jutro zabieram się za sadzenie,dzisiaj się nie udało,zaczął padać deszcz :angry:

Jaśkowa Polana 2015 18 Mar 2016 20:36 #446554

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
Romo, fakt, dawno mnie nie było u Ciebie ale jedno nie zmieniło się - znów rewolucja się szykuje. Kurcze normalnie zazdroszczę, bo ja to sobie tylko pomarzyć i ewentualnie plan snuć. Prawnuczka masz cudownego. Kurcze a pomyśleć, że mój Artek jeszcze niedawno tak wyglądał... Jak te dzieci szybko rosną...

Jaśkowa Polana 2015 20 Mar 2016 21:54 #447327

• Roma
  • Roma's Avatar
Jaguś,sama się zastanawiam,kiedy w końcu skończę z tą demolką :think: i na moje mi wychodzi,że w najbliższej pięciolatce to nie nastąpi :devil1:

Wczoraj udało mi się posprzątać rabatę trawiastą i rozsadziłam żurawki,ciekawe ile z nich mi się przyjmie :think: Jutro jeśli pogoda pozwoli to przesadzę 2 krzewy porzeczek i 2 agrestu, które jesienią posadziłam na rabatę przeznaczoną w tym roku do przeróbki ;)
Załamana jestem moim wrzosowiskiem.W ubiegłym roku wypadła mi prawie połowa wrzosów a w tym roku reszta.Z ponad 80 sztuk zostanie zaledwie kilka :jeez: Nie wiem czy jeszcze raz spróbuję czy sobie wrzosy odpuszczę ale jeśli nie wrzosy to co? nie dość,że lekka górka to jeszcze piachy :jeez:

Jaśkowa Polana 2015 20 Mar 2016 22:11 #447340

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Wracam do propozycji Aguni :)
Też mi brakuje takiego wątku do plotkowania - ogólnie, a nie u kogoś. Czy coś się zadziało w tym temacie, może przegapiłam ?
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Jaśkowa Polana 2015 20 Mar 2016 22:18 #447341

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83168
Roma wrote:
ale jeśli nie wrzosy to co? nie dość,że lekka górka to jeszcze piachy :jeez:
Różaneczniki, Romeczko, różaneczniki!
1. Potrzebują przepuszczalnej gleby - korzenie nie mogą być w wodzie
2. Skoro rosły tam wrzosy, to chyba gleba ma kwaśny odczyn;
3. Co najwyżej 2x w roku dobrze nawieźć specyfikiem dla rh i tyle roboty
4. Jak troszkę podrosną (albo kupisz większe), niegroźne im sobaki szwędające - wiem, co piszę. Moje maja tor wyścigowy miedzy rh.
5. Są cudne! - a cóż lepszego, niż przymnożyć piękna na tym niedoskonałym świecie? :hearts:
Ostatnio zmieniany: 20 Mar 2016 22:18 przez Łatka.

Jaśkowa Polana 2015 20 Mar 2016 22:36 #447352

• Roma
  • Roma's Avatar
Aguniada wrote:
Jest wiele takich sytuacji, ważnych i mniej ważnych... wątek pogaduszkowy by się przydał, jednym słowem, takie nasze stałe miejsce spotkań przy kawie.
Co sądzisz? Co myslicie o tym?
aguskac wrote:
Wracam do propozycji Aguni :)
Też mi brakuje takiego wątku do plotkowania - ogólnie, a nie u kogoś. Czy coś się zadziało w tym temacie, może przegapiłam ?
Tak sobie myślę,że mamy taki dział jak Hydepark w którym, możemy używać sobie do woli.Tam można otworzyć wątek "Pogaduchy przy kawie" Wątek będzie można podpiąć i będzie zawsze dostępny na początku wątku,co o tym myślicie?

Aniu,miejsce na Rh nieodpowiednie bo teren za bardzo słoneczny,mam tam posadzone z 8 azalii japońskich,kilka berberysów,3 żarnowce,brakuje mi dolnej warstwy :jeez:
Ostatnio zmieniany: 20 Mar 2016 22:38 przez Roma.

Jaśkowa Polana 2015 21 Mar 2016 01:13 #447384

• elzbieta1
  • elzbieta1's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 122
A tak mi się podobało Twoje wrzosowisko :cry3: Z mojego doświadczenia wiem, że wrzośce jakoś dają radę ale wrzosy są trudne i kapryśne :jeez: Osobiście już nigdy się nie skuszę ;)
Pozdrawiam Elżbieta

Jaśkowa Polana 2015 21 Mar 2016 08:30 #447405

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
Romciu, a może coś wybierzesz z tego co ja mam pod topolą? Sprawdzone, rośliny przeżyły najgorszą suszę a piach tam jest niemiłosierny i też z górki :D
Rosną tam macierzanki piaskowe, lawenda, rozchodniki i rojniki, bylica (jakaś niska odmiana), trawka kłosówka miękka i chyba kocanki ale nie jestem pewna czy tak to się nazywa. Towarzystwo rośnie i się mnoży więc chyba mu tam dobrze.
DSCN0802-3.jpg

Jaśkowa Polana 2015 21 Mar 2016 10:32 #447426

• Roma
  • Roma's Avatar
Elu,przez 3 lata wrzosowisko było bardzo atrakcyjne ale ostatnie dwa lata to już ruina,jeszcze spróbuję dosadzić trochę wrzośców ale moja wiara w powodzenie nie jest za wielka :(
Ewciu,dzięki za fotkę poglądową,poczytam sobie o roślinkach ,które rosną u Ciebie i może pójdę w tym kierunku :think:
Za oknem pięknie,słonecznie, nic tylko buszować po ogródku.Jak tylkokręgosłup pozwoli to zabieram się za nową rabatę, na roboczo zwaną "Przy studni"
Na pierwszy ogień idą żurawki,część będzie wykopana i podzielona na nowe sadzonki.Pod wieczór planuję oprysk parafinowy róż, wszystkie inne rośliny zdążyłam opryskać w ubiegłym tygodniu.
Życzę wszystkim pięknego słońca a ja zmykam do ogródka :bye: :bye: :ouch:

Jaśkowa Polana 2015 21 Mar 2016 10:55 #447434

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Romcia, mam takie same doświadczenie z wrzosami, a wrzośce żyją wszystkie, więc myślę, że warto spróbować. Przychylam się też do macierzanek, jest ich sporo odmian, kilka mogę Ci podesłać :silly: . No i golteria, płożąc roślinka bardziej przystosowana do kwaśnych stanowisk, mam ją między azaliami, daje radę :lol:

Jaśkowa Polana 2015 21 Mar 2016 11:55 #447442

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
Oj, Romcia, ciągle się dowiaduję o czymś nowym :jeez: A to mączka a to jakieś nowe (mi nie znane) opryski. Duża różnica jest po zastosowaniu tego oprysku parafinowego i bez? Czy to tylko dmuchanie na zimne?

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.744 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum