TEMAT: Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 05 Mar 2016 13:25 #441615

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Monia to tylko przez okno tak wygląda ;) . Ja byłam ze trzy godziny w ogrodzie i usuwałam suchelce, przycinałam to i owo :silly: i mimo, że tak jak Ty jestem ciepłolubna, było całkiem przyzwoicie :happy4: . Przy okazji odkryłam, że wszystko niemal rwie się do życia :dance: i wyłazi z ziemi na potęgę :woohoo: .

W załączeniu coś na poprawę humorku dla sąsiadki :kiss3: .
Załączniki:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 05 Mar 2016 13:32 #441619

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Popieram Dorcię :P , ja już wszystkie cebule uziemiłam :dance: , teraz kawka i przygotowuję oprysk miedzianem, może jeszcze zdążę coś wyciąć i zrobić ognisko :woohoo:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 05 Mar 2016 20:27 #441770

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Monia, no nie mogłabyś Cygusiowi zrobić takiej krzywdy :happy:
Z tym rumieńcem to Ci do twarzy. Szczególnie jeśli się nie malujesz. Masz naturalne kolorki. :)

Asia, czy przypadkiem tą koleżanką była Kasia? :whistle:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 06 Mar 2016 18:12 #442094

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Dorciu, dziękuję za fotkę dla otuchy :hug: Wyrywne Twoje iryski, moje jeszcze uparcie schowane w kłach.

Martuś, może i dzień sprzyjał pracom wbrew wrażeniu zimna, ale niestety był wyjazdowy i nie miałam czasu. Dzis do 15 padało :angry:
Nie ma tego złego- powiesiliśmy karnisze, a od 15 ruszyłam w teren..i też już cebule mam uziemione :lol:
Pomyślałam, że posadzę tak, żeby jeszcze za rok było co sadzić, nie mogę sobie odmówić tej styczniowej gorączki w Lilypolu :funnyface:

Gosiu, z rumieńcem może i do twarzy ;) ale muszę to sprawdzić. Nie chcę się wpędzić z cerę mocno nacyzynkową i później się wkurzać, że ciągle czerwona chodzę.
Zresztą tą diagnostykę zrobię z czystej ciekawości, co też mi doktor powie..nigdy nikt tak profesjonalnie skóry nie oceniał, a że ja mało wody piję, a papieroskami nie gardzę, to przyda się srogie spojrzenie dermatologa :whistle:

W domu już leżakujemy z moim wiernym ogrodnikiem i muszę stwierdzić, że nic nie zmądrzał od ubiegłego roku :silly: Noszone przeze mnie worki z ziemią szarpie i wiesza się na nich jak w ubiegłe wakacje.
W piekarniku pyrkocze kalafior pod kołderką z mozzarelli, a ja- mimo, że weekend zajęty był przez inne sprawy i na ogródek wykroiłam zaledwie 2 godzinki- cieszę się, bo fajnie jest móc chociażby połazić dookoła domu ze szpadlem w ręku :happy3:
Oczywiście jestem jedyną osobą na osiedlu, która cokolwiek robi w ogrodzie..

Wczoraj zaczęłam grabić trawnik- miałam tylko 20min wolnej chwili, więc ledwo liznęłam temat, ale suchego sporo wygrabiłam z tego małego kawałeczka, na który starczyło czasu.
Trawnik wygląda tragicznie, ale P mnie pociesza, że tak ma wyglądać po zimie :P Na razie nie mam ochoty się na niego patrzeć (tzn. na trawnik :P ), ale wiem, że jak ruszy wiosna z kopyta i zrobi się ciepło, a ja sypnę nawóz, to na pewno się ładnie zazieleni i od razu humor się poprawi.
Sporo będzie przy nim pracy, bo dosiewek mnie trochę czeka i są miejsca, które już rok temu były do poprawki, ale odpuściłam w te upały.
W końcu trzeba pracę sobie dzielić i nie mogłam przeciez dopuścic, żeby tej wiosny nie miec zajęcia :funnyface:

Miłego wieczoru życzę :bye:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 06 Mar 2016 18:24 #442100

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Ty ubolewasz nad trawnikiem, ja nad rabatami.
Jak połaziłam wczoraj to ręce mi opadły... najchętniej bym kogoś zatrudniła do cięższych prac, bo nie wiem jak ja to wszystko ogarnę. Trawnikiem się nie przejmuję, bo go nie mam. Mam jedynie skokrotkowo- mleczową łąkę pełną krecich kopców i "Burych" jam. Dziś trochę pojeździłam z taczką i krecimi kopcami zasypywałam "Bure" wykopy. Ale to kropla w morzu.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 07 Mar 2016 21:10 #442548

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Aguś, powinnaś Burą pochwalić :idea1: Gdyby nie jej ciężka praca, to co byś robiła z krecimi kopcami :silly:

Witam poniedziałkowo w jakże rozgadanym wątku :jeez: Od razu serce rośnie i nabieram sił do gadania :funnyface: Szkoda tylko, że nie ma za bardzo o czym..

Za oknem ponure dni i nadal nic ciekawego się nie dzieje.. Krokusy ciągle w fazie szczypiorków i jak sie pokazały 2tyg temu, tak sterczą uparcie bez zmian. ZImno, pochmurno, to się nie mobilizują..
Jedynie optymistycznie jabłonka Royalty postanowiła wychylić się kontrolnie na świat..
IMG_1299.jpg

tutaj miał być łan krokusów.. No dobra- nie łan a jakieś 30 sztuk ;) i jeszcze dwie kolejne kępki w głębi wrzosowiska. Jeszcze trzeba poczekać- cos leniwe to przedwiośnie.
Skoro zimy nie ma, to wiosna niech się rozgości, a nie tak się czaić tygodniami będzie..
IMG_1300.jpg

kwitną jedynie te krokusy, które cała zimę przesiedziały pod stertą liści..
IMG_1297.jpg

a tyle jeszcze kępek uśpionych- żółte, białe, fioletowe.. W różnych punktach ogródka, ćwiczą moją cierpliwość.
Codziennie szukamy wiosny..
IMG_1301.jpg

Bez większych efektów, nic tylko się w kłębek zwinąć i przeczekać..
:bye:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 07 Mar 2016 21:29 #442557

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Rozgadany? To ja Ci powiem... że nic nie powiem :funnyface:
Wiosna zaciągnęła hamulce... i co zrobimy? Poczekamy ;)
Pozdrawiam - Gosia

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 07 Mar 2016 21:33 #442559

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja się na nią obraziłam i niech teraz się stara mnie obłaskawić :P

Co do rozgadania..nieżyczliwie mi osoby mówią, że gadułą jestem, a tu proszzzzzzz, prawie cisza :silly:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 07 Mar 2016 21:42 #442568

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
W pracy masz chyba małe szanse na dialog? :happy3:
Pozdrawiam - Gosia

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 07 Mar 2016 22:05 #442575

• piotrek_ns
  • piotrek_ns's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1228
Mówisz, że tylko szczypiorki a u mnie pierwsze krokusy już przekwitają, dokładnie takie jak twoje ;) Odmianowe fioletowe dziś zauważałem, że wyłażą :)
Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Piotrkowe działkowanie
Skalniak i kamienie

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 07 Mar 2016 22:13 #442578

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Monika, wiosna nieuchronnie się zbliża ;) , z każdym dniem :woohoo:
Po obejrzeniu Twoich zdjęć jestem pewna, że miałam rację mówiąc, że masz za mało krokusów :funnyface: i to o wiele za mało :funnyface:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 07 Mar 2016 22:48 #442587

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Gorzaciu, byś się zdziwiła. ile powiedzieć potrafi człowiek z gazikami pod językiem :rotfl1:

Piotrek, tak..dobijaj mnie dalej :hammer: Jedna w tym jest dobra rzecz..najpierw napatrzę sie na zdjęciach forumowych, a na końcu zobaczę u siebie na rabatach :lol:

Martuś.. phi, no wiesz.. :angry: Ja mam ponad 100 cebulek zadołowanych. Biorąc pod uwagę orientacyjny metraż rabat, wychodzi jedna cebulka na metr kwadratowy :funnyface:
Kupuję co roku trochę, żeby co roku mieć frajdę dokupowania cebul :whistle: Zawsze zresztą mocno się głowię, gdzie je posadzić- denerwują mnie szczypiory po przekwitnięciu, więc miejscówki wybieram długo rozważając każda lokalizację :crazy:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 07 Mar 2016 23:12 #442596

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
No i proszę :happy3: , sama się pogrążyłaś :happy3: , cebulka na metr, phi :funnyface: , za każdym razem jak będziesz narzekać, że mało wiosny, mało kwiatków, to Ci to wypomnę :laugh1:
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 07 Mar 2016 23:16 #442599

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie zgadzam się na wypominanie.. :happy-old: Z tych ponad 100 posadzonych cebul zakwitło zaledwie 10 krokusów.. Bo podając liczbę cebul policzyłam jedynie krokusy, a są jeszcze hiacynty i tulipany.. Ohoooo, średnia mi zastraszająco urosła :rotfl1:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 08 Mar 2016 08:03 #442623

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Biorąc pod uwagę fakt, że krokusy najlepiej prezentują się sadzone w większej kępie (czyt. minimum 30 szt) to rzeczywiście zaszalałaś :devil1:
Pozdrawiam - Gosia

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 08 Mar 2016 08:39 #442633

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Monia nie słuchaj tych dwóch Pań :P , one kupują cebulki wywrotkami :rotfl1: , a i tak pół wywrotki wyżerają im nornice :rotfl1: :devil1: .

U mnie krokusy tak samo wyrywne jak u Ciebie :pinch: . Szczypiory sterczą od dłuższego czasu i tyle :tongue2: . Ale pamiętaj, że to ma jednak dobre strony ... jak tamtym Paniom te wywrotki już przekwitną to u nas będzie pięknie :happy3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 08 Mar 2016 09:01 #442651

• Roma
  • Roma's Avatar
Monia-gdyby u mnie zakwitły wszystkie cebulki które wsadziłam to powinnam zobaczyć wielki kolorowy dywan a ja widzę zaledwie po kilka kwiatków tu i tam.Te cholerne nornice wyżrą mi wszystko :( Trzy lata temu sadziłam cebule kilogramami i co? ano tylko plecy bolały a efektów żadnych.Na razie jest 2:0 dla nornic :(

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 08 Mar 2016 13:39 #442746

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ja mam takie same szczypiorki. Jak na razie nie widziałam działalności nornic. Liczę, że w końcu te posadzone cebule zakwitną.
Cyguś pomaga szukać wiosny i na pewno ją znajdzie
Może jutro?
Dzisiaj u nas cudna pogoda :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.654 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum