TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 20 Maj 2015 14:04 #370970

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
Marta ! Pochwały w pełni zasłużone .Ja tezkila azalek kupilam .Sadze po 2 jednej odmiany , aby szybciek krzaki urosły.
Ławicy wielorybów na łące nie zrobię ,bo M by nie przeżył takiego zwrotu w ogrodowaniu :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 21 Maj 2015 19:56 #371607

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Marysiu mnie tam nie żal wieloryba :silly: , poleży trochę, poleży, a potem będzie piękna górka :P
A jaką Ty masz azalię, która nie kwitnie :think: ? Nie jest to aby jakaś japonka ;) ? To by wiele wyjaśniało, najlepiej zrób fotkę i pokaż ;)

Dorcia ależ powtykam, powtykam :happy3: , tylko na razie nie mam co i kiedy :tongue2: , zarobiona jestem glancowaniem ogródka na pewne odwiedziny :rotfl1:
Ale jesteś tajemnicza :happy3: , nie kupiła azalii, tylko "coś innego", ciekawe co, bo w wątku też nie pokazała :devil1:

Haniu no zobacz ;) , minęło parę dni, u Ciebie mokro, a ja nadal podlewam :devil1: i studni nie mam :devil1:
Żaby ostatnio nie widziałam przy oczku :think: , dziś jedna czmychnęła przed kosiarką, ale z daleka od oczka ;)

Aniu bardzo jestem ciekawa, co to jest rabata dinozaurów :P i w ogóle jestem ciekawa Twojego ogrodu. Jakieś szanse na wątek :hug: ?
A kastra największa to jaka pojemność?

Bożenko na razie posadziłam tam dwie kępki stipy Pony Tails - bo miałam, ale planuję dopiero zakupy na okolice oczka :P

Marta nie dla psa kiełbasa, nie dla wieloryba oczko :rotfl1:
Zapisz się na studia, a jak się będzie zbliżał dyplom, to zobaczysz jakiego przyspieszenia i powera dostaniesz :rotfl1:
Ja naprawdę nie muszę już nic nowego wymyślać, żeby z roboty do nocy nie wyłazić ;) , obrzeża chyba skończę jesienią :evil: , chwasty nowe mnożą się w postępie geometrycznym z dnia na dzień - o siewkach nie wspominam, bo mnie krew zaleje :rotfl1: . Uaktywniły się koszmarnie nornice, codziennie mam zryte więcej i dalej niż zwykle :hammer:
Rozsady nie wysadzone :tongue2: , a tu trzeba znowu kosić i tak w kółko :whistle: :crazy: :happy3:
Nowych azalii nie wykluczam :P
O paczkę już nawet nie pytam :happy3: , zapewne w poniedziałek znowu będzie pakował :whistle: :hammer:

Dalu wieloryb to górka z darni wydzieranej jesienią ;) , strasznie dużo miejsca zajmowała na kompoście, więc jej znalazłam nowe przeznaczenie :happy3: . A wokół tejże górki powstaje nowa rabata, zatem znowu trawnika ubywa :lol: . Dziś koszenie zajęło mi tylko 2 godziny :woohoo: , to już jakiś postęp :devil1:
Perfekcyjne obrzeża to może ma Konrad :jeez: , ja po prostu walczę z wrastającą na rabaty jakąś trawą rozłogową, którą miałam w mieszance trawnikowej :pinch:
Deszczyk popadał porządnie? Czy tak jak u mnie, czyli byle jak, pod liśćmi wcale :evil: ?

Martuś cieszę się, że werbeny Ci przezimowały :hug: , takie dwuletnie kępy to już naprawdę giganty będą :P

Aga jak miło, że zajrzałaś :hug: ,czko do Twojego stawu się nie umywa, ale od czegoś trzeba zacząć :happy3:

Marzenko ależ odgapiaj ;) , ja też sama tego nie wymyśliłam :happy3: ,więc patent odpada :silly:
Wieloryb nie musi od razu być ogromnym wielorybem ;) , u Ciebie może być na przykład zgrabną foczką :rotfl1:

Paweł już nie będę wymieniać, co mi odzywa po dzisiejszym dniu :whistle: :hammer: :jeez:
Zaraz, zaraz, czy przypadkiem pomysł kupna azalii Soir de Paris nie był przypadkiem mój :funnyface:

Moniko dziękuję :hug:

Ewo wieloryb nadal leży :cool3: , jego sytuacja zmieni się dopiero, gdy zostanie zarośnięty przez dynie, które jeszcze nie wykiełkowały :rotfl1:
Zajmuję się różnymi rzeczami :whistle: , poniżej cośkolwiek napiszę ;) , ale oczywiście, że dziś podlewałam :happy3:
Deszczu porządnego jak nie było, tak nie ma :huh:

Iwonko a czy przypadkiem Twoja azalia nie jest japońska? One bywają chimeryczne :jeez:
Wiesz, że dziś znalazłam różową cebulicę :happy3: . Kompletnie zarośnięta przez siewki ostróżki hiacyntowej, ledwo wypatrzyłam, nie mówiąc o tym, że w ogóle nie pamiętałam, że kupowałam i sadziłam :happy3: :crazy:

Jadziu ależ właśnie na to liczę :devil1: , że dopadną go dżdżownice, oby szybko :rotfl1:
A kto powiedział, że mam siły :tongue2: . To jakiś przymus wewnętrzny ;) , szkoda, że w przypadku dyplomu nie działa :happy3:

Ewo ja mam za mały ogród, żeby sadzić po dwie :happy3: , ale generalnie idea jest bardzo słuszna, niektóre róże tak sadziłam, nawet po trzy :silly: . Hmmm, wychodzi na to, że dyskryminuję azalie :rotfl1:
Samotne ogrodowanie ma to do siebie, że człowiek utyrany jest po pachy :tongue2: , ale nikt mu nie powie, że nie może sobie wieloryba zaprowadzić na trawniku :rotfl1:

Znowu ledwo żyję :tongue2: , ale chciałam wykorzystać korzystną pogodę do pracy, 14 stopni i brak słońca, od razu wyciągnęłam kosiarkę :happy3: . No, tak to ja mogę kosić :woohoo: . Dwie godzinki wszystkiego, 8 pełnych koszy :evil: , ale chociaż się nie kurzyło jak podczas burzy piaskowej :devil1: . Potem wzięłam się za rozładowywanie wczorajszej dostawy :whistle:

DSC_4878.jpg

Strasznie ciężka ta ziemia :pinch: , zawiozłam tylko 6 worków na rabatę, ale nie miałam siły rozsypać :supr: . Rozsypałam za to troszkę kory, bo lżejsza :happy3: . I tak kręgosłup mi się odzywa :oops: :hammer:
Potem oczywiście co? oczywiście podlewanie :devil1: , troszkę mżawka popołudniowa zmoczyła nawierzchnię, to rozprowadziłam część gnojówki pokrzywowej. Posadziłam kobeę na tarasie, wysadziłam jakieś papryczki na warzywnik i siła siadła :tongue2:
Fotek nie zdążyłam, będą wczorajsze ;)

DSC_4842.jpg

DSC_4843.jpg

DSC_4846.jpg

DSC_4848.jpg

DSC_4849.jpg

DSC_4853.jpg

DSC_4855.jpg

DSC_4859.jpg

DSC_4860.jpg

DSC_4866.jpg

DSC_4868.jpg

DSC_4871.jpg

DSC_4872.jpg

DSC_4863.jpg

jednego komentarza nie podaruję ;) , pąki na hortensji Dharuma :eek3:

DSC_4854.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, Alina-277, chester633, Amarant, hanya

OGRÓD MARKITY 21 Maj 2015 20:09 #371617

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Ten bez to Krasawica Moskwy?

OGRÓD MARKITY 21 Maj 2015 20:10 #371618

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Bingo Bożenko ;)

OGRÓD MARKITY 21 Maj 2015 20:10 #371621

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Marta, czy Ty masz nadzieję paść trupem i dzięki temu uniknąć konieczności robienia dyplomu? Co Cię napadło, zupełnie nie rozumiem, przecież zasuwasz, jak komandos. Kręgosłup rozwalisz, szalona dziewczyno :jeez:
Nie masz studni, czyli te hektolitry to z sieci miejskiej i do tego parę kropelek deszczówki. O kurczę pieczone, kosztowna dola ogrodnika. Dwie godziny koszenia, to już można przeżyć, choć jedna to optimum :devil1:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRÓD MARKITY 21 Maj 2015 20:24 #371629

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Ostatnio Krasawica Moskwy wpadła mi w oko. Są z nią jakieś problemy? Jak wysoki rośnie?

OGRÓD MARKITY 21 Maj 2015 20:27 #371630

• Roma
  • Roma's Avatar
Jak tak patrzę na Twoje poczynanie to nie pozostaje mi nic innego tylko przytaknąć Hani,choć chciałoby się powiedzieć "przyganiał kocioł garnkowi a sam smoli" :devil1: :devil1:
Martuś-po co Ci tyle worów ziemi? :think: korę to rozumiem a ziemia? coś znowu kombinujesz?

OGRÓD MARKITY 21 Maj 2015 20:31 #371631

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Posłonek już kwitnie? Ja też będę miała kwitnące :dance: później bo wysadzane i przesyłane ;)
Ta ziemia to na grób wieloryba? :devil1:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRÓD MARKITY 21 Maj 2015 20:46 #371641

• Iwona1311
  • Iwona1311's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 78
Marta moja azalia to azalia wielkokwiatowa "Goldpracht" nie wiem czemu nie kwitnie może miała za sucho? Mówisz cebulica różowa się znalazła, ale jakby co to mam.

OGRÓD MARKITY 21 Maj 2015 20:54 #371647

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Bozi wrote:
Ostatnio Krasawica Moskwy wpadła mi w oko. Są z nią jakieś problemy? Jak wysoki rośnie?

Ja mam i bardzo polecam :) Nie mam problemów, wysoki krzew jak inne - na fotce u mnie jest pierwsza z przodu. W wazonie najdłużej ładnie się trzymają kwiaty.
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

OGRÓD MARKITY 21 Maj 2015 21:04 #371653

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Białą i różową cebulicę dzwonkowatą (hiacyncik hiszpański) kupiłam a niebieską wykopałam sobie w Irlandii :funnyface: .
Nie wiem, co powiedzieć na temat Twojego kręgosłupa, może tylko przypomnę ubiegłe lato i dodam: nie przeginaj.
Mnie lekarz zalecił basen choć raz tygodniu, jazdę na rowerze, zakazał "skośnozgięcia", gwałtownych ruchów,
przesiadywania w miękkich fotelach, unikanie przeciagów i przechłodzenia, wstawanie zza biurka co godzinę ....
..... jeszcze kilka innych, w tym dotyczących ogródka :silly: .prochy... a poza tym ... to da się żyć, czasem ....bez bólu i uniknąć chirurga.
Wobec powyższego jakoś mnie nie rusza, że jeszcze nie wypieliłam wszystkich rabat wiosennie a trzeba to już robić po raz trzeci :rotfl1: .
Jeśli chodzi o worki z ziemią i doniczki z roślinami to dzieci mi sprezentowały "wózeczek widłowy" z Ikei i mam nakazane stosować, polecam ;) .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRÓD MARKITY 21 Maj 2015 21:34 #371689

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Już wyjaśniam - dinozaurowa ma się składać z reliktów tudzież roślin niekwiatowych - jest miłorząb, metasekwoja (odmianowe, kompaktowe), skrzyp zimowy, jedzie zamówiony skrzyp arktyczny, paprocie -chcę ją totalnie zapaprocić. Efekt nie będzie spektakularny bo mało miejsca, ale to było takie moje małe marzenie.
Duża kastra chyba 80l, okrągła.
Wątku nieeeeee
Zapraszam
Mania Zieleni

OGRÓD MARKITY 21 Maj 2015 22:08 #371719

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
forumogrodniczeoaza.pl/media/kunena/atta...nts/337/DSC_4849.jpg cudny irysek :hearts: .Syn właśnie pisze swoje elaboraty inż ,więc czas również i na Ciebie ,bo masz Martuś zbyt dużo energii .Romcia no tak przyganiał kocioł garnkowi :rotfl1:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRÓD MARKITY 21 Maj 2015 22:37 #371742

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Haniu tak naprawdę to wcale tak źle nie jest ;) , część rzeczy robię raz do roku (obrzeża), część w ogóle jednorazowo (ziemia), tylko to koszenie ciągle wchodzi mi w paradę :happy3:
Trochę się spieszę, to fakt, ale jest już koniec maja prawie, niedługo lato, a z latem upały :mad2: . Mój ogród to patelnia, w lecie nie robię nic poza podlewaniem wieczorami ;) . Czy to mnie choć częściowo usprawiedliwia :silly: ?
Woda z wodociągu, a jakże :devil1:

Bożenko jak już Marysia napisała - rośnie podobnie jak inne lilaki, problemów nie stwierdziłam, choć w tym roku zawiązał mniej kwiatów od innych :dry: , może był zbyt zajęty puszczaniem odrostów :evil: . Pachnie przyjemnie, ale wolę choćby Katherine Hevemeyer :hearts:

Romcia ziemią wyrównuję "schody" między trawnikiem a nową rabatą, żebym mogła kosić. Trawa została zdarta, ale nie wytrzepana, bo pani Ewa oszczędzała rękę, no i zrobił się poważny schodek :huh: . Niestety nie dysponowałam taka ilością kompostu, żeby załatwić to we własnym zakresie ;)

Marysiu kwitnie posłonek :lol: , tym razem namówiła mnie na niego Ela i dobrze zrobiła, jest śliczny :hearts:

Iwonko w takim razie to wina suszy w momencie zawiązywania pąków, czyli w zeszłym roku w sierpniu. Ja zawsze wtedy mocno podlewam azalie, bo u mnie lato to czas suszy :pinch:

Elu ale ja naprawdę się oszczędzam :silly: , nic nie noszę, tylko wożę taczką :P , no ale na tą taczkę muszę najpierw załadować :oops:
Wózeczkiem mnie zaintrygowałaś :lol: , pokaż jak wygląda to ustrojstwo, ja też chętnie odgapię ;)

Aniu dinozaurową mi zaimponowałaś :thanks: , w związku z czym jestem jeszcze bardziej ciekawa :happy3: i rabaty i reszty ogrodu. Chyba będę wiercić dziurę w brzuchu :devil1: , z Ela mi się udało, trwało to trochę, ale się udało, może i Ty kiedyś zmienisz zdanie :fly:
Kto wie, czy moja kastra właśnie nie ma 80l ;)

Jadziu irysek piękny, tylko co on za jeden i skąd ja go mam :rotfl1:
Nie strasz mnie elaboratami :happy3: , czytam literaturę :whistle: , niestety nic nie nadaje się do zaadaptowania do mojej pracy :rotfl1:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Roma, Bozi, hanya

OGRÓD MARKITY 21 Maj 2015 23:02 #371758

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Marta Ty masz takie tempo, że ja nawet z czytaniem u Ciebie nie wyrabiam :devil1: o tym, żeby nadążyć z robotami za Twoim tempem to nawet nie marzę :bad-idea:
Ten wieloryb bardzo przypadł mi do gustu i kto wie czy jakiegoś grubaska sobie nie usypię :rotfl1: czy możesz zdradzić czym i w jaki sposób go okryłaś i co zrobisz, żeby nie straszył nagością :wink4:
Takiego posłonka mam, dopiero zbiera się po zimie, ale rzeczywiście posłonki są kochane :hearts:

OGRÓD MARKITY 22 Maj 2015 06:43 #371788

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Takiej malutkiej dostawy nie dałaś rady rozporządzić ... :rotfl1:
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

OGRÓD MARKITY 22 Maj 2015 21:16 #372023

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Maju a dziś na przykład nic nie zrobiłam, bo cały dzień w mieście spędziłam :evil: , łeb mi pęka :jeez: , to już wolę ból kręgosłupa :happy3:
Pewnie, że sobie usyp grubaska :lol: , masz wielki ogród, można trochę rzeźbę urozmaicić :silly:
Przykryłam go zwykłą czarną włókniną, żeby woda swobodnie wsiąkała, ale jednocześnie brak światła powstrzymywał chwasty ;) . Poza tym czarne szybko się nagrzewa, taki pseudo termokompostownik :happy3:
Zmierzam na nim posadzić dynie, które jak już zaczną rosnąć, to zasłonią dowolną przestrzeń :woohoo: , przetestowałam na pierwszej górce ;) . Dyniek ozdobnych miałam tyle, że pół forum i wszystkich sąsiadów obdzieliłam :rotfl1:
Teraz posadzę jadalne :drool:

Moniko ano widzisz, nie dałam :tongue2: :rotfl1: , jutro z nowymi siłami ruszam w bój :devil1:

Dziś żadnych relacji z frontu robót nie bedzie :funnyface:
A ponieważ jestem niepocieszona, że nikt mnie jutro nie odwiedzi :placze: , zrobiłam sobie na pocieszenie zakupy :woohoo: . I przyszła w końcu paczka od Szczytnicy :dance:

DSC_4907.jpg

Poczekalnia pęka w szwach :happy3: , muszę jutro przyspieszyć przygotowywanie rabaty i sadzić :woohoo:

Dzisiejsze obrazki :P

DSC_4881.jpg

DSC_4882.jpg

DSC_4883.jpg

DSC_4884.jpg

DSC_4885.jpg

bożykwiat Ali pięknie komponuje się z czarnymi liśćmi buka :hearts:

DSC_4893.jpg

pierwsza róża Majalis :P

DSC_4898.jpg

wieczornik, co się różom kłaniał :happy3:

DSC_4903.jpg

szczodrzeniec sam się skomponował z goździkiem ;)

DSC_4904.jpg

w poczekalni zakwitają nowe nabytki, Killian

DSC_4909.jpg

Pink Delight

DSC_4908.jpg

I jeszcze tak poglądowo chciałam przybliżyć, jak wygląda u mnie podłoże :whistle: ;)

jeżówki i liatry

DSC_4889.jpg

liatry, floksy i ciemierniki

DSC_4890.jpg

tu jednolicie, sam tytoń :happy3:

DSC_4891.jpg

za to tu na bogato, szałwia okręgowa, firletka i werbena :happy3: , nawet jeden prawdziwy chwast :rotfl1:

DSC_4905.jpg

w tym gąszczu też raczej monotematycznie, naparstnica i werbena :whistle:

DSC_4892.jpg

i jeszcze raz bożykwiat z przyległościami :rotfl1: , fiołki i werbena niedługo go przykryją :devil1:

DSC_4894.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, dodad, Zielona Ania, Alina-277, chester633, Bozi, Amarant, hanya, edulkot

OGRÓD MARKITY 22 Maj 2015 21:32 #372039

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Marta, jak patrzę na Twoje siewki wszelkie i w ilościach zatrważających, to już nie będę płakać na temat moich nędznych fiołków. Wracając do kwestii 'komandos w ogrodzie': jesteś częściowo usprawiedliwiona, tylko częściowo, bo jednak nie musisz robić wszystkiego naraz. Azalie masz wspaniałe, nawet daruję im ten kolor :devil1: , na słońcu na pewno obficiej kwitną. A dlaczego nie sadzisz drzew? Chodzi mi o szybko rosnące. Nie chcesz cienia, czy inne względy decydują o utrzymywaniu 'patelni' ?
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.712 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum