TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 22 Maj 2015 21:33 #372043

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Maju a dziś na przykład nic nie zrobiłam, bo cały dzień w mieście spędziłam :evil: , łeb mi pęka :jeez: , to już wolę ból kręgosłupa :happy3:
Pewnie, że sobie usyp grubaska :lol: , masz wielki ogród, można trochę rzeźbę urozmaicić :silly:
Przykryłam go zwykłą czarną włókniną, żeby woda swobodnie wsiąkała, ale jednocześnie brak światła powstrzymywał chwasty ;) . Poza tym czarne szybko się nagrzewa, taki pseudo termokompostownik :happy3:
Zmierzam na nim posadzić dynie, które jak już zaczną rosnąć, to zasłonią dowolną przestrzeń :woohoo: , przetestowałam na pierwszej górce ;) . Dyniek ozdobnych miałam tyle, że pół forum i wszystkich sąsiadów obdzieliłam :rotfl1:
Teraz posadzę jadalne :drool:

Moniko ano widzisz, nie dałam :tongue2: :rotfl1: , jutro z nowymi siłami ruszam w bój :devil1:

Dziś żadnych relacji z frontu robót nie bedzie :funnyface:
A ponieważ jestem niepocieszona, że nikt mnie jutro nie odwiedzi :placze: , zrobiłam sobie na pocieszenie zakupy :woohoo: . I przyszła w końcu paczka od Szczytnicy :dance:

DSC_4907-2.jpg

Poczekalnia pęka w szwach :happy3: , muszę jutro przyspieszyć przygotowywanie rabaty i sadzić :woohoo:

Dzisiejsze obrazki :P

DSC_4881-2.jpg

DSC_4882-2.jpg

DSC_4883-2.jpg

DSC_4884-2.jpg

DSC_4885-2.jpg

bożykwiat Ali pięknie komponuje się z czarnymi liśćmi buka :hearts:

DSC_4893-2.jpg

pierwsza róża Majalis :P

DSC_4898-2.jpg

wieczornik, co się różom kłaniał :happy3:

DSC_4903-2.jpg

szczodrzeniec sam się skomponował z goździkiem ;)

DSC_4904-2.jpg

w poczekalni zakwitają nowe nabytki, Killian

DSC_4909-2.jpg

Pink Delight

DSC_4908-2.jpg

I jeszcze tak poglądowo chciałam przybliżyć, jak wygląda u mnie podłoże :whistle: ;)

jeżówki i liatry

DSC_4889-2.jpg

liatry, floksy i ciemierniki

DSC_4890-2.jpg

tu jednolicie, sam tytoń :happy3:

DSC_4891-2.jpg

za to tu na bogato, szałwia okręgowa, firletka i werbena :happy3: , nawet jeden prawdziwy chwast :rotfl1:

DSC_4905-2.jpg

w tym gąszczu też raczej monotematycznie, naparstnica i werbena :whistle:

DSC_4892-2.jpg

i jeszcze raz bożykwiat z przyległościami :rotfl1: , fiołki i werbena niedługo go przykryją :devil1:

DSC_4894-2.jpg
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Alina-277, Robaczek, anabuko1, Amarant

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 22 Maj 2015 21:45 #372056

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
I co mówi kręgosłup, jak się odzywa? ;)
Zakupy kompulsywne? ;) Każdy pretekst jest dobry! To można też pod kompensację podciągnąć :lol: A jakby mieli odwiedzić, to też by trzeba było kupić, prawda? :lol: Dla tego mechanizmu nazwy nie znajduję, ale na pewno jakaś jest ;)
Marta, ja to uważam, że Ty za dużo kosisz :lol: Strasznie dużo czasu i pary w to wkładasz, a przecież i tak jest ładnie :) Ja to sobie taką teorię na własne potrzeby (ale mogę się podzielić, jakbyś chciała :rotfl1: ) uknułam, że trawa często koszona szybciej rośnie, bo żyje w takim poczuciu zagrożenia, wie, że grozi jej niebezpieczeństwo i się wzmacnia, mobilizuje, rośnie :lol: To jak, bierzesz tę teorię? :rotfl1:

OGRÓD MARKITY 22 Maj 2015 21:46 #372061

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Marto, azalie widzę już na półmetku, sporo śmiecą, ale nadal pełnia kwitnienia.
Zestawienie szczodrzeniec -goździki bardzo mi się podoba i chyba spapuguję :P
Pozazdrościć siewek. U mnie tylko słoneczniczek szorstki się rozrasta i gwiazdnica oraz powój.

OGRÓD MARKITY 22 Maj 2015 21:49 #372063

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Ups Martuś zrobił Ci się dubetowy wpisik ;) Podziwiam ilość siewek z każdego rodzaju u mnie tylko naparstnice sieją sie jak zwariowane. Fiołki zresztą też no może jeszcze ogórecznikowi u mnie się podoba i nagietkom .Innych siewek brak ,ale też u mnie nie ma patelni.Słusznie się zrelaksowałaś roślinkami .Podziwiam niezmiennie Twoje azalki co jedna to ładniejsza
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRÓD MARKITY 22 Maj 2015 22:08 #372082

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Marta
zwykłą czarną włókniną
taką najzwyklejszą agro ? Też planuję dynie jadalne, dzisiaj już zaczęłam układać grubaska ale nie tak sobie tylko w części basenu - kompostownika. Zasypany częsciowo piachem z wykopów strasznie mi zarósł a nie mam czasy tego przekopać, to położyłam kartony i zaczęłam układać wykopaną darń z poszerzanej rabaty.
Piękne azalkowo :flower2: patrząc na te kolory to aż chce się żyć :dance:
Z tymi siewkami to normalka, z kompostu albo na kompoście wyrasta wszystko :rotfl1: zauważyłam że w tym roku siewki tytoniu jeszcze nie wschodzą :unsure:

OGRÓD MARKITY 22 Maj 2015 22:10 #372085

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Ojej....myślałam, że dwa razy oglądam tę sama stronę..... :ouch: a to dubelek.... :rotfl1: .Marta, takie siewki usuwam haczuszką, ktoś nazywa ją....belgijską, holenderską...nie, duńską, nie wiem..... :happy3: .Ja wypatrzyłam ją w angielskim programie..jedziesz po wierzchu niemal w przód...świetna sprawa.

OGRÓD MARKITY 22 Maj 2015 22:37 #372106

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta, właśnie pokazywałam Sebastianowi początki Twojego ogrodu :woohoo: . Był pod wrażeniem, że Ty tez wszystko sama :kiss3: . Bardzo mu się podobało :woohoo: .
Pokazałam też Twoje zakupy na pocieszenie. Stwierdził, że jednak moje pocieszenie, które przywiózł z Castoramy nieco większe :rotfl1: . Faceci :hammer: :happy3: .

Wiesz co miałam szczere chęci zrobić dziś wpis u siebie, ale już mi nie starczy dziś sił :tongue2: . Cały dzień w ogrodzie, padam na twarz :pinch: . Jutro z rana może się uda ;) .

Te Twoje azalie świetnie się prezentują :hearts: . Moje jakby nieco przyklapły po dzisiejszym ciepłym dniu. Podlałam, może jeszcze trochę się nimi nacieszę :) .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 23 Maj 2015 20:36 #372354

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Marta kręgosłup mówi "hola, hola, nie masz 18 lat :teach: " :rotfl1:
Bardzo mi się wczorajsze zakupy podobały :P , jednak nadal czuję niedosyt :happy3: , co by tu sobie skompensować :think: :rotfl1:
Z tą trawą możesz mieć rację :happy3: , w zeszłym roku lekarz zabronił tykać kosiarki przez 2 miesiące, brat raz mi skosił, a potem się zbuntował :rotfl1: , a ja jakoś to przeżyłam, trawa też i nawet łąki nie przypominała, czego się obawiałam :happy3: . Może dlatego, że susza panowała w drugiej połowie sezonu :silly: . Mimo, że to pamiętam i Ty też masz wiele racji, to obawiam się, że i tak będę kosić z dotychczasową częstotliwością :crazy: :devil1:

Bożenko akurat ta grupa azalii przy wjeździe do domu faktycznie już powoli zaczyna przekwitać, ale druga rabata dopiero zbiera się do kwitnienia ;) , na przykład Cecile dziś otworzyła pierwszy kwiat

DSC_4914.jpg

a Chanel ciągle jeszcze w pąkach :silly:
Siewek nie ma co zazdrościć :evil: , gdyby nie one, miałabym 70% mniej odchwaszczania :hammer: . Fajne jest kilka, no kilkanaście siewek, ale nie zyliardy :mad2: . Poza tym nie pokazałam wszystkich :jeez: , w tym roku prym wiedzie czarnuszka :hammer: , co też mnie podkusiło, żeby ją posiać :pinch:

Jadziu tak mi się długo wpis ładował, że zniecierpliwiona klikałam i klikałam :happy3: , dobrze, że nie więcej tych dubli :pinch:
Siewek nie ma co zazdrościć :evil: , myślałam, że będziecie mi współczuć :happy3: , bo tego właśnie mi trzeba :happy4: . Ewentualnie pomocy w utylizacji :devil1:
Dla Ciebie mój najnowszy cukiereczek, moja landryna słodziutka Pink Delight :hearts:

DSC_4920.jpg

Maju tak, najzwyklejszą włókniną, żadną matą, czy agromatą, czy jak się to grube ustrojstwo nazywa. Tylko chyba dynie będę musiała zakupić, bo moje nie raczą kiełkować :tongue2:
Te siewki, które pokazywałam, to wcale nie z kompostu, tylko same z siebie :happy3: . Tam gdzie sypałam kompost mam mega ilości pomidorów (pewnie Koralik), kopru i cholernej czarnuszki :devil1:

Ewo nie wiem jaka to haczuszka ;) , poszukam, choć nie wiem, czy w moim przypadku - na korze :evil: by się sprawdziła :think: . Tam gdzie goła ziemia, łatwiej ;)

Dorcia Sebastian sam czasem trochę popracuje, to i docenić umie ;) , miło mi :hug:
Cały czas czekam na mebelki :P
Widziałam dziś Twoje rodki i azalie, dziewczyno idź tą drogą, mówię Ci, daleko zajdziesz :woohoo:

Niepocieszona odwołaną wizytą Dorci i Pawła :( , wzięłam się chcąc nie chcąc do roboty :tongue2:
Rozsypałam na rabacie 16 worków ziemi :ouch: i uznałam, że mogę inauguracyjnie coś posadzić :woohoo:
Padło na sosenkę paskowaną i oczywiście azalki, których nie nadążałam podlewać ;)
Nie chcę się spieszyć z obsadzaniem tej rabaty, bo dopiero teraz, gdy jest gotowa, pomysły zaczynają przychodzić do głowy. Nie ma na razie czym się pochwalić, ale mimo to się pochwalę :oops: :happy3:
Nowa rabata z różnych stron świata :rotfl1:

DSC_4919.jpg

DSC_4921.jpg

DSC_4923.jpg

DSC_4932.jpg

W połowie dnia zgonił mnie z pola jakiś dokuczliwy deszczyk, dzięki czemu dziecko obiad dostało :rotfl1:
Potem posadziłam 7 z 11 liliowców od Szczytnicy i moje biedne pomidorki :happy3:

Zakwitł mi irys, co do którego byłam święcie przekonana, że mam go od Agness, a tymczasem po obejrzeniu fotek z zeszłorocznych odwiedzin okazało się, że ten biało-niebieski nieznajomy (którego podejrzewałam, że jest od Mirki) jest od Agnieszki :woohoo:
Zatem teraz mam nową zagadkę :happy3: , co to jest i od kogo :happy4:

DSC_4911.jpg

DSC_4912.jpg

Zauważyłam też, że mój samotny dereń coś zawiązał :lol:

DSC_4922.jpg

a skazany na wygnanie Omoshiro nic sobie z tego nie robi :happy3: , jak również z tego, że zamiast na wypasionej pergoli rośnie na zdezelowanej bambusowej drabince :rotfl1:

DSC_4926.jpg

moja ulubiona hosta :hearts: jakżesz ona się nazywa :jeez:

DSC_4930.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Zielona Ania, Alina-277, Bozi, Amarant, hanya, edulkot

OGRÓD MARKITY 23 Maj 2015 20:42 #372358

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
markita wrote:

Niepocieszona odwołaną wizytą Dorci i Pawła :( , wzięłam się chcąc nie chcąc do roboty :tongue2:

Nie tylko Dorci i Pawła, bo i ja się do Ciebie wybierałam :funnyface:

Myślę, że odwołanie było wywołane kompleksami, w które wszyscy wpadliśmy...
To, co Ty wyczyniasz w tym roku w swoim ogrodzie, przechodzi ludzkie pojęcie i możliwości małej kobietki!

Dziewczyno, jest pięknie, ale ja Cię proszę, Ty zwolnij.... :lev:

OGRÓD MARKITY 23 Maj 2015 20:53 #372368

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Ładne rzeczy :ohmy: , no to jestem potrójnie niepocieszona :tongue2: , czy ktoś jeszcze się wybierał :lol: ?
W takim razie odwołanie musimy zamienić na przełożenie tej wizyty :P
Wy i kompleksy :jeez: , no proszę Cię :hug:
Idę coś narysować :whistle: ...

OGRÓD MARKITY 23 Maj 2015 21:00 #372374

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta, mebelków dziś nie będzie :( ... to znaczy są na tarasie, ale to co u Ciebie było chwilowym deszczem, u mnie było ciągnącą się od rana do wieczora mżawką. Totalnie mi zepsuła humor ta pogoda :hammer: .

Twoje fyfnaście miliardów siewek mnie osłabia :rotfl1: ... u mnie jest tylko fyfnaście (szałwie, liatry, łubin i jeżówki). Liatry przeginają, w tym roku ścinam kwiatostany zanim zaczną płodzić dzieci :rotfl1: .

Nie uwierzysz co się dziś stało ... mój Sebastian zapytał gdzie planuję kolejną rabatę :rotfl1: . Jak mu powiedziałam, że tu, wskazując na miejsce z włazem do szamba :tongue2: , to gdyby mógł to podpisałby się pod tym nawet nogą :rotfl1: . Zatem plan na przyszły tydzień jest :happy3: . A może właśnie tam sobie pierdyknę kurhanik lub wielorybka? :woohoo: .

Wiesz co, nie wiem, czy zdjęcie nie przekłamuje nieco, ale wieloryb nieco chudy jest :think: ... czy nie powinien szerzej się na tej rabacie panoszyć? :think: Teraz to tak bardziej aligatora przypomina :tongue2: .

U Ciebie azalie też świetnie się mają :kiss3: . Widzę, że przy wielorybie kolejną grupę tworzysz. Super! Ja to jakoś bardziej rozstrzelone mam po ogrodzie :oops: i teraz się zastanawiam, czy to nie jest błąd z mojej strony :think: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 23 Maj 2015 21:04 #372377

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
markita wrote:
...czy ktoś jeszcze się wybierał :lol: ?

No, oczywiście, PanM! :wink2:

Spokojnie, nadrobimy, jak już narysujesz :kiss3:

OGRÓD MARKITY 23 Maj 2015 21:17 #372382

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Dorcia!
Po pierwsze wieloryb słusznych rozmiarów jest, wcale nie chudziutki. Gdyby był grubszy byłby kurhanem ;)
Słusznie wyczuwasz błąd w nasadzeniach azaliowych - grupuj koniecznie!

Marta, napisze za Agnieszką - zwolnik trochę. Można w depresję wpaść patrząc na Twoje poczynania.
A tak serio rabata zapowiada się rewelacyjnie, jak zresztą cały ogród.
Pink Delight niech no tylko wpadanie w moje ręce, nie wypuszczę :whistle: Choćbym miała coś wykopać, miesjce znajdę :lol:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

OGRÓD MARKITY 23 Maj 2015 21:24 #372384

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
U Was nawet Liatry się wysiewają :jeez: Jeszcze mi się to nie zdarzyło .U nas znów leje :evil:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

OGRÓD MARKITY 23 Maj 2015 21:25 #372385

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Róża już Ci zakwitła :woohoo: ? U mnie pierwsza będzie Pastella, ale jeszcze chwileczkę ;) .
Kobieto, jak Ty odróżniasz te wszystkie siewki, to ja nie mogę wyjść z podziwu :supr3: . Znalazłam jakieś 3 siewki podejrzane o to, że mogą być werbeną, ale pewności nie mam :think: . Przyznam też, że oczekiwałam, że będą miały wąskie liście a te u Ciebie jakieś okrągłe :rotfl1: . Już sama nie wiem, czy je plewię czy nie wschodzą :jeez: . W każdym razie wpisuję się u Ciebie na zakupy ;) .

OGRÓD MARKITY 23 Maj 2015 21:49 #372408

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
markita wrote:
Tylko chyba dynie będę musiała zakupić, bo moje nie raczą kiełkować :tongue2:
Ja mam las dyń na zewnętrznym parapecie i bardzo chętnie się podzielę :kiss3:

Marta masz się czym pochwalić bo to coś zrobiła przy pomocy pani Ewy to jest wielkie dzieło :bravo: teraz masz prawie gołe pole do popisu :drool:

Azalie masz posadzone według terminu kwitnienia, bo napisałaś że na wejściowej rabacie azalie powoli przekwitają ale na innej dopiero się zbierają do kwitnienia ? Ja mam posadzone wszystkie razem i przyznam się, że to nie robi takiego pięknego widoku jak są luki na niekwitnące krzaki ;)
Czy jesteś zadowolona z Chanel ? moja zbiera się do kwitnienia i wśród liści wcale nie widać kwiatów, nie o taki efekt mi chodziło jak ją kupowałam :crazy:

OGRÓD MARKITY 23 Maj 2015 22:42 #372433

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Landrynki urocze, moje kolory :)

OGRÓD MARKITY 24 Maj 2015 06:05 #372472

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Irys zagadka jest ode mnie , to pośredni ( IB czyli wysoki rósł nie będzie ale przyrasta dobrze i niezawodnie kwitnie ) , niestety NN .
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015
Za tę wiadomość podziękował(a): r-xxta

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.676 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum