TEMAT: Od zera

Od zera 21 Lut 2016 15:17 #437281

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Witaj Ewo !!!

Ależ masz fajny ogród , wątek obejrzałam od deski do deski :) tyle tu roślin , które lubię funkie , liliowce , żurawki i nawet dalie ;) ;) ........ wędruje na liste moich ulubionych , będę zaglądać ............. czekam niecierpliwie na wiosenny start .

Oczywiście poczytałam o wyeliminowanej funkii............ ale w sezonie uważnie obserwuj tą:
jolifleur wrote:

A tu coś ładnego, nie zarażonego :)
Funkia Gold standard
DSCN1725.jpg

>>>>>>>>>>>>niestety na liściach są zmiany to też może byc wirus :(
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Zielone okna z estimeble.pl

Od zera 21 Lut 2016 18:03 #437323

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2655
Ładny ogródek na parapecie. :bye: Oleje robiłam latem ,lawendowy mam do dzisiaj.Ładnie w butelce wyglada :)

Od zera 21 Lut 2016 18:04 #437324

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
Witaj Mirko :bye:
Cieszę się, że znalazłaś u mnie coś ciekawego. Zaraz pooglądam Twoje włości :)

A co do funkii, to wyczytałam, że Gold Standard bywa często sprzedawana zakażona :( Jak Ty się tam zmian dopatrzyłaś :supr3: ja ją oglądałam cały sezon i nic nie widziałam :rotfl1: albo ... nie chciałam widzieć ;) Przyjrzę się jej uważnie w tym roku. Szkoda by jej było bo ładnie rośnie.
Niestety ta też była zamawiana u p. Podstolca. Ma dobre sadzonki ale z funkii u niego chyba już zrezygnuję :think:

Od zera 21 Lut 2016 19:11 #437348

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Aszka, a do czego dodajesz lawendowy olej? Bo też o nim myślałam :)

Od zera 21 Lut 2016 19:37 #437359

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
Do ciasteczek ...ale za dużo go nie dawałam bo mi szkoda było.Tak ładnie w butelce wygląda.Nie wyczuwałam zapachu ale może dlatego że tylko kilka gałązek włożyłam.Lepszy był z rozmarynem. Ten używała do mięsa.Fajna sprawą, można się bawić

Od zera 21 Lut 2016 20:06 #437370

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja oczywiście do lata doczekać nie mogłam :rotfl1: i pozrywałam trochę macierzanki i zalałam olejem. Zobaczymy jak wyjdzie :)

Od zera 21 Lut 2016 20:11 #437372

• Aszka
  • Aszka's Avatar
  • Platinum Boarder
Pachnący olej będzie....też w tym roku chcę się ...pobawić

Od zera 21 Lut 2016 22:29 #437439

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Nie przejmuj się wyglądem różyczki marketowej
Nawet jak zgubu wszystkie listki
Jeśli będzie miała zielone pędy znaczy się, że żyje i wiosną znowu wypuści nowe listki
Wsadź spokojnie wiosną do gruntu

Od zera 22 Lut 2016 07:59 #437473

• Bożka
  • Bożka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1121
Widziałam u ciebie szczypiorek - jakiej cebulki używasz.

Od zera 22 Lut 2016 11:23 #437516

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Aszka - to będziemy bawiły się obie :)

Jesienią posiałam nasionka od Ciebie krzewu Mojrzesza i zaglądam i zaglądam i niestety nic :( NIe wiem czy puste były przez tą pogodę latem czy może trzeba je stratyfikować :think: W każdym razie dobrze to nie wygląda :( Jak będziesz pieliła pod krzaczkiem i znajdziesz jakąś samosiejkę, to ulituj się nad nią i nie wyrywaj :kiss3: Bo nawet w szkółkach patrzyłam, żeby kupić ale mają takie zwykłe jak moje. A pamiętasz może gdzie był kupiony Twój krzaczek?

Margo2 - chodzę koło tych różyczek i zębami zgrzytam :mad2: Są coraz nędzniejsze. Niedługo je przytnę i wyniosę na nieogrzewany ganek i tam doczekają do wiosny i wsadzenia do gruntu. Nie wiem tylko czy teraz im wymieniać ziemię w doniczkach czy poczekać aż będę wsadzać do grutu?

Bożka - kupiłam cebulę w ogrodniczym sklepie. Cebul było kilka rodzajów (co można było po wielkości i kolorze rozpoznać) a na wszystkich było napisane: "dymka" więc pojęcia nie mam co wsadziłam. Wybrałam po prostu duże cebule i teraz zastanawiam się czy to przypadkiem nie siedmiolatka, bo jak zrywam szczypior to takie gluty z niego podczas krojenia wyłażą. Czyli niechcący trafiłam na cebulę z której nie lubię szczypioru :sad2: Przez te gluty właśnie :rotfl1:

Od zera 22 Lut 2016 12:31 #437535

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
A ja dziś powsadzałam w doniczki swoje cebule Eukomis różowy i galtonię .I znalazłam w trocinach jeszcze jedną gromadkę cebul i nie mam pojęcia ,co to jest .Podpisu żadnego nie ma .Mam podejrzenia że to biały eukomis z przed dwóch lat ,bo mi zginął w zeszłym roku i go nie wsadziłam .Strasznie suche te cebule ,no ale siedzą już w doniczce ,podlane .Może coś z nich będzie .Jak ja coś wsadzę to koniec świata :jeez:

Od zera 22 Lut 2016 19:09 #437592

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
:happy: :happy: :happy: Nowinko, jak ja coś wsadzę, a szczególnie jak wsadzę tak, żeby nie szukać, to mam tak samo jak Ty :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: Ciekawe co wyrośnie z Twoich cebul :)

W zeszłym roku obiecałam koleżance mieczyki abisyńskie. Ile ja się ich naszukałam :jeez: Przepadły :( i cudownie się odnalazły jak zaczęłam sadzić mieczyki :rotfl1: :rotfl1:

Dzisiaj w Netto kupiłam sparagus !!! To jedna z tych rzeczy, którą bardzo chcę mieć i jakoś nie mogę mieć. Hurra!!! Początek jest obiecujący korzonki mają 2 kiełki. Żyją :)

Od zera 23 Lut 2016 21:21 #437990

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Sparagus, czyli szparag ?

Od zera 24 Lut 2016 10:23 #438099

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Chyba tak, Bożenko, chociaż sama nie jestem tego pewna :rotfl1:
U mojej babci zawsze toto rosło w ogródku i mówiła na to sparagus. Widzę tą roślinę w wielu ogródkach, niestety nie znam właścicieli :unsure:
W sklepie kupiłąm sadzonkę szparagów i leżała razem z kwiatami. Kupiłam, to wsadzę. Albo będę miała 2 w 1 albo szparagi do warzywnika :rotfl1:

DSCN2902.jpg

Od zera 24 Lut 2016 10:46 #438107

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
To jak najbardziej szparag .Jeżeli będziesz go odpowiednio traktować ,to będziesz miała własne szparagi ,a jeśli nie to Ci wyrośnie na 2 metry i będzie piękny i zieloniutki .Bardzo ozdobny .Nie lubi przesadzania .Sparagusy ,to u nas tylko w doniczkach na parapecie :drink1:

Od zera 24 Lut 2016 12:48 #438124

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Nowinko, to co napisałaś to balsam na moje oczy :kiss3: Liczę na to że będzie pięknie wyglądał koło lilii albo może róży ? :think: Muszę to przemyśleć :) Na razie pójdzie do dużej doniczki skoro nie lubi przesadzania a latem gdzieś go wkomponuję :)

W międzyczasie sprawdziłąm patyczki w torfie.
Róże wyglądały tak po opłukaniu:
DSCN2906.jpg

Jak na mój gust nie rokowały na korzonki. Patyczki na końcach zrobiły się czarne więc poleciały do kosza na śmieci :( Może to nie był odpowiedni czas? Nacięłam kolejnych z tej samej róży. Mają drugą szansę ;)

Hortensja wygląda obiecująco. Coć tam jakby się kluło na końcach i pączki rwą się do życia :) Nie robiłąm zdjęcia, bo nie chciałam ich płukać, niech jeszcze ze 2-3 dni posiedzą w torfie.

Za to klon i winogrono życia nie wykazuje ale też i nie czernieje. Zostały dalej w torfie. Ciekawe czy może potrzebują więcej czasu?

Moje różyczki zakupione koło 10 lutego, niestety wyglądają nieciekawie. Poszły do fryzjera, dostały nowej ziemi i wyglądają obiecująco :) Mają zaczątki nowych pączków. Odchorowały swoje i wzięły się do roboty :)

początek lutego, po zakupie
DSCN2872-2.jpg
DSCN2873-2.jpg

22 luty
DSCN2901.jpg

23 luty
DSCN2905.jpg

DSCN2903.jpg
DSCN2904.jpg
Ostatnio zmieniany: 24 Lut 2016 13:03 przez jolifleur.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Amarant

Od zera 24 Lut 2016 13:06 #438128

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu, kochana ty moja :hearts: , będziesz na pewno silnie molestowana, jak mój korzonek się zbuntuje :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: Dzięki :)

Od zera 24 Lut 2016 14:49 #438144

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Takie bezeceństwa tu odchodzą? :happy:
Miałam Ci napisac, że spokojnie możesz poczekać do wiosny z tym przesadzaniem, ale widzę, że nie wytrzymałaś :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.655 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum