TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 22 Mar 2015 16:58 #351472

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Maju nieskromnie przyznam, że ja pierwsza rzuciłam hasło do zakupu tej właśnie azalii :lol: , a że padło na podatny grunt :whistle: :rotfl1:
Nie pamiętam nieudanego szkółkingu ;) , nawet czasem jak człowiek nie kupi tego, co zaplanował, to nadrobi towarzysko :P . Bilans zawsze wychodzi na plus :happy4:

Marta ja nie wiem co Ty masz przeciwko azaliom ;) , może wpadniesz do mnie w porze kwitnienia i wtedy jeszcze raz mi to wytłumaczysz :lol:
Bardzo ładne bratki przywiozłam i też mam nadzieję, że mi się obficie po ogrodzie rozsieją :silly:
Oczywiście, że nie uważam Twiggy za pomarańczową różę :happy3: , no sama zobacz

DSC_3935.jpg

Są tam różne kolory, najwięcej różowego, potem łososiowy, może brzoskwiniowy, ale pomarańczowego wcale :rotfl1:

Marysiu gdybym nie pojechała, to też bym tyrała :lol: , każdy ładny dzień na wagę złota.

Ula z tego, co pamiętam, często masz takie dylematy ;) , ale jednak jeździsz, co nie ukrywam bardzo mnie cieszy :hug: . Robota nie zając, zresztą w tym roku i tak już jesteś do przodu :P

Elu dzięki :kiss3: , muszę zaraz zapisać te zakupy i rogownicę :happy3:
Zabawną miałaś przygodę z policjantami :happy3: , że też radaru nie można prosić o pouczenie :evil: :rotfl1:

Dorcia rozbroiłaś mnie wyznaniem, że żałujesz tej azalii :tongue2: :rotfl1: . A naprawdę jest czego żałować, na drugi raz będziemy bardziej namolne, ja na pewno :happy3:
Ale w ogóle byłaś bardzo dzielna z tą chorobą :hug:

Aniu nie ma co zazdrościć, tylko wybrać się na Lubelszczyznę choćby w lecie, wtedy będzie można przed zakupem róże obejrzeć :woohoo:
Dzięki za info o dereniach, człowiek ciągle niedouczony :oops:

Edytko ale za to jaką magnolię wielką kupiłaś :woohoo: , gdyby u mnie chciały rosnąć, nie wahałabym się ani minuty, piękne były :hearts:

Kasiu grunt to dobrze zacząć sezon :happy3:
O Soeur Emmanuelle tyle się naczytałam u Constancji, że mam bardzo wysokie oczekiwania ;) , zakupiłam 3 sztuki i muszą mnie zachwycić :happy4:

Ula dla Ciebie na razie takie wyjazdy niewskazane :kiss3: , za duży pośpiech, a Ty musisz uważać. Ale już w lecie ;) :whistle:

Aga w zeszłym roku było sporo zdjęć z różnych szkółkingów ;) , nie jest to mój debiut :happy3: , powiedziałabym nawet, że zeszłoroczne były korzystniejsze :rotfl1: (nic nie ujmując fotografowi ;) )
Niedziela upływa przyjemnie, miła wizyta siostry i brata, córka upiekła pierwsze swoje ciasto :lol: , wyszło słońce i po śniegu nie ma już śladu :silly:

Paweł zapomniałam poprosić Dorcię, żeby zapozowała ze swoim firmowym uśmiechem numer pięć :happy3:
Piorunka byłoby ciężko o to poprosić :rotfl1:

No to uzupełnienie zdjęciowe do wczorajszego wpisu ;)
Oto moje zakupy :P

DSC_3928.jpg

DSC_3929.jpg

Oprócz tego róże moczą się w wiaderku ;)

Jeszcze zbliżenie na floksy, które kupiłam w piątek

DSC_3934.jpg

niestety napisy wyszły nieczytelne, więc od lewej 'Stars and Stripes', 'Swizzle Blue' i 'Mike' Favourite'

i moje piękne, fryzowane brateczki :P

DSC_3930.jpg

DSC_3931.jpg

DSC_3932.jpg

a ten miał po prostu cudny kolor :hearts:

DSC_3933.jpg

i jeszcze pergolki dla Romci ;) . Tu akurat wymieniłam trzyletnie połamane drabinki bambusowe pod powojnikami

DSC_3937.jpg

Na koniec moje wciąż szalejące ciemierniki :lol:

DSC_3926.jpg

DSC_3927.jpg
Ostatnio zmieniany: 22 Mar 2015 17:03 przez r-xxta.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, dodad, chester633, sierika, Amarant, edulkot

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 22 Mar 2015 17:09 #351479

• Anna96
  • Anna96's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2242
Witaj :bye: świetne zakupy, róża to prawdziwa piękność :hearts:

OGRÓD MARKITY 22 Mar 2015 17:47 #351501

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Róża zachwycająca, takie podobają mi się najbardziej w cudzych ogrodach :devil1: ale takie bratki to już widziałabym u siebie, urocze :flower2:
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

OGRÓD MARKITY 22 Mar 2015 17:51 #351503

• Monika
  • Monika's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Witaj, Markitko :bye:
Zachwyciłam się Twoimi bratkami o falbaniastych płatkach i krokusami Vanguard :thanks: Cudeńka :eek3: Gdzie takie można kupić? Masz jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę cebulek krokusowych?
Pozdrawiam wiosennie :flower1:

OGRÓD MARKITY 22 Mar 2015 17:54 #351506

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Marta widzę , że floksujemy dalej ;) ;) ;) ......... tez już jeden nabyty tej wiosny na moim koncie 'Magic Blue' :dance:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

OGRÓD MARKITY 22 Mar 2015 19:36 #351559

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Ciekawa jestem jak Ci będzie ta róża rosła.... :whistle: , u mnie wegetuje zaledwie....albo taka chimeryczna albo ja nie do róż....., floksy bardzo fajne, brateczki w świetnych kolorach.......

OGRÓD MARKITY 22 Mar 2015 19:59 #351569

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Bardzo udany szkółking był..tyle łupów :woohoo: Nie dziwię się, że i na bratki się skusiłaś- te fryzowane są super!

OGRÓD MARKITY 22 Mar 2015 22:39 #351655

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Zacne zakupy. Ale ciemierniki masz w ogrodzie! Mega - u mnie nie chciały rosnąć i poległy, jedynie cuchnący pięknie się rozwija. Lubelski szkółking z 2013r. wspominam non stop, było tak pięknie. Na razie róże chyba wysyłkowo, ale co mi się spodoba, to niedostępne akurat, ech.
Zapraszam
Mania Zieleni

OGRÓD MARKITY 23 Mar 2015 09:37 #351729

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Nie wierzę, że to piszę... ale jakoś mało tych bratków kupiłaś :rotfl1: . Azalię sobie dokupię u siebie, a jak tej nie będzie, to kupię sobie na pocieszenie dwie inne :happy3: ( w końcu nie wyczerpałam budżetu z soboty :happy3: ).

Bardzo fajne te pergolki pod powojniki :woohoo: ... gadaj gdzie i za ile :happy-old: bo potrzebuję takich właśnie na gwałt :happy3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 23 Mar 2015 11:04 #351749

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Martuś będzie pani zadowolona z Twiggy's Rose .Ona ma taki leciutki oranż ,który przechodzi w róż W każdym razie ja uwielbiam ją i oby moja kwitła tak jak w ubiegłym sezonie .Floksy to Twoja miłość i wcale się nie dziwię ,że wciąż je kupujesz ,bo to niewymagające rośliny No to sporo roślin kupiłaś
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRÓD MARKITY 23 Mar 2015 11:55 #351764

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Marta zakupy super :bravo: . Chyba ilość kombinacji kilku kolorów i ich odcieni na płatkach floksów jest nieskończona :woohoo: . Bratki słodkie.
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

OGRÓD MARKITY 23 Mar 2015 13:23 #351779

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Piękne CIEMIERNIKI :)
I zakupy udane , jak widzę. Życzę pięknej pogody ,żebyś mogła powsadzać nowe nabytki do ziemi :)

OGRÓD MARKITY 23 Mar 2015 15:10 #351809

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Ale piękne te ciemierniki :woohoo: . Zdradź proszę co im robisz, że tak bujnie rosną :think: .

OGRÓD MARKITY 23 Mar 2015 21:35 #351928

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
A pergolki do powojników to nabyła Pani drogą kupna... :think: ....jeśli tak to poproszę o namiary... :teach:
Ostatnio zmieniany: 23 Mar 2015 21:36 przez chester633.

OGRÓD MARKITY 24 Mar 2015 21:29 #352234

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Aniu witaj po zimowej przerwie :bye: , znasz może tę różę?

Krzysiu ja wiem ;) , do Twojego ogrodu pasują troszkę inne :happy3:

Moniko witaj w moim ogrodzie :bye: . Krokusy zwykle kupuję w sklepach stacjonarnych, nie mam zaufania do internetowych sprzedawców cebul :dry: . A więc przede wszystkim Lidl i Biedronka :happy3: , zadziwiająca zgodność odmianowa ;) , no i zwykłe ogrodnicze, Vanguard kupiłam właśnie w takim zwykłym PNOSie.

Mirka a czy ten Magic Blue to przypadkiem nie w LM :rotfl1: , w kapersie :rotfl1: ? Bo też taki nabyłam, ale się nie przyznaję ;) , bo wiesz jak są traktowane zakupy z kapersów ;) ? Sama zresztą tą opinię podzielam :rotfl1: , miałam jakąś chwilę słabości :whistle:

Ewo Twiggy słabo rośnie :huh: ? Ciekawe czemu :think: , u Jadzi widziałam cudnie kwitnącą, to między innymi przez nią ten zakup ;)
Floksy zawsze są fajne :lol: , oby tylko okazały się tymi, za które się podają :happy3:

Moniko bo szkółkingi zawsze fajne są :funnyface: . Wiem, że dołączyłabyś, gdyby nie wcześniejsze zobowiązania, mam nadzieję, że następnym razem się uda :hug:

Aniu sama jestem zaskoczona doskonałą kondycją ciemierników :lol: . Rosną w pobliżu opaski wokół domu, tam wszędzie kupę gruzu pobudowlanego ;) , może to im właśnie służy :silly:
Szkółking w 2013 mówisz :think: , gdzie ja byłam :think: . A, to chyba wtedy, co się spóźniłyśmy z Ela i Ulą i tylko Gorzatka czekała na nas, bo miałam dla niej lawendę. Bardzo żałuję, że się wtedy nie poznałyśmy, może wybierzesz się do nas znowu :kiss3: ?

Dorcia kupiłam tyle ile mieści mi się w małej skrzynce, czyli 4 :P . Jak wysadzę do ogrodu i się rozsieją, będzie więcej :happy3:
To naprawdę duże niedopatrzenie z naszej strony, że Ty wyszłaś bez tej azalii :jeez: , w tej cenie i tej wielkości pewnie w Warszawie nie dostaniesz ;)
Pergolki może znalazłaś?

Jadziu to Ty nie chwaląc się byłaś inspiracją do zakupu Twiggy :kiss3: , mam nadzieję, że u mnie spisze się też tak samo ładnie :P . Po floksach też sobie dużo obiecuję :silly:

Kasiu a żebyś wiedziała :dazed: , w zimie oglądałyśmy odmiany floksów na rosyjskich stronach, ale wypas :eek3:
Niestety o ile możesz sobie wszystko zewsząd zamówić ( w sensie zagranicy), to z Rosji nie :angry:

Ewelinko dziękuję :hug:
Życzenia się spełniły, pogoda piękna była, tylko dzień za krótki :happy3:

Edytko no właśnie nic im nie robię ;) . Być może tajemnicą tej bujności jest fakt, że rosną przy opasce, gdzie bardzo płytko mnóstwo gruzu ciągle leży :happy3: . Resztki pobudowlane ponoć świetnie odkwaszają glebę :devil1:
No i zauważyłam, że obcięcie wszystkich zeszłorocznych liści bardzo ułatwiło kwitnienie.

Paweł i jak tam, znaleźliście coś z Dorcią?

Woda rozmarzła w wiadrze z różami, więc skończyły się wykręty i trzeba było brać się do roboty :rotfl1:
Oprócz róż posadziłam bratki, a reszta doniczek robi za poczekalnię, bo w ten upał musiałam czym prędzej brać się za rozkopcowywanie róż i cięcie :dazed:
Ogarnęłam zaledwie 1/3 i jestem wykończona :tongue2: . To orka na ugorze :jeez: , do tej pory cięłam róże raczej kosmetycznie, ewentualnie wycinałam zmarzliny ;) . Teraz te potwory przezimowały praktycznie w 100%, musiałam podejść do tego bardziej radykalnie. Poza tym w zeszłym roku większość róż mi chorowała, nie miałam dostępu do części gałązek, do liści :jeez: . Poprześwietlałam dość radykalnie wszystkie najstarsze róże, bardzo jestem ciekawa jak to wpłynie na kwitnienie i zdrowotność w tym roku :think:
Najbardziej dały mi popalić Angela i Bukavu :evil: . Wielkie, sztywne, mega kolczaste :evil: :evil: . Masakra :jeez:

Dla relaksu zrobiłam milion pięćset zdjęć moim krokusom :happy3:

DSC_3938.jpg

DSC_3939.jpg

giganty wśród krokusów Pickwick

DSC_3942.jpg

nówki ;) Firefly

DSC_3949.jpg

King of Striped

DSC_3951.jpg

DSC_3967.jpg

i festiwal Vanguardów :lol:

DSC_3959.jpg

DSC_3964.jpg

DSC_3965.jpg

DSC_3969.jpg

tu z odmianą bodajże Dark Prince :think:

DSC_3955.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, futrzasta, chester633, Amarant

OGRÓD MARKITY 24 Mar 2015 21:34 #352237

• Kondzio
  • Kondzio's Avatar
Przepiękne łany krokusowe :eek3:

OGRÓD MARKITY 24 Mar 2015 21:36 #352239

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Śliczne :woohoo: szczególnie ostatnie :hearts:

Zachwaszczenie mojej rabaty floksowej wpłynęło chyba na moje uczucia do floksów :(

Mam chęć zaorać lub uciec na Madagaskar :silly: Mozga i trawa palemkowa :rotfl1: oraz mech i perz :ouch:
To mnie stanowczo przerosło :placze: :placze: :placze:

OGRÓD MARKITY 24 Mar 2015 21:44 #352246

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Łał :eek3: :woohoo: Piękne. I nazwane :) Moje wszystkie bezimienne :oops:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]