TEMAT: Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 25 Maj 2015 21:19 #373087

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Monia, ja mam chyba jakąs chorobę trawnika, albo mam za mało nawozu jak na moją ziemię. Muszę porobić badania glebowe.
Na razie chyba opryskam go czymś na grzyba. Na jesieni chyba faktycznie zrobię wertykulację, nawiozę ziemi, a potem dosieję.
Ty chyba powinnaś zrobić też dosiewkę, żeby był lepszy efekt od razu. Ale poczekaj jeszcze ze 2 tygodnie. Może nasionka gdzieś się wbiły głębiej i muszą dłużej wyłazić.
Trzymam kciuki za kolejną część. Zrobiliście tę pierwszą w takim tempie, że druga pójdzie równie szybko. Tylko, czy robienie trawnika w najgorętszym okresie to dobry pomysł? Będzie masę podlewania
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

Zielone okna z estimeble.pl

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 26 Maj 2015 02:36 #373160

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Haniu..Ciebie też dopadło przeziębienie.. :hug: :hug: Pogoda nieciekawa więc o złapanie wirusa nietrudno.. Ale żeby teraz, jak ogród woła.. :jeez: Szybkiego powrotu do zdrowia!!
P też dziś narzekał, że coś Go w kościach łamie..najadł się czosnku, popił miodem i czeka na poprawę :P

Uśmiałam się opisem mojej szczupłości..aż mi ręka, uzbrojona w czekoladowy batonik, zadrżała :happy3:

Gosiu- jeśli u Ciebie ziemia jest przepuszczalna, to chyba trzeba zwiększyć dawkę nawozu ponad tą zalecaną przez producenta.. tak kiedyś czytałam- że na ciężkich gliniastych daje się mniej niż zalecane jest na opakowaniu, a na lekkich, piaszczystych przepuszczalnych- więcej.
Strasznie szkoda, że tyle pracy zrobiłaś w ubiegłym roku, a w tym trawnik nie cieszy, jak powinien :unsure:
Ja z dosiewką czekam jeszcze tydzień- niech miną przepisowe 3 tyg od wysiania, żeby dać szansę wszystkim nasionkom z mieszanki..i dosiewać będę. Co prawda w miejscach, któe są łyse na zdjęciu tak na prawdę są źdźbła trawy..ale tak rzadkie, że zamiast czekać na zagęszczenie chyba nie wytrzymam i dosieję.

Za pozostałe boki chyba musimy się zabrać, bo nie zdzierżę tego bałaganu i chwastowiska. Na razie się wkurzam na ten widok, ale czasu trochę brak..a też i sił po pierwszej części. Pocieszamy się z Mężem, że dwa boki jakie nam zostały to w sumie chyba mniej, niż to, co już zrobiliśmy.
Co prawda wstrzelimy się w upalny czas..ale czy pogoda w ogóle dopisze.. :think: Na razie jakoś mizernie i w kratkę, z przewagą deszczu, niestety. W razie gdyby jednak zrobiło się upalne lato, to i tak nie będzie źle.. Teraz zrobiliśmy południową stronę-patelnię..pozostałe 2 boki do zachodnio-północne fragmenty, więc podlewając jakoś chyba opanujemy sytuację- tam się tak żar z nieba nie leje.

Dziś dzień upłynął pod znakiem deszczu o różnym nasileniu. Aż dziw bierze, że niedziela była słoneczna i ciepła, a w pon od rana mżawka..zazwyczaj jest odwrotnie :silly:
Korzystając z chwilowo przyjemnej aury pospacerowałam trochę dookoła domu- z jednych miejsc się ciesząc..innymi martwiąc. Znowu popatrzyłam na perzowisko za domem- ręce opadają i na widok..i na myśl o tym, że trzeba się za to zabrać :hammer:
przykładowo tutaj..początek budowania rabaty. Jest Wreduś, szpaler Szmaragdów i parasolka..wszystko ginie w powodzi chwastów. Jedyna miłą myśl jest taka, że jak już wreszcie oczyścimy to miejsce, to od razu będzie miło dla oka, bo rabata już częściowo istnieje. Pozostanie tylko posadzenie czegoś drobnego z przodu- w tym miejscu będe chyba mogła zaryzykować z hostami, bo słońce operuje jedynie do południa:think:
DSC08346.jpg

kolejny fragmencik, który już jest a jeszcze ginie w bałaganie- rabata na rogu. Praktycznie skończona pod względem roślinnym...może jakaś drobnica na brzegu dojdzie z czasem, ale też niekoniecznie. Na razie lubię ją w tej wersji- szmaragdy a przed nimi Catawbiense, 2 klony Scanlon, przed nimi 2 Pumilio, za nimi 3 berberysy Golden Ring, na brzegu 3 wydmuchrzyce i w prawym rogu Hicksii
DSC08345.jpg

ostatnio w ogrodniczym widziałąm fajne miniaturki kuliste- tuje Miriam. Zastanawiam się nad ich zakupem.. w liczbie 3 sztuk.. i bujam się z tą myślą- nie mogę się zdecydować, czy brać, a jeśli tak, to gdzie posadzić.. rozważam jakieś ich ustawienie tutaj.. albo przed berberysami..albo przed limkami. Może w trójkącie..może w szpalerku :think:
DSC08338.jpg

ewentualnie na brzuch rabaty po prawej stronie na poniższym zdjęciu..chociaż bardziej jestem za pierwszą opcją..
DSC08341.jpg

poza tym Chesterowe irysy coraz bardziej się otwierają. Dostałąm 3 kępy- jedną podarowałam Mamie, jedną Sąsiadce..a jedną podzieliłam na 3 i posadziłam w różnych miejscach- każda z części ma pąki :dance:
DSC08340.jpg

azalki nadal szaleją- ależ są pięknie obsypane kwiatami :woohoo: zdjęcia bardzo rozmyte- nie umiem tak wysyconych kolorów fotografować :oops:
DSC08348.jpg

DSC08349.jpg

eksperyment wrzosowy nabiera rumieńców- wrzosy rosną, co dla mnie jest dużym sukcesem po tym, jak raz już podejmowałam z nimi próbę
DSC08342.jpg

Satomi powoli gubi płatki- szkoda!
DSC08343.jpg

Zebrinus coraz większy
DSC08350.jpg

chociaż generalnie trawiasta na razie niezbyt ciekawa. Miały tu być tulipany, ale nie wyrosły po jesiennym zacebulowaniu :angry:
DSC08353.jpg

skalnica Purple-coś-tam (deszcz zmył napis) od Hani znalazła przystań na skalniaku u stóp 2 tuj aurescens
DSC08354.jpg

powoli zaczyna to miejscami wyglądać na ogródek.. gryzą w oczy te miotlaste szmaragdy przy ogrodzeniu, których prawie nie widać- ciekawe, czy po tegorocznym nawożeniu jakoś się zagęszczą.. na szczęście za ich plecami rosną powojniki i to one tymczasowo w lato robią efekt..
DSC08351.jpg

jeszcze tylko łubin osaczony przez wykę ptasią. Z premedytacją wyki nie usuwam, mimo że panoszy się bardzo..trzmiele ją lubią i tłumnie zawsze okupują- niech się miśki cieszą..
DSC08355.jpg

Zmykam, życząc wszystkim tu zaglądającym miłego dnia- oby pogoda zaczęła nam dopisywać.. Tak wszyscy czekaliśmy na sezon....a on pogodowo coś marnie nas rozpieszcza :unsure:
Ostatnio zmieniany: 26 Maj 2015 02:42 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Ewogrod, Adasiowa

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 26 Maj 2015 07:40 #373185

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Moniko, jak rozmawiałam z producentem naszej trawy to powiedział mi, że niektóre gatunki z mieszanki mogą wyjść nawet po 4 tyg. tak więc poczekaj może nie tydzień a nawet dwa i dopiero zrób dosiewkę. Precyzyjniej określisz gdzie trawnik tego wymaga. Taka jest moja skromniutka sugestia :kiss3:
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 26 Maj 2015 12:14 #373255

• lulka
  • lulka's Avatar
  • Fresh Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 10
Monisiu kochana, pracuś jesteś wielki :kiss3: Podglądam co tam nowego u Ciebie i pomysłów nie brakuje. Jeśli chodzi o trawkę, to zapewne dosiewki będą konieczne, ale ja bym się jeszcze wstrzymała. Dosiewałam po zimie sporą część na końcu działki, bo moje suczki zimą narozrabiały :club2: i część trawki wyszła błyskawicznie, a reszta jeszcze wyłazi, a minęło chyba z 5 tyg. Od soboty słonko, więc myślę, że szybko ruszy. Trzymam kciukasy
Zazdroszczę zebrinusa, bo ja sadziłam już 3 razy i za każdym razem D....A, nic nie wyłazi z zakupionego kłącza.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 26 Maj 2015 21:13 #373427

• Roma
  • Roma's Avatar
Monisiu-to za przedstawienie nam Hani :kiss3: Zawsze jakoś przyjemniej prowadzić konwersację mając obraz osoby(wyglądającej na miłą i sympatyczną) przed oczyma.
Twój ogród pięknieje w oczach a więc przestań narzekać i ciesz się wynikiem Twojej ciężkiej pracy :)

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 26 Maj 2015 22:47 #373488

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 896
Moniś, należy Ci się solidnie lanie po odwłoku za marudzenie i narzekanie. Już jest pięknie! A będzie jeszcze piękniej lada moment. Pozwól zieleninie na na przytycie...... Daj czas roślinom i sobie. Robisz naprawdę świetną robotę. Tylko..... ta wydmuchrzyca. :jeez: Już Ci kiedyś pisałam ale widzę, że sama musisz się poparzyć. Nic to..... zmądrzejesz jak będziesz musiała ryć swój wypieszczony trawnik, żeby wykopać wszystkie kłącza w odległości nawet dwóch metrów od tych ślicznych kępek urzekającej trawy. Ja jeszcze dziś wykopuję, a przedostała się już na drugą stronę podjazdu. :mad2:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 26 Maj 2015 23:25 #373507

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonko- dziękuję za info :kiss3: Kiełkowanie aż po 4 tyg.. zaskoczyłaś mnie. nie wiem, czy wytrzymam..raczej nie :oops:
Patrzę na trawnik i widzę miejsca, gdzie nasion jest niewiele albo prawie wcale..chyba tam zrobię dosiewkę. Nie będe sypac nasion na te już leżące, tylko w miejsca, gdzie nasion jest niewiele. Wydawało mi się, że dosiewałam dzień po ulewie..ale sypnęłam je luźno na wierzch i widocznie się poprzesuwały, bo są miejsca niejako łysawe- pod względem braku nasion. Słowem..nie wytrzymam :happy3:

Madziu- witaj :woohoo: :hug: Co słychać.. Jak noga..? Na pewno już dawno i nie prawda ;) Andromeda daje radę..?
Też poczekałabyś z dosiewką.. no nie wiem.. Widzę puste miejsca w sensie braku nasion na ziemi..a nie puste, bo nasiona nie wykiełkowały. W te łyse baz nasion chyba dosieję już- ileż czekać będę na ten trawnik, jak tak z dosiewką będę zwlekać :think:

Zebrinusa kupiłam 3 lata temu jako dość już okazałą sadzonkę i odpukać- ładnie zimuje i co roku odbija. ostatniej jesieni nawet się kłosił- alez miałam frajdę!!!

Pozdrawiam :kiss3:

Romciu- jak to przestać narzekać? To jedna z niewielu rzeczy, która mi się zawsze udaje :funnyface:

Ewciu- wiem..wiem, że ostrzegałaś przed wydmuchrzycą..ale co ja poradzę, że ona tak bardzo mi się podoba.. :whistle: Codziennie patrzę na nią podejrzliwie, powyrywałam kłącza wychodzące poza kępę- na razie na jakieś 10cm od kępy mają odwagę wybijać ;) ale pozbyć się jej nie mogę- ładna jest, no.. :cry3:
W razie czego- to wina Pawła :silly:

Odwłok niech ma darowane ;) Wiesz, że cierpliwość to moja główna cecha :happy3:

Kontynuując marudzenie- ależ paskudna pogoda dziś była.. Listopad normalnie :jeez: Mam nadzieję, że wreszcie ta kpina za oknem weźmie się w garść, bo przegina :hammer:

Pozdrawiam..z nadzieją, że chociaż weekend będzie pogodowo udany :flower2:
Ostatnio zmieniany: 26 Maj 2015 23:29 przez Monika-Sz.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 27 Maj 2015 07:42 #373544

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Monika-Sz wrote:
W razie czego- to wina Pawła :silly:

Taaaaa napewno..... :funnyface: ...........mówiłem , prosiłem.....zrób Kochana rollborder betonowy 2 metry w głąb rabaty i będzie ok... :devil1: :wink4: :rotfl1: :rotfl1:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 28 Maj 2015 22:43 #374172

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł..absolutnie nic takiego nie słyszałam :rotfl1: :rotfl1: :silly: Przeciwnie- mówiłeś.. Moniś..nic się nie bój, zobacz, jaka ładna kępka :happy3:
;)

Po paskudnym początku tygodnia zaczyna się chyba robić nieco przyjemniej.. Dzisiejszy dzień dość miły był i obiecująco się kończy.. Czyżby pogoda miała się wreszcie poprawić? Oby, bo maj generalnie marny był pogodowo..
W ogrodzie co prawda kwitnie to i owo..pojawiają się młode listeczki- jednak nie ma takiego wybuchu zieleni, jaki mi się zawsze z majem kojarzył. Nooo..chyba, że mówimy o perzu za domem- on sięga mi do kolan :happy3:

Trawa.. z jednej strony cieszy, że jest.. z drugiej szkoda, że ciągle są placki. Oczywiście- jest lepiej, niż było..ale ma być dobrze, a nie lepiej, niż źle. Nie mogę się doczekać!
DSC08369.jpg

łyso..łyso..
DSC08357.jpg

fajne wrzosy, które jesienią płonęły czerwienią i pomarańczami, utrzymując kolor przez zimę..teraz zamieniają się w cytrynki
DSC08359.jpg

chyba trzeba się nauczyć robić nalewkę :lol:
DSC08358.jpg

rozchodnik nn..w czerwcu zakwitnie na żółto
DSC08363.jpg

będą poziomki własnej uprawy :lol:
DSC08364.jpg

wyka opanowuje ogrodzenie
DSC08365.jpg

na krzewuszkę jeszcze chwilę musze poczekać..
DSC08367.jpg

jeżówka zawiązała pierwszy pączek. Ciekawa jestem, czy w tym roku też będzie w jednej kępie biała i różowa
DSC08368.jpg

parasolka w morzu perzu..
DSC08374.jpg

DSC08375.jpg

kiedyś tu będzie ładnie.. w weekend ruszam z widłowaniem tej okolicy.. może jak wreszcie zacznę, to jakoś sprawa sie potoczy :hammer:
DSC08376.jpg

rabatka azalkowa nadal cudownie kwitnie
DSC08370.jpg

DSC08371.jpg

DSC08373.jpg

przeuroczy Catawbiense. Na razie mikrus- tegoroczny nabytek. Podobno stosunkowo szybko rośnie. Na okazały krzew przyjdzie mi poczekać jakieś 10 lat..ale już jest :dance: i to jak oblepiony kwiatami :woohoo:
DSC08377.jpg

DSC08384.jpg

stołówka czynna
DSC08385.jpg

niektórzy nawet majtasy mają utytłane jedzeniem :silly: i w dodatku ciągle w biegu..
DSC08382.jpg

śliczny kolorek! chyba nieco blednie na słońcu, bo stanowisko dla rodusia dośc ryzykowne- jednak musi tak być.
DSC08386.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, hanya, Adasiowa

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 29 Maj 2015 09:08 #374257

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Moniś :hug: , rośnie trawa, rośnie sobie. Nie stresuj jej, zdenerwowana trawa naprawdę może ołysieć :woohoo: Nawet jeżeli nie zrobisz dosiewek, to dziury zarosną, będzie się rozkrzewiać znakomicie. Cierpliwości, moje dziecko :rotfl1: Jak pomyślę, że znowu będziecie widłować cały weekend :jeez: Chcesz zrobić wszystko, czy po jednym kawałku na weekend?
Spokojnego dnia :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 29 Maj 2015 11:14 #374279

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Haniu- strasznie to długo trwa z tą głupia trawą :angry:

Jutro P nie ma cały dzień prawie, a ja sama zamierzam zacząć widłowanie..chociaż kawałeczek.. Niby mniejszy kawałek nam został, bo większość zrobiona, ale niestety weekendy teraz zajęte, więc znowu robota będzie leżała odłogiem :jeez: Postanowiłam więc zacząć sama.. :whistle:

Dziś wyleciały niszczylistki :mad2: Jest ich znacznie mniej, niż rok temu ale znowu będę z kamieniami biegać po ogródku i tłuc te paskudy :hammer: W ubiegłym roku na ogrodniczym sumieniu miałam kilkadziesiąt sztuk..niektóre przyłapane in flagranti :evil:

Jak zdrówko? Wczoraj wyczytałam u Ciebie, że się poprawia.. Szybko do formy wracaj :hug:

Wczorajsze przymiarki- jakoś zupełnie bez zapału :jeez:

Plan jest taki, że z czasem jałowiec zrobi dywan, ponad którym będą górować plamki tawuł. po lewej stroni widoczny łysawy berberys. Przesadzany dośc duży okaz rok temu przeżył, ale listki ma drobne- w tym roku prawdopodobnie pracuje nad korzeniami- daję mu czas :lev:
DSC08393.jpg

DSC08392.jpg

może tu posadzę..przed limkami dałabym 3 kulki tui Miriam i dołożyła w końcu jakąś hakone czy turzycę :think:
DSC08394.jpg

w tym tygodniu nic nie robiłam w ogródku przed pracą a w samej pracy też nic ciężkiego..a obolała i zmęczona jestem ciągle.. No nic- może jutro widły mnie rozruszają, bo coś mi zapał oklapł.

Piękna dziś pogoda- wreszcie! Czyżby to oznaczało, żę i weekend będzie ładny :dance: Tego nam wszystkim życzę :hug:
Ostatnio zmieniany: 29 Maj 2015 11:40 przez Monika-Sz.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 29 Maj 2015 20:20 #374411

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Monisiu :)
Jeśli przeszkadzają Ci łyse "placki" w trawniku, to ... wpasuj w te miejsca własnoręcznie upieczone placki i tyle ;-) A na poważnie - Hanusia ma rację ... ani się obejrzysz, a trawsko opanuje całą powierzchnię ... podejrzewam, że wraz z nadejściem cieplejszych nieco dni maruderzy ruszą ze wzrostem ... plus podlewane i Twoja opieka :)
Bardzo ciekawie przedstawia się zestawienie "cytrynowych" wrzosów z kostrzewami :bravo: , a patrząc na tawuły nie mogę doczekać się jesieni w tym zakątku.
Nieśmiało przypominam o zapewnieniu wrzosom odpowiedniej ilości wody właśnie teraz, kiedy będą zawiązywać paki kwiatowe :)
Temu łysawemu berberysowi zafunduj kurację biohumusem - peruka urośnie raz dwa ;-)
Pozdrawiam cieplutko - aby nadchodzący weekend był słoneczny i spokojny :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 29 Maj 2015 20:46 #374431

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Szkoda, że mieszkam tak daleko, bo jednak grupowe widłowanie to zupełnie inna jakość :happy: Nie przemęcz się, nie będzie P., kto Cię będzie pilnował? :jeez: Jeżeli w trawniku są miejsca, które Cię mocno irytują, to podosiewaj teraz. Za tydzień wykiełkuje i będzie lepiej :hug:

Hanka

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 29 Maj 2015 23:08 #374522

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu- trawa zapewne zarośnie, ale wybitnie ćwiczy moją cierpliwość.. Ostatnie niemiłe dni chyba zatrzymały rośnięćie- mam nadzieję, że teraz wszystko przyspieszy..
Podlewaniem trawy zajmuje się Mąż- tak, jak roślin praktycznie nigdy nie dotyka, tak na trawę dostał pozwolenie :funnyface: Osttanio wraca do domu przede mną, więc ja przyjeżdżam na gotowe :lev:

Tawuły to Goldflame- zapłoną jesienią :woohoo: Nie mogę się zdecydować, w jakiej konfiguracji posadzić :think:
Na zdjęciu z łysym berberysem jest też sadzonka miskanta- kompletna porażka. Zając chyba podskubał i miskanta prawie nie ma :hammer:

Cytrynowe wrzosy były bardzo trafionym zakupem! Jesienią są pomarańczowo czerwone i niezwykle ozdabiają :hearts: Wrzosowisko staram sie podlewać regularnie, a teraz przy okazji podlewania trawnika zawsze tam coś ze zraszacza skapnie. Mam nadzieję, że latem będzie z nich pociecha!

Haniu..tak..tak.. na pewno bym Ci pozwoliła widłować :crazy: Twoją ręką.. :club2:

Kto mnie będzie pilnował.. Haha..trafiłaś w punkt wreszcie nikt :evil: :whistle:

Czy w trawniku sa miejsca, które irytują..? Hmm powiem inaczej- są takie nieliczne, które Nie irytują :silly:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 30 Maj 2015 09:12 #374583

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Moniśka, lewa ręka działa, a sama wiesz, że trzy ręce to nie dwie; mogłabym przynajmniej donosić Ci różne napoje i zadbać o lud pracujący przy pomocy np kanapek. Nie byłoby żle :happy: Pogoda na razie piękna, choć wiatr jest już trochę irytujący. Mam nadzieję, że słoneczko będzie Ci towarzyszyć cały dzień. Moniśka, patrz tylko na kojące nerwy fragmenty trawnika, sama przyznałaś, że takie są :woohoo:
Dobrego dnia :hug:

Hanka

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 31 Maj 2015 00:20 #374834

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Haniu.. w sprawie pomocy w widłowaniu.. Jakie donoszenie napojów.. :jeez: Kochana..co najwyżej przemiłe towarzystwo mogłabyś zapewniać, a nie żadne napoje i kanapeczki.. :jeez: poza tym ja w pracy nigdy nie jem :silly:
Dzień rozpoczął się niezbyt optymistycznie- niebo zasnute chmurami było i wiał obrzydły wiatr :angry: Na szczęście ok południa się rozpogodziło i w sumie sobota była bardzo udana :lol:

Jak Tobie minął dzień? Pewno za dużo nie podziałałaś w ogrodzie- w końcu jeszcze rekonwalescencja trwa.. Zdrowiej szybko :hug:

Powinnam się przekwalifikować..i pracować na kierowniczym stanowisku w korporacji- mam zadatki :rotfl1:

Wyznaczyłam sobie dziś target do zwidłowania.. po czym jak doszłam do końca uznałam, że mam jeszcze siłę, więc zrobię jeszcze kawałek.. Następnie zabrałam się za koszenie chwastów wzdłuż ogrodzenia od ulicy, żeby było ładnie- były już dość wysokie, więc 2x podkaszarką i na koniec kosiarką- Paweł, jest super :kiss3: :kiss3: .. Podlałam rośliny i trawnik..i doszłam do wniosku, że słońce jeszcze nie zachodzi..czas mam..to jeszcze zwidłowałam kawałeczek. :funnyface:

Do siania jeszcze daleka droga, ale zaczyna się robić czysto..
kilka tygodni temu..
DSC08240-2.jpg

dziś.. w wiacie na drewno kominkowe nadal leży piaskowiec i kostka.. zadaszenie to już chyba nie w tym życiorysie :jeez:
DSC08403.jpg

DSC08404.jpg

DSC08411.jpg

Przed widłowaniem bujnęłam się do Zielonych Progów. Niby wszystkiego pełno, a tego co potrzebowałam, nie było :angry: Z tej rozpaczy kupiłam hakone Aureola ..maluśkie sadzonki, ale może nie rozrastają sie tak wolno, jak czytałam.. :think:
przymiarki..
DSC08396.jpg

DSC08401.jpg

w innym ogrodniczym kupiłam 3 tuje kuliste Miriam.. będą chyba posadzone tutaj- brzuch rabaty będzie lekko powiększony z czasem- na razie kostka tymczasowo- jako wał p/powodziowy.. trochę nie widać, ale za tujami są 2 Limki. Tuje posadzę raczej w równym rzędzie, a nie w trójkącie
DSC08397.jpg

i prawdopodobnie tawuły Goldfalme pójdą tutaj wg tej przymiarki..
DSC08394-2.jpg

nie bardzo wiem po co, ale kupiłam surfinię. Ma stać na schodach wejściowych, ale jak już przywlokłam ją do domu to mi sie przypomniało, że nie mam żadnej sensownej doniczki :silly:
DSC08412.jpg

poza tym..azalkowo.. :hearts: Haniu- obecnie ten fragment ogródka wzbudza sensację wśród Sąsiadów :kiss3: - zerkają w tę stronę mijając nasz ogródek :happy3: a Sąsiadka już kilka razy dopytywała się o nazwy odmian ;)
DSC08408.jpg

DSC08409.jpg

wydawało mi się, że Goldmound przycięłam jakoś równiej.. a one i tak poczochrane
DSC08410.jpg

dosiałam resztkę trawy, jaka mi została..i trzeba czekać. Dosiewkę zrobiłam głównie w miejscu, gdzie stoi zraszacz
DSC08405.jpg

ta część wygląda całkiem nieźle.. Jak ślicznie tu będzie w lato, gdy zakwitną limki rosnące przed klonem :dance:
DSC08406.jpg

tu też powinnam dosiać, ale nasionka się skończyły :oops: zamierzam więc czekać, aż się tu rozkrzewi :whistle: Widać, że tu przerwaliśmy prace..reszta czeka na lepsze czasy :funnyface:
DSC08407.jpg

Pozdrawiam, miłej niedzieli życząc :flower2:
Za tę wiadomość podziękował(a): andrzejek, chester633, Adasiowa

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 31 Maj 2015 00:31 #374835

• andrzejek
  • andrzejek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1664
To już niedziela, jak ten czas leci :tongue1: . Trawa rośnie jak na drożdżach, moja dosiewka na ścieżce też całkiem całkiem, ale brak opadów wstrzymał wzrost i byle jak to wygląda.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 31 Maj 2015 10:20 #374872

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Monia trawka rośnie jak marzenie :kiss3: ... jeszcze chwilkę jej daj i będziesz miała piękny zielony dywanik :woohoo: .
Dużo zrobiłaś przez jeden dzień :ohmy: ... widzę, że też na baterie słoneczne jesteś, tak jak ja :happy: .

Ten zakątek z klonem już teraz pięknie się prezentuje :woohoo: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.789 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum