TEMAT: Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 21 Maj 2015 10:38 #371429

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Iwonko.. widocznie przez skórę czułam, że kwaśne rabaty wychodzą mi lepiej, bo lawenda jest chciejstwem z zagapienia się, a generalnie zawsze ciągnęło mnie do roślin kwasolubnych. Pierwsze kwitnące krzewy, kupione do ogrodu Rodziców, to były rodki.
Na szczęście w tej grupie roślin podoba mi się większość, a w szczególności obsadzam się hortensjami, azaliami i rodkami, cieszę się ogromnie, że wrzosy przetrwały zimę i chyba będą żyły ;)
O dziwo udają mi się powojniki- ale mało ambitnie..viticella :P

Gosiu- jak dobrze Cię widzieć :dance: :hug: Jak nastrój- mam nadzieję, że wszystko dobrze!?? Ściskam gorąco :kiss3:

Asiu- a fizjonomia Van Gogha się liczy :happy3: ?

W tę sobotę mamy bardzo ważnych gości.. Oby pogoda dopisała, bo z wizytą przyjedzie do nas Hania z Mężem :dance: Będzie inspekcja azalek ;) Bardzo się cieszę, że krzewy wstydu nie zrobiły i kwitną okazale. Oj, oby się nie okazało, że jakaś burza kwiaty wytarmosi.. :blink:

Miłego czwartku życzę..oby szybko przyszedł słoneczny weekend..niestety na razie za oknem ponuro i deszczowo..niestety również chłodno. Oby do piątku :bye:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, hanya

Zielone okna z estimeble.pl

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 21 Maj 2015 13:01 #371481

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Moniśka, jesteś niemozliwa :rotfl1: Nie inspekcja, tylko odwiedziny :oops: Bardzo się cieszę, i jeszcze jestem 'ważnym gościem', czego chcieć więcej :happy: Pogoda bez znaczenia :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 23 Maj 2015 15:25 #372245

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Pozdrowienia weekendowe i niestety nieco pochmurne- szkoda :dry: Mimo to dzień rozpoczął się niezwykle przyjemnie i wesoło.. gościliśmy dziś u nas Hanię z Mężem. :dance:

Hania, jak na niezwykle serdeczną osobę przystało :kiss3: uznała, że nasz plackowaty trawnik jest ładny ;) a kwitnące azalie na szczęście nieźle się popisały.

Haniu- serdecznie dziękuję Wam za odwiedziny.. za Aniołka- oby nad nami czuwał.. Ma na nas oko z wysokości :hug:
Rozmowom jak zawsze nie było końca, a czas niepostrzeżenie minął. Bardzo serdecznie dziękujemy za wszelkie miłe słowa pod adresem nieopierzonych rabat i łysawego trawnika.. oraz za łaskawe prześlizgnięcie się wzrokiem nad perzowiskiem :silly: chociaż nie powiem..widziałam, że chyba będzie garść kompromitujących fotek Twojego wykonania :happy3:

Było nam niezwykle miło móc Was gościć- szalenie przyjemny czas spędziliśmy z Wami i tylko troszkę szkoda, że pogoda wygoniła nas szybko z ogródka.

Bardzo się cieszę, że udało nam się spotkać i mam ogromną nadzieję, że zechcecie się jeszcze wybrać w naszą stronę nie jeden raz! Szlak już przetarty, więc liczę na kolejne spotkania :hug: i nie jest to grzecznościowa gadka, a najszczersze zaproszenie! Gorąco, już teraz, Was zapraszamy, jak tylko nieco opanujemy resztę bałaganu a i na trawę pozwolisz nam może wreszcie wejść :funnyface:
Tak więc ogromnie dziękując za dzisiejszą wizytę i wyjątkowo miło spędzony czas już teraz prosimy o rezerwację jakiegoś dnia w wakacje na kolejną wizytę :hug:

Kilka zdjęć, które zrobiłam wstawię dopiero, jak się zgodzisz..bo oczywiście uwieczniłam CIebie na rabatkach :whistle: a Ciebie proszę o wstawienie zrobionych zdjęć i powtarzając za Pawłem- może się ludziska nie pokapują, że to ciągle te same miejsca :happy3:

Mam nadzieję, że droga powrotna była przyjemna, szybka i pusta. Szkoda, że mimo w sumie niewielu kilometrów nas dzielących, robi się z tego długa wyprawa i przebijanie się przez korki :unsure:

Zmykam do ogrodniczego- czerpiąc naukę z forum wykryłam na moich Wojtkach miseczniki..tak więc lecę po Mospilan.. Wyczytałam, że oprysk robi się w czasie wylęgania larw, czyli 2 połowa czerwca/lipiec.. ale sama nie wiem.. Tak mam siedzieć i czekać, jak one mi tam pod swoimi pierzynami siedzą i obżerają cisy :mad2: :jeez:

Pogoda tak nieciekawa, że nawet do wyjścia na ogródek zbytnio mnie nie kusi.. :crazy:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 23 Maj 2015 18:18 #372286

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniś, serdecznie dziękuję za ciepłe przyjęcie, za tyle miłych słów i ...prezenty :hug: Był pyszny sernik do zjedzenia 'na miejscu' i 'na wynos'! Dostałam też roślinkę: tawułkę, morelową :kiss3:
Wcale nieprawda, że trawnik jest łysy: rośnie sobie spokojnie, to znaczy rósłby spokojnie, gdyby mu pozwolono i go nie deptano :funnyface: . Pogoda paskudna, ale dla trawki wymarzona. Ogród młodziutki, miejscami już wygląda bardzo dorośle i jest przesympatyczny. Bardzo przytulny i spokojny, mimo ostrych kolorów azalek :happy: Trochę zostało do zrobienia, wiadomo; pocieszę Cię, że tak będzie zawsze :happy: .
Zasiedzieliśmy się skandalicznie, gadanie, opowiadanie, dużo śmiechu. :hearts:
Droga powrotna, no, cóż; ludzie nie mogą usiedzieć spokojnie i wiecznie gdzieś jeżdżą! Prawie 1,5 h, ale spokojnie dotarliśmy do stęsknionego psiska. Po drodze jeszcze wdepnęłam na sekundę do ogrodniczego :whistle: Piękne rodki mają, muszę się zastanowić....I jeszcze tylko dodam, że bardzo mi się podoba dom, uroczy, jasny i wygodny. Spokojna głowa, zapełni się szybciej, niż myślisz.
Moniśka, jeszcze raz wielkie dziękuję, pogadałyśmy, choć dużo za krótko :happy: i Panowie też sobie konwersowali nie najgorzej. I zaproszenie traktuję niezwykle poważnie, i nie zawaham się go użyć :whistle: To działa w dwie strony
Przejrzę zdjęcia, mam nadzieję, że coś wyszło, bo bez okularów różnie bywa. Wstawię u siebie wieczorem, może jeszcze coś pstryknę w ogrodzie, choć ciemno, zimno i mokro, ale łapię każdy dzień, jaki by nie był :)
:kiss3:

Hanka

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 23 Maj 2015 18:48 #372302

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Bardzo się cieszę, że się spotkaliście :)
Pozdrawiam obie strony! ;-)

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 23 Maj 2015 19:18 #372317

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dobrze, że przynajmniej Wam udało się dziś spotkać :hug: , ja spędziłam czas sama ze swoim ogrodem, za to ciężko pracując :happy3:
Czekam na jakieś fotki :P

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 23 Maj 2015 20:26 #372345

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Biedna Martuśko, samotnie ciężko pracująca :kiss3: ;) jak się hoduje stado wielorybów w ogrodzie, to i pracy sporo się ma :funnyface:

Agnieszko- również pozdrawiamy..Co prawda jestem jedną stroną, ale myślę, że samozwańczo mogę się wychylić w imieniu wszystkich :P

Haniu- zasiedzieliście? Coś Ty! Stanowczo za krótko- przecież znowu wydaje sie, że ledwo sobie pogadałyśmy a czas minął nie wiadomo kiedy. Zazdroszczę wdepnięcia do ogrodniczego- ja sie też wybierałam, bo mam zapotrzebowanie na kosówkę Ophir, ale zaczęło siąpić dość obficie. Mój znawca ogrodu :funnyface: stwierdził, że pogoda idealna dla trawnika..ale słońce trawnik przecież też lubi.. :think:

Cieszę się, że zaproszenie traktujesz poważnie a i my się z przyjemnością kiedyś wprosimy :kiss3:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 23 Maj 2015 22:07 #372416

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Z okazji wizyty Hani zrobiłam kilka fotek..bardziej byłąm zajęta gadaniem ;) ale co nieco udało mi sie cyknąć.

Hania z ogromnym poświęceniem oszczędzała nasz plackowaty trawnik przed zadeptaniem ;) imponujące tuje zrobiły na Gościach ogromne wrażenie :happy3:
DSC08284.jpg

oczywiście zwiedzanie rabatki azalkowej obowiązkowo sie odbyło- miałam tremę :blink:
DSC08285.jpg

ja więcej zdjęć nie mam-, ale z tego co widziałam, to na Hanię możemy liczyć- nie rozstawała się z aparatem..
DSC08286.jpg

ani chwili przerwy.. pomyśleć można, że u mnie jest tyle do fotografowania :happy3:
DSC08287.jpg

Przy okazji patrzę na pobojowisko, za które musimy się zabrać i od tej właśnie strony rozpocząć widłowanie. Szkoda, że dziś popołudnie było paskudne i deszczowe- miałam nadzieje, że już coś zacznę dłubać.. No nic- jedno, czego mogę być pewna to że perz cichaczem nie ucieknie- będzie spokojnie siedział i na mnie czekał :hammer:

Pozdrawiam i czekam Haniu na Twoje zdjęcia- co za wstydliwe i skrzętnie ukrywane miejsca wyciągniesz na światło dzienne :funnyface:
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad, Aguniada, chester633, anabuko1, hanya, Krzysia

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 23 Maj 2015 22:58 #372443

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniśka, wstawiłam kilka zdjęć. Reszta jutro, jak jeszcze coś przejdzie selekcję: pisałam, że bez okularów ... :oops:
Dobranoc :hug:

Hanka

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 23 Maj 2015 23:07 #372451

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
O :woohoo: i tu zdjęcia :lol: , ale fajnie :P . Jak miło wreszcie poznać Hanię wirtualnie :hug:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Maj 2015 08:22 #372485

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Miło Was dziewczynki zobaczyć :flower1: .

Monia Ty się nie dziw, że Hania nie chciała deptać Twojej trawki, ja po takiej wschodzącej to nie pozwalałam nikomu chodzić :rotfl1: , a jak się pojawił odcisk buta szukałam winowajcy :rotfl1: .
Swoją drogą trawka wschodzi bardzo ładnie :hug: . Teraz z dnia na dzień będzie coraz gęściejsza :woohoo: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Maj 2015 10:28 #372497

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Monika bardzo dziękuję, że ustrzeliłaś Hanię, zupełnie inaczej wygląda ogród, kiedy zna się jego właściciela :rotfl1: .
Nie narzekaj na niezagospodarowane czy młode części ogrodu, każdy to ma albo pamięta, a Twój jest bardzo przemyślany i konsekwentnie urządzany, za rok-dwa wolne miejsca będą wspomnieniem :garden: .

Haniu, jesteś taka filigranowa, z osłabioną ręką, jak ty sobie radzisz ze sfilcowanymi korzeniami rh, paskudnym podagrycznikiem i zarastającymi wszystko trzmielinami :woohoo. Bardzo mi miło Ciebie poznać :kiss3: wirtualnie ;)
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Maj 2015 12:01 #372524

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Witajcie niedzielnie :flower2: Na szczęście po wczorajszych chmurach zostało wspomnienie- dość przyjemny dzień przed nami, czyli częściowo powrót do tradycji..nieciekawy weekend i poprawa pogody od poniedziałku :silly: :jeez:

Dorcia- u nas się odciski butów nie robią, więc można grzeszyć bezkarnie :happy3: Chodzić trochę musimy, bo rozstawiamy zraszanie ale poza tym też głównie staram się chodzić rabatami.
Obserwujemy trawę i czekamy z niecierpliwością aż się zagęści. Na razie nie robię dosiewki żadnej- daję jej jeszcze chwilę czasu- nie wszystkie nasiona wykiełkowały. Nie chcę też przesadzić z dosiewaniem, skoro ma się sama zagęścić..tylko kiedy..kiedy.. :hammer:
Zła jestem na tamta ulewę..tak ładnie było wszystko rozsypane równo, a mamy tyle łysych miejsc i nie jestem pewna, czy są tam nasiona.

Krzysiu- prawda, że Hania to drobniutkie Dziewczątko- szczuplutka, z delikatnymi dłońmi..jak pomyślę o przerzucaniu kompostu, o którym niedawno wspominała.. :blink:
Też lubię zwiedzać ogrody, znając z widzenia Ogrodnika ;) cieszę się, że zdjęcia dostały zgodę na publikację.

Wiesz Krzysiu.. nawet nie tyle mnie puste miejsca na rabatach teraz męczą..(fajnie, że jeszcze kilka jest, bo mogę sobie coś kupić jeszcze :happy3: ). Spokojniejsza będę, jak się uporamy z całym perzowiskiem i będą wytyczone rabaty i zasypane korą. Bardzo denerwuje mnie obraz za rogiem domu, w porównaniu z tym już zrobionym odcinkiem.
Ja jestem bałaganiarzem i czasem leniuszkiem..ale z umiłowaniem porządku :funnyface:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Maj 2015 12:18 #372529

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Fajnie zobaczyć ładne ogrodniczki :)
Azalki ładnie kwitną .U mnie dopiero zaczynają ;)
A u mnie dalej chmury, ponuro , szkoda,ze ciepełka nie ma.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Maj 2015 12:27 #372532

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Moniko, mój ogród był uporządkowany i zarośnięty, może nie najpiękniejszy, nie taki o jakim marzyłam, ale sprawiał wrażenie zadbanego, remont domu, a przy okazji plany zmian w ogrodzie, doprowadziły do jego dewastacji. Wiadome powody przedłużyły ten stan, najgorzej wygląda kawałek przed domem, ale dopóki nie zrobimy elewacji bez sensu będą tam jakiekolwiek prace, więc czekam :mad2: . Rozumiem jednak Twoją niecierpliwość, bo też już bym chciała mieć jak sobie wymarzyłam :hearts:.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Maj 2015 14:32 #372584

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Fajnie Was widzieć dziewczyny :kiss3:
Moniko, wstawiłam dla Ciebie zdjęcia trawnika.
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 24 Maj 2015 22:04 #372813

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu- u nas o dziwo niedziela była piękna! :woohoo: Zupełnie pogoda jak nie w weekend ;)

Krzysiu- mam nadzieję, że w końcu będziemy mieć tak, jak sobie marzymy :hug:

Iwonko- dziekuję bardzo! :kiss3:

Piękna niedziela za nami- słoneczna, ciepła i prawie leniwa. Leniwa- bo posadziłam jedynie 3 rośliny oczekujące, przesadziłam 3..więc można uznać, że nic nie robiłam :silly: Pół dnia oczywiście spędziłam w drodze..Jechałąm do Mamy na wybory i co dziwne- pół Wawy chyba głosowało w moim lokalu wyborczym, takie były korki na trasie :mad2:

W ogrodzie..z daleka trawa prezentuje się nadzwyczaj dobrze..
DSC08313.jpg

gorzej z bliska..jest kilka miejsc całkiem niezłych..
DSC08330.jpg

DSC08327.jpg

ale są też spore dziury
DSC08301.jpg

najgorsze chyba miejsce- to stąd woda spłynęła na rabaty..
DSC08318.jpg

Minęły 2 tyg od wysiania trawy, czekam więc jeszcze tydzień niech wszystko ruszy z mieszanki..i robię dosiewkę :hammer:
tak pięknie wygląda trawa przy obrzeżu..po jego obu stronach :mad2:
DSC08328.jpg

i spoiny między kostkami, idealnie umyte dzień przed sianiem
DSC08329.jpg

roduś do znudzenia
DSC08299.jpg

DSC08315.jpg

kiścień
DSC08312.jpg

DSC08332.jpg

Odradzam zakupy u Ulińskich.. Kupowałam 3 berberysy Red Pillar..niestety jeden, mimo opisu, okazał się inny. Wkurzyłam się, bo miały rosnąć 3 obok siebie.. na szczęście w jednym miejscu miałam jedną sztukę, więc dziś zamieniłam miejscami.. Szkoda tylko, że nie wiem, co mam :angry:
DSC08335.jpg

Zachodziłam w głowę, dlaczego tak kiepsko rośnie mi miskant..i dlaczego ciągle mam w jednym miejscu skotłowaną korę..to już chyba wiem- zdaje się, że zając ma tu swój paśnik :jeez:
DSC08334.jpg

Jeszcze widoczek z ulicy na mój drzewostan :lol: nawet Wreduś się załapał..
DSC08323.jpg

jeszcze pożegnam się Parasolką..w perzu :oops: i życzę udanego wieczoru :bye:
DSC08304.jpg

DSC08305.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, andrzejek, chester633, anabuko1, hanya, majowa, constancja, Krzysia

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 25 Maj 2015 08:49 #372900

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniśka :hug: , zaglądam i widzę, że zdjęcia trawnika prawie tak ładne, jak u mnie :devil1: Dopadł mnie jakiś mikrob bezczelny i ledwo żyję. Mam nadzieję, że szybko się pozbieram, bo szkoda mi czasu na chorowanie, przecież nie teraz :hammer: Azalki kwitną, mam tyle planów i gucio :mad2:
Dziewczyny, serdecznie dziękuję za tyle miłych słów. Filigranowa...kiedyś to o sobie słyszałam, ale jak dawno to było :jeez: A tak a propos szczupłości, Monika jest szczupła niesamowicie! Od zeszłego roku mocno wyszczuplała, nie wiem, jak to zrobiła, ale tylko zazdrościć :kiss3:
Moniś, dobrego dnia :kiss3:
Ten berberys 'pomylony', jest bardzo ładny, może dokupisz mu kolegów i będzie jeszcze jedna kolorowa grupa kolczastych ulubieńców? Lada chwila będziesz kosić trawę :happy:

Hanka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.734 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum