TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 24 Maj 2015 10:39 #372501

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Marto :bye:
Ale masz tych azalek, odmian, kolorów.Bajecznie teraz wyglądają :)
Suuper zakupy.Ładną hostę tam dojrzałam z białym środkiem.co to za odmiana ???
I róża już kwitnie :huh: U mnie paki niektóre tylko mają ;)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 24 Maj 2015 11:58 #372522

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Już wczoraj zachwycałam się landryną i zaskoczona jestem moją reakcją :supr3: przecież to zupełnie nie moje kolory, a zachwyca :rotfl1: zanotowałam w kapowniku jej nazwę.

Marta, czyżby u Ciebie padało, u mnie przydałoby się kilka dni bez deszczu, żebym mogła pozachwycać się pierwszym kwitnieniem jeszcze dwóch azalii, a potem znowu mogłoby wyręczyć mnie w podlewaniu :garden1: :devil1:
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

OGRÓD MARKITY 24 Maj 2015 13:26 #372552

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Hm, niezawodnie kwitnie. Tu jest ból, bo nie wszystkie irysy ostatnio u mnie kwitną.

OGRÓD MARKITY 24 Maj 2015 19:15 #372701

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
A do mnie ani słowa :placze: :placze: :placze: Unikasz aniołku odpowiedzi na pytanie o drzewa :think: Co słychać u Pani Ewy? :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRÓD MARKITY 24 Maj 2015 20:16 #372733

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
hanya wrote:
Marta, jak patrzę na Twoje siewki wszelkie i w ilościach zatrważających, to już nie będę płakać na temat moich nędznych fiołków. Wracając do kwestii 'komandos w ogrodzie': jesteś częściowo usprawiedliwiona, tylko częściowo, bo jednak nie musisz robić wszystkiego naraz. Azalie masz wspaniałe, nawet daruję im ten kolor :devil1: , na słońcu na pewno obficiej kwitną. A dlaczego nie sadzisz drzew? Chodzi mi o szybko rosnące. Nie chcesz cienia, czy inne względy decydują o utrzymywaniu 'patelni' ?

Pomogę zapracowanej kobiecie :devil1:

Hosta to przypadkiem nie Fire Island? :whistle:

OGRÓD MARKITY 24 Maj 2015 21:03 #372768

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
hehe czyli do Ciebie poszedł deszcz....i baaardzo dobrze, bo dzięki temu mogłam się dziś beztrosko wygrzewać na leżaku zaś wczoraj obżerać smakołykami z grilla :devil1:
no te siewki robią wrażenie zaś ja do licha zastanawiam się gdzie mi wcięło moje jeżówki?! :mad2:
miałam ich tyle posadzonych i jest tylko jedna i to jeszcze marniutka.....nawet mojej 2-letniej kępy nie widać :cry3:

OGRÓD MARKITY 24 Maj 2015 21:21 #372781

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Hosta na 'Fire Island' wygląda.
A wiesz, zastanawiałam się wczoraj, czy jednak pojechałas na samotny szkółking :)
Ale Ty rozsądnie wzięłasś się do pracy :)
Rabata wielorybnicza daje jeszcze sporo możliwości, ciekawe, czy zdominują ją azalie... Jakąś ostrą fazę przeżywasz :rotfl1:
Niech już skończą kwitnąć te azalie! :)
A ile już masz? I czy wszystkie ładne już masz? :lol:

OGRÓD MARKITY 25 Maj 2015 19:14 #373017

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dorcia do tej pory nie ma zdjęć, chyba pogoda już się poprawiła, co ;) ?
Jeśli Ciebie osłabiają moje siewki, to wyobraź sobie co ja czuję :evil: :hammer: :jeez: :tongue2: :pinch: :eek3:
W dodatku to przecież nie wszystkie :devil1:
Kurhanik jako zasłona dymna nad włazem do szamba - świetny pomysł :woohoo: i nie trzeba będzie daleko wydartej trawy wywozić :happy3:
Mój wieloryb wcale nie jest za chudy ;) , jak już zdejmę włókninę w przyszłym roku, chcę, by się łagodnie wtapiał w rabatę :silly: . Grupa azaliowa obok niego miała być ewentualnie powiększana, ale goście nie dopisali i szkółking się nie odbył :devil1:

Agnieszka trzymam za słowo :hug:

Dorotka dzięki za wsparcie wielorybnicze :happy3: , oglądałam go z każdej strony przed podjęciem decyzji o zakończeniu usypywania :happy3:
Można powiedzieć, że już zwolniłam :lol: , dziś wysadziłam praktycznie całą poczekalnię, włącznie z niezliczona ilością sadzonek ostnicy, jęczmienia i dmuszka :rotfl1:

Jadziu a ile chcesz tych liatr :devil1: 20? 50? 100? Mogę wysłać choćby jutro :happy3:

Edyta zakwitła stara, wczesna odmiana ;) , na nowoczesne to ja jeszcze poczekam :silly:
Jakbyś miała tyle siewek co ja, chcąc nie chcą musiałabyś nauczyć się je rozróżniać :devil1: . Rzeczywiście małe siewki werbeny mają szersze liście niż dorosłe, potem im się zwężają :rotfl1: . Poza tym siewki w cieniu są zupełnie inaczej wybarwione :whistle: , są całkowicie zielone, a te na słońcu lekko fioletowe. Niedługo będę mogła książkę napisać o tym, co się u mnie sieje :rotfl1:

Maju dziękuję za propozycję :hug: , ale jeszcze chwilkę się wstrzymam, bo widzę, że coś drgnęło, jak zabrałam doniczki do domu. Na dworze było chyba za zimno do kiełkowania :think:
Przeceniasz mnie myśląc, że sadziłam azalie zgodnie z terminem kwitnienia :happy3: , to czysty fuks, że akurat te przed wejściem kwitną razem. Na drugiej rabacie trochę będą się mijać, bo Oxydol już najlepsze ma za sobą, a Chanel jeszcze nie otworzyła pąków. Jak zakwitnie, to wypowiem się szerzej ;)

Bożenko nie tylko Twoje :hug:

Mirka o dzięki za identyfikację :hug: , miałam zapisane, że jakiś IB jest od Ciebie, ale nie zapisałam gdzie go posadziłam, a nazwy nie miał, no i rok mija i zagadka gotowa :happy3:

Aniu bardzo lubię kwiaty (Ty chyba raczej liście ;) ), dlatego mam kolorowo :flower2:
Nowa hosta to odmiana Something Different :P

Krzysiu ja już czwarty rok trzymam się w niekupowaniu żółtych i pomarańczowych kwiatów :happy3: , dla niektórych czerwonych zrobiłam wyjątek, ale tylko w odcieniu bordo :silly:
Co nie przeszkadza mi podziwiać absolutnie bezinteresownie tych kolorów w Waszych ogrodach :lol:
Jeśli chodzi o deszcz, to sytuacja nadal jest niewesoła :huh: , czasem jakaś mżawka pokropi, pomoczy liście z góry i to wszystko :jeez: , czekam na porządny, mocny deszcz, najlepiej kilkugodzinny :lev:

Bożenko u mnie nie kwitną tylko młode irysy, potem jak już zaczną, kwitną co roku ;)

Siberko dzięki za potwierdzenie identyfikacji hosty :hug: , znalazłam ją sobie i cieszę się, że właściwie rozpoznałam :P
Za cytat też dziękuję :happy3: , człowiek ślepy na starość :jeez:

Martuś cały konkret wypadał się i tak u Was, do mnie ledwo jakieś marne resztki dotarły :evil:
Jak chcesz, to Ci doślę jeżówek :devil1: , niektóre siewki mogą być nawet w odmianach :silly:

Marta hosta zidentyfikowana, dzięki :hug:
Przyznam się, że myśl o samotnym szkółkingu gdzieś tam kiełkowała, ale ją rozsądnie zdusiłam :devil1:
Azalie nie zdominują wielorybniczej (chyba nazwa przylgnie :rotfl1: ), bo dziś dosadziłam tam werbenę :devil1: , a do niej ostnice i jęczmień, będę małpować Łukasza z modyfikacją Robaczkową :rotfl1:
Azalii mam 15 odmian, to przecież wcale nie tak dużo ;) , na pewno jeszcze wszystkich ładnych nie mam :rotfl1:

Haniu Twój wpis zostawiłam na koniec. Przede wszystkim przepraszam za niedopatrzenie :hug: , to chyba ten dubel tak namieszał, że coś zgubiłam :oops:
Ale za to teraz cały wpis dla Ciebie o moich drzewach :whistle:
To nie tak, że ja nie sadzę drzew, przede wszystkim jestem młody ogrodnik, zaledwie piąty sezon ;) , nawet szybko rosnące drzewa w takim czasie nie utworzą lasu :silly:
Mój ogród, to około 1600-1700 metrów, naliczyłam dziś specjalnie dla Ciebie około 40 dużych docelowo drzew, myślisz, że to za mało?
A to przykłady :P
moje największe drzewo :woohoo: , brzoza czerwonolistna, chyba już 4 metry przekroczyła :P

DSC_4959.jpg

po lewej stronie widać daglezję, gatunek, też spora będzie, ale dopiero się rozkręca ;)
teraz katalpa, też gatunek, późno zaczyna i mocno ją tnę, ale te kikutki z listkami za miesiąc będą miały po 2,5 metra :happy3:

DSC_4958.jpg

idźmy dalej, w kącie wejmutka, gatunek, trochę skracam przyrosty, żeby zbyt ażurowa nie była ;)

DSC_4963.jpg

na nowej rabacie klon Red Sunset, może nie ogromny, ale parę metrów będzie miał :silly:

DSC_4964.jpg

docelowo chyba największe drzewo w moim ogrodzie, tulipanowiec, gatunek, 30 metrów kiedyś :rotfl1: , może zasłoni sąsiadów :devil1: . A miał ze 20 cm jak kupowałam :happy3:

DSC_4965.jpg

dalej sosna, chyba żółta, uwielbiam ją, nic jej nie skracam, niech rośnie :woohoo:

DSC_4967.jpg

a tu mój niewielki sadek, też już swoją wielkość ma :lol: , trochę drzewa sąsiada się zlewają, ale chyba widać ;)

DSC_4968.jpg

na rabacie pośrodku ogrodu rośnie klon Flamingo i buk purpurowy pendula

DSC_4969.jpg

niedaleko dosadziłam 3 brzozy pożyteczne Dorenboos

DSC_4970.jpg

tu widać kolejne dwie sosny i świerk kolumnowy :P

DSC_4971.jpg

na wielorybniczej najstarszym (nomen omen :happy3: ) drzewem będzie miłorząb

DSC_4972.jpg

dosadziłam tam też wiąz polny i sosenkę paskowaną

DSC_4973.jpg

a to wierzba, którą moja mama przez przypadek wyhodowała sobie na warzywniku :happy3: . Wsadziła bezmyślnie patyczek, a że warzywnik porządnie nawieziony obornikiem był, po kilku miesiącach miała drzewo, które ledwo do auta zmieściłam :rotfl1:

DSC_4974.jpg

rośnie tam też jarzębina samosiejka, też od mamy :happy3:
a na nowej azaliowej mam buczka pendulę :P

DSC_4977.jpg

Te przykłady oczywiście nie wyczerpują mojego pełnego stanu posiadania :silly: , ale chyba nie jest tak źle ;) . Po prostu ogród potrzebuje czasu, kiedyś i ja będę miała trochę cienia :happy4:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Zielona Ania, piku, chester633, Bozi, Amarant, hanya, edulkot, Krzysia

OGRÓD MARKITY 25 Maj 2015 19:31 #373026

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
A kiedy ja będę miała trochę słońca? :hammer: Bo dziś znów nie miałam :cry3: . Mam dosyć tej pogody :hammer: . Kolejny dzień w plecy mam :placze: .

Ładny stan posiadania drzew :flower: ... sporo już tego nazbierałaś :woohoo: . Masz całkowitą rację - teraz potrzebny jest tylko czas, żeby to wszystko urosło i będzie pięknie :dance: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 25 Maj 2015 19:41 #373029

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Przypomniało mi się! Gdybyś prócz werbeny miała też nadwyżkę jęczmienia.... :oops:
Drzew masz dużo, bardzo dużo :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

OGRÓD MARKITY 25 Maj 2015 19:41 #373030

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
tylko, że u nas nie padało od kilku dni.... więc co złego to nie my :funnyface:
dziś znowu był piękny, słoneczny dzień i ciepły......niby coś tam się zachmurzyło przed 17 i niby grzmiało ale nic nie pada :happy3: czy chcę jeżówki......no ba!!!!! pewnie, że tak! :dance: :dance:
jesteś the best!!!! :kiss3: :kiss3: :kiss3: :kiss3: :kiss3:

OGRÓD MARKITY 25 Maj 2015 20:34 #373056

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Marta , bardzo fajny i ciekawy katalog Twoich drzew ,ale wtrącę tylko ,że daglezja to bardzo duże drzewo jest - miałam na poprzedniej działeczce :)

Wielorybnicza bardzo podoba mi się z nazwy , jakbyś jeszcze pokusiła się o fontannę na niej,
wieloryb byłby bardziej realistyczny :happy3:
Tylko nie wiem czy o to chodzi ... ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

OGRÓD MARKITY 25 Maj 2015 20:55 #373072

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
No właśnie, twierdzenie że daglezja rośnie spora jest zbyt subtelne. Jak dla mnie to wielkie drzewsko. Kiedyś musiałam jednej takiej przyciąć gałąź, to powiem że ona sama w sobie mogłaby być już ładnym drzewkiem w ogrodzie.

U mnie pada, nie bardzo można pracować w ogrodzie. W dodatku zabrakło mi grysu i moja dinozaurowa wstrzymana, niedokończona. Za to jeden z kotów bardzo zagustował w oczku z kasty - świetny wodopój.
Nazwa 'wielorybnicza' jest bardzo fajna. Ja jedną moją rabatę chyba nazwę Małą Lubelszczyzną, bo mam tam rośliny i od Marty-artam i Twoje i jeszcze coś ze szkółkingu z waszych okolic.
Zapraszam
Mania Zieleni

OGRÓD MARKITY 25 Maj 2015 20:59 #373077

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Aniu -dinozaurowa? :happy4: A cóż tam rośnie , czy może jakieś wykopaliska znajdujesz? :happy4:

OGRÓD MARKITY 25 Maj 2015 21:14 #373086

• Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1300
Oooo, chciałabym, ale u mnie co najwyżej piasek z mioceńskiego morza sobie mogę wykopać, a jak pójdę na spacer do najbliższego lasu to mogę szukać ostryg :lol: Już pisałam Marcie, że na dinozaurowej mam relikty mezozoiczne - metasekwoję i miłorząb, a do tego skrzypy i paprocie.
Zapraszam
Mania Zieleni
Za tę wiadomość podziękował(a): magdala

OGRÓD MARKITY 25 Maj 2015 22:23 #373124

• emienta
  • emienta's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6
Hej Marta, wreszcie znalazłam chwile na wpis, bo skrytoczytaczem jestem systematycznie.
Nie myśl, jednak ze mam dużo wolnego , czasu - juz moja szefowa dba o to by go nie było za duzo. Także w "wiadomej sprawie" nic a nic nie ruszyłam i zamiast kłaść uszy po sobie i sie brac do roboty, zapędzam sie w meandry 3 forów ogrodowtch. hehehe.

Wielorybia rabata bardzo trafiona, i nie dziw ze potrzebna skoro poczekalnia pełna i wymaga systematycznego nawadniania. Azalie, szczególnie te przy wejsciu powalajaco piekne. Nowym tez niczego nie brakuje.

Oj urobisz Ty sie bidulko, urobisz, ale i efekt wart tego zachodu. Pieknie jest :)
Serdecznie pozdrawiam Ewa

OGRÓD MARKITY 26 Maj 2015 08:38 #373202

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Wielorybnicza niezwykle ciekawa, tempa zazdroszczę, mnie często niemoc ogarnia, i przerwy dłuższe od pracy mi wychodzą... :jeez: Bo, jak idzie z przeszkodami, a nie jak po maśle to trudno o motywację! No, ale powoli i u mnie się wyłania coś na kształt ogrodu ;) Bardzo, bardzo powoli nawet :tongue2: Czy mogłabym i ja się zapisać na siewki jakieś u Ciebie?
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

OGRÓD MARKITY 26 Maj 2015 13:34 #373274

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Martuś nie ma to jak zakupy na poprawę nastroju :) Kiedyś znajomej powiedziałam, że byłam na zakupowej poprawie nastroju, a Ona od razu pyta jakie ciuchy kupiłam. Gdy Jej powiedziałam, że kwiaty, a nie ciuchy, to patrzyła na mnie jak na wybryk natury :rotfl1: Poczekalnia do ubogich nie należy :woohoo: A i rabaty już pięknie obsadzone...
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.684 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum