Dzisiejszy dzień stracony, zimno, sennie, bolą nogi, nie dałam rady wyjść po południu do ogrodu, czasami trzeba posłuchać własnego ciała i wrzucić na luz
ogród podlał się sam.
Haniu murki niedokończone, materiału zabrakło, umówiliśmy się na sobotę z właścicielem kamienistego pola. Chciałabym zrobić to jak najszybciej, ale sama nie dam rady, a mój główny budowniczy jedzie jutro na skałki w okolice Starachowic. We troje podgonilibyśmy robotę, nie mogę mu jednak zabronić, zrezygnował z wyjazdów wakacyjnych, żeby zająć się remontem domu.
Moje rośliny dzielnie sobie radzą.
Żurawki i żuraweczki to młode, jesienne nabytki w większości, po zimie straciły stare liście, ale w ciągu ostatniego tygodnia nadrobiły, wypuściły dużo nowych, podrosły w oczach, zakwitną lada moment...
...
poszłam odpukać w niemalowane ...
Zastosuję się do rady Igora, zostawię po jednym pędzie kwiatowym, żeby zobaczyć jak zakwitną, a resztę wytnę, niech cała moc idzie w liście
.
Azalie wypuszczają listki, malutki Christopher Wren ma najwięcej pąków kwiatowych i już pękające, chyba zakwitną wszystkie, Sunte Nectarine tylko jednym kwiatem, ale mam nadzieję zobaczyć jak to może wyglądać
.
Hosty w tym roku postarały się szczególnie, wyszły wszystkie, niektóre pojedynczym kłem, a inne :
Crumples - 2014 od Jana, rozdzieliłam na dwie po zakupie, z 3 i 4 kłami, w tym roku wyszło 8 i 9, jedną oddałam siostrze, chyba zrobiłam głupstwo
.
Yellow Polka Dot Bikini- wrzesień 2014 Fransen- dotarła bez liści, ciekawa jestem jak będzie wyglądać w realu.
Stara S&S, w tym roku postanowiłam jej nie dzielić, ma chyba 19 kłów i to jakich
.
A to najpiękniejszy kieł- Liberty.
Najbardziej rozwinięte liście ma undulata rosnąca w tej chwili na słońcu, ale u niektórych też już są liście
Nie wszystko się tak zieleni i cieszy
nie wyszła, jak dotąd, żadna lilia z A. i zauważyłam ślady ślimaków
na malutkich tawułkach, parzydle, fiołkach, są dziury w liściach języczki i nawet na koronie cesarskiej, a biały orlik ogrodowy ma w połowie poszatkowane listeczki, ich cząstki są rozsypane dookoła
. Żółty obok nieuszkodzony. Bez problemu pokonują korę i sosnowe igły.