TEMAT: Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 08 Mar 2015 02:17 #346661

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Kontynuując temat szmaragdów..
ZObacz- takie miotły kupiłam po 12pln. Mają 1.5m i połasiłam się na wysokość. Potrzebowałam kilka sztuk a wysokie i porządne nie wchodziły w grę- to kupiłam tylko wysokie :happy3:
DSC06111.jpg

jesienią na Broniszach była wyprzedaż.. po 19pln też 1.5m.. ale jakby nieco lepsze- przynajmniej je widać :happy:
DSC06628_2015-03-08.jpg

EDIT- aż mi się niedobrze robi, jak patrzę na bajzel na pierwszym zdjęciu.. Po oglądaniu takich obrazków już teraz z motyką bym poszła :ouch:
Ostatnio zmieniany: 08 Mar 2015 02:19 przez Monika-Sz.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Zielone okna z estimeble.pl

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 08 Mar 2015 02:27 #346663

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Ja swoje jak kupowałem wyglądały jak te Broniszowe...a jak kupowałem Skyrockety w szkółce to takie badyle... :dazed: ech...ja za jednym zamachem kupiłem chyba coś ponad 40 sztuk..

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 08 Mar 2015 02:31 #346664

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
To Ty bogaty z domu jesteś ;)

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 08 Mar 2015 02:39 #346665

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Kupowałem rośliny i zaoszczędziłem na ,,fachowcu'' :mad2: od tarasu to teraz wszystkie płytki się ruszają(mam tzw.pływajacy taras) i belka nośna gnije... :mad2: Ty masz łyse szmaragdy ale za to płytki są ok.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 08 Mar 2015 02:53 #346668

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł- niestety musimy zagryzać zęby i ja mam tego już nieco dosyć.. Widzisz- nie mamy wyjścia. Jesteśmy trochę jak młode małżeństwo na dorobku :silly:
Wyprowadzając się z mieszkania Męża do moich Rodziców na czas budowy nie zabraliśmy nic.. lodówka, pralka, odkurzacz, żelazko, talerze, mikser,deska do prasowania.. Po co- skoro wszystko jest u Rodziców. Teraz jest troche łyso, bo tak jakby się okazało, że nic nie mamy.. no- poza moimi panieńskimi meblami, starym telewizorem i zastawą obiadową z porcelany i złota :happy3:
Tak więc powoli i z mozołem się urządzamy- wyobraź sobie, że poza wykańczaniem domu i organizowaniem ogródka nie masz nic.. garnków, szućców, sprzętów domowych drobnego agd, stołu, talerzy, rolet, firanek.. nic.. Widzisz więc ogrom naszych braków- a ja w to wszystko próbuje jeszcze wciskać zakupy roślinne :jeez:

Jakoś sobie jednak radzę i czasem tylko żałuję, że nie mam 2 urodzin w roku :happy3:

Milczeniem pominę fakt, że jak patrzę na prace niektórych fachowców, to jeszcze teraz mnie cholera bierze!

Bojowo się nastawiłam na widok zdjęcia zachwaszczonej rabaty- jutro ruszam z motyką, chociaż trochę może opanuję bajzel..

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 08 Mar 2015 03:44 #346671

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Monika-Sz wrote:
jutro ruszam z motyką, chociaż trochę może opanuję bajzel..

chyba dzisiaj...... :devil1: :wink4:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 08 Mar 2015 03:47 #346672

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Dla mnie dzisiaj jest dopóki nie zasnę.. jak sie obudzę, to dopiero będzie jutro :silly:
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 08 Mar 2015 09:18 #346701

• Roma
  • Roma's Avatar
Moniko-i jak tam? czy już jest dzisiaj? Pogoda piękna,nic tylko popracować w ogrodzie.Zamiast niedzielnego domowego obiadu będzie catering ;) szkoda dnia na stanie przy garach :ouch:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 08 Mar 2015 18:52 #346796

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Romciu- u nas cateringu nie było niestety, ale szybko sie wykpiłam tortillami domowej roboty.. tzn placki kupowane, a farsz domowy.. takie szast-prast i mam spokój ;)

Mocno się wkurzyłam! Poszłam dziś ciachać to i owo..
Trawy przycięte tak jak lubię- dośc krótko. Biorę kępę w garść jak kucyk i ciacham.. Zdenerwowałam się przy wydmuchrzycach! Nie wiedziałam, że tak wcześnie startują- zrobiłam swoją metodą.. po czym zdębiałam- kłosy w środku zielone.. czyli, że przycięłam startujące kłosy młode :hammer: i co teraz???
Pozostałe dwie kępy przycięłam wyżej, ale paskudnie to wygląda.
Co robić- zostawić i nie niszczyć, czy moge bezkarnie skrócić i jakoś sobie kłosy poradzą.. Zupełnie nie wiem, co robić.. rozplenice i miskanty jeszcze śpią, więc uciąc mogłam jak chciałam.. a tu taki zonk.. :jeez:
Doradzicie co robić- zostawić wysoko paskudnie przyciętą i ratować resztę kłosów, czy ciachac nisko i niech sobie radzi.. :think:

Przycięłam też bukietówki- dzielna byłam, bo cięłam w okolicach 4 oczka, :lol: Powycinałam też wątłe gałązki. Z tego cięcia jestem zadowolona, bo ładnie mi wyszło

Zostawiłam jeszcze wrzosy i lawendę, chociaż co do wrzosów mam wątpliwości.. Jedna z odmian powyżej kwiatów ma zielone gałązki- może to już czas..?

Pęcherznice i dereń czekają- muszę od Mamy przywieźć lepszy sprzęt- mój ręczny sekator nie da sobie już rady i bez sensu byłoby takie podskubywanie.

Poza tym na ogródku nieciekawie. Chwastów sporo i już się łapałam za motykę, ale zdałam sobie sprawę że w niektórych miejscach będę kopać i sadzić- więc odpuściłam. Nie będę dwa razy robić tej samej roboty..
Poza tym może wreszcie uda nam się kupić trochę kory, to wtedy będę pielić i zasypywać korą od razu, nie czekając, aż chwasty po pieleniu na nowo ruszą.

Powoli pokazują się cebulowe. Tulipany wystawiają nosy- w dość dziwnych miejscach. W ubiegłym roku trochę przesadzałam krzewów, więc cebule są nie do końca tam, gdzie sadziłam 2 lata wcześniej :silly:
Krokusy pokazują się głównie te "stare" -sprzed 2 lat. Zeszłej jesieni trochę dokupiłam, ale chyba za głęboko posadziłam, bo na 20 sztuk wychodzą 2.. Mogłam też zniszczyć, bo sadziłam w listopadzie już kiełkujące :think:
To te stare, budzą się coraz bardziej..
DSC07487.jpg

DSC07488.jpg

DSC07489.jpg

Nie ma też śladu po irysach reticulata- nic jeszcze nie wystaje :dry: Za to wypatrzyłam chyba bratka.. Nie jestem pewna, bo może to fiołek polny.. ale raczej samosiejka bratka miniaturowego- sporo sie ich rozsiało w ubiegłym roku ku mojej radości- takie słodkie maluszki
DSC07490.jpg

Miłego wieczoru wszystkim życzę! Szkoda, że jutro poniedziałek- zapowiadana jest piękna pogoda i aż przykro, że to dzień do spędzenia w pracy :jeez:
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Adasiowa

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 08 Mar 2015 19:01 #346806

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Nie mam wprawdzie wydmuchrzycy, ale mam też wcześnie startujące trzcinniki. W zeszłym roku przycięłam właśnie taki "wystartowany" trzcinnik i ku mojemu zdumieniu w ogóle nie zrobiło to na nim wrażenia :happy3: . Myślę, że i Twoim nic nie będzie ;)
Na ostatniej fotce bratkowa samosiejka, u mnie też już pokazują pierwsze kwiatki :P

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 08 Mar 2015 19:08 #346811

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Twoje krokusy są większe niż moje, to nie sprawiedliwe :happy3: .

Monia nie przejmuj się, że za nisko ścięłaś. Marta ma rację, nic im nie będzie :hug: .

Byłaś może w Horturusie? Ciekawe, czy coś więcej "rzucili" :happy3: . Czy placyk się zapełnia? Może bym wpadła tam jutro, tylko nie wiem, czy coś ciekawego przybyło :tongue2: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 08 Mar 2015 19:17 #346817

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
Moniko ,ja mam ten sam problem z turzycą ,która bardzo szybko puszcza zielone odrosty,ale tnę ją nisko i nic jej nie przeszkadza.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 08 Mar 2015 20:03 #346850

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Martusia- dzięki za potwierdzenie, tak mi się właśnie wydawało, że to raczej bratek niż fiołek.. Bardzo się cieszę, bo uwielbiam te miniaturowe bratki i miałam rok temu sporo radochy, jak si,e zaczęły rozsiewać :lol:

Trzcinnika ścięłaś nisko, ucinając czubki kłosów młodych- a mimo to wyrosły ładne??

Dorcia- w Hortorusie nie byłam. Jak powiedziałaś, że pustki, to sobie odpuściłam. Wydaje mi się, że placyk się zapełnia w liściaste, bo więcej badyli widziałam przejeżdzając, za to w iglakach jakoś łyso było- przynajmniej na tyle, ile dałam radę zauważyć. Szczególnie pustawo w głębi, gdzie zawsze stały kolumnowe. To są wieści z piątku..

Ty nie narzekaj na krokusy- irysy już Ci kwitną, a moich nawet jeszcze nie widać. A dla nich specjalnie zaczęłam jesienią jeździć do Biedronki :happy3: tak mi się na forumowych zdjęciach spodobały..

Andrzejku- baaardzo dziekuję! To jak radzisz- nie przejmować się tym, że z przyciętych dość wysoko rurek wystają świeże zielone wąsy- mogę ciachnąć nisko tak jak chcę- wyrosną z tego ładne kłosy? To byłaby bardzo dobra wiadomość, bo denerwują mnie te koślawe jeże przy wjeździe :hammer:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 08 Mar 2015 21:24 #346918

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Tak dokładnie ścięłam czubki młodych źdźbeł, ale wyrosły nowe i zupełnie to nie wpłynęło na rozwój trawy ;)

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 08 Mar 2015 21:56 #346944

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
To samo miałam dzisiaj z miscantem. Też ściełam, ale to chyba świadczy o tym, że wzięliśmy się za późno za porządki :)
chester633 wrote:
Monika-Sz wrote:
przy bliższym obejrzeniu zdjęcia podejrzewam ubytki przyszyjkowe w żuchwie, pewno kamień.. i protetyk pilnie potrzebny.. Uwierz, że zdarza się widzieć takie kwiatki :silly: - a żeby jeszcze pacjenci taaaaak szeroko buzie otwierali :whistle:

co Fachowiec to Fachowiec..... :teach: a jak taki naje się czosnku albo faj najara.... :sick: ...Monisia są jakieś zatyczki do nosa... :bad-idea: :think: :devil1: :paper:

Są maski przeciwgazowe, ale widać Monia ich nie używa :rotfl1:
Na poważnie to są maseczki, ale to strasznie niewygodne
Ostatnio zmieniany: 08 Mar 2015 21:58 przez Margo2.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 08 Mar 2015 22:41 #346960

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta- tak więc decyzja podjęta, będą poprawiny postrzyżyn ;)

Gosiu- rozplenice i miskanty siedzą u mnie na razie cicho. Co roku je cięłam w okolicach marca i było ok.. Teraz też rozplenice i dwa miskanty ok. Wydmuchrzyce zbiły mnie z tropu- nie spodziewałam się aż tak wczesnej pobudki :jeez: To była ich pierwsza zima u mnie- na przyszłość będę już wiedzieć, że one takie wyrywne.

Oczywiście, że maseczki są. Ja za nimi nie przepadam, bo ciężko mi się w nich oddycha. Czasem z nich korzystam, ale głównie pracuję w przyłbicy. Zresztą są takie stany zapalne, które rozpoznaje się po zapachu- więc wręcz trzeba czuć :silly:
Poza tym maseczki wcale nie blokują zapachów, może trochę tłumią. Piaskowanie zawsze robię w masce i przyłbicy a mimo to doskonale wiem, jaki jest smak/zapach piachu :unsure:
Wszystko jest kwestią przyzwyczajenia- jak się miało zajęcia w zakładzie medycyny sądowej i w prosektorium, do tego uczestniczenie np. w kolonoskopi, to mało co jest w stanie człowieka zaskoczyć :funnyface:
Doktor prowadząca z nami zajęcia w zakładzie medycyny sądowej opowiadała, że ona jako jedyna nie pali, ale czasem prosi kolegów, żeby stanęli przy stole sekcyjnym z nią i zapalili..
Nigdy też nie zapomnę mojego "pierwszego spotkania" z martwiczo-wrzodziejącym zapaleniem przyzębia w czasie studiów.. Po wyjściu z zajęć zapaliłam papierosa i wdychałam dym nosem, żeby stłumić tamten zapach..

Sama widzisz, że teraz raczej trudno pod tym względem zrobić pacjentom na mnie wrażenie :happy3:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 09 Mar 2015 05:27 #346991

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
No nie wiem co pisać jestem w szoku :woohoo: ale Kochana :wink4: jesteś dzielna....co myślisz co mam na myśli :silly: :whistle: ....noooooo.... prosektorium to chylę czoła ale walka z krzewami z sekatorem w ręku to dopiero wyzwanie.... :tongue2:
A mówiłem że przysadzeniu wydmuchrzycy ,,wylej beton'' :devil1: dlatego u mnie rośnie w pasie ,,neutralnym'' a i Roundapem ciężko ją utłuc.... :devil1: :teach: u mnie jeden z miskantów -już jest po ,,fryzjerze''ma młode listki 3-5 cm :blink:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 09 Mar 2015 19:11 #347152

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Monia, widzisz?
Trzeba już ciąć. Zimy już nie bedzie
Owszem nocne przymrozki się zdażą, ale trawom one nie zagrożą

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula