TEMAT: Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 15 Mar 2016 20:54 #445466

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Kasiu, bratki ubiegłoroczne ;)
Zerkałąm do fotek z ubiegłego roku i uznałam, że to już czas.
W weekend byłam w LM i juz bratki były w sprzedazy, ale nieciekawe. Liczę na pobliski ogrodniczy :whistle:

Sprzętu jeszcze nie kupiłam, ale intensywnie o nim myslę :P

Gorzaciu..to Ci się udało :rotfl1: :rotfl1:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 16 Mar 2016 13:29 #445687

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Aaaale dziś pięknie :hearts:
Prawdziwa wiosna- słońce świeci, ciepło i bezwietrznie jest.. Ptaki się drą, aż miło :lol:
IMG_1427.jpg

IMG_1431.jpg

IMG_1428.jpg

IMG_1432.jpg

IMG_1433.jpg

IMG_1435.jpg

Krokusów niezbyt dużo posadziłam między wrzosami- jeszcze nie wiem, czy nie będa mnie denerwować ich szczypiory po przekwitnięciu, więc takie niewielkie kępki na próbę mam ;)

krzewuszki już nie ma, powoli szykuje się miejsce na graby..jeszcze tylko jałowce :flower:
IMG_1434.jpg

kora znika w okamgnieniu i nie, nie jest to efekt jej rozkładania się. Raczej moje źrebię rozwala na wszystkie strony :jeez:

wiosenne listeczki :dance:
IMG_1436.jpg

IMG_1437.jpg

chyba mogę już skończyć moje dywagacje, dlaczego część żurawek nie przezimowała.. :angry: :sick:
IMG_1429.jpg

coś ładniejszego na koniec :P
IMG_1438.jpg

Pogoda piękna, aż żal w domu siedzieć, ale z Łabądkiem mieliśmy ważne zadanie, skręcanie mebli..tzn ja skręcałam, Cyguś otwierał paczki, z wyraźnie znudzoną miną

IMG_1422.jpg

ktoś potrzebuje pomocy w otwieraniu pudeł.. Cyguś służy pomocą.. i nie- sprzątanie nie jest wliczone w usługę :funnyface:
IMG_1413.jpg

Jest pięknie za oknem!!
Ehhh, gdyby czas pozwolił, to już dziś poleciałąbym po bratki..ale może jakoś wytrzymam do soboty ;)
Miłego dnia :flower2:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, chester633, Kasionek

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 16 Mar 2016 15:11 #445708

• majowa
  • majowa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 948
Wiosna pełną gębą :)
Witaj Moniko :kiss3: u mnie też za oknem piękne słońce, aż chce się żyć. A co to za robaki w żurawkach, czy to opuchlaki :( ?
Pozdrawiam serdecznie, Iwona
Mój ogród
FotoIvona

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 16 Mar 2016 22:10 #445899

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Monia, widzę, że w domu już Cyguś posprzątał, jak dobrze, że masz takiego pomocnika! :devil1:
Krokusiki cudne, ale ja też nabrałam ochoty na bratki - w piątek przed pracą zahaczę o giełdę :lol:
ps. Ooooo jałowce wylatują...lalalalala :dance:
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 16 Mar 2016 22:10 przez Robaczek.

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 17 Mar 2016 00:26 #445938

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Ufff..po pracy druga tura skręcania mebli..właśnie skończyliśmy. No gdyby nie pomoc Cygusia.. :jeez:

Iwonko- witam Cię po długiej nieobecności.. Cieszę sie, że wiosna skłoniła Cię do odwiedzin :kiss3:
Szczerze mówiąc nie jestem pewna, co to za robale.. Niby w żurawkach zwykle siedzą opuchlaki, ale sądziłam, że one są większe.. :think:

Kasiu, pomoc Cygusia nieoceniona..Gdyby mi nagle ciśnienie niebezpiecznie spadło, to podniesienie wartości mam zagwarantowane :rotfl1:

Bratki i mi chodzą po głowie..i to już od tygodnia. W piątek w LM widziałam wystawione- ale po pierwsze nieciekawe kolory, a po drugie tylko te o dużych kwiatach. Ja wolę te drobnokwiatowe słodziaki i liczę bardzo na jakiś ciekawy wybór w największym w okolicy ogrodniczym. W sobotę jadę na rekonesans :woohoo:

Jałowce były na wylocie od 2 lat ;) Wtedy po raz pierwszy zauważyłam zasychanie końcówek, napisałam zapytanie na Ogrodowisku i dostałam odpowiedz "wywal".. Próbowałam jednak ratować- Promanal, TOpsin. Efekt jest niewielki a mnie średnio bawi pryskanie kilkumetrowych iglaków.
Nie wchodziło w grę pozbycie się ich i zostawienie pustego miejsca albo posadzenie jakiegoś mikrusa, tak więc rosły robiąc jako taką osłonę- a że teraz mam obiecane już 3 graby, każdy po 3 metry :dance: to mogę zrobić taką zamianę :silly:

Przypomniałaś mi tym swoim tańcem, że te jałowce nie były Twoimi faworytami :funnyface:

Jutro chyba nie wstanę..tak mnie nap..* plecy po składaniu mebli, że chyba zasnę tu, gdzie siedzę..
Jutro już czwartek..aaale super. Mam nadzieję, że sobota będzie słoneczna.. WYprawa po bratki i rozdysponowanie ich na ogródku na pewno sprawi dużo frajdy.
Po ostatnim cięciu krzewów mam podrapane ręce. W pracy się mnie pytają, co się stało- a ja zaskoczona "no jak to co..sezon ogrodowy się zaczął" :happy3:
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 17 Mar 2016 07:18 #445945

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
źrebiątko pociągowe :hearts: ależ ten Cyguś pracowity :woohoo:
no i wiosna zawitała do Ciebie :) nie wygłupiaj się z tymi krokusami tylko jesienią dokup ! Fajnie wyglądają, a ich szczypiorki nie są takie złe. Widzę, że kolejne rewolucje robisz :) i dobrze. Jałowców nie żal - w końcu dałaś im szansę ! A grabów zazdraszczam. Pięknie będzie :lev:
To chyba i ja wybiorę się po jakieś bratki :flower2:
Za tę wiadomość podziękował(a): Monika-Sz

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 17 Mar 2016 12:19 #445995

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Moni, krokusy lubię bardzo..ale denerwują mnie szczypiory po przekwitnięciu.. Nic na to nie poradzę, taki mam "problem" z cebulowymi.. :crazy:
Rok temu patrzeć nie mogłam na szczypiory irysowe, dłuuugie się zrobiły- w końcu zaplotłam je w warkocz i przygięłam do ziemi :silly:

Jałowce bardzo lubiłam, skoro jednak zaczęły chorować to nie mam zbytnio ochoty się z nimi bawić. Nie wyopbrażam sobie zbytnio corocznych oprysków z drabiny :hammer:
Nastawiłam się zresztą już na graby :whistle:

Bratki koniecznie- ja się już nie mogę doczekać! Mam nadzieję na ciekawy wybór, szczególnie pośród tych drobnych, które zawsze były moimi faworytami!
Rok temu obkupiłam się w te urocze maluchy i dość długo zdobiły rabaty.
Pojawiło się kilka siewek..
Chociażby to maleństwo, przytulone do kamieni.. Już słodziak próbuje kwitnąć :hearts:
IMG_1451.jpg

poza tym co na ogródku..? Ciągle to samo :pinch:
Iryski coraz obficiej kwitną. Muszę się zaopatrzyć w inne odmiany, jednak te biedronkowe tygrysy bardzo mi wpadły w oko!
IMG_1447.jpg

IMG_1448.jpg

Kolejny słoneczny i dość ciepły dziś dzień.. krokusy przechodzą same siebie, wychylając się do słońca.. W tych kwiatuszkach tulących sie przed zimnem, a uśmiechających do słońca, jest cząstka mnie :lol:
IMG_1449.jpg

sporo kępek nadal w szczypiorach, tu się jeden leniuch łaskawie budzi..tu też się odnajduję charakterologicznie :rotfl1:
IMG_1450.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek, Margo2, Bozi, Krzysia

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 17 Mar 2016 15:25 #446034

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Śliczne te maleństwa.Monisiu :) ja jeszcze lubię stokrotki.Jak spojrzałam na zdjęcie Pana Psiurka przed przeczytaniem komentarza , to dosłownie słabo mi się zrobiło -pomyślałam to pies demolka :devil1: Uf przeczytałam , że Ci pomagał...Pozdrawiam i miłego dzionka :hug:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 18 Mar 2016 17:07 #446441

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Coś mi się zdaje, że i Monia lubi stokrotki :drool: . Zresztą każdy lubi stokrotki, a zwłaszcza Dorotki lubią stokrotki :happy3: .
Moniś - dziękuję ja przedpołudnie :hug: . Czy Ty wiesz, że zmarzły mi nogi :crazy: . Boszzz stara jestem i krążenie chyba już mam kiepskie :happy: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 18 Mar 2016 17:13 #446442

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
dorciaj wrote:
...stara jestem i krążenie chyba już mam kiepskie :happy: .
Ja zawsze zrzucam to na fakt, że mam po prostu dłuuuugie nogi :rotfl1:
Pozdrawiam - Gosia

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 18 Mar 2016 17:31 #446449

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
A ja złe samopoczucie , czy inne dolegliwości zwalam na pogodę :rotfl1: I obojętnie czy pada,czy świeci słoneczko :happy4:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 18 Mar 2016 17:42 #446450

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Kasionek wrote:
A ja złe samopoczucie , czy inne dolegliwości zwalam na pogodę :rotfl1: I obojętnie czy pada,czy świeci słoneczko :happy4:

Nie jesteś sama, przecież nie będziemy zwalać na wiek :lol:

Małe bratki są cudne, ja też je lubię.
Cyguś to potrafi zrobić porządek :woohoo:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 18 Mar 2016 18:26 #446462

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
A co koleżanki porabiały razem przedpołudniem, hę :happy-old: ? Spowiadać mi się zaraz :teach:
Ja nadludzkim wysiłkiem ominęłam dziś ogrodniczy z bratkami, ale jutro... :rotfl1:

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 18 Mar 2016 21:00 #446578

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasiu..no jak demolka, toż to sama słodycz i grzeczność futrzasta jest :jeez:

Bratki miniaturki już mam..a i stokrotka się znalazła :lol:

Dorciu, stokrotki lubię bardzo.
Dawno dawno temu.. :teach: jak miałam 6 lat, pojechałam z Babcią do Nałęczowa. Babcia w sanatorum, ja w roli przyległości na wakacjach. Mieszkałyśmy w pałacyku..na klombie rosły piękne bratki, a cały trawnik w przypałacowym parku porośnięty był miniaturowymi stokrotkami :hearts:
Miłość do bratków mam od tamtej pory, a że marzył mi się taki trawnik usiany stokrotkami, to od dziecka sadziłam Tacie w trawniku kupowane wiosną stokrotki.
Jako dziecko nie przewidziałam pewnych kwestii..po pierwsze to nie te same stokrotki..po drugie- te sadzone rozsiewały się jak szalone
Obecnie w maju trawnik u Mamy wygląda tak.. co jest moim wieloletnim dziełem :silly:
DSC05509.jpg

DSC05517.jpg

Proszę mi tu wieku nie wypominać :happy-old: bo ja też zmarzłam do szpiku kości.. W samochdozie ogrzewanie na nogi puszczałam..ale tak się super gadało, że jedynie konieczność pojechania do pracy przegoniła mnie z parkingu..i chyba uratowała nasze nosy przed katarem.. Oby :whistle:

Dzięki za przesympatyczne spotkanie, liczę na kolejne..i będę wiercić dziurę w brzuchu o rewizytę u mnie zaległą :kiss3:

Gorzaciu, Kasiu.. jaki wiek.. no proszę Was. Ja lodowate stopy mam od podstawówki :jeez:

Dorciu, ja też te maluszki uwielbiam i znacznie bardziej mi się podobają, niż duże.
Cyguś porządek potrafi zrobić doskonale, mój pomocnik :jeez:

Martuś.. już składam meldunek :idea1:
Z Dorcią dziś buszowałyśmy w ogrodniczym, kupowałyśmy kwiatki, obgadałyśmy wiele niezwykle ważnych spraw, zmarzłyśmy jak dwa sople lodu, ale tematy się nie kończyły..i cholercia, nie było na to Twojej zgody :funnyface:

Wspomniałam Dorci, że jesteś powodem mojej wyprawy na Zlot- nie mogę doczekać się spotkania :kiss3:

Dzisiejsze przedpołudnie spędziłam, jak już wszyscy wiecie, bardzo inspirująco i przesympatycznie z Dorcią :hug:
Obkupiłysmy się w wiosenne kwiatki..
Ja oczywiście bratków trochę do domu przytargałam i co za zaskoczenie nt kolorystyki.. No nikt nie zgadnie.. Jest fioletowo :rotfl1:
Mała zajawka :P
IMG_1466.jpg

Mamie też kupiłam pięknego bratulka.. Ja miałam wizję donicy w fioletach i akcentach żółtych..ale bardzo mi sie ten spodobał.. Dorcia ślicznie zestawiła z jeszcze innym..i chyba będę musiałą dokupić i gdzieś na rabatę wtrynić, bo nie daje mi to spokoju.
Asortyment na razie skromny..poczekam chyba chwile i ruszę na drugą turę za tydzień :think:
To Maminy bratek.. na zdjęciu wpada w żółty, ale raczej pomarańczowy odcień ma na żywo..
IMG_1456.jpg

Pamiętacie Żabcio Muzykanta.. bidula sie postarzał, stawy mu rdzewieją..ale lubię tę ozdobę bardzo.. Żabcio zawsze dostaje bratki u stóp
IMG_1457.jpg

Mam jeszcze stokrotkę..nie mogłam się oprzeć. Biorąc pod uwagę wklejone powyżej zdjęcia trawnika u Mamy..boję się wynieść ją do nas na ogródek :rotfl1: Stoi więc w domu
IMG_1470.jpg

Jutro sadzenie..chyba że pogoda będzie paskudna. Dziś na serio zmarzłam, a na jutro zdaje sie nie lepsze zapowiedzi... Może jednak sie uda.
Nie dostałam niestety bluszczu do kompozycji na schody, ale to nie kłopot, zdobędę u Mamy ;)

Miłego wieczoru :flower2:
Ostatnio zmieniany: 18 Mar 2016 21:10 przez Monika-Sz.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi, Zuza

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 18 Mar 2016 21:15 #446582

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Urocze zakupy, Moniko, a jeszcze w tak rozrywkowym towarzystwie ;)
Nie dziwię się, że humor masz dobry :)

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 19 Mar 2016 08:00 #446690

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
Wesoło było, to fakt. Dorcia to szalenie pozytywna osoba, z trzeźwym spojrzeniem na świat i bardzo miło czas spędziłam.
Obie jesteśmy bardzo ciepłolubne, a mimo to na parkingu wytrwałyśmy dzielnie. Swoją drogą mógłby być podgrzewany :whistle:

OOOO, dopiero pisząc tą odpowiedz widzę nowy avatarek :woohoo: :woohoo: :woohoo: W wątku wyświetla się poprzedni, ale ten rozświetlony rewelacyjny :hug:
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 19 Mar 2016 08:02 #446692

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Monika! :supr3: :woohoo: !
To Ty? W środku nocy?

Wymarzony ogród Moniki- w budowie cz. 3 19 Mar 2016 08:04 #446693

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Cały czas nie wierzę, że to Ty o tej porze piszesz w swoim imieniu ;)
Przyznaj się, wyjeżdżacie gdzieś z rana i musiałaś się zwlec.
W inny scenariusz nie uwierzę ;)

Umówiłyście się na parkingu????? i tam spędziłyście czas na pogaduchach?????
Hmm, dziwne ;)

PS. Dzięki! :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 19 Mar 2016 08:04 przez Aguniada.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.751 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum