TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 15 Maj 2015 20:39 #369096

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Ja też 2 dni temu wypatrzyłam pierwszy pąk na liliowcu :P .
Bardzo fajnie wygląda ten piaskowiec. I jeszcze oczko :woohoo: .
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 15 Maj 2015 20:53 #369104

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Martusiu pracusiu ,bo chyba jako jedyna tak wciąż zasuwasz .Najpierw było mnóstwo trawy a teraz mnóstwo kwiecia nawet bajorko się pojawiło chociaż na razie puste no powiedzmy ,że puste ;) . :thanks: Azalki cudnie kwitną. Moje Patagonki znów się nie wysiały, nie to co hastaty te w każdym miejscu mogę zobaczyć .Nie wiem od czego to zależy i wciąż mam tylko jedna jej sadzonkę ,a wiosna myślałam ,ze będzie jej zatrzęsienie .Wszystkie nasionka strzepnęłam na rabatę
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2015 20:54 przez jagoda5214.

OGRÓD MARKITY 15 Maj 2015 20:57 #369112

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Marysiu jeszcze w międzyczasie odkryłam kolejny błąd :jeez: , jutro od rana biorę się z tym za bary ;) , dziś już tylko lektura obowiązkowa ;)
Bodziszki w ogóle są super :woohoo: , na większość jeszcze czekam, a już planuję zamówić kolejne :happy3:
Kolkwicja krzewuszką :eek3: ? a to się Ela zdziwi jak wróci :rotfl1: . Cała koncepcja na nic :happy3: , tam w środku musi być kolkwicja :happy3:

Maju żabę gdzieś wcięło ;) , ale mam nadzieję, że się odnajdzie :happy3:
Trawiaste ścieżki między rabatami to moje niedościgłe marzenie :devil1:
Pomyłkę już przebolałam ;) , przy okazji poprawię jeszcze coś innego, na co wpadłam dopiero, tak więc nie ma tego złego :happy4:

Krzysiu takie oczko to u KAŻDEGO by się dało, u Ciebie też :devil1: , a dlaczegóż odmawiać sobie takiego drobiazgu :whistle: , kastra niedroga, jakieś 29 zł, dołek nieduży, a zagospodarowanie to już czysta przyjemność :woohoo:
Azalki posadzone tak, że swobodnie się między nimi przemieszczam :) , a sadzone 4, 3 i 2 lata temu trochę się rozrosły. Najmłodsze na innej rabacie w dość dużych odstępach, może nawet za dużych :happy3:

Haniu nawet nie wiesz jak się ucieszyłam, gdy ten pomysł wpadł mi do głowy :rotfl1:
Projekt jeszcze raz, ale trudno, mam nadzieję tylko, że ostatni, bo kolejny jeszcze nie tknięty poza koncepcją ogólną :devil1:
O przymrozkach nawet nie myślę :jeez:

Edytko dobrze, że wspominasz o liliowcu, bo ja mam właśnie problem, którym chciałam się podzielić z wszystkimi uprawiającymi te byliny. Mianowicie coś mi je zżera :cry3:

DSC_4743.jpg

DSC_4756.jpg

DSC_4757.jpg

DSC_4758.jpg

DSC_4759.jpg

DSC_4760.jpg

Nie zauważyłam żadnego szkodnika, ale liście ewidentnie odgryzione :jeez: . Co to może być i jak się go pozbyć :evil: ?

Jadziu przyjdą upały to oklapnę, to pewne :devil1:
Azalki dopiero zaczynają, będę Was zamęczać :happy3:
Z tą werbeną to niebywała historia :think: , hastata się sieje, a patagonka nie :dazed: ? Kompletnie niezrozumiałe, ale nie jest to sytuacja bez wyjścia :happy3: , ja mam miliardy do rozdania, może ostatni raz, bo zamierzam usuwać kwiaty na zimę :woohoo: , zgodnie z genialną radą Siberki :devil1:
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2015 21:02 przez r-xxta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277

OGRÓD MARKITY 15 Maj 2015 21:02 #369118

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Śladów ślimaków nie widać, może to rolnice?
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRÓD MARKITY 15 Maj 2015 21:04 #369121

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ślimaków nigdy nie miałam, a co to są rolnice :dazed: ?

OGRÓD MARKITY 15 Maj 2015 21:05 #369122

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Martusiu może jednak siewki dopiero później wyjdą sama nie wiem ,ale hastatowe siewki w kamyczkach już wielgachne .Może na tej rabacie za mokro nie mam pojęcia .W razie czego podzielę moją kępkę :thanks:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRÓD MARKITY 15 Maj 2015 21:05 #369123

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
:ohmy: Muszę dokładnie obejrzeć swoje liliowce, niektóre moje też źle wyglądają :(
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRÓD MARKITY 15 Maj 2015 21:11 #369128

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
No nieźle Ci dziady obżarły :club2: Liliowce są jadalne i smaczne podobno .Moje też były poobgryzane,ale chyba się gadziny objadły ,bo ostatnio spokój . :flower1:

OGRÓD MARKITY 15 Maj 2015 21:11 #369129

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
No nie :placze: , poczytałam już troszkę i wszystko się zgadza :hammer: , jeszcze godzine temu nie wiedziałam, że są takie szkodniki, a teraz wiem, że mam plagę podobną do pędrakowej :placze:
Znam doskonale te larwy, ale nie wiedziałam czyje to, tyle uszło z życiem :jeez:
Haniu dziękuję za identyfikację dziada :kiss3: , będę tępić :mad2:

OGRÓD MARKITY 15 Maj 2015 21:14 #369132

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Obejrzałam swoje rabatki i ja też nie widzę siewek patagonki :think: . Poczekam jeszcze chwilę z pieleniem, bo może ich nie rozpoznaję, ale raczej ich nie ma :dry: .
Nie wiem, co się dzieje z Twoimi liliowcami, ale zadziwiło mnie to co napisałaś o ślimakach. Jak to - nigdy ich nie miałaś :blink: ?
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2015 21:15 przez Edyta.

OGRÓD MARKITY 15 Maj 2015 21:39 #369158

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
A u mnie niektóre patagonki odbijają od rośliny matecznej z zeszłego roku :think: Siewek nie widzę :search:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRÓD MARKITY 15 Maj 2015 21:52 #369178

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Moje liliowce na razie w całości. Za to róże napoczęte przez lichy i inne tałatajstwo ale dziś wreszcie opryskałam. Oby w nocy i jutro nie padało.

OGRÓD MARKITY 15 Maj 2015 22:17 #369200

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
elsi wrote:
Nie bądź taką przodownicą, zajmij się trochę nauką, aby nam wstydu nie przynieśc,
daj szansę się dogonić - ja jeszcze nie zdążyłam pierwszy raz obejść wszystkich rabat z pieleniem ;) .
Brawo Elu! :lol: Podpisuję się pod tymi słowami!
Marta, połączenie piaskowca z otoczakami wyszło Ci bardzo dobrze, gdybym nie zobaczyła, to nie uwierzyłabym, że to możliwe :)
Rolnice i liliowce? Hm... ja miałam rolnice na różach, ale nigdy liliowców nie żarły... Nic liliowców nie żarło...
Nie przejmuj się, liliowce to nie róże ;) , im nic nie da rady!

OGRÓD MARKITY 15 Maj 2015 22:49 #369219

• Roma
  • Roma's Avatar
Bożesz Ty mój :jeez: (jak mawia moja wnuczka) toż Ty Martuś chyba na jakiś medal zaiwaniasz.Trzy dni miałam do odrobienia w Twoim ogrodzie a w tym czasie roboty tyle odwalone,że i na dwa tygodnie by wystarczyło.Jeśli nadal w takim tempie będziesz pracować to Marek będzie musiał rozejrzeć się za kolejnymi hektarami :P Martuś-nie pędź tak bo jeszcze czeka Cię moja nowa rabata do zaprojektowania :teach: :) U mnie Z kolei po raz pierwszy coś zżera orliki :( jakieś bardzo mikroskopijne małe zielone gąsieniczki :(
Ostatnio zmieniany: 15 Maj 2015 22:49 przez Roma.

OGRÓD MARKITY 16 Maj 2015 00:04 #369251

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Marta, szalejesz aż miło! :woohoo:
Rabaty mają świetny kształt, taki lubię! O zawartość jestem spokojna, na pewno projekt przemyślany na piątkę z plusem :teach:
Oczko z kastry budowlanej i mnie coś przypomina :rotfl1:
Tylko u nas takie piękne kamienie się nie zmieszczą...więc będę podziwiać u Ciebie :)
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

OGRÓD MARKITY 16 Maj 2015 08:58 #369300

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Marta, moja wiedza o liliowcach jest teoretyczna, bo dopiero w zeszłym roku sobie eksperymentalnie ich nasadziłam, dużo za dużo. No cóż, nauka kosztuje. Poczytałam sporo, bo poprzednie liliowce zginęły marnie właśnie przez jakieś robale i ślimory do spólki. Teraz ich pilnuję :devil1: . Mam nadzieję, że kilka zostanie, liliowców, nie robali, choć nie jestem do końca przekonana, że tu pasują :think: :)
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRÓD MARKITY 16 Maj 2015 09:38 #369315

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
markita wrote:
Paweł to nie ja mam siły, tylko pani Ewa :happy3: A rozchodniki to jakie masz na myśli i gdzie byś je widział?

Marta , myślałem o gatunkach które są wykorzystywane do zakładania ,,zielonych dachów''....posadzisz i nie będziesz latać z konewką..miałem na myśli tylko oszczędzenie Twojego kręgosłupa...a pesel w końcu prawdę Ci powie... :rotfl1: :whistle: :wink4:

OGRÓD MARKITY 16 Maj 2015 21:38 #369481

• Iwona1311
  • Iwona1311's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 78
Marta ależ narzuciłaś tempo ogrodowych prac, jak tak dalej pójdzie to niedługo będziesz się zastanawiała po co Ci kosiarka. Oczko fajnie Ci wyszło, szkoda że ja nie mam takiego piaskowca, ale myślę że Ty w najbliższym czasie powinnaś do mnie przyjechać.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.569 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum