TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 18 Mar 2015 09:04 #350146

• Roma
  • Roma's Avatar
Siberia wrote:
Romcia, prawda, że Puszkinia wygląda przyzwoicie??? :devil1:

Iwonko-chciałabyś usłyszeć prawdę? czy mam być miła? :devil1: :devil1:

a tak na poważnie,to całkiem dobrze wygląda i co najważniejsze o ile mniej roboty przy takiej fryzurze :)
Ostatnio zmieniany: 18 Mar 2015 09:06 przez Roma.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 18 Mar 2015 20:54 #350306

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Cudna łączka krokusowa także ciemiernikiem się zachwyciłam cudo :hearts: .Martuś spoko dasz radę :hug: , a ogródek będzie jako relaks i odstresowanie .Piesio wygląda jak nie ten .Może powinien dostać coś na uspokojenie przed pójściem do fryzjera ,ale widać ,ze jest pełna energii
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRÓD MARKITY 19 Mar 2015 10:09 #350436

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Krokusy ,krokusami ,ale masz pięknie wypączkowane azalie .Kto one ? Ja już nie mogę doczekać się widowiska rodkowo-azaliowego .A jeszcze 6 do mnie przyjedzie .Póki co przybywają zamówione rośliny Akurat był kurier i przywiózł mi hortensję Diamantino i Hot Chocolate.Cieszę się niesamowicie :dance: Kolejna przesyłka czeka na mnie w paczkomacie .Boże ,ta moja chłopina żeby wiedział o wszystkich ,to pewnie by wyłysiał ze zmartwienia ,co ja wyprawiam .Ale nie wie i się nie dowie .Męża trzeba oszczędzać ,niech pracuje w spokoju na mojego bzika . :wink4:

OGRÓD MARKITY 19 Mar 2015 14:58 #350469

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Marta, sprawdzałaś jak się mają wysiane jesienią ranniki? U mnie teraz wyłażą obok dawno kwitnącego te młodziutkie, znaczy z mniejszych cebulek... chyba :think:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2015 15:17 przez olibabka.

OGRÓD MARKITY 19 Mar 2015 15:25 #350472

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Tak mi dziś naopowiadałaś o Puszkinii, że musiałam przyjść i zobaczyć :lol: . Wygląda super. Elegancka panienka z niej teraz, a nie jakieś czupiradło :happy: .

Przed chwilą zdołowałam się u Romki, a Ty swoimi fotkami to mnie tylko dobiłaś :ouch: . Tyle kwiatów :woohoo: i te żółte iryski :hearts: . Boszz, a u mnie 4 kępy krokusów i tyle :tongue2: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 20 Mar 2015 19:43 #350866

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Haniu mój pies to tchórz z charakteru ;) , boi się bardzo wielu rzeczy kompletnie bez powodu. Z pewnością nie ma żadnych traum z dzieciństwa, typu schronisko, nigdy nie była bita, ani straszona, może jakiś behawiorysta coś by wydumał, bo ja nie mam pojęcia dlaczego tak się zachowuje.
Co do dyplomu to mam nadzieję, że będzie coś do wyboru :think: ...

Siberko łatwo Ci mówić, bo masz psa krótkowłosego :devil1:
Te psy z linku to jeszcze psy :( ??? Coś koszmarnego :jeez: . W tym kontekście mój pies jest wzorem przyzwoitości :happy3:

Ewo panią doktor to na pewno nie będę :happy3: , ale czym :supr: ? Sama się zaczęłam nad tym zastanawiać :rotfl1:
Pod dereń latam codziennie, ale chyba się jeszcze pszczółki o nim nie zwiedziały, bo nie spotkałam tam żadnej :huh: . Byłabym naprawdę rozczarowana, gdyby nie zawiązał żadnej jagódki :think:

Maju wcześniej sama ją strzygłam, ale nigdy tak kompleksowo :rotfl1: . To raczej były takie postrzyżyny z doskoku, na raty, z grubsza, dopóki pies się na dobre nie rozsierdził :happy4: . Aż w tym roku doszłam do wniosku, że nie dam rady sama, ani z pomocą domowników :tongue2:
Pracy dyplomowej sama sobie nie zazdroszczę :jeez: , póki co, staram się nie myśleć w ogóle :devil1:

Marysiu nawet moja siostra w pierwszej chwili nie poznała Puśki :rotfl1: , a to ona ją wychowywała od małego ;)
Mam nadzieję, że ten śliczny malutki ciemiernik też się rozsieje, jak jego więksi bracia :P

Romcia może i wyglądała interesująco przed strzyżeniem ;) , prawie jak yeti :rotfl1: , niemniej bardzo jej to futro przeszkadzało i już było za gorąco.
Że ogonek nie teges :evil: ? A jak tam Dinusiowe porteczki :funnyface: ?

Marta kot lata i bez strzyżenia :devil1: , choć może nie w tamtym momencie :happy3:
Nad swoim tytułem po tym dyplomie sama się właśnie zastanawiam :rotfl1: , aleście mi ćwieka zabiły :silly:
To jedziesz jutro, czy nie jedziesz :screem: ???

Krzysiu przez grzeczność nie zaprzeczę, że wyglądała powiedzmy interesująco :devil1: , za to teraz ładnie i porządnie :lol:
Na krokusowej łączce jest jeszcze cztery odmiany posadzone, ale widocznie kwitnące później :P

Monika jakie na łyso :jeez: , w miejscach, gdzie jest najkrócej, sierść ma 2 centymetry, a przeważnie sporo więcej, naprawdę nie było co się tak awanturować :happy3:
Mój dereń, to dereń jadalny, bez odmiany, gatunek :P .Powinien mieć jesienią czerwone, podłużne owocki, doskonałe na nalewkę :drink1: . Po to go zresztą posadziłam :happy3:
Może Twój dereń za młody jeszcze? Mój ma piąty sezon ;)
O obowiązkach staram się chwilowo nie myśleć :devil1:

Elu to jest właśnie najgorsze, ja wiem, że to wszystko odrośnie :hammer: . Pozostaje mieć nadzieję, że pies się w końcu przyzwyczai :huh:
Że do czerwca niedaleko, to raczej kiepsko :happy3: , mało czasu na przygotowanie, pisanie, rysowanie. A ogrodu w najpiękniejszych miesiącach nie zamierzam odpuszczać :evil:

Wiesiu a jak Twój futrzak reaguje na strzyżenie? Bo pamiętam, że z charakteru nieco podobny do mojej Puśki :unsure:

Aga a Ty jak dałaś ;) ? Bo to chyba już po, choć przysięgłabym, że nic nie pisałaś o tym :silly:
Może rozstrzygniesz dylematy moje i koleżanek - jaki tytuł ma się po takim dyplomie???
Sarcia w SPA dzisiaj :lol: , czekam niecierpliwie na fotki :wink4:

Jadziu krokusy już pomału kończą, przynajmniej te botaniczne. Zostaną jeszcze wielkokwiatowe, w tym mój ulubiony Vanguard :hearts: . Na słonecznym stanowisku nawet Purple Giant już się kończy :dry:

DSC_3912.jpg

Nie orientuję się jak jest z podawaniem środków uspokajających przed strzyżeniem :think: , ale na przykład moje koty dostały takie środki przed przeprowadzką, ale stres opóźnił ich działanie o 12 godzin :ohmy: . W rezultacie miałam dwa szalejące w aucie koty, a wieczorem już w nowym domu dwa przewracające się kociaki :happy3:

Ewo na tej rabacie z krokusami rosną na przykład Oxydol, Satomi, Chanel, Homebush i jeszcze kilka innych :P
Czytam i czytam o Twoich zakupach :dazed: , a czy Ty przypadkiem nie jesteś właścicielką najgęściejszego ogrodu na forum :rotfl1: ???
No i gdzie jest nowy wątek :happy-old: , pogubisz się za chwilę jak nic :happy3:

Dorcia dzięki za wsparcie :hug: , jak wiesz nigdy nie uważałam ją za ładnego psa, a teraz mam takie myśli :rotfl1:
Nic się nie dołuj, tylko zapisuj nazwy i jesienią nadrobisz :happy3:

Z robótek ogrodowych rozmieściłam 7 pergolek kolumnowych, trochę w różach, powojnikach i chryzantemach, przesadziłam dwie roślinki :happy3: , dwie wykopałam dla koleżanki rozcinając przy tym kiełkującą lilię :hammer: , wkurzyłam się i pojechałam do miasta szukać Old Porta dla Siberki :happy3: . Niestety nie znalazłam, ale wstąpiłam przy okazji jeszcze do dwóch ogrodniczych, podszkoliłam się z żółtych rododendronach (pod wpływem rozmowy z Siberką) :rotfl1: i zakupiłam sobie trzy floksy odmianowe :woohoo: , oczywiście nazwy już wyleciały z pamięci :jeez:

Jutro pierwszy szkółking :dance: , mam nadzieję, że wrócimy nie tylko z różami :lol:

DSC_3902.jpg

DSC_3905.jpg

DSC_3906.jpg

DSC_3909.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Amarant

OGRÓD MARKITY 20 Mar 2015 20:03 #350874

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
I w końcu bratków nie zakupiłaś? :happy4:

OGRÓD MARKITY 20 Mar 2015 20:03 #350875

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Pies tchórz jest taki z natury ;) przynajmniej mój, nigdy nie bity, z tej samej rodziny co suka, on zawsze bał się wszystkiego już w szczenięcych latach :devil1: Cóż, ten typ tak ma :lol:
Ja dzisiaj zauważyłam nowe krokusy, w miejscach w których na pewno ich nie sadziłam, oddalone o jakiś metr od grupy... :think: jak one się rozmnażają? :silly: Nie mam odmianowych - kupiłam w markecie jakąś mieszankę i właśnie dziwię się, że najpierw były żółte a teraz przeważają fioletowe ;)
Piękne wrzośce... :think: hmm, nie mam białego :silly:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRÓD MARKITY 20 Mar 2015 20:04 #350877

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Już kwitnie narcyz :woohoo:
Krokusy niezbyt chętnie otwierają kielichy bo ciągle chłodno i mocno wieje, większość dnia stoją zamknięte. ;)
Żółte rodki :blink: nawet nie wiedziałam że takie są, myślałam że tylko azalie bywają żółte :rotfl1:
Szkółking :devil1: Ty masz przy okazji wizyty w mieście osobisty szkółking :wink4:

OGRÓD MARKITY 20 Mar 2015 20:22 #350890

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Floksy odmianowe w kapersach? To z pewnością odmianowe ;) , tylko czy akurat odmiana zgodna z opisem to się dopiero okaże :)
Tylko dwie rośliny przesadziłaś? Sugerujesz w ten sposób, że sadzisz w sposób przemyślany i od razu na miejsca stałe? ;) Brawo!
Udanych łowów na szkółkingu :) , możecie wrócić jeszcze z bratkami ;) , bo na razie te królują...
A ja na działeczkę jutro zdzierać darń :)

OGRÓD MARKITY 20 Mar 2015 20:48 #350897

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
O masz... a u mnie jutro ma lać :blink:
Sprawiedliwość :whistle: :whistle: :whistle:

OGRÓD MARKITY 20 Mar 2015 21:00 #350904

• Roma
  • Roma's Avatar
markita wrote:
A jak tam Dinusiowe porteczki :funnyface: ?

No wiesz? to jest cios poniżej pasa :P :devil1: :devil1:
Marta a gdzie fotki z pergolkami? :teach: Do Dorci już dzisiaj dzwoniłam z prośbą abyście rozejrzały się za rodkami dla mnie i może jakąś ciekawą trawę do dosadzenia przy różach historycznych.Najlepiej gdyby była jakaś kolumnowa tak do 2 metrów wysokości.

OGRÓD MARKITY 20 Mar 2015 21:39 #350926

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
U mnie też już zakwitły pierwsze narcyzy Tete a tete .Moje botaniczne krokusy również dokonują żywota ,ale teraz zakwitają wielkokwiatowe.Ciekawe czy uda Ci się kupić na szkółkingu
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRÓD MARKITY 20 Mar 2015 21:52 #350933

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Siberko ano nie kupiłam :happy4: , może jutro, Marta mówi, że w szkółkach tylko bratki :rotfl1:

Marysiu zawsze myślałam, że krokusy mnożą się przez cebulki potomne :think: , a może dodatkowo się rozsiewają :dazed: . U siebie nie zaobserwowałam takiego zjawiska na razie ;)
Wrzośce już kolejny rok zachwycają burzą kwiecia, natomiast wrzosy za nimi pozostawiają wiele do życzenia :huh: . Jak się wkurzę, wymienię wszystko na wrzośce i kwita :silly:

Maju to miniaturka Tete a Tete :P , też się zdziwiłam jak zobaczyłam ten maleńki kwiatek na szalonej wysokości 2 cm :happy3:
O, wiesz ile jest żółtych rodków :woohoo: , rano jeszcze sama nie wiedziałam, że aż tyle :rotfl1: . I to w sklepach, nie tylko w internecie ;) . Za to może o cenach zmilczmy :devil1:
Szkółking to szkółking :P , na wyjeździe wszystko lepsze, inne, więcej, tańsze, no i w doborowym towarzystwie :woohoo:

Marta a właśnie że nie w kapersach :funnyface: , przyzwoicie w doniczkach P11, z przyzwoitymi etykietami, całkiem fajne, wielopędowe sadzonki :woohoo: . Ja głęboko wierzę, że będą piękne :P
Przesadziłam tylko dwie roślinki z uwagi na róże, które jutro przywiozę :happy3: , reszta czeka swojej kolejki, a czy będą to miejsca docelowe :whistle:
Z bratkami mogę wrócić :happy3: , nie mam nic przeciwko, nie byłby to pierwszy raz :rotfl1:

Siberko u nas jeszcze kilka dni temu też nadawali deszcz, ale na szczęście prognozy się zmieniły :P

Romciu chciałam Ci tylko zwrócić uwagę, że kieruje nami ta sama motywacja ;) , ja absolutnie popieram Twoją :kiss3:
Fotki z pergolkami następnym razem ;)
Na trawy marzec to jeszcze stanowczo za wcześnie, wątpię, żeby było coś w sprzedaży :think: , ale za rodkami się rozejrzymy :silly:

Jadziu postaram się jutro zdać relację, co obecnie można kupić i co wpadło nam w łapki :P
Ostatnio zmieniany: 20 Mar 2015 21:54 przez r-xxta.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Roma

OGRÓD MARKITY 20 Mar 2015 22:04 #350938

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Heh, potwierdzam bratki - teraz to najładniejsze kwiaty w ofercie ogrodniczych-niedawno sprawdzałam :lol: Dzisiaj uskuteczniałam szkółking telefoniczny i mailowy, ale bez porównania z łażeniem po poletkach. Zdaj relację co tam ciekawego w ofercie wypatrzysz.
A pracą dyplomową to się tak bardzo nie stresuj - zrobisz, ale zawalcz o temat jak najszybciej.
Zapraszam
Mania Zieleni

OGRÓD MARKITY 20 Mar 2015 23:14 #350964

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Z dereniem się wyjaśniło- mój raczej ozdobny, a nie jadalny, więc mogę sobie czekać jak na gruszki na wierzbie :happy3:

3maj się tam dzielnie na szkółkingu- życzę pogody, dobrego zaopatrzenia..i udanego polowania, nie tylko na bratki ;)

OGRÓD MARKITY 21 Mar 2015 09:23 #351017

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Szkółking to cała filozofia :lol: . Nie za często floksy kupujesz? :happy: Tak mi się skojarzyło, bo u Szmita też na floksy byłaś ukierunkowana ;) . Ale teraz to może szydlaste :think: .
Zaraz jadę do Melona /centrum ogrodnicze/ po próchnicę odkwaszoną, muszę użyźnić kawałek działki, a własnej próchnicy za mało produkuję ;) . Na kwiatki też zerknę.
Marta, nie zazdroszczę pracy dyplomowej :jeez: , ale podziwiam, że Ci się chce :thanks: .

:bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

OGRÓD MARKITY 21 Mar 2015 18:50 #351087

• Roma
  • Roma's Avatar
Zaglądam i zaglądam a tu ciągle nic :(

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula