TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 16 Maj 2015 22:38 #369545

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Marta, taki ten kolor bodziszka :)

pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 17 Maj 2015 09:54 #369660

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Tylko półtora dnia mnie nie było, a tyle miałam do nadrobienia :jeez: .

Martuś, gwarantuję Ci, że przez dzień Piorun te oczko wychlipie :rotfl1: , z małą pomocą Fitusia :happy3: .

Azalie u mnie już zaczęły, startują jedna za drugą. Szkoda, że nadal mam ich mało... i że są małe :happy3: , bo kwiaty w tym roku mają przepiękne. Muszę dokupić, koniecznie :happy-old: .

Szkoda tego czasu, który włożyłaś w projekt, a tu wszystko na nic :dry: ... ale skoro mówisz, że nie ma tego złego, to widocznie tak miało być :hug: .

Zastanawiam się nad patagonką. Może brak siewek (nie tylko u mnie) jest wynikiem tego, ze ona lubi sucho? :think: Może te nasionka miały u mnie za mokro i dlatego tak kiepsko się wysiewa? :think: Od roślin matecznych na szczęście odbija, więc i tak będę jej miała sporo :happy3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 18 Maj 2015 18:48 #370281

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Edytko o siewki patagonki się nie martw, dostarczę ile wlezie :happy3:
Liliowce prawdopodobnie zeżarły mi rolnice :hammer: , a ślimaków faktycznie u mnie nie uświadczysz, na pustyni ślimaki nie żyją :devil1:

Marysiu ja też będę mieć część dorosłych roślin, ale część starych nie odbiła. Jak przeprowadziłam śledztwo, okazało się, że odpowiedzialne za to są podziemne miasta mrówek :jeez: . Nie żeby mi szkoda było starych werben, wyhoduję sobie nowe ;) , ale te mrówska już obsadzają swoimi dojnymi krowami moje rozchodniki i krwawniki :hammer:
Mój bodziszek kwitnie tak :P

DSC_4801.jpg

Bożenko moje róże też już konsumowane :hammer: , choć na razie zauważyłam tylko mszyce. Za to moje orliki w tym roku nie zapadną na mączniaka :whistle: . Bo już liści nie mają :mad2: :hammer: . Takie paskudne, drobne, zielone liszki obżarły doszczętnie wszystko :club2:
Mi deszcz w opryskach nie przeszkadza, bo i tak go nie ma, ale ten wiatr :hammer:

Marta moja aktywność jest absolutnie na tle nerwowym :happy3: , wynajduję sobie ciągle zajęcia zastępcze :devil1:
Do mojego oczka dodałam jeszcze drobne kamienie, które mam nadzieję "pogodziły" obydwa rodzaje większych :P

DSC_4804.jpg

Moich liliowców do tej pory też nic nie żarło, byłam pewna, że tak będzie zawsze :jeez:

Romcia już mi nie wypominaj tej roboty, bo sama nieźle zaiwaniasz :rotfl1: . Twoja rabata już nawet obsadzona i wyściółkowana, a moja :jeez:
Te same gąsienniczki dziś wypatrzyłam na swoich orlikach :hammer: . Trochę za późno, bo zostały same łodyżki :mad2: , ale z życiem i tak nie ujdą :angry:

Kasiu no niestety tak się składa, że mój ogród jeszcze nie odczuł, że kończę studia :rotfl1: . Zupełnie nie mam pojęcia, jak do mojego chaosu mogłabym wprowadzić jakieś zasady projektowe ;) , no chyba, że rozwalić wszystko i zacząć od nowa, ale taką desperatką to ja nie jestem :happy3:
Twoje oczko pięknie wtapia się w otaczającą roślinność, u mnie roślinności nie było, więc wysypałam kamienie :happy3:

Haniu a to mnie zdziwiłaś tymi liliowcami, dlaczego miałyby u Ciebie nie pasować :dazed: ? Gdybyś tak się wyraziła o angielskich różach :happy3: , to jeszcze bym zrozumiała, ale co Ci zawiniły bezpretensjonalne liliowce :dry: ?

Paweł mam trochę takich płożących rozchodników, faktycznie bezobsługowe ;) , a tego peselu to już mógłbyś nie wypominać :hammer: , w końcu tylko trochę młodszy jesteś :devil1:

Iwonko och, jak chciałabym dotrwać do momentu "po co mi kosiarka" :devil1:
Piaskowca ja też nie miałam ;) , ale miała sąsiadka nadwyżkę po budowie ścieżki, zaproponowałam taczkę swoich nadwyżek za taczkę piaskowca i zgodziła się :lol: . Resztę uzupełniłam tym, co miałam, a drobne kupiłam :jeez:
Na pewno się do Ciebie wybiorę, ale chyba po dyplomie :hug:

Dorcia no ładnie, ostatnia :devil1:
Naprawdę Piorun tyle pije :eek3: ? A nie ma przypadkiem cukrzycy :happy3: , choć może jak tyle gania, a przecież gania ciągle :happy3: , to wody potrzebuje :silly:
Azalii dokupuj, może już niedługo będziesz miała okazję :happy4: , ja dziś kolejne dwie nabyłam :rotfl1: , no bo, jak ma być grupa, to niech będzie grupa :rotfl1:
Tu moja grupa na dzień dzisiejszy Schneegold, Pink Delight i Killian :hearts:

DSC_4826.jpg

W tym roku mam tyle siewek i to nie tylko patagonki, że powoli nie ogarniam tematu :jeez:
W dodatku wszędzie tam, gdzie sypałam swój kompost mam miliardy siewek kopru (pół biedy ;) ), pomidorów (łatwo wyłażą ;) ) i cholernej czarnuszki :hammer: :hammer:

Mojej nerwowej aktywności ciąg dalszy :devil1: . Najpierw trochę dopracowałam oczko - fotka wyżej - ale wysypanie kamieni to nie wszystko. Przede wszystkim zabezpieczyłam się (tak mi się przynajmniej wydaje :think: ) przed wrastaniem trawy. Najpierw wkopałam obrzydliwe, plastikowe, zielone obrzeże na wysokość gruntu, potem wyłożyłam czarną włókniną - ale tylko z brzegu, jakieś 15 cm, a dopiero na to kamienie. Ciekawe na ile zda to egzamin :think:
Dziś zaś od rana przewalam kompost :jeez: i odzyskałam jakieś 10 taczek, które oczywiście wysypałam na nową rabatę.
I nareszcie mogę powiedzieć, że wiosenne przewalanie kompostu zakończyłam :tongue2:
Kolega znów się przyglądał :happy3:

DSC_4785.jpg

Poza tym zajmuję się kolejnym obrzydliwie zarośniętym obrzeżem :hammer:

DSC_4817.jpg

No i nieustająco, w każdej wolnej chwili podlewam, podlewam, podlewam.... :garden1: :garden1: :garden1:
A tu kolejne dni upałów nadchodzą :pinch:

Aktualności ;)

azalie szaleją :woohoo:

DSC_4805.jpg

Soir de Paris powala zapachem :hearts: , to był genialny zakup :hearts:

DSC_4806.jpg

ognista Sarina

DSC_4809.jpg

Doloroso

DSC_4811.jpg

niezawodna Irenka :P

DSC_4816.jpg

za to Satomi w tym roku bardzo skromnie :dry: , muszę zadbać o nią

DSC_4820.jpg

a oprócz azalii taka na przykład macierzanka, która w zeszłym roku chciała zawładnąć górką na własność :happy3:

DSC_4818.jpg

niebieska cebulica dzwonkowa, ponoć nie do dostania ;) , a ja różowej nigdzie nie mogę trafić :happy3:

DSC_4813.jpg

płożący przetacznik od Eli, słodziak :hearts:

DSC_4794.jpg

a jak Wam się podoba mój wieloryb :rotfl1: ?

DSC_4764.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, Alina-277, chester633, Bozi, Amarant, hanya

OGRÓD MARKITY 18 Maj 2015 19:17 #370285

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
:rotfl1: Wieloryba żal, Martuś on bez wody długo nie pociągnie :devil1: :happy3:
Roboty wykonałaś mnóstwo :supr3: Pięknie kwitną azalie... :think: czemu u mnie jakoś nie chcą? :( Od lat testuję dwie i jedna ledwo dycha a druga ma kilka kwiatków :sad2: Nie lubię azalii :funnyface:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRÓD MARKITY 18 Maj 2015 19:23 #370287

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Może tym razem pierwsza będę :happy3: ... łeeee Marysia mnie wyprzedziła :placze: .

Marta, te drobne kamyczki zdecydowanie wpasowały się w całość. Musisz tylko jeszcze tam jakieś roślinki powtykać. I mi by tam pasowała jakaś kaczuszka do tego oczka :happy3: .... no żartuję oczywiście :rotfl1: .

Dziś byłam w swoim ogrodniczym. Była azalia Klondyke, na którą się napaliłam, ale wszystkie jakieś takie niewydarzone, że nie wzięłam :cry3: . Na pocieszenie kupiłam sobie co innego :happy3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2015 19:24 przez dorciaj.

OGRÓD MARKITY 18 Maj 2015 19:36 #370295

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Marta, w niektórych miejscach aż drapią po oczach. Jeszcze zobaczę, jak nabiorą ciała. Podobają mi się ich liście, lubię połączenia różnych kształtów w różnych odcieniach zieleni. Nie wiem, czy Cię to pocieszy, ale ja też podlewam bez końca. Dobrze, że jest studnia, inaczej :jeez: Moje azalki dopiero startują, u Ciebie pełnia sezonu, nieżle podlewasz, jak jest taki efekt. A w kwestii trawnika, to powiem Ci, że jak zaczynałam ogrodowanie, miałam wielką, spalinową kosiarkę, teraz malutka, elektryczna zupełnie wystarcza :devil1:
Żaba przychodzi do oczka?
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRÓD MARKITY 18 Maj 2015 20:02 #370303

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Cholewa, przez Ciebie zaczynam wpadać w kompleksy, jak czytam ile robisz w ogrodzie. Jedziesz na jakichś dopalaczach, czy co?
Będę się też przymierzać do kastrowych mini oczek - jedną mniejszą dam na rabatę dinozaurów, a drugą, no drugą to sama nie wiem gdzie wcisnę, bo wzięłam największą i tak patrzę, że trzeba wielką dziurę wykopać i mi ręce opadły.Jeszcze kamień muszę kupić na zakrycie brzegów.
Zapraszam
Mania Zieleni

OGRÓD MARKITY 18 Maj 2015 20:58 #370325

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Oczko nabrało wyrazu przez dosypanie drobnych kamyczków. Ta trawka będzie wysoka co siedzi przy oczku? Bo brakuje wysokiej rośliny.
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2015 21:29 przez Bozi.

OGRÓD MARKITY 18 Maj 2015 21:25 #370342

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ale czemu ten wieloryb? Oczko za małe! :rotfl1:
Ja chyba się muszę na te studia co Ty zapisać, skoro to daje takie przyspieszenie w ogrodzie :rotfl1:
Tak myślę, Marta, za co teraz byś się mogła wziąć... :happy: Oczko już jest, wieloryb czemuś też, to może labirynt, sztuczna ruina, no sama nie wiem, co by pochłonęło ten wulkan energii, co Ci w środku wybuchł! :lol:
Ale szybko Ci azalie podrosły, już jest efekt, a z każdym rokiem będzie tylko piękniej :) I chyba coraz więcej :)

OGRÓD MARKITY 18 Maj 2015 22:08 #370383

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Marta, a ten wieloryb to...oświeć mnie, bo nie jestem w temacie :idea2: Czyżbyś likwidowała kolejny fragment trawnika?
Dziewczyny dobrze piszą, że Ty chyba na dopalaczach jesteś :) Wszystkie obrzeża będziesz miała takie perfekcyjne? Kompleksów się nabawię ;)
Azalki piękne - i te rosnące już, i nowe nabytki :flower2:
U mnie nadal sucho, sucho, bardzo sucho :angry: Podobno jutro ma padać...Oby!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

OGRÓD MARKITY 18 Maj 2015 22:21 #370395

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
rany Martuś.......zasuwasz jak rakieta! :blink:
azalie cudne.....kolory są niesamowite :hearts:
a wiesz, że dziś znalazłam werbenę? :woohoo: małpy zeszłoroczne mi przezimowały!!! :dance:
odgarnęłam kupkę kory tam gdzie rosły bo na śmierć zapomniałam, że to zrobiłam i patrzę....są! :dance:
naliczyłam ich aż 6! :dance:

OGRÓD MARKITY 18 Maj 2015 22:39 #370407

• patkaza
  • patkaza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 64
:drink1: Azalie i bodziszki zjawiskowe :hearts: A oczko idealnie się wpasowało u podnóża górki :yummi:

OGRÓD MARKITY 18 Maj 2015 23:49 #370434

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Bardzo mi się to oczko podoba, no chyba odgapię, bo już nie mam siły myśleć, planować, cudować..
Musisz Marta je szybko opatentować ;) Jedno jest pewne, wieloryba nie zgapię, bo ogon by miał na ścieżce :rotfl1: :happy4

Poza ogrodem dodam :teach: Taka sytuacja :happy4:
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D
Ostatnio zmieniany: 18 Maj 2015 23:51 przez marzenaF.

OGRÓD MARKITY 19 Maj 2015 08:18 #370480

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
markita wrote:
[Paweł mam trochę takich płożących rozchodników, faktycznie bezobsługowe ;) , a tego peselu to już mógłbyś nie wypominać :hammer: , w końcu tylko trochę młodszy jesteś :devil1:[/guote]

Kochana :wink4: źle mnie zrozumiałaś...... :dazed: ,mnie po pracach ogrodowych wszystko boli...np. wczoraj skosiłem kawałeczek , a urobek z kosiarki ułożyłem pod nowo posadzone bukszpany i wieczorem znów odezwał się pesel..... :devil1: ....jestem stary zgred i tyle :rotfl1:

markita wrote:
[Soir de Paris powala zapachem :hearts: , to był genialny zakup :hearts:

a nie mówiłem.....pachnie super.....też ,,napawam'' się zapachem swoich 2 szt. :funnyface:

OGRÓD MARKITY 19 Maj 2015 14:25 #370592

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Cudowne azalie :woohoo: Drobne kamyki przy oczku to strzał w dziesiątkę - całość wygląda rewelacyjnie!
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

OGRÓD MARKITY 19 Maj 2015 22:28 #370780

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Marta, gdzie jakieś relacje dotyczące wieloryba, wpłynął na mieliznę? :rotfl1: , czym się zajmujesz oprócz lania wody?, czekasz na deszcz czy już spadł.....
u mnie tak suszyło, że wielbłąd by nie wytrzymał.....

OGRÓD MARKITY 20 Maj 2015 09:53 #370898

• Iwona1311
  • Iwona1311's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 78
Marta azalię pięknie kwitną ja mam jedną i na dodatek nie ma ani jednego kwiatka. Ja posadziłam kiedyś mix kolorów cebulicy miała być niebieska, biała i różowa a jest tylko różowa i mam jej troszkę więc chętnie się z Tobą podzielę.

OGRÓD MARKITY 20 Maj 2015 10:42 #370912

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Martuś Twój wieloryb zacznie się psuć od kości jak dopadną go dżdżownice :funnyface: Chciałabym mieć chociaż tyle miejsca a trawnik coraz szybciej znika ;) .Szalejesz jak Romcia skąd macie tyle siły :woohoo: .Chyba jednak się starzeję B)
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.605 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum