TEMAT: Ogród Aguniady cz. 4

Ogród Aguniady cz. 4 17 Paź 2015 09:21 #408213

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Agam tym razem w kraju, choć na drugim krańcu. Nad Bałtyk sie wybieram, na dwa tygodnie - SAMA :dance: . Wiem, ze czas może nie najszczęśliwszy ale ja nad morze mogę zawsze, bez względu na pogodę :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 17 Paź 2015 09:21 przez dodad.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 4 17 Paź 2015 09:29 #408214

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
O matko z córką, jak Ci zazdroszczę!
Mogę zapytać jeszcze o okolicę? Może uda mi się M. wyciągnąć na dzień/dwa...

Ogród Aguniady cz. 4 17 Paź 2015 09:35 #408218

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Byłoby świetnie :)
Jadę do Dźwirzyna k/Kołobrzegu.
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Aguniady cz. 4 17 Paź 2015 09:40 #408221

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Nigdy nie widziałam morza późną jesienią/zimą, a bardzo bym chciała...
Jestem pewna, że spędzisz cudowny czas... dobrej pogody! :kiss3:

Ogród Aguniady cz. 4 17 Paź 2015 10:24 #408228

• anabuko1
  • anabuko1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2203
Aguś- dzień dobry!
Dziękuję za przepiękne zdjatka .Za wszystkie kolory , tonacje jesieni.
Pięknie to uchwyciłaś. :bravo: :bravo:
Aż przyjemniej mi się zrobiło, bo dziś mam jakiś nastrój kiepski :(

Ogród Aguniady cz. 4 17 Paź 2015 12:24 #408242

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Fantastycznie piąteczek spędziłaś. Ale magiczne miejsce. :woohoo: Oglądając zdjęcia z arboretum prawie przekonałam się do jesieni. ;) Zdjęcia fantastyczne. :bravo:

Ogród Aguniady cz. 4 17 Paź 2015 14:44 #408259

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Cudowną wyprawę miałaś :woohoo: Uwielbiam takie wypady, pełne niesamowitych widoków, kojące duszę, dające energię.
Mnie bardzo zachwyciły te ogromne drzewa, takie smukłe i strzeliste no i wiele, wiele innych cudownych zakątków.
Z okazji Dnia Nauczyciela jedziemy sobie na weekend do SPA w Kołobrzegu :) Na szczęście dopiero za tydzień, więc będę mogła pojechać, bo w tym jestem uziemiona.
Także mam nadzieję na piękne widoki i super spacery, choć moją miłością są góry, ale cóż... jak się nie ma co się lubi, to się nie grymasi :wink4:
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Ogród Aguniady cz. 4 17 Paź 2015 14:53 #408261

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Nad morzem byliśmy raz z P, z okazji długiego weekendu na 11 XI, kilka lat temu, w Sopocie. Było super- pusto, deptak nasz.. Słońce świeciło, a my po plaży spacerowaliśmy w odpiętych kurtkach i w okularach słonecznych :woohoo:

Piękne zdjęcia pokazałaś- nie dość, że widoki wspaniałe to jeszcze pusto było.. Nie dziwię się, że z radością chłonęłaś atmosferę odwiedzanego miejsca- w tłumie wszystko traci urok.. :jeez:
Klony i ja bardzo lubię i aż szkoda, że trzeba sie ograniczyc do kilku zaledwie okazów..

Bardzo dobry plan na weekend masz.. u mnie też grafik niezwykle napięty- caaaaały weekend będę nic nie robić.. no normalnie dwa dni roboty :funnyface:

Ogród Aguniady cz. 4 17 Paź 2015 16:33 #408277

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Nie cierpię centr handlowych, zwłaszcza w większych miejscowościach, czy w stolicy.
Jestem chora, gdy muszę tam jechać - na szczęście to się zdarza rzadko.
Dziś zakupy zrobiłam lokalnie, bez nerwów i tłoku - ach, jak ja tak lubię... podejść do małego warzywniaka, porozmawiać, powybierać, zwykłą leśną drogą wrócić do domu. To jest to. Przy okazji spostrzegłam, że świat wokół zrudział i pożółkł... jest cudnie, a przy tym rozproszonym świetle dzisiejszej aury, jakby jeszcze bardziej intensywne, wyostrzone...

Siedzimy sobie w domowym zaciszu, z pełnymi już brzuchami, pies mi chrapie na kolanach, a ja obserwuję deszczowy krajobraz przez okno.
Jest fajnie, nic nie musieć...

Moniko, należy Ci się przełożenie przez kolano za to zamykanie wątku :club2:
Jak Cygusiowe i Twoje samopoczucie dziś?
Sara u nas w pełnej melancholii.
Cieszę się, że udało mi się wziąć urlop w dniu, w którym bez deszczu za kołnierzem mogłąm spokojnie pozwiedzać...
Mam już plan na jutro :) Bo ma nie padać...
Lucynko, w mojej głowie sporo jest takich pomysłów, tylko czasowo nie zawsze jestem w stanie podołać potrzebom duszy...
Ale jestem przezadowolona, że byłam wczoraj w Rogowie. Tyle kolorów na raz może naprawdę podnieść morale w narodzie ;-)
Super, że pojedziecie do Kołobrzegu! W życiu nie byłam w SPA = chyba to przyjemność czysta, hę?
Inuś, cieszę się, że jesień dzięki widokom z arboretum wydaje się być nieco znośniejsza :)
Anulka, nie smutaj... pogoda dziś nie sprzyja spacerom, ale może można coś smacznego przygotować w domu i spędzić miło czas?

Ogród Aguniady cz. 4 17 Paź 2015 20:12 #408334

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Troszkę nas podlewało na szkółkingu ;) , ale z przerwami i nawet w najgorszym momencie nie powiedziałabym, że lało. Ot taki kapuśniaczek :silly:

Według Accu jutro ma być ładnie, a według TVN ma lać :think: ...

Ogród Aguniady cz. 4 18 Paź 2015 09:13 #408453

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry!

Ciągle padaaaa, lalalala ;-)
Chciałoby się zaśpiewać.
Kolejny dzień bez ogrodu się zapowiada, no i trudno, a może wręcz dobrze ;)
W każdym razie nie jestem szczególnie z tego powodu nieszczęśliwa.

Przy okazji mam do Was pytanie - jak się Wam podoba prezentowany dziś ogród w Mai w ogrodzie?
Hmm...

Martulu, widziałam zdjęcia - mimo pogody było chyba bardzo sympatycznie, jak zawsze :)
Liczę na szerszą relację :)

Miłej!

Ogród Aguniady cz. 4 18 Paź 2015 12:18 #408500

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja, tradycyjnie nie widziałam odcinka.. Nie mamy jeszcze kablówki, więc nadrabiam później na necie..zresztą- kto by wstał :rotfl1: aaaaale wczoraj widziałam zdjęcie i opis odcinka.
Jakie wrażenia..? Z tych kilku zdjęć wyłania się widok, że tam ogromny rozmach i równie spore pieniądze są..ale rozumiem, że założenie nie chwyta za serce. :think: ?

U nas też pada..jak zaczęło o 3 w nocy, tak leje do teraz dość obficie- chociaż się zimozielone przed zimą nawodnią ;)

Ogród Aguniady cz. 4 18 Paź 2015 15:37 #408546

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Monika, cześć :)
Ten odcinek był dla mnie przedziwny... ogród urządzony pod linijkę, z dużym rozmachem, trawnikiem ponad 1000m2.
Tak bardzo brakowało mi w nim duszy, ręki właścicieli, pasji, którą możnaby rozwinąć tam w sposób niemal nieograniczony...
Prawdę mówiąc, zamiast zachwytu nad niezwykłymi plamami wrzosów i wrzośców, pięknie grających z akcentami sosenek, czułam lekki niesmak.
Przepraszam, to moje prywatne zdanie. Ogród, w którym zamiast włascicieli działa na co dzień ogrodnik, którego z kolei nadzoruje pani projektant,jest dla mnie oksymoronem i kłóci się z ideą, przyświecającą tej pasji.
Ech... może jestem nazbyt surowa, nie wiem.

Deszcz ciągle pada, my pijemy zimową herbatę i napawamy się urokami domowego zacisza...

Ale żeby nie było, założyłam kaptur i na chwilę w ogrodzie byłam! ;-)
Trochę bałaganu, nieco może smutno, ale zdecydowanie jeszcze nie szaro:

Zapraszam na krótki spacer:

Ostatnio zmieniany: 18 Paź 2015 16:00 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 4 18 Paź 2015 15:53 #408555

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Zapewniam Cie, ze bałaganu w ogrodzie to chyba nie widziałaś, zapraszam :)
Pięknie jest, nostalgicznie i jesiennie ale pięknie. Lubie, zdecydowanie lubie jesień :)
U nas wyszło słoneczko, idę na spacer :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Aguniady cz. 4 18 Paź 2015 15:55 #408556

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jakaś uparta chmura zawisła nad Mazowszem ;) , u mnie ani kropelki :silly:
ZAciekawiłaś mnie tym nowym odcinkiem Mai, aż pójdę sprawdzić o której powtórki ;)

Ogród Aguniady cz. 4 18 Paź 2015 16:07 #408560

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Faktycznie dziwny ogród..Tak to jest jak ogród" wypada i trzeba mieć" a serce do niego nie gna..
Z jednej strony rozumiem, że ktoś chce mieć ładne otoczenie dookoła..ale z drugiej, tak zupełnie zdać się na projektanta i ogrodnika, a samemu nic nie robić :blink: Teren zapewne nie do opanowania dla jednej czy dwóch osób w trybie weekendowym, skoro aż codziennie potrzebny jest ogrodnik.

W sumie to sporo zapewne jest takich ogrodów przy willach, gdzie pracami zajmuje się firma a właściciele jedynie spoglądają i mogą szpanować urządzając garden party dla znajomych ;) Poczucie piękna może ma więcej osób niż potrzebę grzebania się w tym pięknie :happy3: chociaż ja uważam, że podrapane przedramiona po wiosennych porządkach dodają mi wiele uroku :silly:

Czekam na ten odcinek na necie..ciekawa jestem. Zestawienia roślin zapewne ciekawe będą..swoją drogą kto by pomyślał, że w mojej okilicy tak wielkoświatowo jest, że nad ogrodem opieka rozciągnięta jak co najmniej jak nad parkiem w Łazienkach Królewskich :funnyface:

Ja dziś tez przespacerowałam się dochodząc do wniosku, że jest całkiem ładnie. Deszcz wysycił wszystkie kolory, a jesienne malowanie na rabatach całkiem miłe dla oka- brązy, żółcienie, czerwienie.. Ma to swój niezaprzeczalny urok i w sumie w lato już nie mogę się doczekać tych przebarwień..lubię, jak się ogród jesienią zmienia. Tylko mogłoby przestać siąpić :hammer:

Ogród Aguniady cz. 4 18 Paź 2015 16:28 #408569

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kurczę, nie chciałabym żeby ta moja ocena dziwnie zabrzmiała... pewnie czasem każdy z nas chciałby mieć pomoc i wyręczenie w niektórych żmudnych pracach w ogrodzie, ale wszyscy tu traktujemy swoje prace jako wyraz szczęścia na koniec, mimo zmęczonego kręgosłupa czy obolałych mięśni.
Cóż mi z ogrodu, który ktoś inny wymyslił, założył i pielęgnuje. Popatrzeć przez okno na piękno natury jest oczywistą przyjemnością, tylko czy na tym jedynie polega prawdziwe ogrodnictwo? Może trochę prowokuję do dyskusji na ten temat, ale czy Wy - mając hipotetycznie nieograniczone fundusze - chcielibyście powierzyć swój ogród w ręce kogoś z zewnątrz? Hmmm, zastanawiam się, czy nie przesadzam, ale jednak nie - pozostaję przy swoim zdaniu w tym temacie...

Dziewczyny, pada, raz obficiej, raz dżdży, ale dzień mokry bardzo...
Dorotko, u Ciebie znowu się przejaśniło!
Marta, nie tęskno Ci za deszczem?
Monika, i gdzie tu oglądać zdjęcia z Twojego jesiennego ogródka?

Ogród Aguniady cz. 4 18 Paź 2015 16:36 #408573

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Dzień dobry
odcinek obejrzę w powtórce o 17, bardzo jestem ciekawa :)
Cały czas masz co pokazywać na zdjęciach, jest kolorowo i mimo jesieni świeżo. U mnie tylko trawnik cały czas daje po oczach zielenią, reszta zważona, brązowa i smutna :( A może to tylko brak słońca?
Pozdrawiam popołudniowo!
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.671 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum