TEMAT: Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 19 Mar 2016 08:16 #446699

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Myślę, że u Monisi jeszcze jest piątek :rotfl1: , na pewno zaraz pójdzie spać :rotfl1: .

Umówiłyśmy się na parkingu i sporą część przedpołudnia spędziłyśmy na parkingu :happy3: . No niestety nie było w pobliżu żadnej ekskluzywnej restauracji :happy: , podrzędnej speluny też nie było :rotfl1: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 19 Mar 2016 08:16 #446700

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Asiu..hahhaa..nie, to nie noc piątkowa. Ja już spałam i u mnie już sobota :silly:

Agnieszko, nie, nie wyjeżdżamy. Tzn..P jedzie do Mamy..ale wstałam przed Nim..i przed budzikiem :crazy: Tak więc nie dobudzano mnie z trudem :P , to raczej ja zrobiłam raban, że już nie śpię i niech się domownicy budzą :funnyface:

Z Dorcią umówiłyśmy się w ogrodniczym :funnyface: , ale już wychodząc sterczałyśmy na parkingu dość długo. Ogrodniczy nie ma kafejki żadnej- powinni to przemyśleć.
Pamiętasz kiedyś nasz biznesplan..? Ja głosowałam za kafejką w ogrodniczym, z plazmą na ścianie i wyświetlaniem jakiegoś meczu dla panów towarzyszących. Powinien byc kącik, gdzie można odsapnąć po zakupach. Oj, muszą się jeszcze ogrodnicze podciągnąć ;)

Wypuściłam Cygusia na ogródek. Nie pędziłam zbytnio do drzwi, żeby go wpuścić. Czasem wpuszczam go drzwiami balkonowymi i albo zapamiętał, albo wypatrzył przez szybę.. Skoczył na szybę, przysiadł na parapecie jak wróbel i czekał. :lol: Nawet dla tego oszołoma jeszcze za chłodno i do domu szybko go ciągnie. A w sezonie z trudem do domu go zwabiałam..

EDIT.. Dorcia, a właśnie, że nie.. Już jest sobota i też jestem tym faktem zaskoczona :funnyface:
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2016 08:18 przez Monika-Sz.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 19 Mar 2016 08:18 #446701

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
ale wstałam przed Nim..i przed budzikiem :crazy:

Boszzz :jeez: zaraziłaś się wczoraj ode mnie :ohmy: :rotfl1:
Świat Dorci 2016

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 19 Mar 2016 08:20 #446702

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Może szybko mi przejdzie.. :happy3: No patrz..a tak się martwiłąm, czy nie dostane kataru..ale to co mi sie przytrafiło, to już przesada :P

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 19 Mar 2016 09:48 #446732

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Upewniałam się kilka razy, czy ja przypadkiem nie zaspałam dzisiaj, i to baaardzo :rotfl1: albo czy zegary wszystkie się nie zbuntowały. Moniśka wstała o świcie, a nawet jeszcze wczoraj :woohoo: :woohoo:
Czy Cyguś się nie zdenerwował takim dziwnym zachowaniem pańci i przewracaniem rytmu dnia?
U mnie zimno i czekam na lepsze czasy, w prognozach na dziś 4*C! Zgroza.
Dobrego dnia :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 19 Mar 2016 11:07 #446752

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Monia, nawet Ty dzisiaj od bladego świtu na nogach??? :eek3:
No tak, a ja jeszcze w szlafroku kawę dopijam :whistle:
Piękny ten stokrotkowy trawniczek u mamy! Postarałaś się :kiss3:
Brateczki też cudniaste, ja również nabyłam :dance: Po południu planuję dekoracje, a teraz jadę oglądać śnieżyce w rezerwacie :search:
Pa :bye:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 19 Mar 2016 13:01 #446773

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Haniu, Cyguś przyjmuje wszystko łaskawie i cierpliwie :P

U nas zawrotne 5.5* a przez chwilę nawet pojedyncze płatki śniegu wirowały :blink:

RObaczku..jakie śnieżyce..słońca lepiej poszukaj, :silly: :screem: wiosna tuż tuż..

Ciekawa jestem Twoich dekoracji, na pewno będą urocze, jak zawsze :hug:

Blady świt i mnie zaskoczył..a tym bardziej to, że się z nim zobaczyłam :funnyface:

Bratki posadzone. Upał mi nie towarzyszył zbytnio :jeez: Ubrana jak skrzyżowanie Pi i Sigmy ;) ruszyłam do pracy.

Donica przy wejściu.. Przymiarkę z bluszczem zrobiłam. Maluch domowy, ale sprawdziłam jak będzie.. a jutro od Mamy z ogródka podwędzę kilka gałązek..
IMG_1478.jpg

IMG_1477.jpg

IMG_1475.jpg

są też przy kamyczkach, wiadomo jakich..
IMG_1480.jpg

IMG_1481.jpg

IMG_1482.jpg

IMG_1483.jpg

posadziłam też kępkę na rabacie narożnej przy bramie..jakże one są inne od tych w donicy :rotfl1:
IMG_1489.jpg

IMG_1491.jpg

bluszczyk w domu będzie rósł..z wiosennymi cebulowymi w nogach :silly:
IMG_1499.jpg

ogromne dla mnie zaskoczenie.. stipa Ponny Tails przezimowała w donicy, niczym nie osłoniętej :blink: Dopatruję się zielonych pędów. Co ja mam z nią zrobić? Obciąć, zostawić..?
Na razie poszłą do poczekalni na rabatę, bo na donice inny był plan. A jak ona była w niej ukorzeniona..całą donicę przerosła :supr3:
IMG_1485.jpg

turzyca Frosted Curls..z ogromną nadzieją doszukuję się zieloności u podstawy pędów i chyba coś widzę..? O ile pamiętam, jej się nie tnie, a jedynie wyczesuje. Na razie zimno, więc się z nią nie szarpię ale co..delikatnie grabkami w kwietniu poczochrać :think: ??
IMG_1484.jpg

krokusy mają na temat pogody zdanie podobne do mojego..
IMG_1488.jpg

Ciachnęłam też w przypływie pracowitości powojniki.
Polish Spirit puszczają listeczki, za to życia prawie nie widać w przyciętych pędach SSL. Puszcza coś u podstawy, czyżby wyrośnięte pędy zdechły..albo- co gorsza- ktoś miotający sie po rabatach złamał :mad2:
Podjazd zamieciony..i woła o pomstę do nieba. Gruntowa droga dojazdowa mnie wykończy.. Zamiatanie to kpina jakaś, jak się zrobi cieplej, to trzeba myjkę ciśnieniową będzie odpalić i domyc to piaszczyste błoto :hammer:

Powoli chyba czas powyciągać świąteczne ozdoby. Za dużo tej pracy to ja nie mam.. raptem dwie ozdoby :funnyface:

Zmykam, bo kurz po kątach się o mnie pyta :jeez: a po południu nalot robi elektryk- może wreszcie pozbędę się kabli nad schodami, na rzecz gustownych światełek :whistle:

Miłego dnia
IMG_1487.jpg
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2016 13:07 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, chester633, Bozi, hanya, inag1, Krzysia, Zuza

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 19 Mar 2016 13:46 #446784

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Donica na schody, zgodnie z przewidywaniami, wyszła super! Z bluszczykiem wygląda super :woohoo: .

... a stokrotki u Dorotki dalej stoją nieogarnięte :oops: , kurz dalej w kątach leży :oops: , a ja zaraz zabiję dzieciaka, który nie chce skumać ile arów jest w hektarze :rotfl1: ... swoją drogą po co komu ary, lepsze są hektary :rotfl1:

:bye:
Świat Dorci 2016

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 19 Mar 2016 13:52 #446786

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Dwie ozdoby świąteczne? :blink: Nie, żebym hołdowała dekoracyjnemu rozpasaniu, ale zachęcam do wzbogacenia kolekcji ;)
Może jakiś okazjonalny stroik sklecisz?
Pozdrawiam - Gosia

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 19 Mar 2016 15:00 #446796

• aguskac
  • aguskac's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1455
Jakie piękne zakupy :) Kompozycja wyszła znakomicie !! Bratki i stokrotki uwielbiam. Ja jeszcze nic nie sadziłam wiosennego koło domu. Jak wiesz stokrotek o jakich marzyłaś u mnie w trawniku mnóstwo, ale widzę, że i Twoje działania przyniosły efekty :flower2:

Spotkanko miałyście? Super! Dawno nie byłam na żadnym ogrodowym, ale zaraz po świętach mamy mały zlocik Żyrafek w Szczecinie.
Mówisz, że Cyguś niezbyt chętny na dwór? Trochę Ci zazdroszczę :wink4: Bura jest w wiosennym amoku.
Pozdrawiam Aga
Na wiejskim podwórku

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 19 Mar 2016 16:25 #446802

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Dociu, stokrotki czekają i nabierają wartości- zdążysz :hug: Ja jutro jestem poza domem cały dzień, a w tygodniu to wiadomo jak stoję z czasem..tym bardziej, że ma padać.
Tak więc mobilizacja musiała być dziś..

Lepsze hektary mówisz... Popieram i nawet przez okno wyglądać nie będę, pisząc te słowa :pinch:

Dziecię siłę hektara zrozumie, jak zostanie ogrodnikiem i zacznie się miejsce do sadzenia roślin kończyć :funnyface:

Gorzaciu.. ufff, po robocie.. się narobiłaaaaaam ;)
Ozdoby mam 3..a po kreatywnym podliczeniu 6 :woohoo: :funnyface:
Takiego oto królisia..
IMG_1500.jpg

stroik kolorowy w koszyczku.. trochę kicz, ale w końcu wesołe wiosenne święta nadchodzą ;)
IMG_1515.jpg

IMG_1517.jpg

do tego doliczam 2 tulipany drewniane.. :tongue2:
IMG_1501.jpg

i dwie kolejne ozdoby..
Króliczek drewniany uroczy, który zdobi szafkę tv..i jeszcze coś :whistle:
Dziś..czy wczoraj, :think: zachwycałam sie u Aguniady prymulką..jedyną, jaka na prawdę mi się spodobała, bo generalnie jakoś prymulki nie są w moim guście..
POjechałam dziś do kolejnego ogrodniczego, sprawdzić, co sprzedają..i proszzzzz..czekała na mnie :hearts:
IMG_1503.jpg

IMG_1513.jpg

IMG_1504.jpg

wśród niektórych domowników zachwyt :happy3:
IMG_1512.jpg

widać tu machającą łapę..? Oczywiście tradycyjnie była próba kopnięcia i ściągnięcia nowej zabawki. Teraz ma okno odsłonięte, więc siedzi mój kiciuś na oparciu kanapy, ale co będzie wieczorem.. :jeez:
IMG_1507.jpg

No i jak Gosiu, poprawiłam się :silly: ?

Aguś, stokrotki w trawniku to nieco zdziczałe te sklepowe..a moje wspomnienie z Nałęczowa to takie urocze drobniutkie wysiane w trawniku. Co roku wiosną śmieję sie, że miłośników angielskiej murawy Maminy trawnik przyprawiłby o zawał, ale to takie urocze jest :lol:

Cyguś na ogródku dzielnie mi towarzyszy, ale chyba sam nieco marznie. Latem do domu nie chciał wracać, a po powrocie już za kilka minut sygnalizował przy drzwiach pilną potrzebę- kłamczuch! Teraz wychodzi, obszczeka ptaki i szybko wraca. Chude to, sierść krótka, to marznie i do domu chce wracać.. chyba, że wychodzę z nim- wtedy ma więcej zapału..ale że mi też zimno, to nie chętnie wychodzę :wink4:

Cyguś jest niezłomnym psiakiem z mega energią, ale Twoja Bura to już w ogóle nie do zdarcia!
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2016 16:28 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krzysia, zanetatacz

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 19 Mar 2016 16:55 #446809

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Pepco Pani odwiedziła? ;)
Co do tulipanów i prymulki - polemizowałabym, ale niech Ci będzie... :silly:
Pozdrawiam - Gosia

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 19 Mar 2016 16:58 #446810

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Z Pepco celny strzał, ale to już przygotowania trwały od tygodni :silly:

Tak czekałam, czy naciągane liczenie zostanie zaliczone...dzięki :hug: ;)

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 19 Mar 2016 17:02 #446812

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak jeszcze powiesz, że kupowałaś to w kilku turach... :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 19 Mar 2016 17:06 #446813

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Faktycznie, zaszalala Pani ;-)
Prymula śliczna, ale czemu zdobi szafkę tv?
W blaszane wiaderko ją i na dwór. .. :P

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 19 Mar 2016 17:23 #446815

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Monika-Sz wrote:
Aguś, stokrotki w trawniku to nieco zdziczałe te sklepowe..a moje wspomnienie z Nałęczowa to takie urocze drobniutkie wysiane w trawniku. Co roku wiosną śmieję sie, że miłośników angielskiej murawy Maminy trawnik przyprawiłby o zawał, ale to takie urocze jest :lol:
Moniko, moje wspomnienia z malutkimi stokroteczkami to wakacje u mojej Babci, spędzałam je tam przez całe dzieciństwo, a na łące ze stokrotkami bywałam codziennie. Kocham stokrotki i oczywiście mam je u siebie, nawet rosną wysiane z nasion stokrotek z babcinej łąki :lol:
Pisałam o tym już gdzieś, kiedyś, ale powtórzę - widziałam ( na własne oczy :eek3: ) na nisko koszonym trawniku w Cambridge całe mnóstwo maleńkich stokroteczek :woohoo: Znaczy oryginalny trawnik angielski jest ze stokrotkami! I basta :happy-old:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 19 Mar 2016 17:51 #446823

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
Monia, Ty się nie stresuj :hug: . Właśnie podliczyłam swoje ozdoby Wielkanocne :rotfl1: i możesz być spokojna, masz więcej (nawet bez naciągania). Ja jakoś wielkanocnie nie ozdabiam domu ... wystarczą mi te wszystkie jajka, które mi się snują po chałupie :happy3: .
Świat Dorci 2016

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 19 Mar 2016 21:21 #446901

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Monisiu :) bratki prześliczne ,ozdoby też .Musze coś zrobić u siebie.Wszak za tydzień święta i moje dzieciaki będą szukały prezentów w ogrodzie. ;) Miłego wieczoru :happy4:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.730 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum