TEMAT: Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 18 Maj 2015 13:38 #370225

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Moniśka, też jestem zdechnięta jakaś, wiatr mnie zmęczył okropnie, nawet chodzenie po ulicy jest trudne: tumany piasku i kurzu w oczy, fuj :hammer: Muszę znależć w ogrodzie osłonięte miejsce i tam coś robić :devil1:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

Zielone okna z estimeble.pl

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 18 Maj 2015 13:52 #370231

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!

Moniko ,azalie prezentują się na rabatach doskonale... i jak pięknie kwitną!
Cieszę się, że Satomi wstydu nie przynosi ;-)

Odnośnie psiaka, jeszcze 'jedno' zdanie z mojej strony...
Zgadzam się całkowicie z Hanią.
Nie dlatego, że uważam iż każdy powinien się znać na wszystkich chorobach świata, ale dlatego że widząc ewidentnie złe/inne/niepokojące samopoczucie psa, powinno się natychmiast reagować, a nie tłumaczyć czymkolwiek.
Co ja bym zrobiła na miejscu tej biednej dziewczyny? Wsiadłabym w taksówkę z psiną w nocy/zwolniła się wcześniej z pracy/wysłała z kimś ze znajomych dzieci z psem... cokolwiek!
Całe szczęście, Moniko, że uświadomiłaś dziewczynie zagrożenie...
Nie chcę myśleć ile czasu musiałoby upłynąć i w jak zły stan musiałby wpaść jej pies, by ją to skłoniło do działania...

No ale nic, tak jak pisałam, już nie chciałabym stawiać jej pod pręgierzem... tak bywa.

W ogrodzie bardzo dużo pracujesz i efekty widać gołym okiem...
Tak trzymaj!

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 20 Maj 2015 18:09 #371045

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Halo, halo! A gdzie się ukrywasz? Moniśka, mam nadzieję, że ulewa, która nas tu wytarmosiła nie zrobiła u Ciebie bałaganu. Burzy się boję okropnie :woohoo: . Ogród wreszcie podlany, kurz zmyty, jeszcze nie wiem, czy coś ucierpiało;
Napisz, co u Ciebie :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 20 Maj 2015 20:28 #371139

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Monisiu ... ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 20 Maj 2015 23:06 #371266

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Agnieszko..Satomi zachowuje się lepiej, niż doskonale.. Obsypana kwiatami :hearts: Dziękuję za ten podarek :kiss3:

Rozmawiałam dziś nt psiaka.. czuje się znacznie lepiej! Wprost zapytałam, dlaczego nie pojechali do weta wcześniej.. On podobno nie ma apetytu zawsze, jak suczka u sąsiadów ma cieczkę..a właśnie ma..i to ich początkowo zmyliło :jeez:
Grunt, że psina odzyskuje formę i apetyt.

Haniu- nie wiem zupełnie, co się dzieje w domu i ogrodzie. teraz przez 3 dni rezyduję u Mamy. Rano przed wyjazdem podlałam, nie dowierzając, czy na pewno popada.. cyknęłam kilka fotek i tyle mnie tam widziano ;)

Burzy też nie lubię..a jak jestem sama w domu, to się boję :silly:

Aniu..dobrze wszystko.. :hug: dziękuję..tylko jakoś wena siadła :unsure:

Kilka obrazków z ogródka.. Działka małą, więc w kółko te same nudy :hammer:
Catawbiense
DSC08253.jpg

DSC08254.jpg

piękna parasolka.. niestety jej okolice jeszcze nie wypielone, więc efektu zbytnio nie ma- tak na prawdę jej urodę będzie można pokazać za rok, jak sąsiedztwo będzie uporządkowane. Jest jednak tak piękna sama w sobie, że nie sposób o niej nie wspominać..
DSC08255.jpg

DSC08256.jpg

rabata azalkowa- na ten moment najładniejsza :hearts:
DSC08257.jpg

dodatek irysków na skraju..już niedługo zakwitną- iryski Chesterowe ;)
DSC08261.jpg

DSC08258.jpg

strasznie prześwietlone te zdjęcia i zamazane.. robione w samo południe :oops:
DSC08262.jpg

DSC08263.jpg

pigwowiec nn będzie owocował- na niego zawsze można liczyć
DSC08266.jpg

trawnik, który odpłynął :mad2: i oczywiście wschodzi plackami :hammer: ale go widać :woohoo: i mam nadzieję, że- zgodnie z Waszymi sugestiami- szybko się zagęści i wyrówna. w pustych miejscach też jest trawka, ale rzadkie ździebełka..
DSC08264.jpg

DSC08265.jpg

DSC08267.jpg

azalkowa w całej okazałości
DSC08270.jpg

jako że rezyduję u Mamy..kilka widoczków. Rodki na początek.
DSC08274.jpg

tego kremowego nie widziałam kwitnącego od kilku lat- zdążyłam zapomnieć, jak wygląda

DSC08276.jpg

DSC08277.jpg

DSC08278.jpg

Canzonetta
DSC08280.jpg

chyba Delta Dawn..
DSC08281.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 20 Maj 2015 23:16 #371270

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie mogę dodać więcej zdjęć do poprzedniego postu :dry:

Jeszcze jedna fotka- widok, który niektórych może przyprawić o palpitację serca :P a dla mnie jest efektem mojego dzieciństwa i moich ówczesnych wyobrażeń o trawniku idealnym.. to ja, jako kilkulatka, sadziłam stokrotki kępkami w trawniku.. jak się to skończyło- widać :silly:
DSC08282.jpg

Pozdrawiam Wszystkich! Ostanio mało się odzywam, ale- zupełnie nie wiem dlaczego- jestem jakaś nie w formie.. poddenerwowana, pochmurna i w ogóle do kitu. Może darcia perzu mi brakuje :think: tak więc nawet jak milczę, to i tak zwiedzam Wasze wątki i staram się być na bierząco.

Pozdrawiam :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, chester633, Adasiowa

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 21 Maj 2015 02:15 #371300

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Pani Monisiu...Pani jest bez formy....ta.... :rotfl1: patrząc moim okiem z drugiej strony lustra ja braków nie widzę...więc witam czwartkowo... ja już oczywiście po porannej kawie ( i zęby żółte :devil1: )chyba się spakuję i pojadę na Narew na ryby....może do Pogorzelca, wypożyczę łódkę, silnik mam i pobujam się na wodzie do wieczora z dala od ogrodu i gabinetów... :devil1: :wink4:

Moniś jakie nudy ogrodowe...musisz tylko robić fotki z innych ujęć...np.na leżąco, na kolanach, od strony ogrodzenia...i już ludziska się nie skapują co gdzie rośnie :devil1:
trawka rośnie rewelacyjnie tylko nie przegap koszenia....koszenie wzmacnia i rozkrzewia trawę...no ale to wiesz :oops: a jak Ci brakuje prac to wpadnij do ŻW to razem popielimy :rotfl1:

musiałem edytować bo z zębów wyszły mi żeby.... :devil1:
Ostatnio zmieniany: 21 Maj 2015 02:17 przez chester633.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 21 Maj 2015 02:24 #371301

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Witam z drugiej strony lustra- u mnie ciągle środa, bo wiesz..dopiero jak zasnę i się obudzę, to będzie "jutro". :silly:

Odnośnie koszenia- już poinstruowałam kosiarza ;) , że ostrze musi być extra dobre- mamy elektryczną ostrzałkę :lol: , więc już niedługo będę biegać z linijką po ogródku :rotfl1: i sprawdzać, czy mamy te magiczne 10cm do pierwszego koszenia :whistle:

Zawsze się zastanawiałam, dlaczego podcinanie końcówek włosów nie rozkrzewia cebulek :think: :tongue2:

Od razu wpadnij do ŻB na pielenie.. a u mnie to co..mało perzu jest :whistle: sam wpadaj, a nie się po łódkach będziesz bujać :funnyface:

Ludziska się nie pokapują, mówisz..to jest myśl :woohoo:

Poranna kawa :blink: ja piję nocną oranżadę- też zdrowa..jak Ptyś :silly:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 21 Maj 2015 02:35 #371303

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesz co...widzę że mam wiadomość na PW ..klikam, klikam i figa :devil1: coś się nie otwiera...jak coś ważnego to pisz tutaj....to co oranżada zdrowsza na zęby niż kawa.... :tongue2: ale jestem mądrala ...ale wczoraj to miałem stracha..poważnie :idea1: ...no i ten stresowy kwas w rejestracji :devil1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 21 Maj 2015 02:50 #371305

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
W PW podałam przepis na szybki sernik, żebyś M przy śniadaniu zaskoczył..masz nosa, że się nie otwiera :funnyface:

A gdzie się tak Pawełku wczoraj wystraszyłeś... :think: no kurczę- brakuje emotki aniołka.. to przekornie- :devil1:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 21 Maj 2015 02:59 #371307

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
No dobra to napiszę niech całe Forum ma ubaw.... :rotfl1:

Wczoraj byłem na zaplanowanej ...długo oczekiwanej wizycie u stomatologa, dla mnie jest to potężny stres...oczywiście ze strachu....tak już mam od dziecka i tyle :devil1: :dry: :huh: :oops: a że odwiedzę tylko zaufanego doktora :supr: padło na Monikę... :think: :wink4: :tongue2:
Pani w rejestracji (recepcji) czy mogę prosić o dowód osobisty?
- ja- tak oczywiście proszę...i podaję dowód(patrzę w dokumenty co daję)....i tu nastała cisza....pani się patrzy na mnie ja na nią...i.....zamiast dowodu dałem jej kartę do bankomatu :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
i to jest właśnie stres przed stomatologiem w moim wykonaniu :think: muszę być bardziej czujny na przyszłość..... :devil1: :whistle: :pinch:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 21 Maj 2015 03:08 #371308

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie wiem po co nawyk pytania o pesel..od razu bierzmy piny do kart :rotfl1: to jest biznesplan :idea2: :happy3:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 21 Maj 2015 03:16 #371310

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniś tak się zastanawiam jak Ty dajesz sobie radę ....hmmmmm....może głupio zapytam ...rano...ja to jestem na urlopie i mi tam rybka ale Ty... :think: wiercenie wychodzi ci bardzo zręcznie jak również zdzieranie darni :devil1: ale co na to pierwsi pacjenci... :think: pierwszy ma najgorzej bo idzie na rozgrzewkę... :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 21 Maj 2015 03:44 #371312

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Pracę zaczynam zazwyczaj o 15, więc nie jest źle. Zresztą ostatnio robię postępy bo chodzę spać wcześniej.. zazwyczaj ok 2 udaje mi się zasnąć, a to duży sukces w ostatnich dniach!
Pracowałam też na rano, ale dojazdy ode mnie zajmowały 1.30-1.40 więc to przesada była, nie dawałam rady wstać o 6 rano, jechać półtorej godziny i pracować do 20 z przerwą na obiad.. padałam na nos- a to jeszcze był czas, gdy baaaaardzo późno zasypiałam i pobudka o 6 rano była po tym..jak z trudem zasnęłam o 3 :crazy:

Najtrudniej ostatnio było w poniedziałki po weekendowym darciu darni- ręki mi się podnieść nie chciało i ledwo wlokłam się do pracy:jeez: Stanowczo darcie darni idzie lepiej, niż wiercenie :funnyface:

Dziś trochę zabalowałam, a budzik nastawiony na 8 :whistle:

Ja się mimo wszystko chyba lepiej czuję niewyspana, niż przespana.. Na studiach potrafiłam uczyć się do 5 rano, zdrzemnąć się godzinkę i jechać na egzamin 0 8..i w dodatku go zdać :silly: Mam serię takiego niedosypiania, po kilku takich dniach ścina mnie z nóg..odsypiam..i od nowa. Niestety odkąd pamiętam miałam kłopot z zasypianiem..i z dobudzaniem się :jeez:
Ostatnio zmieniany: 21 Maj 2015 03:45 przez Monika-Sz.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 21 Maj 2015 03:48 #371314

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
No to życzę Ci słodkich snów niech Ronaldo na motorze Ci się przyśni...... :rotfl1: :devil1: :whistle: :pinch: :wink4:

ja spadam.....

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 21 Maj 2015 07:28 #371323

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Ludzie!!!(Monika, Paweł) o tej porze pogaduchy :supr3: Jak nie będę mogla zasnąć, albo raczej jak obudzę się za wcześnie :happy3: to wpadnę.
Monia, trawkę widzę :dance: no pięknie! A azalie zjawiskowo Ci kwitną. Może skoro z lawendami Ci nie wychodzi to idź w stronę kwasolubów.
Miłego!
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 21 Maj 2015 08:00 #371331

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
chester633 wrote:
Pani w rejestracji (recepcji) czy mogę prosić o dowód osobisty?
- ja- tak oczywiście proszę...i podaję dowód(patrzę w dokumenty co daję)....i tu nastała cisza....pani się patrzy na mnie ja na nią...i.....zamiast dowodu dałem jej kartę do bankomatu :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Ja ten numer zrobiłam na wyborach jakiś czas temu :oops: :whistle: :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Monika-Sz

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 21 Maj 2015 08:10 #371338

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
A karta do bankomatu była ze zdjęciem?