TEMAT: Od zera

Od zera 04 Mar 2016 11:00 #441222

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2664
Marzenko - miło mi napisać, że piwonie moje :) To bardzo stare 2 krzaki, jeszcze po poprzednich właścicielach. Pięknie kwitną i pachną i co roku są takie dorodne- widać taka zaprawiona w bojach odmiana :) Jeśli chcesz to teraz najlepsza pora do kopania. Komu je dałam to się przyjęły :)
Zdjęcia parapetów będą następnym razem, jak porobię zdjęcia.

Nowinko
- Ty to zawsze miejsce znajdziesz :rotfl1:

A co do galtonii, to kiedyś ją miałam ale zapomniałam wykopać i sz.. trafił :( Jakoś nigdy mi nie przyszło do głowy, żeby ją wysiać :think: Trzymam kciuki za siewki, żeby dorodne porosły ale na kwitnienie to pewnie trzeba będzie trochę poczekać?
Za tę wiadomość podziękował(a): broja

Zielone okna z estimeble.pl

Od zera 04 Mar 2016 20:35 #441380

• VERA
  • VERA's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3718
Ewuniu, wiem że zasłużyłam na solidne :club2: :club2: :club2: , ale dopiero jutro planuję przyciąć hortensje. Reszta też będzie, tylko niech trochę ruszą z wegetacją.

Pozdrawiam wiosennie / dzisiaj wróciła do mnie ze słoneczkiem i skutecznie przepędziła zimę / :dance:
Pozdrawiam Vera :)

Od zera 05 Mar 2016 09:23 #441547

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Vero - a gdzież bym ja Cię :club2: U mnie też wczoraj świeciło słońce cały dzionek i pierwszy raz się otworzyły ranniki, które zwinięte w kulki siedziały juz chyba z miesiąc.

DSCN2918.jpg

DSCN2919.jpg

Ogród oczy przeciera i budzi się ze snu zimowego.
A to jest zagadka. Tulipany, pewnie jakieś ładne, skoro w doniczce i na pewno nowe. Tylko jakie? :rotfl1: Znacznik gdzieś wyfrunął- będzie niespodzianka :)
DSCN2920.jpg

Tutaj najprawdopodobniej czerwone i chyba nieźle się rozmnożyły :) a w tle liliowiec rdzawy.
DSCN2921.jpg

sasanki bordowe
DSCN2922.jpg

cebulice
DSCN2925.jpg

gęsiówka
DSCN2926.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Amarant, VERA

Od zera 05 Mar 2016 09:43 #441550

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
A teraz obiecane parapety :)

DSCN2928.jpg

cebula i pietruszka nieszczególnie się garną do rośnięcia- chyba im za zimno na ganku gdzie mają miejscówkę
DSCN2929.jpg

Szalone dalie, rosną jak zwariowane mimo wynoszenia na ganek na cały dzień. Nawet już 3 razy o nich zapomniałam i nocowały "prawie" na dworze, bo mój ganek nie jest ogrzewany. A po lewej szparag dopiero wschodzi.
DSCN2930.jpg

Dekoracja w koszyku trzyma się nieźle. Zostały tylko wymienione krokusy na przebiśniegi.
DSCN2931.jpg

Walentynkowe róże wypuszczają świeże listki.
DSCN2940.jpg

A to jest nadzieja na gipsówkę :)
DSCN2941.jpg

Na oknie ukorzenia się ostrokrzew, rośnie wykopany jesienią ogonek króliczka ale nie wygląda na żywy.
DSCN2942.jpg

Tutaj są nasiona trawy ozdobnej, ogonka króliczka i lnu.
DSCN2932.jpg

A tak wyglądają dawno wysiane
mina - ma uszczyknięte czubki bo za szybko rosła
DSCN2935.jpg

szałwia jednoroczna
DSCN2934.jpg

trojeść pomarańczowa
DSCN2933.jpg

proso jednoroczne a to białe coś, to resztki papieru na któym wschodziły nasiona
DSCN2936.jpg

i hortensja hodowana z kawałków patyczków trzymanych w torfie
DSCN2938.jpg

DSCN2937.jpg

DSCN2939.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, Bozi, Amarant, VERA

Od zera 05 Mar 2016 15:08 #441639

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Ewo, sporo tego masz na parapetach i w ogrodzie. U mnie w ogródku dopiero wychodzą rośliny.

Od zera 07 Mar 2016 18:08 #442467

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Bożenko, u mnie też trzeba się naszukać, żeby jakieś zdjęcie w plenerze zrobić :happy:

Ale zrobiłam zdjęcia całego ogrodu i teraz będę robić co miesiąc do jesieni. Wtedy będzie widać jak się zmienia :)

Dzisiaj zajrzałam do woreczków z patyczkami w torfie. Nadziei nie miałam żadnej, no prawie żadnej ;) a tu niespodzianka :woohoo: Zielone z woreczka wyłazi :woohoo:
Tak się tym przejęłam, że wcześniej zarobione ciasto na bułki wlazło na ścianę :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:

Efekt jest taki:
Patyczki winogrona, które już miały MIESIĄC !!! nieśmiało wypuściły coś jakby korzonki. Co prawda tylko 2 szt ale jednak :) i wyglądały tak:
DSCN2973.jpg
Poszły do piachu :happy:

To zielone, co wyłaziło z woreczka okazało się różą. Pierwsze różane patyczki zczerniały, więc od razu nacięłam kolejne i do torfu z nimi :) Po 2 tygodniach jest zielone i są korzonki :)
DSCN2974.jpg

DSCN2975.jpg

Też nie we wszystkich ale prawie. W 2 patyczkach są całkiem duże w innych ledwo co widać ale wszystkie poszły moczyć korzonki w piasku :)

Wygląda na to, że winogrono potrzebuje znacznie więcej czasu niż róża. Za drugim razem nacięłam winogrono i różę. Róża ma korzonki a to drugie winogrono, ścinane z różą- nic, ale siedzi dalej w torfie- może się zastanowi :)

Bułki udało się zdjąć ze ściany :happy: i już się pieką :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, VERA

Od zera 07 Mar 2016 19:47 #442501

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
To tera szybko z patykami do ziemi. Nie czekaj za długo.

Od zera 07 Mar 2016 20:01 #442510

• IwOnagn
  • IwOnagn's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Ale plantacja się szykuje :P

Od zera 08 Mar 2016 08:44 #442637

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Bozi - ja te patyczki posadziłam do wilgotnego piachu. A to trzeba od razu do ziemi? :think:

IwOnagn - witaj Iwonko :bye: czy będzie plantacja to dopiero się okaże ;) To moje pierwsze ukorzenianie takich patyczków :)

Od zera 08 Mar 2016 08:56 #442646

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
A ja wczoraj przycięłam 3 hortensje i patyki wsadziłam do ziemi .Dwie do doniczek ,bo małe ,a jedne do ziemi ,bo były strasznie grube .Dziś znów obetnę ze trzy i też wsadzę .Ile bym nie ukorzeniła ,to zawsze potem znajomi rozbiorą w mig .Mam dwie hortensje ,które mi kiedyś przysłali pomylone i do tej pory nie wiem ,co mam .Teraz ,to już bym tego tak nie zostawiła .Tak mnie wkurzają te oszustwa i pomyłki w internecie ,że aż się we mnie buzuje :mad2: Słońce się pokazało ,może bryknę potem na ogród i uda się coś zrobić :drink1:

Od zera 08 Mar 2016 09:38 #442666

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Nowinko - ja też wychodzę z założenia, że ile sadzonek nie zrobię to się "rozejdą" :happy: Ale są takie na któe się zawzięłam i nnie mogę ukorzenić :mad2: Mój kuzyn prosił mnie o różówe winogrono bezpestkowe. Ile razy juz próbowałam na różne sposoby :jeez: i nic :mad2: A Jurek czeka :) To właśnie te winogrona, które puściły z patyczków. Może wreszcie się uda :)

Internetowe oszustwa odmian są niestey nagminne. Też mnie drażnią i przeważnie reklamuję ale są tacy co mają to gdzieś... i co takiemu zrobisz? :mad2: Ja już w takich miejscach nie zamawiam i kilka już jest na czarnej liście ;)

U mnie pochmurno więc odpalam maszynę do szycia i obszywam dziury :rotfl1: Miłej pracy w ogrodzie :bye:

Od zera 08 Mar 2016 11:06 #442695

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Ewo, pięknie Ci te drugie różane patyczki ruszyły :woohoo: , z moich tylko jedna różyczka nadawała się do posadzenia, ale też nie zamierzam się poddawać. Jednak teraz patyki pójdą pionowo do podłoża i nakryję butelką. Muszę też z hortensjami popróbować.
Szparagi jak najbardziej dobrze mieć w ogrodzie, ja już się doczekać nie mogę kiedy ruszą, bardzo lubię.
Parapetowe zasiewy masz imponujące :bravo: , ja dzisiaj za pomidorki się biorę, miłego szycia, u mnie maszyna stoi rozłożona i czeka aż wena na mnie spłynie ;)

Od zera 08 Mar 2016 15:10 #442761

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Iwonko, trochę zaległości w szyciu nadrobiłąm, ale tak jak Ty muszę czekać na natchienie, a kupka rośnie :rotfl1: Na szczęście dzisiaj znacznie się zmniejszyła :)

Z patyczkami warto próbować , bo tą hortensję, którą dostałam od koleżanki podzieliłam i część wsadziłam w torf a resztę do wody. Ta z torfu puściła, a ta w wodzie stoi do tej pory i nic.
Tak jak patyczki, tak i szparagi to debiut w moim wykonaniu, ale jak móisz, że przy szparagach pracy nie ma... to może coś z tego będzie nie tylko dla oka ale i dla brzucha :happy: Mam nadzieję , że w mojej ziemi zasmakują :)

Od zera 08 Mar 2016 21:04 #442869

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
A ja cały czas zastanawiam się, czy nie za krótkie sa te patyczki. Przecież trzeba mieć miejsce na wsadzenie do ziemi, a gdzie mają wyrosnąć gałązki?
Ja bym nacięła 2 razy takiej wielkości.
Ale i tak podziwiam, że udało Ci się ukorzenić.
Pełen sukces

Od zera 08 Mar 2016 21:12 #442872

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewo, dobrze posadziłaś.

Od zera 09 Mar 2016 08:51 #442958

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Margo - cięłam takie jak były pokazane w wątku o rozmnażaniu róż. Ale ponieważ pierwsze mi nie wyszły i Nowinka stwierdziła to samo co TY więc mam jeszcze w woreczku dłuższe ale są dopiero niedawno cięte. Zobaczymy, którym lepiej pójdzie :)
Może specjalnie mają być takie krótkie, bo takim malutkim korzonkom łatwiej będzie zaopatrzyć małą roślinkę niż większą? Nie wiem :think: Po za tym myślę, że skoro z malutkiego nasionka wyrasta całkiem przyzwoity krzaczek, to i z jednego oczka chyba też da radę? Zanim mnie całkowicie ogródek pochłonie będzie jeszcze trochę czasu na eksperymenty ;)
Ale metoda wydaje mi się skóteczniejsza niż ukorzenianie w wodzie.

Bozi - patyczki są już w piachu, tylko teraz się zastanawiam ile one w tym piachu powinny być ? Bo przecież z tego piachu to za dużo pokarmu nie dostaną :think: trzeba by je do ziemi przesadzić. Tylko kiedy? Znasz może tą wiedzę tajemną? :)

A na dzisiaj patyczki wyglądają tak:
różą
DSCN2977.jpg

hortensja
DSCN2979.jpg

winogrono
DSCN2980.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, Bozi, anabuko1, Amarant

Od zera 09 Mar 2016 09:19 #442972

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
A ja jestem na etapie patyczkowania hortensji .Co dzień jakieś patyki wsadzone .Tylko mam bidę ,bo nie mam gdzie tego wszystkiego trzymać :silly:A jeszcze co dzień jakaś doniczka z siewkami przybywa.
Ale takie to uroki wiosny ,dzięki temu jesteśmy jakby trochę bliżej niej :dance:

Od zera 09 Mar 2016 12:05 #443014

• jolifleur
  • jolifleur's Avatar
  • Platinum Boarder
Ewuś, ja jak patrzę na parapety to wiosną mi pachnie a jak wyjdę na zewnątrz na to zimno i na śpiący jeszcze ogród, to jakiś smutek mnie nachodzi, że to jeszcze do wiosny trochę zostało... Ale zawsze można się pocieszyć, że jednak bliżej niż np. tydzień temu :) No mogłoby chociaż to słońce częściej świecić :)

A te patyki hortensji to wkładasz do ziemi czy doniczek?

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.726 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum