TEMAT: Ogród Aguniady cz. 4

Ogród Aguniady cz. 4 28 Paź 2015 15:20 #410775

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry wszystkim,

dziękuję za słowa troski - jakoś do siebie dochodzimy, wciąż prychając i kichając. Noce ciut lepsze, temperatura niższa, slowem, może już idzie ku dobremu.

Za oknem cudnie, słońce przyświeca od wczesnego ranka... słyszałam, że na Święto Zmarłych ma być 17 stopni... Panie w futrach nie poszaleją! :devil1:

Co u Was? Zaraz zrobię rundę po Waszych ogrodach :)

Moniko, nie mam pojęcia gdzie się dorobiłam... fakt, że osłabiona łaziłam od kilku tygodni.
A jak Twoje przeziębienie?
Gorzaciu, nie wystawiam zanadto - mój osobisty Cerber pilnuje mnie jak lew :D
Dorotko, przykro mi z powodu głowy!
Mam nadzieję, że czujesz się dziś lepiej i nieco poogrodowałaś?
Po ogrodzie nie łażę, mam zakaz... zdjęcia z szuflady :)
Haneczko, ja szczerze nie znoszę chorować - głupie infekcje kiepsko znoszę, niczym płeć przeciwna :devil1:
Tym razem mnie złożyło i już nie było wyjścia, by wymigać się od leków i siedzenia w domu. Nie powiem, ma to swoje plusy, ale wolałabym ogrodować...
Dzięki za troskę!
Pikutku, ano podziwiam... pozdrawiam!

No to jesiennie:

Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 4 28 Paź 2015 17:12 #410799

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
A co to ,pani chora ? Wpadłam więc z dobrym słowem ,gwoli pocieszenia :kiss3:
Ja na razie bez kataru ,ale trochę się pilnuję .No ale mówią ,że gdyby nie ten katar ,to by człowiek z głodu umarł :rotfl1: Zdjęcia urocze :hearts: Aż mi się zaczęła jesień podobać :drink1:

Ogród Aguniady cz. 4 28 Paź 2015 20:53 #410850

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3118
Już tak przymroziło :eek3: No, ale przynajmniej była okazja do zrobienia przecudownych zdjęć :woohoo:
Jesień to piękna pora roku, szczególnie w Twoim ogrodzie. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia, żeby w pełni się nią cieszyć :)

Ogród Aguniady cz. 4 28 Paź 2015 21:36 #410857

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Gabrielu, mroziło u nas dwa tygodnie temu - było raniutko nawet -7st!
Ten wybryk pogody spowodował, że straciłam wiele liści na roślinach, które jeszcze powinny je nosić...
W związku z czym, mniej kolorowo u mnie... brzozy dzielnie reprezentują całość.
Teraz rankami około zera - za to piękne światełko cieszy oczy i uwydatnia wszystko, co w jesieni najpiękniejsze.
Dziękuję za odwiedziny i dobre słowo!
Ewcia, dziękuję za życzenia zdrowia - powoli dochodzę do siebie, chociaż wieczory i ranki są ciężkie.
Taka pora, że i mnie dopadło, czego szczerze nie cierpię...
Cieszę się, że Ty się trzymasz!

Przepraszam moi drodzy za moją małą aktywność w Waszych wątkach, ale ciągle mnie boli głowa i koncentracja słaba :cry3:

Ogród Aguniady cz. 4 29 Paź 2015 07:12 #410879

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Aguś zdrowiejcie, Kochani, zdrowiejcie! Piękna pogoda za oknem, a i wydarzenie kulturalne (jeśli mnie pamięć nie myli) wkrótce Was czeka.
Zdjęcia jak zwykle cudne :hearts: ...

Ogród Aguniady cz. 4 29 Paź 2015 11:00 #410914

• inag1
  • inag1's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 631
Wracaj do zdrowia a my poczekamy. :kiss3:

Ogród Aguniady cz. 4 29 Paź 2015 12:01 #410916

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Agusia serdeczności dla Ciebie i PanaM oczywiście też. Odpoczywaj, zdrowiej i wracaj :hug: :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Ogród Aguniady cz. 4 30 Paź 2015 09:05 #411082

• zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Agnieszko, dożo zdrówka życzę, dbaj o siebie, teraz pogoda zdradliwa. :bye:

Ogród Aguniady cz. 4 30 Paź 2015 13:11 #411116

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Aga nie ma za co przepraszać. Zdrowiej, nabieraj sił, liczę na relację z koncertu :kiss3:
Fotografie jak zawsze romantyczne, delikatne, piękne...
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Ogród Aguniady cz. 4 30 Paź 2015 17:08 #411136

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry wieczór,

bardzo jestem nieszczęśliwa, że nic nie robię w ogrodzie, zwłaszcza gdy pogoda tak sprzyja!
Jest tak pięknie, ciepło, prawie bezwietrznie.
Liści na trawniku i wszędzie indziej mam pełno, ale duży w nich urok, póki aura dopisuje... gorzej gdyby nagle - tfu tfu - zrobiło się dżdżyście i szarugowato.
Liście, oczyszczenie oczka, suche byliny i wiązanie traw - to moje główne zadania.
Mam nadzieję, że za tydzień będzie na tyle ładnie, a ja już zdrowa, że ze wszystkim się uporam.

Iwonka, dziękuję za dobre słowo. Niestety wciąż choroba nie odpuszcza, ale jakoś muszę funkcjonować.
Byłam dziś na cmentarzu w Pruszkowie i Podkowie, na jutro zostanie nam wyjazd, ale boję się, czy dla PanaM to się nie skończy nawrotem choroby.
Osłabienie jest spore.
Właśnie, w poniedziałek koncert... oby udało się pojechać.
Pozdrawiam!
Iwonko-tilio, serdeczne dzięki, pozdrawiam - Ty też dbaj o siebie!
Haneczko, dziękuję - staram się to wszystko robić, ale choroba jakoś nie chce pójść precz...
Ty masz się ok?
Inuś, dziękuję za wyrozumiałość!
Asiu, tak, w poniedziałek powinniśmy zawitać do Posen... liczę, że staniemy do tego czasu na tyle na nogi, by bez obaw pojechać i dobrze się bawić.
Dziękuję za życzenia zdrowia - wzajemnie!

Trochę mojej mazowieckiej jesieni:

Ogród Aguniady cz. 4 30 Paź 2015 17:55 #411143

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Znalazłam przyjemną inspirację na nasadzenia pod dereniami i jałowcami kolumnowymi:

...i mniej więcej tak będzie wyglądała moja rabata północna - nasadzenia ciut inne, ale ścieżka w tym stylu:

Źródło: pinterest

Ogród Aguniady cz. 4 30 Paź 2015 18:18 #411147

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Inspiracje pyszności :hearts: Jak samopoczucie Agusia? Mam nadzieję, że będziecie NAPRAWDĘ zdrowi na poniedziałkowe emocje i wysiłek. A może perspektywa koncertu przyspieszy proces zdrowienia :dance:
Pogoda niesamowicie piękna, ale jednak czuje się jesień, żeby nie powiedzieć, nadchodzącą zimę. Rano i wieczorem powietrze jakieś ...zjadliwe :think: Nie przesadzaj ze spacerami, może tylko trochę w południe, na więcej nie masz pozwolenia :happy:
Spokojnego wieczoru i zdrowia, zdrowia, zdrowia :hug:

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada

Ogród Aguniady cz. 4 30 Paź 2015 18:52 #411149

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Kurczę... to rzeczywiście już w nadchodzącym tygodniu... obym nie zapomniała :P
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Aguniady cz. 4 30 Paź 2015 18:57 #411150

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Haneczko, jak już się uporam z jesiennymi porzadkami, ruszam z pracą nad planami poszerzenia rabat, doboru roślin i wkomponowania w północną wymyslonej ścieżki. Z jednej strony w planach głównie byliny, z drugiej dosadzenie jeszcze kilku drzew.
Chciałabym bardzo wszystko sensownie dopracować, rośliny zamówić w lutym z dwóch źródeł i wraz z wiosną ruszyć z pracami.
Będę Was pytać o zdanie i zameczac wątpliwościami.
Zdrowotne wciąż kiepsko, ale na grób do rodziców D. jedziemy. Nie wiem co z poniedzialkiem - oby się udało.
Ściskam serdecznie!

Gosiu, Ty dzień po nas?
Ostatnio zmieniany: 30 Paź 2015 18:58 przez Aguniada.

Ogród Aguniady cz. 4 30 Paź 2015 19:21 #411154

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Tak, w Krakowie... ale ostatnio, jak wiesz, nie ogarniam :unsure: więc jakoś ten temat nie dominuje...
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Aguniady cz. 4 30 Paź 2015 19:54 #411160

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
Ale Ci zazdroszczę umiejętności takiego spokojnego, rozważnego planowania ogrodu. W każdej innej dziedzinie życia nie mam z tym problemu, w tej zielonej części istnienia jestem niepoprawna, 'muszę się zmuszać' ;) do spokoju i racjonalnego podejścia do sprawy. I tak jest lepiej niż było, ale do Ciebie mi bardzo daleko :happy: marzą mi się takie ścieżki w ogrodzie, z drugiej strony lubię zmieniać trasy komunikacyjne, tu coś zwęzić, tam poszerzyć, jakiś zakręcik wkomponować... pozostaje mi kora i igły sosnowe :happy: Jakie drzewa dosadzisz? :woohoo:
Kuruj się ze wszystkich sił, pozdrowienia dla PanaM, trzymam kciuki żebyście się w czasie wyprawy na groby nie doprawili od początku :hug:

Hanka
Ostatnio zmieniany: 30 Paź 2015 19:55 przez hanya.

Ogród Aguniady cz. 4 30 Paź 2015 20:06 #411163

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Haneczko, bo ja w sumie - poza chwilami ogrodowego ADHD, delikatnie nazywanego spontanem ;-) - jestem bardzo spokojnym człowiekiem.
Taki mam charakter. Zauważ, że ja ogrodowo planuję zimą, wiosną realizuję, a potem latem już praktycznie nie przeprowadzam rewolucji.
Zresztą, miejsca też mam zbyt mało na jakieś diametralne zmiany.
Drzewa? Nie wiem jeszcze na pewno, ale chcę wywalić (początek części północnej, od strony frontowego ogrodzenia) np tamaryszka, który jest u mnie totalnie nieatrakcyjny, wiechowaty. Być może pożegnam się z jedną z wierzb przy oczku wodnym (tą mniejszą, rachityczną, po prawej stronie przyoczkowych nasadzeń). Z pewnością mam o czym myśleć, bo drzewa będą minimum trzy. Mam całą książkę np. pana Szmita ;-) do studiowania.
Kupować zapewne będę (drzewa) w Kordusie - mam do nich duże zaufanie.
Wśród tej trójki na 100% będzie przynajmniej jeden klon, ale nie chcę tylko na nich się skupiać.
Jest tyle cudnych drzew, choćby ambrowiec.
Ja twój leśny ogród kocham miłością wielką, właśnie za jego naturalność i brak sztywnych ograniczeń. Jest taki... wpisany w Ciebie, bo Ty chyba ograniczeń też nie lubisz :)
Dzięki za życzenia zdrowia raz jeszcze... obawiam się, że pojawia mi się pokrzywka polekowa - jeśli tak, to się zastrzelę :cry3:

Gorzaciu, u mnie też brak pierwotnej ekscytacji... ech, zdrowie :(
Wszystkiego dobrego, kochana, trzymaj się tam.

Ogród Aguniady cz. 4 30 Paź 2015 20:23 #411168

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Taka ścieżka też mi się marzy. I będę ją miała, ale bez nasadzeń.
Przynajmniej na razie. ;)
Uchwyciłaś przepiękne niebo.
czy ja kiedyś nauczę się robienia takich zdjęć?
Pytałas o Rogów wiosną. Mnie się nie podobał. Chyba spodziewałam się większego efektu rh, że posadzą większymi grupami, ładnie skomponują.
A miałam wrażenie, że sadzili przypadkowo, w miejscu gdzie akurat znaleźli miejsce

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.622 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum