TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 13 Maj 2015 21:03 #368312

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Ja dotarłam.....żaba testuje nowe oczko, przymierza się do zasiedlenia :happy: ....
Historia pani Ewy może być moja, Ewy tak mają, ostro pracują choć takie słabe kobitki :rotfl1: .Też jestem zasiana werbeną wszędzie, fiołkami, walerianą.......
Co będzie w oczku prócz żaby? może i ja takie sobie sprawię..
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2015 21:07 przez sierika.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 13 Maj 2015 21:03 #368314

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Ja! :rotfl1:
jej jak fajnie.....jesteś najlepsza :kiss3: :hug:

OGRÓD MARKITY 13 Maj 2015 21:04 #368315

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Marta - istne szaleństwo :)
Powiadasz : kombajn ? Czy aby tylko jeden ? :happy4:

Normalnie tylko cię podziwiać :thanks:
Oczko wyszło świetnie ,bardzo mi się podoba . Kiedyś tez pomyślę o wodzie w ogródku.

OGRÓD MARKITY 13 Maj 2015 21:09 #368317

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Marto, :hug:
wydaje się na początku, że to tylko niewielka misa do wody... z czasem zauważam jak potrzebne jest nawet to "trochę" wody w ogrodzie. Normalnie to tylko taka mała biocenoza, a człowiek mógłby siedzieć i obserwować godzinami (których brak). :)

OGRÓD MARKITY 13 Maj 2015 21:36 #368333

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Kamienie przy oczku są kolorystycznie jednakowe i dobrze to wygląda. Jak doją rośliny będzie fajnie. Ciekawa jestem nasadzeń :search:
Będzie jakaś lilia wodna? Nie planujesz wysypania żwirkiem suchej rzeczki jako przedłużenie oczka?
Ostatnio zmieniany: 13 Maj 2015 21:43 przez Bozi.

OGRÓD MARKITY 13 Maj 2015 22:41 #368387

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Jak się najpierw narobiło fal , bałwanów i zakrętów, to teraz trzeba linie prostować.
Ja rzadko koszę sama, ale zdarzyło się czasem, więc takich zakrętasów unikam szanując kosiarza ;) .
W oczku będziesz miała rośliny wodne, czy tylko niebo odbite? :funnyface:
Nie bądź taką przodownicą, zajmij się trochę nauką, aby nam wstydu nie przynieśc,
daj szansę się dogonić - ja jeszcze nie zdążyłam pierwszy raz obejść wszystkich rabat z pieleniem ;) .
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

OGRÓD MARKITY 14 Maj 2015 12:29 #368579

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Też dotrwałam do końca, z przyjemnością wielką dodam!
Moje oczko z worków na śmieci zakończyło żywot, jak zrobiłam z niego wiadro na róże :rotfl1:
Nic nie jest wieczne ;)
Chciałabym coś mocniejszego, duża ta kasterka? W castoramie dostanę, bo coś mi się kojarzy, że tylko kwadratowe widziałam.
No i jeszcze jedno, drań dzielisz (no wiem, wiem Pani Ewa) tym szpadelkiem okrągłym do obrzeżu, tym półksiężycem? Więcej pytań nie mam :rotfl1:
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2015 12:30 przez marzenaF.

OGRÓD MARKITY 14 Maj 2015 12:35 #368583

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Marta, ogrom pracy wykonałaś z pomocą pani Ewy :)
Ale oczko zapowiada się rewelacyjnie! Kamulce super B)
A ta piękna, biała azalka ze złotym rumieńcem, to...
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

OGRÓD MARKITY 14 Maj 2015 13:41 #368607

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Marta, robotę wykonałyście nieziemską. Pozostaję pod wrażeniem wykonanych ciężkich prac... z taką osobą jak Pani Ewa robota musi palić się w rękach...
Czy Panią Ewę interesuje emigracja na parę dni pod Warszawę, czy zapewniasz jej zajęcie przez cały sezon? ;-)

OGRÓD MARKITY 14 Maj 2015 15:30 #368634

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Martuś, ale się u Ciebie dzieje :woohoo: A Ty i Pani Ewa... jak to mówią gdzie diabeł nie może tam babę pośle ... :rotfl1:
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

OGRÓD MARKITY 14 Maj 2015 15:33 #368635

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Marta, przeczytałam wczoraj wieczorem :hug: Ale nie miałam siły na wpis. Teraz wróciłam do lektury i myślę sobie, że masz za dużo energii; proszę część spożytkować na szkołę :happy: Oczko bardzo mi się podoba, niestety nie mogę zmałpować pomysłu, bo szybko zapełniłoby się liśćmi i igłami :( Ile jeszcze trawy chcesz wyrzucić? Bo tyle będzie nowych rabat :woohoo: Spryciula, takie perspektywy powierzchniowo-zakupowe, zazdroszczę :kiss3:
Sprawdzam antistorm, może coś i u Ciebie popada :jeez:
A ja mam czas na :coffe:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 14 Maj 2015 15:34 przez hanya.

OGRÓD MARKITY 14 Maj 2015 16:32 #368650

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Kurde, a ja przeczytałam i byłam pewna, że się wpisałam :pinch: , a teraz patrzę, że nie :ouch: . No kurde jakaś nieprzytomna jestem :jeez: .

Jakieś "takieś" - płytkie te oczko :happy3: ... takie płytkie, to i ja mogłabym mieć :happy3: , ale jak znam życie Piorun codziennie wypijałby mi z niego wodę :rotfl1: . Wystarczy, że podpija mi moją deszczówkę :hammer: , nie będę mu tworzyć kolejnego wodopoju :tongue2: . Bardzo ładnie to się prezentuje, z tym przehandlowanym piaskowcem :woohoo: . Pozostałe kamienie też pasują :lol: . Jak to wszystko sobie zarośnie i patyny lekko złapie, to będzie super!

To niezorganizowanie, podczas nieobecności domowników, ja w pełni rozumiem :hug:. Jak moje chłopaki jadą do dziadków, też mi dziwnie czas przecieka przez palce :oops: .

Ach i jeszcze się odniosę do fal w obrzeżach rabat... też w tym roku nieco prostuję ścieżki dla kosiarki :rotfl1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 14 Maj 2015 16:41 #368652

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Taaa... Wszystko już napisano prawie :devil1: więc dodam od siebie 3 porady:

- jesienią wycinaj kwiatostany werbenom! :rotfl1:

- dorób jeszcze 2 oczka kastrowe obok, będzie 3 razy fajniej :happy:

- zapraszaj Dorcię z Pawłem na cały weekend, to Ci wykopią duuuże oczko, bo to też niezłe kombajny :funnyface:

A co tam, gratisowo poradzę jeszcze, że taka zapracowana osoba nie powinna tyle pisać na forum, kiedy ma rozbabraną pracę dyplomową! Odpisuj zatem ogólnie :happy-old: Niech się ludziska przyzwyczajają B)

OGRÓD MARKITY 15 Maj 2015 19:06 #369047

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Trzy godziny poprawiałam projekt, taka byłam zadowolona, poprawiłam wszystko pisakiem i jak już skończyłam zerknęłam na tabelkę z doborem roślin i odkryłam, że połowę roślin mam źle podpisaną, przesunięcie o jedną cyfrę :mad2: :mad2: . Cała robota na marne, rysowanie ręczne jest be :pinch:
Muszę odreagować :P

Ewo Sieriko odkąd jest woda żaby nie widziano :happy3:
O siewkach nawet nie chcę myśleć, bo mi słabo :tongue2: , w oczku miało nic nie być, ale się nie zarzekam ;)
Pewnie, że sobie spraw, dołek raptem na dwie taczki ziemi do wywózki, pod drzewa takie kopałam :happy3:

Martuś cieszę się, że się podoba :hug:

Magda to szaleństwo ma na celu odwrócenie uwagi od problemu głównego - zmierzenia się z pracą dyplomową :rotfl1:
O wodzie w ogródku właściwie nie myślałam ;) , samo jakoś wyszło :happy4:

Danielo latam tam trzy razy dziennie :happy3: , właściwie nie wiem po co, za krótko jeszcze jest kałuża, żeby się żyjątka zwiedziały, ale już nie mogę się doczekać :P

Bożenko nie wiem gdzie miałaby biec sucha rzeczka :think: , z tyłu za oczkiem górka, a rzeczka pod górkę :whistle: , z kolei po przeciwnej stronie trawnik :think: , rzeczka w trawniku :devil1:
Ale kamyczków drobniejszych dokupiłam dziś dwa worki po 20 kilo, tylko realizacja wstrzymana z powodu pogody i innych zajęć ;)
Lilia wodna, to chyba za wysokie progi jak dla mnie :silly:

Elu ależ ja się szanuję jako kosiarza :happy3: , złego słowa sobie nie powiedziałam na te fale ;) , zresztą większość mi nie przeszkadza, tylko ta jedna była uciążliwa :pinch:
O roślinkach wodnych na razie nie myślę, będzie co ma być :happy3:
Dziś właśnie zajmowałam się nauką i źle się to skończyło :evil:

Marzenka no rzeczywiście worki na śmiecie to średnio trwały materiał na oczko :happy3: . Taka kastra budowlana, to co innego, wiele musi wytrzymać w swoim normalnym przeznaczeniu, więc pewnie i na oczko lepiej się sprawdzi :P . Tak się zastanawiam nad pojemnością :think: , myślę, że więcej niż 50, a mniej niż 100 litrów :lol: , pomogłam coś :happy3: . Ja swoją kupiłam w Juli, a poszłam tam po okrągły szpadelek :happy3: , patrzę, a tu kastra okrągła, ostatnia na półce, to wzięłam :rotfl1:
Dokładnie tym szpadelkiem półksiężycem dzielę drania-darń :happy3:

Dalu rzeczywiście najcięższa robota zrobiona, ale nie osiadam na laurach :silly: , trzeba teren przekopać, bo tam pełno perzu się czai :evil: , podnieść poziom, bo straszne schody do trawnika i zająć się sensownym planowaniem nasadzeń :woohoo: . Już wiem, że będzie tam grupa azalii :rotfl1:
Ta, którą pokazywałam ostatnio to Toucan :P

DSC_4733.jpg

Aga żebyś wiedziała :lol: , energia pani Ewy zawsze mi się udziela, razem mogłybyśmy góry przenosić :silly:
Oczywiście, że nie mam dla niej zajęcia na cały sezon :happy3: , w 2-3 tygodnie zdarłaby mi cały trawnik :rotfl1: , ale muszę ją oszczędzać, bo ręka choruje :jeez: , ma to samo, co Hania nasza, zespół cieśni nadgarstka i być może nawet wyznaczony termin zabiegu :huh:

Moniko święta racja :happy3:

Haniu no właśnie dziś przekierowałam swoją energię i co :evil: , zaraz muszę wszystko zaczynać od nowa :hammer:
Z wyrzucaniem trawy na razie pas ;) , jeszcze mam w planie w tym roku miejsce na ognisko, też trochę trawska wyleci :devil1: , ale to nic pilnego.
Popadało u mnie wczoraj z pół godzinki, wydawałoby się dość solidnie. Taaa :hammer: , solidnie, chyba w marzeniach :hammer: . Kopałam dziś dla sąsiadki parę rzeczy, w tym roślinki, które usuwam z różanki, a pod różami suchusieńko, popiołek i kurz :mad2: :mad2: :hammer: :hammer: :placze:

Dorcia może i nie jest głębokie moje oczko, ale co najmniej 50 litrów mieści, tyle chyba Piorunek by nie wypił na raz :rotfl1:
Dokupiłam jeszcze dziś takiej mieszanki drobniejszych kamieni do wysypania w szczeliny, może jutro się za to wezmę. Nina dziś wraca, a ja nic się do przodu nie posunęłam :jeez: . Za to może zatrudnię ją chociaż do odkurzania :devil1: , sama zyskam chwilę :happy3:

Siberko jeszcze raz dziękuję za nieocenione rady :woohoo: :hug: , zwłaszcza pierwsza powaliła mnie prostotą i skutecznością :tongue2:
Trzy oczka mówisz :devil1: , kto wie, kto wie :happy3:
Jeśli zaś chodzi o pracę dyplomową, to ona nie jest rozbabrana, ona jest nawet nie zaczęta :rotfl1:
Ale zakupiłam dziś kalki i ołówek :happy3: , a potem rysowałam pisakiem, co się na mnie zemściło :jeez:

Roboty się nie posunęły dziś żadne, ale azalie nie próżnują :woohoo:
rozpoczyna Doloroso

DSC_4766.jpg

mój nowy wiosenny nabytek Soir de Paris, pachnie rzeczywiście bosko :hearts:

DSC_4765.jpg

i w grupie w blokach startowych :P

DSC_4767.jpg

niezawodna Irene Koster :lol:

DSC_4771.jpg

DSC_4772.jpg

A w ogóle doszłam do wniosku, że na nowej rabacie też powstanie grupa azaliowa :woohoo: , pierwszą już mam, to ostatni nabytek Schneegold. Teraz myślę, żeby wrócić po Killian :rotfl1:

A teraz bodziszki, trochę mam kłopotu z identyfikacją bo chociaż wydawało mi się, że dokładnie zapisuję, co i gdzie lub od kogo mam, a tu zonk :pinch:
Takie dwa mi zakwitły i jestem w kropce :dazed:

DSC_4751.jpg

drugi lepszy ;) , według Zielonych Progów to żałobny Mojito, ale skąd???

DSC_4752.jpg

DSC_4774.jpg

a teraz małe porównanie ;) , oto Espresso, znany ze swych ciemnych (ciemnych???) liści

DSC_4768.jpg

a to Elizabeth Ann :lol: , prawie nie do odróżnienia od gleby :happy3:

DSC_4750.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, Alina-277, chester633, Amarant, hanya

OGRÓD MARKITY 15 Maj 2015 19:31 #369058

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Wyobrażam sobie, jak Cię to wkurzyło :hug: Też czasami coś takiego mi się trafi, napracuję się i wszystko do d...y :cry3:
Bodziszki ciekawe, nie mam żadnego z nich :wink4:
A wiesz, że moja kolkwicja zakwitła i okazała się różową krzewuszką :devil1: :rotfl1: :rotfl1:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRÓD MARKITY 15 Maj 2015 19:57 #369069

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Marto dopiero dzisiaj wszystko przeczytałam, rzeczywiście wszystko bo mnie zaciekawiła ta żaba i której była mowa :lol:
Pani Ewa to rzeczywiście bardzo pracowita kobieta, jaka szkoda, że ja nie mam takiej pod ręką.
Odstępy pomiędzy rabatami też będą kiedyś znikać, czy zostawisz sobie trawiaste ścieżki, żeby mieć gdzie pokosić od czasu do czasu :devil1:

Robota daremna bo przez najzwyklejszą pomyłkę może nieźle wkurzyć, weź się w garść i zaczynaj od nowa :hug:

OGRÓD MARKITY 15 Maj 2015 20:20 #369081

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Marta :think: takie oczko to chyba u mnie też by się dało , :club2: głupoty już mi po głowie chodzą :club2: nie mogę mieć wszystkiego co mi się podoba :jeez: :rotfl1:.

Dość gęsto masz posadzone azalki, będą się przenikać, czy to tylko złudzenie na focie ?
Piękne są, Doloroso ma cudny kolor :)
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

OGRÓD MARKITY 15 Maj 2015 20:32 #369091

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Pomysł na azalkowanie jest oczywiście znakomity i najlepszy z możliwych :happy: Jak przykro, że tak się machnęłaś w projekcie, może człowieka coś trafić za złości :hammer: Wszystko jeszcze raz? :(
U mnie też sucho; pewnie, że trochę popadało, ale głębiej sam mazowiecki piaseczek. Przestań kusić oczkiem, bo jeszcze postanowię zrobić i dopiero będę miała wariacką robotę :jeez: Rodki, azalki, paproty osłonięte, te w lesie zostały gołe :think:
Precz z Zośką :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.746 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum