TEMAT: Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 09 Mar 2015 19:15 #347153

• Roma
  • Roma's Avatar
Monika-Sz wrote:

Romcia się na pewno ucieszy- załapiesz się może na jakieś pielenie, albo sadzenie. Jakby co, to ja Cie mogę podszkolić w temacie cięcia.. :rotfl1:

Pewnie,że się ucieszy :) Monia zamiast udzielać Pawłowi lekcji,lepiej będzie jak zrobisz to osobiście,miejsce noclegowe zawsze się Znajdzie.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 10 Mar 2015 02:29 #347376

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Paweł- co Ty z tym "kochana"- śmiejesz się ze mnie?! :mad2: bo ja czasem tak piszę w postach.. No i znowu foch- kurczę, już nie mam siły się tak fochować, a dziś nie 8 marca, to nie mam wyjścia :happy3:

Konkretną rade proszę- wydmuchrzycę ciąć nisko tj chcę, nie patrząc na ciachnięcie młodych przyrostów? Będzie ok i ładnie wyrośnie, czy pokaleczę młode przyrosty i wyrośnie pogryziony koszmarek?? Pisz szybko, kiedy ciąłeś swoją, jak.. i co z młodymi listkami startującymi?? Trzęsę się tak nad nią, bo bardzo ją lubię! Szczególnie w niebieskiej odsłonie- muszę w tym roku pilnować nie-podlewania, żeby to utrzymać.
Na razie u mnie wilgotno- kostrzewa zzieleniała na wrzosowisku, wydmuchrzyca też na zielono startuje.
Ona u mnie za daleko nie pójdzie- z jednej strony kostka z betonową zaporą, z drugiej podmurówka ogrodzenia.. Ma możliwośc w pozostałych kierunkach, ale jakos może ją opanuję- zobaczymy ;) Pomyślę o tym jutro :whistle:

Gosiu- juz cięłam. Teraz dogaduję szczegóły u darczyńcy, czy mogę niżej :funnyface:
Czekam jedynie z wrzosami i lawendą, chociaż co do wrzosów to się waham, czy już nie ciachnąć.. :think:

Romciu- chyba wiesz, że to dzięki Pawłowi jestem pośmiewiskiem od cięcia kalafiorów- stąd moja do Pawła propozycja, że mogę podszkolić w sprawie cięcia :silly:
Za zaproszenie dziękuję :hug:

Ależ dziś miałam młyn w pracy.. Ledwo żyję- chociaż nie tyle praca mnie wyczerpała, co niedzielne cięcie traw. To zadziwiające, jak przez zimę z formy wypadłam! Kilka przysiadów, trochę schylania- a chodzę jak cowboy :happy3: Mięśnie ud tak bolą, że aż mnie to dziwi.. Latem robiłam na rolkach kilka km, a teraz ledwo chodzę :jeez: Mocno to jest niepokojące, biorąc pod uwagę moje plany porządkowe oraz sadzenie zaplanowanych roślin- przecież ledwo palcem kiwnę, a już padnę :hammer:
Wkurza mnie to, bo po pracy kręgosłup i barki bolą, po weekendowym "relaksie" w ogródku nogi.. normalnie renta się należy, bo załatwiona jestem kompleksowo :tongue2:

Z niecierpliwością czekam na zakwitnięcie hiacyntów w wiaderku- kolor nieznany.. Od czwartku ślicznie podrosły i otwarcie kwiatów będzie "na dniach".. Wstępnie podejrzewam białe :woohoo: co bardzo mnie cieszy, bo chciałam białe lub fioletowe.

Pogoda piękna- no, może nie w tej chwili ;) chociaż nawet teraz nie jest źle- termometr ogródkowy pokazuje 3*

Z rozczarowaniem stwierdzam, że nadal nie widać sadzonych jesienią cebulek krokusów.. Muszę w tym roku jesienią sadzić płycej, bo będzie z nimi jak z hiacyntem w ubiegłym roku- zakwitł w czerwcu :jeez:
Dobrze, że chociaż te sprzed 2 lat pączkują.

Poszłabym spać, ale nie mam siły się z kanapy ruszyć ;)
Pozdrawiam!

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 10 Mar 2015 07:55 #347394

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Cześć Monia!
Jesli pamiętasz gdzie sadzilaś krokusy to może spróbuj delikatnie wzruszyć ziemię na wierzchu? Jak zobaczysz kiełki to odkopać je delikatnie.
Ja też w ubiegłym roku sadzilam za głęboko i potem je wyciągałam do światła. W tym roku pogrzebałam ranniki i dopiero odkopane kielkują ;-)
Miłego dnia!
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 10 Mar 2015 09:05 #347414

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Monika.....tajemnicze słowo kochana wyjaśnię Ci z Romą jak dotrzesz na Jaśkową :wink4: wydmuchrzycę tnij,tnij,tnij....ja swoje ciachnąłem wczoraj wieczorem-tnij 10-15 cm nad ziemią-będzie Pani zadowolona :idea1: ja swoje tnę tak-ciach,ciach,ciach i pozamiatane....no do miskantów to podchodzę bez opaski na oczach :screem: Listki wyrosną nowe i będzie ok więc się nie bój a jak chcesz bardziej niebieską to podnieś ją widłami i podsyp piaskiem i nie zapomnij wyrzucić do śmieci konewkę...wąż do podlewania też... :devil1: :wink4:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 10 Mar 2015 21:40 #347653

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu- tak chyba zrobię, bo to już przesada.. stare kwitną, a nowych jeszcze nie widać :hammer: Będę szukać :lol:

Paweł- na Twoją odpowiedzialność ciacham jutro :flower: O niebieskim wybarwieniu przy braku wody wiem. Na razie startują zielone. W ubiegłym roku w lato były niebieskie- teraz chyba jest im za wilgotno. U mnie mimo tego, że na niektórych zdjęciach piach, to ziemia trzyma wilgoć. Może faktycznie dołożę im więcej piachu..? Sadziłam w ziemi zmieszanej z piaskiem, może za mało.. :think:
Pomyslę nad tym i może dosypię piachu..
Na razie na myśleniu się skończy, bo wykończona pracą jestem- ledwo mam siłę sie dowlec do domu :unsure: Jakiś młyn ostatnio mam- dobrze i niedobrze, zależy, jak na to patrzeć ;)

Z radością informuję tłumy zainteresowanych ( :rotfl1: ) że hiacynt kwitnie na biało :woohoo:
DSC07491.jpg

Jedna z cebulek jest syjamska
DSC07492.jpg

Na rabatach krokusy się lenią..
DSC07500.jpg

DSC07503.jpg

DSC07497.jpg

Co mną kierowało, żeby posadzić tulipany pod samym krzakiem..? Krokusy- to wiem.. ale tulipany :jeez:
DSC07502.jpg

Kiełkują liliowce od Pawła..
DSC07501.jpg

Pozdrawiam :bye:
Ostatnio zmieniany: 10 Mar 2015 21:52 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): gorzata

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 10 Mar 2015 21:45 #347655

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
No to pokaż :lol:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 10 Mar 2015 21:55 #347664

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Taki miałam plan, ale zamiast wstawić zdjęcie, kliknęłam "wyślij" :tongue2: Trochę chyba nie jestem w formie ;)
DSC07494.jpg

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 10 Mar 2015 22:46 #347716

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Teraz widzę ;)
Krokusy się nie lenią, tylko to są te późniejsze :happy4: , na razie kwitną odmiany botaniczne, widocznie takich nie sadziłaś :silly: . U mnie też sporo odmian w postaci szczypiorków, ale to lepiej, że nie kwitną na raz, więcej radości w dłuższym czasie :lol:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 11 Mar 2015 08:13 #347762

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Monika-Sz wrote:
Na razie na myśleniu się skończy, bo wykończona pracą jestem- ledwo mam siłę sie dowlec do domu :unsure: Jakiś młyn ostatnio mam- dobrze i niedobrze, zależy, jak na to patrzeć ;)

Jak to przeze mnie to przepraszam :oops: ja w żartach na Dzień Dentysty życzyłem Ci tych ,,murzyńskich pacjentów''..... :devil1: :wink4: :rotfl1:

a jak znowu cię pokusi zakup hiacyntów to pogrzeb pazurkiem i popatrz jaki jest kolor cebuli - ciemna okrywa będzie ciemny , jasna -biały.... :supr: a tulipany hmmmmm.....ja swoje w zeszłym sezonie przesadzałem i posadziłem w takich miejscach :dazed: :happy: chyba mnie Najwyższy opuścił.... :think:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 11 Mar 2015 12:06 #347826

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta- są odmiany krokusów :blink: Nie miałam pojęcia, że są różne rodzaje i różne terminy kwitnienia- sądziłam, że różnice są jedynie w kolorach :happy3:
Dobrze wiedzieć! Jesienią zamierzam się zakrokusić, więc uważniej będę wybierać cebulki. Dzięki za info :hug:

Paweł- widzisz, co narobiłeś :silly:

Z hiacyntami ciekawa metoda :woohoo: Kupiłam w ciemno i niecierpliwie czekałam- licząc na fioletowe lub białe, tak więc "ślepy traf" się udał.
Z tulipanami, jak widzę, działaliśmy podobnie- może w tym szaleństwie miała być jakaś metoda, tylko nie pamiętamy, jaka :happy3:

Ponuro dziś za oknem- chmury zasnuły niebo i słońca ani kruszynki :dry:
Dziś przywożę duże nożyce do cięcia- poprawię wydmuchrzyce a w weekend wezmę się za pęcherznice i derenia. Zaczynam mocno rozważać zakupienie na kolejny rok elektrycznych nożyc, jakie pokazywała Roma w swoim wątku. Skubanie małym sekatorem męczące a i efekt mizerny- wszystko koślawe.. Niektóre pędy grube i cięcie zaczyna być dla mnie męczące- może takim sprzętem idzie to nieco sprawniej.. :think: a i zrobienie jakiegoś równego kształtu będzie łatwiejsze.?

Pozdrawiam, powoli zmykając do pracy :hammer:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 11 Mar 2015 16:54 #347899

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
moniska, napisz, jak sie ma narozna rabata; ta z hortensja w roli glownej; czy po jednej stronie domu masz zupelnie 'dzikie pole', czy cos pomylilam :think: pozdrawiam cieplo, za oknem zimno sie zrobilo i wiatr byl okropny, brrr, dla mnie dobrze, bo reka nie jest jeszcze sprawna, i tym sposobem mnie nie ciagnie do ogrodu :happy:
:hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 11 Mar 2015 22:02 #348032

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Haniu- wszystkie rogi działki są zajęte, niektóre częściowo, jeden prawie skończony.
Róg działki południowy to pagórek z brzozami i wrzosowiskiem.
Róg zachodni- pagórek, na którym złamał się czerwony klon w ubiegłe wakacje i tam zamierzam kupić nowego klona i podsadzić limkami. Chyba o ten róg się pytasz..?
Róg północny to samotna brzoza, sosenka samosiejka. W tamtym kierunku rośnie też ukochany cyprysik groszkowy. Ta okolica jest najmniej zagospodarowana i najbardziej bałaganiarska :oops: Tu też jest niezagospodarowany fragment ogrodzenia, gdzie chcę posadzić może szmaragdy a przed nimi "coś" ;) , a obok szmaragdów jaśminowca od Pawła.
Róg wschodni to ścięty róg działki, przy bramie. Rosną tu klony Scanlon, berberysy Golden Ring, wydmuchrzyce i kosodrzewinka pumilio. On też jedynie częściowo obsadzony.

Każdy kawałek ogródka mam rozgrzebany, wszędzie po trochu sadziłam, żeby nie było pusto, ale wszędzie niedokończone- brakuje mniejszych roślin, może jakiś bylin. Chciałam w każdym miejscu coś już mieć i powoli uzupełniać.

Nie ma to jak pogoda współpracująca ze zdrowiem ogrodnika. Ja też w któryś z weekendów myślałam o porządkach na rabatach i z radością stwierdziłam, że jest zimno, ponuro i dzdzysto :happy3:

Zdrówka życzę- ręka niech się bierze w garść, bo wróble już głośno ćwierkają :whistle:
:hug:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 12 Mar 2015 07:54 #348101

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Hej Monia! Widzę, że wiosna u Ciebie na dobre się rozgościła! I w ogrodzie i na parapecie :lol: .
Zaczynam mocno rozważać zakupienie na kolejny rok elektrycznych nożyc, jakie pokazywała Roma w swoim wątku
Roma powinna dostać rabat od producenta za skuteczną reklamę, bo mnie też zainspirowała... i eM już wie co chcę dostać na imieniny :rotfl1: .
Czytam, że będziesz sadzić u siebie limki. Właśnie obcięłam swoją i mam trochę badylków do ukorzenienia - chcesz się pobawić ;) ? Wiem, wiem ja też wolę efekt od razu ;) . Ale jakby co, daj znać.
Pozdrawiam już czwartkowo :bye: !
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2015 07:55 przez asia2.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 12 Mar 2015 08:15 #348106

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniś skończyłaś to cięcie ...bo ,,zielone'' już na wierzchu :think: co się dzieje z tą pogodą :jeez: ....codziennie rano jest szron na trawniku tzn.na pozostałościach po trawniku... :( no dobra kończę te wypociny i łapię za szpadel i do roboty bo murawa czeka :devil1: a ,,weckend'' niestety w pacy :placze: ...ale może się uda :comp: to wiesz..... jakby co... :wink4:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 12 Mar 2015 10:30 #348139

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam słonecznie.. ależ piękny dzień :dance:

Wstawiam zdjęcia z wczorajszej wieczornej zabawy aparatem..
Wspominana tęczowa róża..
DSC07519.jpg

Hiacynty kwitną na całego i obłędnie pachną.. Jedna z cebul nie dość, że syjamska, to jeszcze hybryda :supr:
Kwiatki dwa..i spod liścia pojedynczy kwiatuszek dodatkowo :think:
DSC07517.jpg

DSC07516.jpg

DSC07515.jpg

Martusia- dzięki za ofertę, ale chcę od razu kupić rozgałęzioną sadzonkę. ROk temu próbowałam ukorzeniać, z marnym efektem..więc w tym roku swoje patyczki wyrzuciłam- idę na łatwiznę ;)

Paweł- zaraz idę ciąć..tzn docinać. Martwię się, co wyrośnie z takich przyciętych pędów, które już wystartowały :unsure: ale nie ma wyjścia- nie zostawię takich kostropatych kęp :hammer:
W weekend, jakby co.. ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 12 Mar 2015 10:35 #348142

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Mój trzcinnik też już rośnie i widzę ślady nożyc na nowych przyrostach ;) . Niemniej widzę również mnóstwo młodych źdźbeł, które z czasem zakryją te zmasakrowane przez nożyce :P . Nie przejmuj się tak, wydmuchrzyca to wybitnie twardy zawodnik :happy3:
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 12 Mar 2015 12:54 #348185

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Juz przycięłam- z bólem serca..ile tam zielonego w środku :cry3: Za rok ciąć będę chyba w styczniu :crazy: Bardzo mi sie podoba i wkurzam się, że już startowała i za chwile byłaby ładna, a ja musiałam wszystko "zniszczyć". Jedyne doświadczenie z trawami, jakie mam, to z moimi miskantami i rozplenicami- ale to trawiaste leniuchy, więc dla nich marzec jest dobrym czasem. No wyprowadziła mnie z równowagi ta wydmuchrzyca. Serio chyba w styczniu będę ją ścinać :mad2:

Krokusy sadzone ostatniej jesieni pokażą się chyba w maju :happy3: ale coraz więcej budzi się starych cebulek.. Za dużo mam żółtych, za mało fioletowych.. Fioletowe kupowałam jesienią, tak samo iryski z Biedrony- to wszystko siedzi cicho, więc rabaty wyglądaja iście świątecznie- jak kurczak wielkanocny :funnyface:
DSC07521.jpg

DSC07522.jpg

Powoli startują żonkile- ten najbardziej wyrywny..
DSC07523.jpg

Oczywiście rozchodniki nie do zdarcia
DSC07525.jpg

Pigwowiec brutalnie przesadzany jesienią- ku mojej radości przeżył i będzie- jak co roku- obsypany kwiatami. Nie mogę się doczekać
DSC07529.jpg

Sosenka samosiejka i jej jedna szyszka.. ale ma czas dziewczyna- dopiero jest mojego wzrostu. Zrobiłąm błąd, dając się namówić na skracanie świeczek- nigdy więcej- niech rośnie jak chce. Planuję usuwać jej z czasem dolne gałęzie, żeby szybko wyglądała jak te piękne sosny w lesie- korona wysoko i goły pień. Do takiego wyglądu to jeszcze kilkadziesiąc lat, ale namiastkę chociaż z biegiem lat będę miała;)
DSC07530.jpg

Są też fioletowe krokusy, niestety w mniejszości.. Jesienią muszę kupić trochę cebul- koniecznie fioletowych!
DSC07527.jpg

i jeszcze kurczak na koniec :lol:
DSC07528.jpg

Przez okno piękne słońce świeci, niestety mocno wieje, co psuje nieco atmosferę wiosennej radości. Zrobiłam obchód ogródka- chwasty mają się świetnie- sporo pracy mnie czeka. Może w kwietniu kupimy trochę kory, więc zapowiadają się kwietniowe weekendy na kolanach przy pieleniu i sukcesywnym zasypywaniu rabat korą:hammer: W sumie, pomijając niechęć do bólu mięśni, to się cieszę z tej pracy. Cokolwiek rośnie na rabacie, to dla mnie od razu nabiera uroku, jak zasypana jest rabata korą. Od razu robi się "porządek" a i rośliny są fajnie podkreślone.

Nie wiem, czy lawenda przeżyła.. Przeczytałam kiedyś, że to roślina długiego ciepłego dnia- w końcu śródziemnomorska.. więc dla niej może jeszcze za zimno na pobudkę.. :think: Mimo wszystko wygląda nieciekawie i się o nią martwię.
Ostatnio zmieniany: 12 Mar 2015 12:59 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, hanya

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 12 Mar 2015 13:52 #348191

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Wiosna u Ciebie się rozszalała, Moniko!
Pięknie kwitną krokusy. Nie lubisz żółtego? Ja go wiosną akceptuję, mało tego, świadomie posadzę trochę żółtków na nowej rabacie.
Trzeba przełamywać własne uprzedzenia ;-)

Moniko, czemu teraz chcesz ciąć pęcherznice?

Słońce pięknie przyświeca, oby dotrwało do weekendu!

Miłego i szybkiego popołudnia w pracy :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.730 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum