TEMAT: Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 11 Maj 2015 23:57 #367693

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
:rotfl1: :rotfl1: mam to szczęście, że nie gotuję zup :funnyface:

Sznurki to mój wyrzut sumienia od roku.. :oops: pokarało mnie za opieszałość :teach:
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Zielone okna z estimeble.pl

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 12 Maj 2015 06:16 #367714

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Moniś, przybiegłam Cię pocieszyć :hug: . Nie martw się tym sianiem z ręki :happy-old: . Mój cały trawnik siałam z ręki, wygląda normalnie :happy4: . Placków nie będzie, nie przejmuj się :kiss3: . Trawa, tak jak napisała Marta, bardzo szybko się rozrasta, krzewi - zanim się obejrzycie będzie murawa jak na Narodowym :woohoo: .

Trawę z rabat wypielisz - nic tam nie wywalaj. Będziesz wyrywała na bieżąco - tak będzie o wiele szybciej i lepiej ;) .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 12 Maj 2015 08:12 #367729

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Rzeczywiście, ładnie to nie wygląda :(
Moniko, w żadnym razie nie chciałam powiedzieć, ze nie masz powodów do złości czy żalu. Oczywiście, ogrom pracy, który włożyliście z założenie trawnika który został zniweczony w jedną chwilę musi wzbudzić żal i gniew, to naturalne.
Moją intencją było pocieszenie Cię, że nawet po najgorszych kataklizmach wszystko wróci do normy, przyroda da sobie radę.
Będzie dobrze :kiss3:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 12 Maj 2015 08:59 #367744

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Monisiu :hug: Paweł dobrze mówi, latem będziesz się z tego śmiać. Wiem, teraz Ci nie do śmiechu, ale tak to jest z naturą. Mój pierwszy trawnik też częściowo spłynął na rabaty i pamiętam mój żal i niepokój co to będzie. Dosiałam i wyrósł piękny dywan a nasiona z kory i ze szczelin między kostką wybrałam jak już wykiełkowały. Wszystko będzie dobrze mała!
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona
Ostatnio zmieniany: 12 Maj 2015 09:00 przez majowa.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 12 Maj 2015 09:04 #367748

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Moniko, wszystko już w ramach pocieszenia zostało powiedziane - broda do góry!

Ty chyba musisz być bardzo dobrym lekarzem, skoro o taką perfekcję w ogrodzie ciągle starasz się ocierać.
Siew z ręki jest również bardzo efektywny i wcale nie gorszy od tego z siewnika!
Tam, gdzie Ci trawa nie wykiełkuje (a może się tak stać miejscowo, nawet jeśliby woda nie wypłukała nasion), po prostu - jak większość z nas podczas zakładania trawnika! - zrobisz dosiewki. Murawa to nie topiar - da sobie sama radę! :)

No, a teraz uśmiech proszę, bo pogoda dziś śliczna... może kup sobie jakiegoś kwiecieja na pocieszenie?
:hug:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 12 Maj 2015 10:44 #367786

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Moniśka :hug: , podsumowując : WSZYSTKO DO GÓRY :happy: trawa sobie znakomicie poradzi, przecież dawniej wszystkie trawniki były siane techniką 'odsiebno-dosiebną' i pieknie rosły! Naprawdę wyrywanie takich niteczek to moment nieuwagi :kiss3: Dziewczyny mają rację. Poczekaj, wiem, że się wściekasz i to na pewno pech, ale nie pierwszy i nie ostatni.
Kupujesz jakieś jednoroczne?
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 12 Maj 2015 14:55 #367846

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Wieczorkiem odpowiem..na razie się wtorkowo i słonecznie przywitam i do pracy zmykam..

Takie się bratki wysiały po ubiegłorocznej kępie.. Rózne konfiguracje fioletu z żółcią.. trochę nura..
DSC08157.jpg

jest też taki rodzynek..
DSC08156.jpg

się podlewa..
DSC08182.jpg

zmykam powoli.. do wieczora :bye:
DSC08178.jpg

P.S... catawbiense powoli pokazuje kolorek..
DSC08159.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, chester633, hanya, majowa

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 12 Maj 2015 20:03 #367919

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Czytam regularnie Twój wątek i czas najwyższy coś napisać. :) Jestem pełna podziwu jak fantastycznie komponujesz swoje rabaty a ostanie działanie trawnikowe totalnie mnie powaliło. bardzo profesjonalne zakładanie trawnika. Szkoda,że ulewa popsuła trochę perfekcyjny trawnik ale tak jak napisano,nie martw się. Trawnik sobie poradzi. Zobaczysz jaki będzie piękny.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 12 Maj 2015 22:44 #368036

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorcia..nie załamuj mnie.. Widziałaś, jakie problemy były z murawą na Narodowym.. przypomniało mi się, jak deszcz spadł i w necie były memy, że na murawie narodowego ryż można uprawiać.. blisko tego byłam :funnyface:

Wiem, że trawa się z czasem zagęści..ale nie tak miało być. Czy Ty wiesz, jak ja nie lubię, gdy nie realizują się moje plany :hammer:

Dorotko- ja też nie zrozumiałam, że mnie besztasz :hug: Po prostu sama siebie karcę, że dramatyzuję nt trawnika, jak ludziom meble z domu wypływały.. Ale wiesz jak to jest.. W danym momencie nie miałam większych zmartwień, a że się starałąm, to zwyczajnie po ludzku było żal.
Z czasem jak się wszystko zazieleni, to zapewne się okaże, że nic się nie stało- ale w niedzielę się po prostu popłakałam wyglądając przez okno :oops:

Iwonko- Tobie też trawnik odpłynął.. To widzę jest nas na forum kilka takich szczęściar :P

Agnieszko- znasz mnie trochę i wiesz, jaka bywam emocjonalna.. Tutaj bardzo się starałam a patrzenie bezsilne było ponad moje nerwy. Powoli staram się o tym zapominać, ale jak mi się przypomni, to złość mnie ogarnia..

Kwiecia nie kupiłam- za to polewaczkę do trawnika mam nową :silly:

Odnośnie starań w pracy- nie mnie to oceniać, ale staram się pracować najlepiej, jak umiem. Jestem też dla siebie zazwyczaj srogim sędzią.

Perfekcja w ogrodzie..haha..proszę CIę.. Cholery dostaję patrząc na wszechobecny bajzel.. Powoli opanowuję sytuację, ale wkurzam się, że tak wolno to trwa i są miejsca kompletnie zachwaszone- mówię CI..masakra :hammer:
Perfekcyjny w moim odczuciu jest Twój ogród..rabaty..kompozycje.. :hearts:

Haniu.. pechem mnie nie strasz.. :unsure:
Jednoroczne- kuszą w sklepie, ale na razie skupiam się na rabatach. Popłynęliśmy finansowo tej wiosny- najpierw nazwoziłam roślin spod Piaseczna, teraz trawnik.. Chwilowo nie mogę znosić roślin do domu, żeby nie denerwować Szefa :whistle:

Mam kilka dzisiejszych fotek z dedykacją :woohoo:

Inuś- witam Cię serdecznie i bardzo mi miło, że zaglądasz :hug: Jesteś dla mnie bardzo łaskawa- dziękuję :kiss3: Wiem, jak wiele mi brakuje do Forumek, mających piękne ogrody- mam chociaż ideały, do których nieudolnie mogę dążyć.

Odnośnie trawnika- wyszło jak wyszło.. Mamy z Mężem żal, że starania nasze w pare minut zostały zniszczone- trudno, pechowi jesteśmy :jeez: Tłumaczę sobie- zgodnie z Waszymi radami, że trawa i tak się zagęści i wyrówna- po prostu jestem zła, że zaplanowałam sobie inaczej, a i tak musiałam dosiać plackami :jeez: ..
Codziennie z niecierpliwością patrzymy, czy już coś kiełkuje :happy3: Nie ma szans, bo to zaledwie 3 dni..ale i tak z ciekawością..a raczej niecierpliwością sprawdzamy :silly:

Dziś przed pracą uporządkowałam ostatni kawałek rabaty, kończący się na cyprysiku.. Oczywiście za cyprysikiem rabata jest dalej- ale tak zaperzona, że nie poradzę sobie bez pomocy Męża..czyli czerwiec.. :ouch:
Powoli opanowuję fragmenty, które są na miarę moich możliwości..

Jakiś czas temu przesadziłam dwie tawułki goldmound- na ich miejscu rosną azalki a one zupełnie mi tam nie pasowały. Przeniosłam więc w nogi Blue Arrow, które mam nadzieję odzyskają urodę w sezonie po planowanych opryskach.. Już zaczynają zarastać, a górne części zupełnie są zdrowe. Mam nadzieję, że po opryskach dolne odrastające części nie zachorują znowu za rok..
Przesadzone tawułki uzupełniłam 3 kępkami irysków.. ROśnie też tu hortensja ogrodowa. Sterczą suche badyle- niestety zbyt wcześnie zdjęłam zimową agro bo żyły i nawet puszczały liście..i częściowo wymarzły :hammer: Nie ścinam jednak, bo nieśmiało na niektórych badylach budzą się pączki. Bardzo opóźnione w stosunku go Maminych ogrodówek- ale postanowiłam spokojnie poczekać..
DSC08164.jpg

na brzegu przed tawułkami jeszcze coś posadzę, ale na razie nie wiem co
DSC08161.jpg

za cyprysikiem..dzungla :jeez:
DSC08162.jpg

Jak widać tutaj jeszcze nie zaczęliśmy walczyć z trawnikiem.. W maju Mąz zajęty, więc może w czerwcu wrócimy do widłowania..
Tak wygląda rabata patrząc z drugiej strony..widać rabatkę azalkową pod Kanzanką.
Jałowce jak widać na szczytach zdrowe. Może wreszcie się wyleczą..? Nie chorowały początkowo, nagle się to zaczęło a dziwnie zbiegło w czasie z posadzoną jarzębiną, która szybko zaczęła chorować.. w kolejnym roku zauważyłam że i jarzębina i jałowce chorują.. Jarzębinę wyrzuciliśmy, ziemię oblałam Topsinem.. tak samo jak pryskałam jałowce. Trochę to później zaniedbałam..ale mam nadzieję, że pozbycie się jarzębiny i uczciwe opryski w tym roku przywrócą zdrowie.. :think:
DSC08160.jpg

azalkowy zakątek.. zaczyna się dziać... :dance:
jeszcze nie kwitną w pełni, więc słąbo widać, ale są 3 japonki..a z przodu przekwitający niestety rodek Azurika
DSC08166.jpg

tu na brzegu rosły przesadzone tawułki. W ich miejscu planuję coś.. chyba hosty będą jakieś
DSC08165.jpg

mam jedną paprotkę- lubię paprocie w fazie ślimaków. Widzicie, ile chwastów przełazi od sąsiadów :angry:
DSC08169.jpg

przywrotnik..coś niski jest.. może jeszcze urośnie- musi, bo posadziłąm go z tyłu Kanzanki i ma być plecami rabaty
DSC08168.jpg

niektórych zapewne zęby bolą od takiego połączenia..ale aż tak źle nie jest :happy3:
DSC08173.jpg

DSC08150.jpg

DSC08151.jpg

DSC08183.jpg

tu na brzegu między białą azalką a Azuriką coś chcę posadzić.. skłaniam się ku hostom, ale nie jestem pewna, więc nie sadzę na razie
DSC08187.jpg

kolejna azalka..
DSC08154.jpg

zauważyłam, że najczęściej podobają mi się rośliny z grupy kwasolubów..azalki, rodki, hortki, wrzosy, iglaki..
:screem: czy Paweł widzi, jak ładnie przycięłam w tym roku derenia??? Powinnam sobie wpisać w CV, że lubię pracować pod presją :rotfl1:
DSC08185.jpg

misiek na berberysie- uwielbiam te owady!
DSC08152.jpg

DSC08153.jpg

sam berberys- tu Ottawski
DSC08155.jpg

Pozdrawiam serdecznie :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, chester633

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 13 Maj 2015 06:48 #368077

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Monia coś czuję, że mamy przynajmniej jedną wspólną cechę :tongue2: . Ja też zawsze mam plan i wnerwia mnie jak coś idzie nie tak :hammer: . W ogrodzie jeszcze nie raz takie sytuacje się zdarzą, bo jednak na sporo rzeczy nie mamy wpływu :dry: .

A wiesz, że ja też lubię kwasoluby :woohoo: . Zwłaszcza teraz - w czasie azalii i rododendronów. Zawsze wiosną dokupuję rośliny z tej grupy, bo przecież nie można obok nich przejść obojętnie w ogrodniczym :lol: .

Ten nowy ogrodniczy, to odkryłam na nowo ;). Kiedyś bywałam w nim częściej, ale po przeprowadzce do domu, jakoś mi do niego nie po drodze :tongue2: . Ale muszę co jakiś czas tam się wybrać, bo cenowo są atrakcyjniejsi od Hortorusa. Tam trafiłam mojego Kazika :woohoo: . Niestety nie pamiętam czy mieli Oxydol, ale teraz jak już wiem, że poszukujesz, to będę się rozglądała uważniej :hug: .
Świat Dorci 2016

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 13 Maj 2015 07:55 #368089

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Monika-Sz wrote:
czy Paweł widzi, jak ładnie przycięłam w tym roku derenia???

O rzesz Ty :thanks: :bravo: :bravo: :bravo: no widzę że mamy na Forum następnego Mistrza nożyc i sekatora......jestem pod wielkim wrażeniem (jak na początkującą ogrodniczkę) :whistle: :pinch: .... :devil1: :wink4: :kiss3:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 13 Maj 2015 22:28 #368377

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorciu- Oxydol nieaktualny, ale dzięki za chęci :hug: Wpadłam dziś do szkółki w Broniszach..mieli Oxydol ale mizerny.. za to w oko wpadła mi azalka Schneegold.. Szukałam czegoś do sąsiedztwa dla Satomi.. więc powinna być ok. Nie będzie robić konkurencji, a że ma żółte oczko tj Satomi, to może będzie nie najgorszy duecik..

Zdradz tajemnicę, o jakim ogrodniczym wspominasz.. :happy-old:

Kuszenie roślinami najlepiej stosuje ogrodniczy na Modlińskiej w okolicach Fortu Piontek.. Mają na ogrodzeniu sezonowo wywieszane transparenty "czas na drzewka owocowe, czas na magnolie, na rododendrony, hortensje, wrzosy" No sama widzisz- skoro "czas" to jak się nie skusić :happy3:

Paweł..jak na początkującą.. :flower: phi.. obraza majestatu na maxa :angry:

Obrzydły dzień dziś był, mimo świecącego słońca. Wiatr wiejący zawzięcie od rana skutecznie mnie zniechęcił do wystawienia nosa za próg.. Popatrzyłam tylko przez okno na bujające się biedne drzewa i zwiałam do Mamy. Jakoś pokiełbasiła się pogoda w ostatnich dniach.. No kiedy przyjdą porządne temperatury :search:
Nie wiem czy chcę wiedzieć jaka temp zapowiadana jest na Zimną Zośkę.. mam tyle zapączkowanych azalek :jeez:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 14 Maj 2015 07:09 #368457

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Monika-Sz wrote:
Wpadłam dziś do szkółki w Broniszach..

Paweł..jak na początkującą.. :flower: phi.. obraza majestatu na maxa :angry:

No tak byłaś w Broniszach i nie wpadłaś....autostradą 20 min. i jesteś w ŻW...oczywiście bez GP-esa telefonicznego.... :devil1: :rotfl1:

z Tą ,,początkującą'' to taka literówka..... :whistle: :pinch: :tongue2: ..................... :kiss3:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 14 Maj 2015 10:37 #368539

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Monia, ja właściwie to kupuję tylko w trzech miejscach. W Hortorusie najczęściej, a poza tym w Zielonej Krainie na Głębockiej i okazjonalnie w Kobyłce u Kalisiaka. W tym ostatnim miejscu właśnie wypatrzyłam te spore bukszpany i tam kupowałam mojego 'Kazimierza Odnowiciela'.

U mnie się trochę wypogodziło, ale co z tego, jak ja dziś zakupy muszę ogarnąć, a jutro cały dzień przy garach :hammer: .
Świat Dorci 2016

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 14 Maj 2015 12:41 #368584

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Paweł.. przy Broniszach zjeżdzam z S8 w drodze do pracy..więc z Bronisz wpadłam..do pracy :hammer: Wiesz, że w tygodniu to ja krótko z czasem jestem :jeez:

Literówka..taaaaa... :rotfl1:

Dorciu..to ja głownie w Hortorusie, czasem na Modlińskiej w ogrodniczym "Dom w ogrodzie" i czasem na Broniszach w Plantico.
To jeśli chodzi i roślinne zakupy. Na szybko ziemię czy drobnicę sprzętową do podlewania w pobliskich ogrodniczych.
W Kobyłce byłam raz..przejazdem chyba, w drodze do Wołomina. Zupełnie nie moje rejony.
Drzewa, to wiadomo gdzie ;)

Jutro dzień kuchenny..ale z jakiej okazji.. Najlepsze życzenia urodzinowe dla Synka :woohoo: :hug:

Grzkmi w oddali, ale chyba deszczu nie będzie, bo się właśnie rozjaśniło.. W związku z tym podlewam i już się niecierpliwię, że trawa nie wschodzi :hammer: Wiem..wiem..to dopiero 5 dzień i jeszcze za wcześnie.. ale już wypatrzyłam 2 mlecze i kilka kłosów zapewne perzu :mad2: Na szczęście tylko gdzieniegdzie..co nie zmienia faktu, że to wkurza.

Jeszcze nie posadziłąm, ale zrobiłąm przymiarkę koleżanki dla Satomi.. W pączku Satomi ciemna, ale widziałam zdjęcia kwitnącej..powinno się ładnie komponować..
DSC08192.jpg

ponieważ planowałam tutaj posadzić azalkę, więc nie było odchwaszczone i wykorowane- zrobię to przy okazji sadzenia. Fajnie, że "za chwilę" azalki zakwitną :dance:
DSC08191.jpg

nadal w klimacie azalkowym.. :hearts:
DSC08190.jpg

będę mieć iryski.. :woohoo: kilka kwiatków co prawda, ale jak się cieszę :lol:
DSC08188.jpg

DSC08189.jpg

Pozdrawiam.. byle do piątku.. Mam nadzieję, że weekend będzie pogodowo znośny, bo plany porządkowe mam rozległe!
:bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, hanya, majowa, Adasiowa

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 16 Maj 2015 15:22 #369373

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
I co porabiasz? Pogoda cudo na kiju :woohoo: Walczę, wpadłam na kawę, chwila przerwy. Podobno jutro pogodowa kicha :mad2: Pospiech, pośpiech a potem kręgosłup, kręgosłup :devil1:
Wielka bużka :kiss3:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 16 Maj 2015 16:45 #369386

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Haniu.. a cóż ja mogę robić..sprzątam :silly: Do obiadu uporządkowałam rabatę urodzinową, zalaną trawą.. Trochę ziemi zdjęłam, ale nie wczuwałam się- wypielę, skoro mówicie, że to pikuś.. :whistle:
Prowizorycznie na ten rok ułożyłam obrzeże na tej rabacie..a przy domu na kartonie wysypałam korę i też ułożyłam kostki- w tym roku będzie to udawać opaskę :silly:

Poza tym, za radą Pewnej Ogrodniczki ;) na kolanach sprawdzałam, czy trawa kiełkuje..dołączył do mnie Mąż i wynik obserwacji pozytywny..są..są 3mm ździebełka kępkami widoczne :dance:

Teraz zrobiłąm na obiad kolejną paskudną tartę- więcej tego dania robić nie będę :hammer: ..wcinam deser i lecę na drugą zmianę w teren.

Jeszcze na szybko fotki..aż chciałoby się powiedzieć- nareszcie! Fircyk w zalotach :lol:
DSC08193.jpg

DSC08194.jpg

DSC08195.jpg

DSC08196.jpg

Jutrzejszej prognozy nie przyjmuję do wiadomości :angry:
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek, hanya, Adasiowa

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 2 16 Maj 2015 17:01 #369389

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
dorciaj wrote:
Monia, ja właściwie to kupuję tylko w trzech miejscach. W Hortorusie najczęściej, a poza tym w Zielonej Krainie na Głębockiej i okazjonalnie w Kobyłce u Kalisiaka. W tym ostatnim miejscu właśnie wypatrzyłam te spore bukszpany i tam kupowałam mojego 'Kazimierza Odnowiciela'.
Dodam tylko, że u Kalisiaka kupowałam już dwa razy przez sklep internetowy, czego staram się unikać. Zaryzykowałam, napisałam w uwagach, że proszę o wybór roślin "jak dla siebie" ;) i powiem Wam, że bingo!! A dziś byłam u Grąbczewskich i Grass Factory, nie wszystko co zaplanowałam mieli, ale najważniejsze, czyli brzoza Long Trunk przywieziona. Byłam otulona brzozą totalnie, ale zarówno ja jak i ona mamy się po podróży dobrze.
Miłego dnia Moniko!!
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.538 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum