TEMAT: Ogród Aguniady cz. 3

Ogród Aguniady cz. 3 15 Maj 2015 09:03 #368917

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!

Spać nie mogłam przez ten Pawła ogród... kurczę, ile ten facet wkłada pracy w swoje zakątki, rabaty, wydeptane kokosowe ścieżki... wszędzie widać rękę tego gościa z ŻB!

Haniu, ależ bardzo proszę :)
Wiało wczoraj okropnie i lekko telepało przy robieniu zdjęć, ale trochę klimatu udało się przekazać.
Tak naprawdę u Pawła jest takie bogactwo nasadzeń, że człowiek wpada w dezorientację i nie wie, gdzie ma patrzeć.
Na dobrą sprawę, będąc pod wpływem tego co widzieliśmy, myślę poważnie co tu zrobić z własnym ogrodem, żeby miał ręce i nogi.
Na razie nic mi nie przychodzi do głowy, więc może forumowe mądre głowy pomogłyby mi zawiązać jakąć koncepcję i ją realizować?
Haniu, Ty masz piekny leśny ogród... nie ma potrzeby, byś wpadała w jakieś kompleksy... za to u mnie :cry3:
Psiaki kochane... Azja to potężne psisko, a ile ma cierpliwości do figlarnych zabaw z zębiskami Kokosa!
Edi, grujecznik u Pawła to już naprawdę spore drzewko. Z tego, co mówił gospodarz, było sadzone w 2008 jako metrowy egzemplarz... nasz jest już teraz duży, więc żywię nadzieję, że szybko przyrośnie. W opisie jest to 30cm rocznie - zobaczymy jak będzie w praktyce. Akurat drzewa w naszym ogrodzie rosną nadzwyczaj szybko i ładnie.
Trudno mi polecać grujecznika do Twojego ogrodu ze względu na zimniejszy region, ale urodowo jak najbardziej jestem za! :)
Moniko, nie, Sarenka została w domu, bo wczesniej byliśmy w szkółce.
Poczytałam o Twoich okołotarasowych planach i rzeczywiście, jesteś w nich w swoim stylu konsekwentna ;-)
A na serio, jeśli jednak punktem wyjścia jest niewielkie oczko/ciurkadełko, to dużego drzewa bym w tym miejscu nie sadziła...
Cała reszta należy do Ciebie :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 3 15 Maj 2015 10:18 #368935

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Monika-Sz wrote:
Widzę, że byliście milszymi gośćmi, niż ja ;) - Azjomiś na swobodzie.. :whistle:

Taaaa.....jakby Pani częściej wpadała w odwiedziny to i pieski miłą Panią by pamiętały.....a tak na marginesie to Asia toleruje kobiety co do mężczyzn bym był ostrożny....

jak przyjedziesz do Kordusa po Grujecznika jest szansa na przyjaźń z azjomisiem.... :wink4: tylko wcześniej zgramy grafiki.... :think:

Ogród Aguniady cz. 3 15 Maj 2015 10:21 #368936

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Witam piątkowo-- znowu wieje :jeez: Niech się może wywieje, żeby w weekend był spokój :angry:

Agnieszko, nie żartuj z kompleksami.. :hug: Wasz ogród jest piękny w swoim stylu, elegancki i w ogóle.. :hearts: Pawła ogród szalenie lubię, ale na Wasz złego słowa powiedzieć nie dam.. :hammer:
Każdy z ogrodów ma w sobie "coś".. u Hani tajemnicze leśne zakątki z biegającymi wiewiórkami, wielkimi krzewami, cudownymi pnącymi hortensjami i moimi ukochanymi sosnami sięgającymi chmur :hearts: ..u mnie jest bałagan- więc też mam "coś" :happy3:

Konsekwensja w moim stylu-hahaha..świtnie napisane. Nie wiem, czy się obrazić..czy przytaknąć :rotfl1:

Odnośnie tarasu- drzewo musi być- jest pusta ściana i muszę tam coś posadzić. Miejsca na oczko mam dwa..ale na razie nie mówię P, żeby go nie wkurzać- niech się chłopak trawą nacieszy ;)
Zresztą to i tak "problem" nie na ten rok :lev:
Kończę o tarasie przynudzać u Ciebie- sorki za to.. :kiss3:

Ty nie mogłaś spać przez ogród..a ja jakoś w ogóle się męczyłam. Dziwne, bo ostatnio już nieźle mi szło zasypianie.. a dziś kręciłam się do 4tej.. ale nic to.. już piątek :dance:

Ogród Aguniady cz. 3 15 Maj 2015 10:25 #368938

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Moniko, dzięki za pocieszenie. Na razie tkwię w czym tkwię i dumam.
Ja nie pisałam, żebyś nie sadziła drzewa w ogóle, ale by to nie było drzewo duże.
Zresztą, w ogóle doradzać nie będę, bo Ty jesteś ogrodniczką, która z każdym wyzwaniem sama się musi zmierzyć ;-)
Swoje wiesz i dobrze... Trzeba mieć swoje zdanie i nie ulegać trendom.
Nie obrażaj się za tą konsekwencję - tylko żartuję przecież...
Paweł, :bye:

Ogród Aguniady cz. 3 15 Maj 2015 10:39 #368942

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja się absolutnie nie obrażam- uśmiałam się zdrowo..bo też i celnie trafiłaś :happy3: :hug:

Proszę Pana Pawła.. ja nie wiem, czy często widziany przykładowo lew..zaczyna inaczej patrzeć na owieczkę, która go odwiedza :whistle: Albo inaczej..czy dentysta, którego widzisz 10 razy przeraża mniej, niż ten widziany 2 :rotfl1:

Ogród Aguniady cz. 3 15 Maj 2015 10:45 #368944

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Moniś to zależy jak patrzeć.... :devil1: ....lwa można zamknąć i udawać że go nie ma.....stomatologa z fotel nie schowam... :happy-old:

zaraz dostaniemy od Agusi.... :club2:

Ogród Aguniady cz. 3 15 Maj 2015 11:00 #368946

• PanM
  • PanM's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Monika-Sz wrote:

Monika, nieśmiało pozwolę sobie zauważyć w sprawie tarasu, iż mamy namiary na wykonawcę. Ma tę zaletę, że już nie zaskoczy a i P. ma już przetarte szlaki.
Może byłby z tego pozew zbiorowy :)
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2015 11:01 przez PanM.

Ogród Aguniady cz. 3 15 Maj 2015 12:28 #368957

• Bogulenka
  • Bogulenka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 62
PanM wrote:
Monika-Sz wrote:

Monika, nieśmiało pozwolę sobie zauważyć w sprawie tarasu, iż mamy namiary na wykonawcę. Ma tę zaletę, że już nie zaskoczy a i P. ma już przetarte szlaki.
Może byłby z tego pozew zbiorowy :)

Monia, na twoim miejscu nie dałabym się długo namawiać, lepszy wróg znany niż nieznany.

Ogród Aguniady cz. 3 15 Maj 2015 13:17 #368968

• PanM
  • PanM's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 25
Bogulenka wrote:

Monia, na twoim miejscu nie dałabym się długo namawiać, lepszy wróg znany niż nieznany.

Dokładnie o to chodzi

Ogród Aguniady cz. 3 15 Maj 2015 19:58 #369070

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Prądu nie ma... I co tu robić?
Nadrabiam zaległe magazyny ogrodnicze, ale coś senność bierze...
Wszystkie nowe nabytki przeniosłam pod ścianę. .. w razie gdyby Zośka szalała, chapne je szybko do garażu...
W zapowiedziach widzę +3st, ale różnie może być. ..
Haneczko dzięki za przymrozkowe rozmówki! :*
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2015 20:01 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 15 Maj 2015 20:20 #369082

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Agusia, miło było Cię usłyszeć :kiss3: Właśnie wróciłam z ogrodu, zabezpieczyłam rośliny od strony północno-wschodniej, zwłaszcza rododendrony, azalie i paprocie. Nie jestem w stanie ochronić wszystkiego. Trochę zmieściło się pod doniczki. Osłoniłam też obniżoną część ogrodu, gdzie spływa chłodne powietrze i tam zawsze najdłużej utrzymuje się śnieg. I zobaczymy, co będzie. Na tvp1 prognoza +1 dla W-wy. Jeszcze wyskoczę osłonić hostki pod ścianą i koniec akcji.
Jutro piękny dzień, słońce i ciepło. Spokojnej nocy :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Ogród Aguniady cz. 3 15 Maj 2015 20:26 #369085

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Haniu, Ciebie również :hug:
Właśnie włączyli mi światło po długiej przerwie, zatem prognozy nie oglądałam.
Na minimalnym plusie, mówisz... no to ja też hycnę zabezpieczyć... Myślę, że u mnie jest na tyle zacisznie że będzie ok, ale ostrożności nigdy za wiele.
Dobrze, że zaopatrzyłaś się w takie ilości agro - jak znalazł na tę kapryśnicę Zośkę!

Ogród Aguniady cz. 3 15 Maj 2015 20:29 #369089

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Aguniada, zdjęcia ogrodu Pawła piękne bo i ogród piękny. Gdy zobaczyłam te rabaty przyszło mi do głowy że muszę poszerzyć swoją i dosadzić roślin. Jak pomyślałam tak wykonałam :)

Ogród Aguniady cz. 3 15 Maj 2015 20:35 #369092

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dorotko, ja także pod wpływem ogrodu Pawła myślę o poszerzeniu rabat!
Ale to już chyba w przyszłym roku...
Widziałam Twoją rabatową aktywność - super! :)

Nie wiem, czy ktoś pisał na forum, że dziś obchodzimy Dzień Polskiej Niezapominajki :hearts:

Za www.ekokalendarz.pl:

Dzień Niezapominajki obchodzimy od kilkunastu lat 15 maja. W tym dniu promujemy szczególnie walory polskiej przyrody i różnorodność biologiczną, przypominamy o potrzebie jej ochrony. Dodatkowo „nie-zapominajka” ma na celu zachowanie od zapomnienia ważnych chwil w życiu, osób, miejsc i sytuacji, lokalnych tradycji. Święto to zachęca nas do pamiętania o bliskich, życzliwości i otwarcia na drugiego człowieka, dostrzeżenia go na własnym osiedlu, dzielnicy czy mieście, przypomina o istocie dbania o nasze otoczenie.

...i za www.ulicaekologiczna.pl:

Co lubi niezapominajka?

Po pierwsze, nie zawsze jest niebieska. Doskonale znana jest również jej biała odmiana, a zdarza się i różowa. I rzeczywiście, lubi „rosnąć nad potoczkiem”, jak w popularnym wierszyku – ta bylina w swej odmianie błotnej potrzebuje wilgoci i najlepiej rozrasta się nad zbiornikami wodnymi. Odmiana leśna niezapominajki lubi zaś stanowiska wilgotne i półcieniste. Lubiana i kojarzona sentymentalnie roślina jest łatwa w uprawie, nie wymaga czasochłonnej pielęgnacji. Spotkać możemy ją więc na wielu kontynentach. By cieszyć się niezapominajką w jej dniu, powinniśmy siać ją już w marcu. Pamiętajmy też, by chronić ją przed mszycami.

W czym może nam pomóc niezapominajka?

Oprócz walorów dekoracyjnych (niezapominajki cieszą oko zarówno na rabatkach, w donicach, jak i w wazonach, gdzie dzielnie stoją aż do tygodnia!), ziele to sprawdzi się jako podstawa do sporządzenia nalewki pomocnej w uporczywym kaszlu, zapaleniu oskrzeli, gruźlicy, zapaleniu krtani i gardła, oraz przy krwotokach z nosa. Poleca się również kąpiel w niezapominajce dla zdrowego snu – odgoni koszmary i zapobiegnie bezsenności. Jeżeli zaś ktoś śpi za krótko, to właśnie niezapominajki może użyć w roli okładu na zmęczone oczy – nada im blask i poprawi urodę.

Urocze 'święto', prawda?

Ja mam tylko kilka niezapominajek, ale zamierzam mieć znacznie więcej, w tym różowe i białe. Do tej pory notorycznie je pieliłam z rabat - oczywiście niechcący!

A w ogródku, mimo pogody, cały czas coś kwitnie :hearts:

Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2015 20:46 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 3 15 Maj 2015 21:37 #369154

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Aguś a ja zapomniałam o niezapominajce :wink4: kiedyś miałam ich dużo we wszystkich kolorach, ale jak mi się skundliły z polną chwastem to staram się je wszystkie wyplewić i żadna nie zakwita :huh: a to taka urocza roślinka, a na dodatek w tylu chorobach przynosi ulgę. Na dzień dzisiejszy przydałaby mi się taka nalewka na ten okropny ból gardła :drink1:

Ogród Aguniady cz. 3 15 Maj 2015 22:00 #369186

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Planów na razie nie ma żadnych, powiem, jeśli coś się pojawi.
Zrobiło się zimno, nic nie okrywałam, bo nie zdołam. Niektóre lilie mają po prawie metr wysokości, więcej krzywdy bym zrobiła w razie niewielkiego przymrozku :(
Ogród Pawła zachwycający :)

Ogród Aguniady cz. 3 15 Maj 2015 22:18 #369202

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Proszę mi się tu Zosiek nie czepiać, bo to fajne dziewczyny są :hearts: Moja świeżo nabyta wnusia ma Zosia na imię.
Jeśli przymrozi to nad ranem, a to już nie będzie Zośka, więc nie zwalajcie winy na kobitkę ;)

To ja stawiam naleweczkę :)
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogród Aguniady cz. 3 15 Maj 2015 22:22 #369207

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Panie M.. po burzliwej naradzie z P powiem tyle..wchodzimy w to :woohoo: W końcu to już wykonawca doświadczony, więc na pewno z zapałem przystąpi do pracy a na ewentualne poprawki to już kurcgalopkiem przybędzie.
Również jestem zdania, że lepiej od razu wiedzieć, czego można się spodziewać- człowiek od razu spokojniejszy :happy3:

Nie stresujcie się tak.. i mnie przy okazji- Zimną Zośką.. :unsure: Będzie dobrze! U mnie teraz 13*..plus :silly:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.530 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum