TEMAT: Ogród Aguniady cz. 4

Ogród Aguniady cz. 4 18 Paź 2015 21:01 #408718

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Aguś ....kiedy nastanie ta wiekopomna ,,chwiła'' :blink: , Maja będzie.... :woohoo:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 4 18 Paź 2015 21:14 #408728

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Na temat Mai nie wypowiadam się, nie oglądałam i po takiej reklamie nie chce mi się oglądać ;)
Za to na Twoje ostatnie zdjęcia gapiłam się jak sroka na złoto :ohmy:
Rewelacyjnie ... i czemu, czemu ja tak nie mam :unsure:

Czekam na Maję z Twoim udziałem :)

Ogród Aguniady cz. 4 18 Paź 2015 21:23 #408736

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dorotko, jesiennie u mnie bardzo, tym bardziej że jeszcze nie sprzątam liści z trawnika...
Musi być bardziej sucho, poza tym na brzozach jeszcze jest ich zatrzęsienie...
Dziękuję z serca!
Paweł, ekipa była na początku września... emisja z pewnością nie wczesniej, niż wiosną, chociaż nie wiem, bo brzęczeli, że wiosną chcieliby raz jeszcze wpaść... okaże się :)
Iwonko, bezsprzecznie niektóre z zastosowanych w pokazywanym ogrodzie detali, czy w ogóle dbałość o jakość wykonania, może się bardzo podobać, jest efektowne.
Ja raczej oceniałam ogólnie sens pokazywania ogrodów należących do wykonawców, ogrodników i projektantów, a najmniej do właścicieli.
Oczywiście, że takowe założenia istnieją i istnieć będą - wszak dla prestiżu chociażby mając dom, a nie mieszkanie w bloku, trzeba też zadbac o otoczenie.
Tylko co nam daje oglądanie takiego bezosobowego tworu?
No właśnie - mnie niewiele...
Kasik, zgadzam się z Twoją opinią w 100% - dlatego też nie bardzo wiem, obserwując od dłuższego czasu trend w tym programie, dlaczego w ogole zaprosili mój skromny i pełen niedociągnięć ogród? Mam świadomość zgrzytów w postaci zamniszkowanego trawnika, nierównej walki z kretem, róznymi szpecielami, bo nie zrobiłam na czas oprysku... ech, dużo by mówić. Ja sobie product placementu wcisnąć nie dałam, ale kto wie, co wyjdzie nam w montażu? ;-)
Pracę z ekipą - mówiąc już serio - wspominam fantastycznie, a sama Maja jest kopalnią wiedzy, taktu i niezwykłej kultury osobistej.
Jednak z trendem pokazywania ogrodów bez udziału właścicieli, lub z jedynie dziwnym akcentem, jak dziś, nie zgadzam się i tyle...
Dziękuję za serdeczne słowo :)
Haneczko kochana, ależ mój grujecznik stracił wszystkie liscie po pierwszym przymrozku!
Moja droga, jednak to w ogóle nie przeszkadza mi go wielbić - zobaczysz, wiosną pokochasz swojego od początku :)
Brzozy rosną bardzo szybko, ani się obejrzysz, a będą gonić sosenki...
Dziękuję za przesympatyczne odwiedziny, mimo deszczu i smętnego nastroju :)
Moniko, popieram akcję progrujecznikową :)
Martulu, w punkt :)
Nastko, pełna zgoda :)
W ogrodzie musi być dusza! W każdym działkowym ogrodzie było jej kosmicznie więcej, niż tam, w tym dopieszczonym do cna...
Polluś, jasne, że nie każdy właściciel ogrodu musi być jego pasjonatem, ale miałam kiedyś wrażenie, że ideą programu jest pokazywać efekty pracy ludzi, dla których obcowanie z ziemią jest czymś dającym niezwykłe szczęście i spełnienie...
Cóż, ja się zawiodłam... po raz kolejny...
Ostatnio zmieniany: 18 Paź 2015 21:29 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 4 18 Paź 2015 21:27 #408740

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Zgoda w 100%, ja już zapomniałam, że oglądałam ;)
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady cz. 4 18 Paź 2015 22:02 #408759

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Ja tak jak Iwona ,obejrzałam i zapomniałam. Ogród nie zrobił na mnie wrażenia. Należę też do tych osób co wszystko same robią w ogrodzie . Mój ogród jest mały i może mi łatwiej. w tym roku trochę mi M pomaga ale to tylko dlatego,że przez chorobę sił mi brakuje. Ale chodzę za nim i bardzo dokładnie patrzę mu na ręce co nie bardzo się podoba. :happy: Nie wyobrażam sobie,żeby ktoś narzucał mi jak ma ogród wyglądać. Ogród jest mój i ma pokazać co mi w duszy gra.
Pamiętam,że kiedyś Kasia-Robaczek pisała o swojej przygodzie z projektantką. :rotfl1:
A wracając do Twojego ogrodu. Z wielką przyjemnością pospacerowałam . Zawsze kilka razy cofam i oglądam ponownie zdjęcia. Tak powinien wyglądać ogród ,który właścicielka kocha. A tak przy okazji. Nie masz już w ogrodzie oczka-stawku ? Było to bardzo klimatyczne miejsce.

Ogród Aguniady cz. 4 18 Paź 2015 22:42 #408768

• grula
  • grula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 875
Nie oglądałam programu...ale w takim ogrodzie "pod linijkę" mogłabym pobyć tylko chwilę a rozsiadłabym się w "dzikości" ;) Wszak nawet chwastem można się zachwycić!Wiem ,bo nieraz hodowałam,pomimo świadomości ,że rozsieje się i będę miała problemik :silly:Tęsknię za widokiem dawnych wiejskich ogródków...tak ich mało...Pozbruk,iglaki,trawniki lub totalne chaszcze,królują u moich sąsiadów :sad2: Ludzie zwyczajnie nie chcą ubrudzić sobie rąk i zgiąć karku ;)I tacy niech lepiej mają ogrodników :teach: Ja często sadzę rośliny bez składu i ładu ,tam gdzie akurat jest dziurka ,ale kocham je wszystkie i to jest najważniejsze :hearts:
Beata...a Grula ,to mój kot:)

Ogród Aguniady cz. 4 18 Paź 2015 23:56 #408778

• 's Avatar
Aguniada wrote:
Polluś, jasne, że nie każdy właściciel ogrodu musi być jego pasjonatem, ale miałam kiedyś wrażenie, że ideą programu ...

Aguś, nie wypowiadałam się na temat programu, bo TV wcale nie oglądam od kilku lat, wiec i Mai także. Wypowiedziałam się tylko na temat posiadania ogrodu w wypadku, gdy nie jest się jego pasjonatem. :)

Ogród Aguniady cz. 4 19 Paź 2015 07:25 #408811

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Puk, puk Agnieszko. Można?
Wchodzę nieśmiało, bo nie jestem pewna, czy mogę. Ostatni mój wpis pominęłaś milczeniem i nie wiem czy to przez przypadek, czy z jakichś powodów stałam się persona non grata :oops: ...
Mai wprawdzie nie udało mi się wczoraj obejrzeć, ale chciałabym powiedzieć kilka słów na temat :rotfl1: (póki jeszcze mogę ;) ). Ogrody bez duszy i do mnie nie przemawiają. Po co komu ogród skoro nie lubi grzebania w ziemi? Nie lepszy byłby apartamentowiec? Z tychże względów jakoś nigdy nie przemówiło do mnie to drugie forum na O. Odnoszę wrażenie, że większość prezentowanych tam ogrodów (z wyjątkami oczywiście) jest pod linijkę i dyktando projektantów (a w zasadzie jednej projektantki ;) ). Przyznaję, są katalogowe, ale właśnie... bez tego czegoś :whistle: . Jednak najpiękniejsze są te ogrody, w których widać właściciela...
No dobra, trochę przeze mnie zazdrość przemawia :P . Bo nie stać mnie na dom z ogrodem, a tym bardziej na projektanta :rotfl1: Gdybym miała wybierać pomiędzy nie mieć ogrodu, a mieć taki uprawiany czyjąś ręką, wybrałabym tę drugą możliwość :devil1: . Nie zaraz, mieć ogród i nie móc decydować o tym jak wygląda i przede wszystkim nie uprawiać glebogryzienia? Zdecydowanie nie. To już chyba wolę tak jak jest ;) .
Poniedziałkowe pozdrowienia :bye: !

Ogród Aguniady cz. 4 19 Paź 2015 09:39 #408829

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Agnieszko :bye:
Z wielkim zainteresowaniem przeczytałam Waszą dyskusję na temat ogrodów i projektów :) Zazdroszczę Wam wizji i pewności w tym do czego dążycie. W moim wiejskim ogrodzie od początku, czyli od sześciu lat panuje chaos, anarchia i wieczna rewolucja, i z pewnością dopóki będę tu mieszkała to nic się nie zmieni ;)
Z wielką przyjemnością obejrzę Twój piękny ogród w TV :flower2:
Pozdrawiam.

Ogród Aguniady cz. 4 19 Paź 2015 10:12 #408834

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
A ja najpierw wrócę do klonowo-jesiennego Rogowa bo obejrzeć to obejrzałam od razu tylko śladu nie zostawiłam :oops: Przepięknie tam jest, aż mi szkoda, że to tak daleko bo z chęcią sama bym się wybrała ....
Twój jesienny ogród, czy w słońcu czy w deszczu przyprawia o szybsze bicie serca - cudnie :hearts:

Ja również przeczytałam z zainteresowaniem dyskusję na temat ostatniego odcinka Mai w ogrodzie i chyba pokuszę się o to aby w necie obejrzeć ...z ciekawości....na razie na stronie jest opis i fotki ale co nieco już i po tym widać :unsure: ech... nie będę komentować póki nie obejrzę wszystkiego ...

A właśnie: Aga - a po co Ci projektant do ogrodu, hę ? A Ty to co ? Nawet "szkoły" w tym kierunku kończyłaś ...Kobieto, nawet się z takimi rzeczami nie wygłupiaj .... :jeez: No wiem, że tak sobie tylko myślisz ale to głupie myślenie jest ! W sumie to się dziwię, że nie chcesz spróbować swoich sił w tej dziedzinie .... wyczucie i dobry gust masz, wyrobione oko masz, wiedzę i doświadczenie masz i to co najważniejsze: pasja - masz !

Ogród Aguniady cz. 4 19 Paź 2015 11:49 #408853

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Wycieczka w Rogowie ,piękna sprawa .Ja byłam tam w czasie gdy kwitły różaneczniki i azalie .
Piękne rozrośnięte egzemplarze .Wróciłam z azalią ,którą sobie kupiłam na pamiątkę .Teraz jest już dużym ,pięknym krzewem .Co do Mai w ogrodzie ,to ona za bardzo stawia na zamożność,a za mało na ogrody zwykłych ludzi ,którzy mają swoje zwykle ukochane ogrody . Jej program stal się jedną wielką reklamą ,przerywany reklamą .Przykre to jest ,bo my raczej nie bardzo mamy ,co oglądać w kwestii ogrodów .Pozdrawiam Cię Agniesiu :hug:

Ogród Aguniady cz. 4 19 Paź 2015 19:45 #408969

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Zbieg okoliczności zrządził że trafiłam na powtórkę tego programu, chyba to było na Meteo. Moim bardzo, bardzo skromnym zdaniem, tego już nie można nazwać ogrodem, według mnie jest to roślinna instalacja przestrzenna, dopracowana w każdym calu, rozszerzenie domu, dywany czy posadzki przechodzące w trawniki i inne surowce roślinne, mają spełniać swoje zadanie i robią to perfekcyjnie, o co dbają konserwatorzy zieleni. Najpewniej o coś takiego chodziło tym państwu i to osiągnęli. Sami zresztą powiedzieli że nie mają na nic czasu, a ogród często podziwiają li tylko przez szybę, odniosłam wrażenie że niezbyt pewnie się czuli we własnym ogrodzie. My mamy bibeloty na półkach, Ci państwo mają dużo większy bibelot w postaci instalacji roślinnej.Dopracowane jest to wszystko w najdrobniejszym detalu, z najlepszych materiałów, ale czułabym się w tym ogrodzie jak w muzeum, bogaci ludzie bardzo często mają martwe ogrody, mimo że jest w nich mnóstwo drogich roślin i rzeczy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada, Robaczek, Monika-Sz

Ogród Aguniady cz. 4 19 Paź 2015 23:07 #409018

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Obejrzałam i ja ten odcinek wzbudzający tyle emocji :P

Pierwsze wrażenie po ruchu kamery od strony tarasu na ogród- ależ bezduszne założenie.. wszystko widoczne jak na dłoni, nie ma urokliwych zakątków itp.. Faktycznie te iglaki a'la bonsai, sterczące tu i tam, robią nieprzyjemne wrażenie- jest zwyczajnie niezbyt przytulnie.

Oczko wodne z kaskadą zdobyło moje serce i bez cienia wstydu mogę powiedzieć- chcę takie :funnyface:

W ogrodzie widać wręcz kapiące pieniądze- chociażby kamienie w ogrodzie ;) Zupełnie nie pasują, oderwane od całości, schody w trawniku w swoim ostrym kształcie. Ładniejsze by były i bardziej zadziorne z kamienia tworzącego oczko..ale to chyba chodzi o ten formalny kształt.. :think:
Właścicielka sama wspomina, że lubi ład i porządek..więc pewno ten ogród jest dla Niej fajny..jednak wydaje się zbyt formalny jak na przydomowy ogród. Bardziej jak założenie parkowe..
Dziwię się temu stwierdzeniu, jakie padło w którymś momencie, że ścieżki mają zachęcać do wejścia do ogrodu- przecież wystarczy stanąć na tarasie przy cisach i wszystko widac jak na patelni :unsure:

Generalnie całkowicie rozumiem Cię, Agnieszko w Twoim odbiorze tego odcinka- ogród jest zupełnie inny niż to, co Tobie w duszy gra i nie dziwię się, że nie porwał Cię ten odcinek. Trudno, aby tak było- skoro jestes właścicielką ogrodu z trawami powiewającymi na wietrze, ciekawymi zakątkami, brzozami..i generalnie ogród jest naturalistyczno-romantyczny. Zdziwiłabym sie, gdyby się spodobał ten z odcinka Mai ;)

Ja, właścicielka maluśkiego ogródka mogę jedynie zazdrościć przestrzeni..ale jakże inaczej bym ją zagospodarowała :woohoo:

Właściciele sprawiają wrażenie nieco sztywnych..i taki też jest ich ogród. Posiadanie ogrodu jest tu sprawą prestiżową, podoba im się taki sztywny styl a wszystko sprowadza się do "pokazania się" .. Nie mają do sprawy serca i dlatego większośc z nas tutaj nie do końca "czuje" ten ogród- przecież my w myślach przerabiamy te wszystkie rabaty.. :happy3:

Rozumiem potrzebę ładnej przestrzeni przy domu i chęc posiadania miejsca do wypoczynku i relaksu- widocznie właściciele się relaksują w takim własnie miejscu.. :think: Dla mnie jest to zbyt formalne i sztywne..ale też nie jestem właścicielką domu urządzonego w szarościach, czerniach i bielach, a właścicielka takie kolory preferuje..
Teraz jest chyba taka moda, że jak dom nowoczesny to i ogród nowoczesny, nowobogacki wręcz, pełen prostych form i sztywnych rabat.

Reasumując..kaskadę bym od nich wzięła.. :woohoo: :woohoo: i szalik właścicielki :rotfl1:

Ogród Aguniady cz. 4 20 Paź 2015 08:00 #409036

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Monika-Sz wrote:
..ale też nie jestem właścicielką domu urządzonego w szarościach, czerniach i bielach, a właścicielka takie kolory preferuje..
A co się Pani moich kochanych kolorków uczepiła, hę? :P
Jak widać, od każdej reguły jest wyjątek, bo mój ogród z pewnością do "sztywnych" nie należy ;)
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Aguniady cz. 4 20 Paź 2015 13:03 #409075

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Z pewnym opóźnieniem, ale od deski do deski, przeczytałam bardzo interesującą dyskusję, która się, Aguniu, wywiązała na Twoim wątku :)
Programu, o którym mowa nie oglądałam, bo od jakiegoś czasu bojkotuję Maję ze względu na skandalicznie nachalne i liczne reklamy :angry:
Mam jednak swoje zdanie na temat projektowania ogrodów, oczywiście bardzo subiektywne zdanie, bo oparte tylko na moich własnych doświadczeniach i ewentualnie doświadczeniach niektórych znajomych. Otóż, kiedy kupiliśmy dom nie miałam ani czasu, ani wiedzy, ani nawet specjalnej ochoty, żeby zajmować się ogrodem. A jednak wokół domu był spory teren do zagospodarowania i remontując wnętrze, chciałam mieć też ładnie na zewnątrz. Na tamte czasy tylko tyle :oops: Zatrudniłam więc firmę projektującą ogrody i trafiłam na świetnych ludzi. Pytali się nas, jakie rośliny lubimy, jaki ma być ten ogród, a potem przedstawili dwa projekty do wyboru. I do dzisiaj Bogu dziękuję, że sama się za to nie wzięłam jako kompletna ignorantka ogrodowa. Firma zrobiła mi jakby 'szkielet' ogrodu, wskazała kierunki, nauczyła pewnych zasad, a ja potem stopniowo przesadzałam, zmieniałam, robiłam po swojemu. Uniknęłam w ten sposób wielu błędów, chociaż sporo też popełniłam B)
Znam też wiele ogrodów, które od początku do końca były projektowane, realizowane i utrzymywane przez specjalistyczne firmy. I dobrze! Nie każdy jest pasjonatem i ogrodnikiem, ale prawie każdy posiadacz domu chce jednak mieć ogród. Jedni mają więc ogród, a inni pracę.
To tak trochę jak z pieczeniem ciasta - wiadomo, że w domu pasjonatka i świetna gospodyni upiecze wspaniały sernik czy tort, ale muszą być też cukiernie i zawodowi cukiernicy dla osób, które chcą zjeść ciasto, a niekoniecznie kochają pieczenie ;)
Aguniu, nie zmienia to faktu, że odcinek Z Twoim ogrodem obejrzę z wielką przyjemnością!!! Pozdrawiam jesiennie :bye: (U mnie pada :dance: )
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Ogród Aguniady cz. 4 20 Paź 2015 16:56 #409101

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Nie każdy jest pasjonatem i ogrodnikiem, ale prawie każdy posiadacz domu chce jednak mieć ogród.
Poszłabym dalej w swoich rozmyślaniach :wink4: Dlaczego nie powierzyć wszystkich ogrodów architektom krajobrazu? Przecież to fachowcy. Oczywistym jest, że dom projektuje architekt i nikt tego nie kwestionuje, nie zabiera się sam za budowanie według własnego pomysłu. Może co najwyżej urządzić go sobie po swojemu.[Ale już wybór elewacji stwarza niektórym sąsiadom kłopot, znam przypadki elewacji tak jaskrawych, że nie bardzo wiadomo jak wkomponować się w takie sąsiedztwo :rotfl1:] A jeśli jest podobnie z ogrodem? Jeśli ogrodnik to bałaganiarz i amator a jeszcze może wprowadza w swoim ogródku rośliny inwazyjne zagrażające innym ogrodom(sumaki na przykład :devil1: )?
Mnie podobał się w tym ogrodzie pomysł takich schodów na trawniku :woohoo: Moim zdaniem był bardzo oryginalny. Inna sprawa, że u siebie w ogrodzie bym czegoś takiego nie chciała, do mnie by nie pasowało :think: To, że ja dobrze się czuję w ogrodzie zbliżonym do natury, trochę dzikim, nie znaczy, że inne rozwiązania są brzydkie :think: Może tylko nie rozumiemy do końca tej idei... Ogrody japońskie też są zupełnie inne...
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Za tę wiadomość podziękował(a): dala

Ogród Aguniady cz. 4 20 Paź 2015 19:33 #409124

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Kochani, dobry wieczór :bye:
Jakoś mnie zatkało ostatnimi dniami - chyba za bardzo mnie denerwuje przedwyborcza rzeczywistość ;-)
Za chwilę (zanim znowu po 20ej zacznę się denerwować ;-)) postaram się zebrać siły i wszystkim Wam odpisać - dziękuję za tyle ciekawych komentarzy!

Ogród Aguniady cz. 4 20 Paź 2015 20:01 #409136

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Uff, to jeszcze raz :)
Sama nie wiem, czy nie lepiej byłoby napisać bardziej ogólnie, ale z szacunku za Wasz podjęty trud i tyle ciekawych opinii, nie mogę inaczej, jak tylko spróbować się odnieść do konkretnych wypowiedzi.
Dziękuję za nie raz jeszcze!

Marysiu, zaprezentowałaś interesującą wg mnie wersję podejścia do tematu ogrodów i ich urządzania.
Oczywiście, że każdy mógły (jako początkowy laik) oddać swój ogród w ręce specjalistów.
Niejeden program w tv o tym świadczy - chcę mieć pięknie, nie wiem jak, zatrudniam fachowca.
Wszystko fajnie, tylko co potem? Jak wygląda moja jako człowieka przecież świadomego, interakcja z naturą? Spoglądanie na nią przez okno? Podziwianie sezonowych zmian tkwiąc niejako w uczuciu platonicznym? Można i tak, ale osobiście nie potrafiłabym w ten sposób... Dlatego nie widzę nic złego w zrobieniu projektu, zaczęciu z pomocą tych, którzy się znają, ale dalej drążyłabym temat sama... Lekko sfrustrowana rzeczonym ogrodem, o którym tu rozmawiamy, wcale nie czynię zarzutu do prostych form i idealnego uporządkowania przestrzeni - ja tylko miałam wrażenie, że właściciele nawet nie zaszywają się w te schodki i alejki, nie dotykają bezdyskusyjnie pięknych wrzosów, oni niejako oglądają ten obraz, jako coś wiszącego na ścianie muzeum...
To mi się kłóci z pojęciem ogrodu w związku z człowiekiem, ot co.

Dalu dawno nie czytana :) Dziękuję za odwiedziny i raz jeszcze gratuluję!
Przeczytałam z uwagą Twój głos w temacie i uważam zarówno rozpoczęcie jak i kontynuację Twojej przygody z ogrodem jako niemal idealny scenariusz.
To mniej więcej to, czego mi brakowało, pisząc o dalszych krokach właściciela ogrodu, po fachowym urządzeniu szkieletu ogrodu.
Ty zaczęłaś sama zgłębiać temat, aż stał się on na tyle interesujący i pociągający, iż przerodził się w pasję.
To pewnie - w mojej czysto subiektywnej opinii - byłby najkorzystniejszy scenariusz dla funkcjonowania człowieka w świecie natury.
Jak słusznie wspomniałaś, bywa i tak, że ktoś za nas piecze to ciastko... tylko czy jest ono do chwalenia się w programie kulinarnym dla amatorów? Wątpię.
Serdecznie pozdrawiam!

Gorzaciu, myślę o Tobie ostatnio i bój się, bo nie raz już trzymałam za słuchawkę :) :kiss3:

Moniko, dzięki za podjęcie trudu obejrzenia tegoż odcinka i przekazane wrażenia :)
Generalnie, odbiór mamy zbliżony. I jak już pisałam powyżej, mnie nawet nie przeszkadza chłód prostej formy, kresek, linii, braku miękkich kształtów.
Tam było bezosobowo, bo tam nie ma właścicieli! Ot, ładny obrazek, ale nic poza tym. Bez duszy, klimatu, atmosfery, grama sekretności, tak charakterystycznej dla wielu pięknych, formalnych czy mniej, założeń.
Sama w ogóle nie potrafiłabym porównywać swego ogrodu - jako tak niedoskonałego! - z tym idealnym w detalu i wykonaniu.
Mnie tu brakuje podstawowego piękna - interakcji i związku człowieka z ogrodem. Przecież to nie park przypałacowy!
Szal ładny, to fakt ;-)

Iwonko-tilio! Cieszę się ogromnie z Twoich odwiedzin - dziękuję!
Anarchia, chaos i wieczna rewolucja w ogrodzie to coś, co cudownie charakteryzuje działania człowieka w upiększaniu świata wokół!
Ja jestem za, bardzo za! To prawdziwa symbioza, pod warunkiem, że działamy zgodnie z naturą, a nie przeciw niej :)
Muszę Ci powiedzieć, że idealnie scharakteryzowałaś pokazany w odcinku ogród. Roślinna instalacja przestrzenna - trafniej nie mogłabym tegoż podsumować, nie umiałabym nawet użyć takiej składni! Dla mnie, podsumowanie w punkt. Oczywiście, to subiektywne wrażenie.
Reszty nie będę rozwijać. Mam nadzieję, że takich bezosobowych tworów będziemy oglądać jak najmniej, a przynajmniej nie w kontekście ogrodów prywatnych.
Pozdrawiam gorąco!

Ewo-nowinko, w Rogowie było fantastycznie, magicznie!
Widziałam zdjęcia z dzisiaj - jest jeszcze intensywniej niż na moich obrazkach.
Warto tam być minimum dwa razy w roku.
Co do programu - trudno się nie zgodzić, że reklam jest zbyt dużo...

CDN...

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.678 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum