TEMAT: Próbuję spełnić marzenie

Próbuję spełnić marzenie 25 Kwi 2015 23:37 #361611

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Ewo, też bym już chciała zobaczyć efekty sadzenia :devil1: to maleństwa są, trzeba trochę poczekać.

Miałam zamiar szybko wysadzić zakupione rośliny, mniej więcej wiedziałam co i gdzie, ale zanim posegregowałam wysokością i kolorami to wpadłam na pomysł przesadzenia żurawek. Tak więc najpierw przesadzałam wszystkie żurawki i żuraweczki, do nich dodałam kilka host i trawki, wyszła całkiem zgrabna rabatka tylko prawie pusta jeszcze :rotfl1: hosty w fazie kłów, trawki miniaturowe, a żurawki - sama młodzież :jeez:. Pokorowałam drobniejszą korą, nie zdążyłam pokryć grubszą. Przesiałam trochę kompostu i obsypałam część roślin, wyszarpałam spod tuj trzmielinę, mam kilka jej krzaczorów do zagospodarowania.
Pewnie zrobiłam więcej gdyby nie konieczność przygotowania obiadu, ale dzień był piękny, a wieczór prawie letni :flower2:

Jutro odpoczywam, tylko rano podlewanie, stokrotki mdleją z powodu suszy :jeez: .
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, VERA, hanya, Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Próbuję spełnić marzenie 26 Kwi 2015 12:42 #361726

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Krzysiu, sporo wczoraj popracowałaś!
Mam nadzieję, że dzisiaj czeka Cię zasłużony, niedzielny odpoczynek, a w ogrodzie ...tylko podziwianie :)
M.in. pięknych szachownic :flower2:
U mnie dzisiaj pada długo oczekiwany, ciepły, wiosenny deszczyk :dance:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia

Próbuję spełnić marzenie 26 Kwi 2015 15:34 #361759

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Witaj Krzysiu, i MM nie kupiłam, przynajmniej na razie. Takie było byle co, że szkoda pieniędzy i jeszcze jakąś chorobę do ogrodu bym przyniosła :hammer: Udało ci się sporo posadzić, pogoda będzie dobra do takich prac, zwłaszcza, że liczę na deszcz :oops: Dzisiaj mżaweczka marniutka :placze:
Wracam do rodków: sporo jeszcze przygotowań do sadzenia.
Wypoczywaj, bo kolejny pracowity tydzień przed nami :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 26 Kwi 2015 15:34 przez hanya.

Próbuję spełnić marzenie 26 Kwi 2015 22:02 #361986

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ale masz sadzenia :woohoo:
To tygryski lubią najbardziej
Ja też sporo posadziłam, a jeszcze więcej poprzesadzałam, bo jednak musze po rozluźniać tę moją ciasnotę.
U mnie nareszcie spadł porządny deszcz

Próbuję spełnić marzenie 26 Kwi 2015 22:54 #362026

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
Dalu popracowałam, jednak nie zrobiłam wszystkiego co zamierzałam, za dużo czasu straciłam na rozmieszczanie drobnicy między hostami :devil1: dziś jednak ustawiłam pozostałe doniczki w odpowiednich miejscach i jutro rano posadzę ile zdążę :garden1:
Pokropiło tyle, że podlewać nie muszę, ale pod sosnami są suche miejsca.

Haniu czytałam u Ciebie, że kończysz sadzenie, a rączkę oszczędzasz? :teach: Padało niewiele, jednak dobre i to, byle kolejny weekend był bezdeszczowy, najtrudniejsze prace byśmy ukończyli. Planujemy też wyprawę po kamienie, zabrakło na murki.
Haniu, mam dwa MM z jednym pąkiem kwiatowym :devil1: poza tym stan niezły, jeśli chcesz jeden może być Twój.

Gosiu tak to już jest, najpierw sadzimy żeby zapełnić rabaty, potem przesadzamy bo za ciasno :rotfl1:. Jeszcze nie skończyłam, a już wiem, że będę zmieniać :devil1:.

Za tę wiadomość podziękował(a): hanya

Próbuję spełnić marzenie 27 Kwi 2015 00:10 #362052

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Krzysiu..cudownie sobie pracujemy :silly: Ty sadzisz a już wiesz, że przesadzać będziesz.. Ja w jednym miejscu rok temu posadziłam bez przekonania..i pewno będę przesadzać.. Wczoraj wstałam z zamiarem rozpoczęcia widłowania..a zaczęłam od wizyty w ogrodniczym :happy3:

Próbuję spełnić marzenie 27 Kwi 2015 22:14 #362380

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
"Wiosna ! Cieplejszy wieje wiatr,
Wiosna ! Znów nam ubyło lat
Wiosna, wiosna w koło , zakwitły bzy..."

Ja się dziś czuję nie jakby mi ubyło ale jakby przybyło lat ... Popracowałam w ogrodzie, potem posiedziałam na słoneczku( pierwszy raz w tym sezonie!) i ... jestem zmęczona bardzo. :ouch: Teraz nad Poznaniem burzowo, troszkę pada , to dobrze , bo sucho jest strasznie.
Twój ogród coraz bardziej barwny , zieleń coraz bujniejsza... Piękny jest ! Czy u Ciebie popadało ? Jak sobie radzisz z podlewaniem ?

Próbuję spełnić marzenie 27 Kwi 2015 22:27 #362389

• Alina-277
  • Alina-277's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1253
Śliczną nasz białą sasankę dwa razy kupowałam i bez rezultatu ..albo przemarzła albo ją coś zjadło alboooooo...
cesarskiej też nie mogę się dochować u sąsiadki rosną i kwitną co roku a u mnie nie..

Próbuję spełnić marzenie 27 Kwi 2015 23:27 #362433

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
Monika-Sz wrote:
..a zaczęłam od wizyty w ogrodniczym :happy3:
Moniko, to bardzo dobry początek :rotfl1:
Będę przesadzać, bo planowałam mniejsze rabaty, mniej roślin, ale wsiąkłam w forum, znalazłam wiele inspiracji u forumowiczów, zauroczyłam się wieloma roślinami, których nigdy nie planowałam u siebie, ba... ja ich nawet nie znałam :devil1:.

Ewelino , u mnie zazwyczaj jest sucho, wczoraj popadało odrobinę, podlewać nie musiałam, a dziś po południu rośliny pomdlałe, podlewałam konewką, deszczówką i wodą ze studni.
Mam studnię, ale niewiele w niej wody, dwa razy dziennie wypompowuję do beczki, a kiedy się trochę ogrzeje podlewam. W razie potrzeby korzystam też z wodociągu.

Alino , u mnie sasanki w kolorze sasankowym ;) rosną od kilkunastu lat, białą i czerwoną kupiłam jesienią, takie maleństwa jeszcze. Koronę przywiozłam rok temu od mamy, u niej są gigantyczne, moja też nie mała, nie wiem czy na dłużej zagości. Muszę przyznać, że nie znoszę jej zapachu ( przez grzeczność nie napiszę smrodu :devil1: ).

Dziś wreszcie rozkwitać zaczęły moje stare sasankowe siewki

Czy sasanki o różnych kolorach rosnące blisko mogą się krzyżować ?

To już prawie maj- w tym roku chyba trochę wcześniej rozkwitną.

Maleństwo z ostatnich zakupów- kokorycz pusta.

Dwa ciepłe dni, a zwłaszcza noce i wszystko wystrzeliło, nagle pojawiły się pastorały paproci, wylazły wszystkie hostowe kły, a wcześniejsze przekształciły się w pierwsze listki, wiosna w pełni :dance:.

Za tę wiadomość podziękował(a): anabuko1, Amarant, VERA, hanya

Próbuję spełnić marzenie 27 Kwi 2015 23:34 #362436

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Jakie wielkie konwalijki :woohoo: Bardzo je lubię :) U mnie to pewnie jeszcze ze 2 tygodnie trzeba będzie na nie poczekać.
Współczuję suchej ziemi i podlewania. Nie lubię tego robić. Na szczęście u mnie prawie nigdy podlewać nie trzeba. Czasem w szklarence, ale rzadko. Za to kiedy popada, to mokro i mokro... bez opamiętania. Ciężko kosiarką wjechać, bo trawa nie przesycha, tylko rośnie jak dzika.

Piękne sasanki, taki delikatny kolor. Moje już zaczynają przekwitać, ale mam jedną, która jest zawsze dużo później, dopiero, gdy tamte przekwitną.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Próbuję spełnić marzenie 28 Kwi 2015 06:11 #362451

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 709
Kochana, krzyżować się będą jak najbardziej, ale może otrzymasz przez to jakieś cudeńko ;)

Próbuję spełnić marzenie 28 Kwi 2015 06:23 #362452

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Krzysiu, dzień dobry!
Sadzeniu jak widzę końca nie ma i to świetnie! Ach, jak ja pokochałam sadzenie bylin... wsadzam, niewiele widać, a za tydzień-dwa cudowna zmiana!
Masz przepiękne te jasne sasanki - muszę zapolować na taki kolor, jako przeciwwagę do tych o intensywnym fiolecie...
W TAKIM stanie masz już konwalie?
Kurczę, muszę zajrzeć do moich, ale dopiero co, widziałam same kły...
Miłego wtorku! Zapowiada się piękna pogoda :)

Próbuję spełnić marzenie 28 Kwi 2015 07:33 #362458

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Cześć Krzysiu Rzuciłaś się na robotę ,jak pies na kość ,czyli jak ja :rotfl1: Czuję dokładnie,gdzie mam jaki mięsień .Ale taki zapał , to tylko na wiosnę .Potem jednak następuje zmęczenie ,które pozwala nam przywitać jesień czasem z ulgą .Ale póki co , szalejmy :dance: :hug:

Próbuję spełnić marzenie 28 Kwi 2015 09:01 #362485

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Witaj Krzysiu, wszystko uziemione? Czyli spokój do następnej dostawy. Paprocie od Mamy zdążyłaś przewieżć mam nadzieję, bo ja dziś chcę jeszcze jedną przesadzić, a od wczoraj urosła niesamowicie :woohoo: Może się nie pogniewa i przyjmie w nowym miejscu. Bardzo dziękuję za ofertę MM, dziś się dowiem, czy tu będzie. Roboty mnóstwo, ręka ok! Ale jestem niezwykle rozsądna :devil1:
Huśtawka pogodowa i temperaturowa bardzo męczy, ale na fali wiosennego entuzjazmu nie zwracam uwagi na takie drobiazgi, poza suszą oczywiście :mad2: Puchatki prześliczne, u mnie nie rosną i kropka.
:hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Próbuję spełnić marzenie 28 Kwi 2015 09:15 #362489

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Krzysiu i co, popadało choć trochę w nocy???
Pozdrawiam Vera :)

Próbuję spełnić marzenie 28 Kwi 2015 22:46 #362832

• Sinthell
  • Sinthell's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Michał
  • Otrzymane dziękuję: 438
Witaj Krzysiu...
Ja tak patrzę na te twoje doniczki to aż nie wiem ile ich było i na pewno wiele frajdy sprawiło Ci ich sadzenie...
No faktycznie deszczyk ciepły spokojny wiosenny potrzebny naszym roślinkom... od razu widać, jak ruszyły z kopyta :)
A konwalie to masz jakieś zmutowane chyba he he he moje to ledwo co dopiero się pokazują... ale jakieś zaczątki kwiatków widać więc może i moje zakwitną...

pozdrawiam wieczorową porą.
Michał

Próbuję spełnić marzenie 28 Kwi 2015 23:01 #362840

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
Lucynko, moje sasanki mają z 15 lat, tzn ich mamusia, są dość jasne, fotka jakby podbijała trochę kolor. Konwalie rosną na słonecznym miejscu, na razie :devil1: niedługo orzech włoski je zacieniuje, może z doświadczenia wiedzą, że trzeba się śpieszyć.
Nie ukrywam, że zazdroszczę niepodlewania :P

Leszku, :thanks: ale tylko siewki kolor zmienią, nie jak tulipany ? to nie będę przesadzać :flower2: .

Agnieszko, te konwalie rosną tu od ponad 20 lat, w samym środku działki, pod orzechem, nie zaszkodziło im przekopanie, zasypanie piaskiem itp. chyba tak lubią :flower2: .
Moje byliny to naprawdę maleństwa, chciałam zrobić zdjęcie kawałka tarasowej rabaty z nowymi hostami, przesadzonymi żurawkami, bodziszkami i kilkoma trawkami, ale nic nie widać, dominuje kora.

Haniu, prawie wszystko, mam kilka host w donicach, Twoja FB jeszcze w tymczasowym miejscu z moją młodszą S&S, zadarniające też czekają i świecznice. Zostało nam trochę piasku do wybrania i wywiezienia, żeby dokończyć ścieżkę i brzeg hostowiska.
Paprocie przywiozłam w niedzielę, jeszcze uśpione, sadziłam chyba we wtorek, środę, a jedną dopiero w sobotę, ruszyły zaraz po posadzeniu, kilka dni i wyrosły kilkanaście cm. Rano coś się zieleniło, a wieczorem pojawiły się pastorały.

Moje stare chyba poczuły konkurencję, bo też się zazieleniły, a ostatnio były w zaniku.

Vero, w nocy nie padało, rano byłam umówiona w banku, więc nie zdążyłam nic podlać, ani wypompować wody ze studni :( potem prażyło słońce i wreszcie pojawiły się ciemne chmury, słychać było grzmoty, pokropiło. Po deszczu podlewałam żurawki, klony jeszcze się nie puściły i w słońcu rosną. Podlewałam dzisiejszą deszczówką, 3 i pół konewki do beczki spłynęło :mad2:. może tej nocy popada.

Dziś zauważyłam kwitnącego iryska Reinbachii z wiosennych zakupów u Ewy, jest naprawdę malutki i dlatego tak mi się podoba,
po lewej widać fragment liścia stokrotki, na drugim zdjęciu kokoryczka, fajnie się rozwija :P .

Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, VERA, hanya, Sinthell, Adasiowa

Próbuję spełnić marzenie 29 Kwi 2015 06:11 #362858

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 709
Ten irys bardzo fajny - ja mam ciemniejsze. Szkoda tylko że musi ich być grupka żeby były widoczne bo pojedyncze to jakoś uciekają przed oczyma :happy2:
I tak, siewki tylko będą inne - rodzice zostaną niezmienni :funnyface:
Ostatnio zmieniany: 29 Kwi 2015 06:13 przez Leszek.G.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.694 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum