TEMAT: Ogród Aguniady cz. 3

Ogród Aguniady cz. 3 13 Maj 2015 20:24 #368282

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Aga, moja kalina Mariesii w ogóle nie zakwitnie (też zdrowa), hordowina Aureum cała w mszycach (ale zakwitnie).
Jabłonka ,która rok temu szalała z kwiatami , teraz ma je na trzech gałązkach...

Jadąc do pracy ,widzę w parku w Sopocie wściekle różowe drzewa, muszą to być jakieś jabłonki ozdobne czy śliwy.
Nigdy nie mam czasu stanąć ,może w sobotę pojadę zrobić zdjęcia .Drzewka te kwitną przecudownie.
Muszę się dowiedzieć co to jest. :)

Tamten list Ela nadała u siebie około 10 ,a ja znalazłam awizo w skrzynce tego samego dnia
o godzinie 18 , kiedy wróciłam z pracy. Listonosz mógł być chwilkę wcześniej ...
No szok ! Pozostanie to dla mnie zagadką :unsure:

Córka zdała dziś angielski ustny , dobrze jej poszło.
Jutro ustny polski (pełna obaw) i koniec egzaminów :P
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 3 13 Maj 2015 20:31 #368284

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Magda, z tym listonoszem to jakiś ewenement. Czyli warto wiary nie tracić w tę instytucję :)
Kurczę, co się dzieje z tymi roślinami? Ja rozumiem: przemarznięcie, choroby etc. Ale całkiem zdrowa, dorodna roślina, a kwiatów trzy na krzyż, gdy normalnie skąpana w kwiatostanach? To jest dla mnie niewytłumaczalne.
Zrób zdjęcia koniecznie... czasem mam wrażenie, że rośliny pozostawione same sobie, bez troski, są zdrowsze i piękniej kwitnące niż te, nad którymi się 'trzęsiemy'.
Córa już ma prawie maturę z głowy! Polak musi dobrze pójść... czytałam, że obawia się lektur, ale coś w głowie na pewno zostało...
Trzymam kciuki mocno!
Haneczko, jakie dobrej nocy? Dopiero 20:30 - piszemy jeszcze! :)
Zdjęcia będą albo w sumie i nie, bo ja jutro chyba w forumowe gości jadę ;-)

Ogród Aguniady cz. 3 13 Maj 2015 20:35 #368289

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Piszemy, piszemy, ale okropnie ziewamy :devil1: Coś w pogodzie mnie zamieniło w lenia nad leniami i to lenia śpiącego :oops: . Poczekam na zdjęcia :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Ogród Aguniady cz. 3 13 Maj 2015 20:39 #368292

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Haneczko, ja także miałam dziś kryzys (podobnie jak wczoraj) - musiałam się około 14 przewietrzyć, bo było niebezpieczeństwo osunięcia się pod biurko...
Coś jest z ciśnieniem!

Ogród Aguniady cz. 3 13 Maj 2015 20:45 #368298

• Bogulenka
  • Bogulenka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 62
Aga, brzozy rozpatruję tylko na wyspie, którą trzeba byłoby wykroić z trawnika. Żeby mieć taką z podwójnym pniem to trzeba odpowiednio posadzić dwie pojedyncze, tak myślę - na polu wysiały się w ten sposób. Dobra, nie rozwodzę się, do jesieni mam czas żeby się namyślić.

Ogród Aguniady cz. 3 13 Maj 2015 20:46 #368300

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Już nie próbuję Cię dogonić :( Za rzadko zaglądam, ale teraz grasuję w ogrodzie i zwykle po powrocie do domu padam na twarz. Życie jest piękne :)
Wpadła mi w pamięć (i serce) fotka liścia brunnery z opadłymi kwiatkami. Dzięki :kiss3: Ne dostrzegłabym wszystkich cudnych detali bez Twojego obiektywu :)

Ogród Aguniady cz. 3 13 Maj 2015 20:48 #368302

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Też się właśnie zdziwiłam ,że Hania już do poduszki się przykłada ;) :bye:

Z tym kwitnieniem to masz rację Agnieszko- w innym znowu miejscu mojego miasta widzę piękny nowy zestaw
roślinny - magnolie gwiaździste i wiśnie Kiku Shidare. Wszystko posadzone raczej niedawno.
Kwitnienie ? Oczywiście jak z katalogu , obsypane równo i gęsto kwiatami ....

Moja córka ogólnie bardzo dużo czyta od zawsze ,no ale wiadomo - niekoniecznie lektury obowiązkowe..
Teraz ma pietra jakie pytanie jutro jej się trafi.

Ogród Aguniady cz. 3 13 Maj 2015 21:21 #368324

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Zdjęcia piękne, katalogowe - najbardziej podobały mi się orliki. Czekam niecierpliwie na jutrzejszy pokaz :)

Ogród Aguniady cz. 3 13 Maj 2015 22:15 #368370

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Januszu, ależ oczywiście - się wie! :) Wiesz, że kocham piłkę nożną na wysokim poziomie właśnie.
EDIT: To będzie świętowanie! Super, Januszu... miłego!
Dorotko, jutro trochę ciasno mam z czasem po pracy, ale zdjęcia północy w tym tygodniu będą :)
Magda, ja już czyniłam podobne obserwacje jakiś czas temu, przy okazji frustracji ognikowych... te gdzieś za płotem były całe w owocach, moje miały trzy...
Na szczęście pogroziłam wyoutowaniem, i teraz obsypane maksymalnie ;-)
Córka sobie doskonale poradzi, ale rozumiem stres...
Ewcia, wybierasz się w tym roku do brata? :)
Nadrobimy :) Zmieniło się dużo!
Bogna, na spokojnie przemyśl, ale moim zdaniem, spinki nie ma...
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2015 22:22 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 13 Maj 2015 22:17 #368371

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Czy już wiesz, czy znajdzie się na północnej miejsce dla 3 host Queen Josephine, które od jesieni bunkruję dla Ciebie na ten cel.. :whistle:

Pogoda dziś była paskudna- wiatr mnie bardzo wnerwia a to kolejny tej wiosny dzień, gdy od rana wściekle wieje, a wycisza się wieczorem. Wkurza mnie ta pogoda- nie mogłoby być normalnie..słonecznie i miło?? :hammer:

Ogród Aguniady cz. 3 13 Maj 2015 22:20 #368374

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Wiem :)
Się znajdzie :wink4: Z trudem, ale jednak.
Nie denerwuj się tak, Monika... na pogodę akurat w ogóle wpływu nie mamy...
Byleby ogrodnicy nie przychłodzili zanadto...

Ogród Aguniady cz. 3 13 Maj 2015 22:24 #368376

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
magdala wrote:
Jadąc do pracy ,widzę w parku w Sopocie wściekle różowe drzewa, muszą to być jakieś jabłonki ozdobne czy śliwy.
Nigdy nie mam czasu stanąć ,może w sobotę pojadę zrobić zdjęcia .Drzewka te kwitną przecudownie.
Muszę się dowiedzieć co to jest. :)
Magda a nie są to różowe głogi, właśnie teraz kwitną i z daleka wyglądają cudnie :flower2:

Paręnaście lat temu zakupiłam sobie dwa głogi, jeden biały drugi miał być różowy, teraz mam dwa białe i trochę mi żal tego wspaniałego widoku różowego drzewka :cry3:

Aguś konwalie już nie zakwitną, moje powoli przekwitają, choć w niektórych miejscach jeszcze ładnie wyglądają.
Czasami rośliny muszą sobie odpocząć, zwłaszcza jak w poprzednim roku bardzo się wysiliły. Z reguły tak mają niektóre odmiany jabłoni, że owocują przemiennie i albo wcale albo gałęzie się uginają :dry:

U nas od południa zrobił się taki śliczny dzień, wiatr ucichł i do wieczora było bardzo ciepło :flower2:

Ogród Aguniady cz. 3 13 Maj 2015 22:28 #368378

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Tak, Majutek - masz rację!
Różowe głogi to prawdziwy spektakl kwitnienia dla ogrodniczych czułych oczu...
Codziennie przejeżdżam obok wypasionej Strażnicy :devil1: i mają cały ogromny płot obsadzony tymi właśnie różowymi głogami...
Widok niebiański!
Wydawałoby się, że konwalie to konwalie i kwitnąć będą zawsze... moje mają wszystko, co lubią i co, nie zakwitną mi? :cry3:
Nie bawię się tak <ikonka z opadniętymi skrzydełkami>

Ogród Aguniady cz. 3 13 Maj 2015 22:31 #368382

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Bardzo się cieszę z powodu Józefinek :hug:
Masz więc 3 sztuki, każda ma chyba 3 kły..a może jedna ma 4.. Nie pamiętam, ale na pewno nie są jednokłowe.

Na pogodę wpływu nie mam..to fakt..ale jednak szkoda, nieprawdaż :funnyface: Gdybym to ja zarządzała pogodą, to byłoby bezwietrznie, słonecznie i z deszczem jedynie nocą :whistle:
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2015 22:32 przez Monika-Sz.

Ogród Aguniady cz. 3 14 Maj 2015 06:57 #368456

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Aguniada wrote:
Haneczko, ja także miałam dziś kryzys (podobnie jak wczoraj) - musiałam się około 14 przewietrzyć, bo było niebezpieczeństwo osunięcia się pod biurko...
Coś jest z ciśnieniem!

A to ciekawostka..... :think: .......dobrze że byłem w domu...przed 15.00 tak mnie przymuliło że padłem w letargu na dobrą godzinkę.... :think: :think: :think:

no dobra dość tych wywodów.....Aga obowiązkowo musi być fotka pt. Transport ponad 3m roślin samochodem osobowym....wiesz gdzie ...widziałem zdecydowanie większe i bardzo jestem ciekaw jak się spakujecie :think: :think: :devil1: na Forum takie fotki poglądowe na pewno się przydadzą.... :whistle: :pinch: :devil1: :wink4:

Ogród Aguniady cz. 3 14 Maj 2015 08:05 #368467

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!

W Warszawie rano ponoć przeszła burza... w kazdym razie, gdy dojechałam do pracy, szłam już względnie suchą nogą (chociaż uparcie w peep toe ;-)). Przejaśnia się i oby ładnie dziś było po południu, bo plany mam...

Jak tu Paweł zdradzając szczegóły niecnego planu napisał, będziemy się pakować :devil1:
Kompletnie nie mam miejsca na to, co chcę posadzić, ale później się będę zastanawiać :tongue2:
PanM coś wymyśli - w końcu to główny aranżator dużych nasadzeń ;-)
Paweł, będziemy się jakoś mieścić! Teoretycznie mamy sporego suv'a, ale nikt mi nie da przyzwolenia ryzykowania jasną tapicerką dla jakiegoś chabazia :D Więc zamiast terenówką, przyjedziemy renówką :D Bateria się ładuje, foty chyba będą!
Januszu, uważam, że skład finału jest doskonały... Juve przecież kiedyś święcił triumfy - fajnie będzie znowu zobaczyć ich w walce o puchar! Jaka pogoda w dzień ojca? Najlepszego!
Moniko, ile by tam kłów teraz nie było, rozmnożę je - spokojna głowa ;-)
Byłabyś dobrym zarządcą pogody - taki układ byłby idealny! :P

Dobrego dnia wszystkim... ktoś ogroduje? ktoś fedruje w fabryce? Czy wszyscy jeszcze śpią?
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2015 08:26 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 14 Maj 2015 08:36 #368472

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Nic nie wiem o burzy, za to w nocy trochę padało. Dobre i to. Dzisiaj musi być przerwa w deszczu i wietrze, bo mszyce zjedzą wszystko, a kalinę i bluszcze do ostatniego listka :hammer: Teraz jeszcze mokro, muszę czekać, a w ogrodzie chrup, chrup, chrup :club2: Żeby cholery dostały niestrawności :mad2:
Ale będą rozrywkowe zdjęcia :happy: , bardzo mi to potrzebne na poprawę humoru: będę dzisiaj wycinać czeremchę i wierzbę. Smutno :(
Dobrego dnia, udanych akcji i wspaniałej pogody :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Aszka

Ogród Aguniady cz. 3 14 Maj 2015 09:57 #368511

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Haneczko, z całą pewnością wieje znacznie mniej.
Wczoraj odpuściłam sadzenie, tak rwało włosami. Nie cierpię wietrznej aury...
Teraz w Wawie się ładnie przejaśniło i tak ma być, a w ogóle, to w końcu mogłoby się konkretnie ocieplić, bo wciąż maj jest bardziej chłodny, niż temperaturowo przyjemny.
Czym potraktujesz mszyce? Moje kaliny okropny atak przezywają... Mospilan był w użyciu i jeszcze niedługo raz porządnie je spryskam...
Zdjęcia będą, no chyba, żeby akcja pakowania pochłonęła i fotografa :devil1:
Miłego czwartku!

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.614 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum