Wiesiu od dawna szukałam to tu, to tam takiego parasola. Niestety w ofercie na rynku tylko weselne raczej
Dziergać na szydełku nie potrafię, wiec trzeba było jakiejś innej, możliwie prostej w realizacji inspiracji i padło na taka właśnie.
Co prawda nie mam zdolności manualnych takich, jak nasz Gorzata, ale coś tam wydziergam
ściegiem za igłą
Póki co dolna falbana doszyta.
Za tydzień będę na wyspach, pozaglądam do ogrodniczych co tam ciekawego mają z ogrodowej biżuterii
Kasiu krzewik za kosodrzewinką to tawuła japońska (Spiraea japonica) któraś
Ona ma takie czerwone przyrosty wiosenką.
Dwa inne krzaczki dla Ciebie
Aniu w ubiegłym roku zwiedziłam południowe wybrzeże, na dłużej zamieszkiwaliśmy zas południowo-wschodnie
Ale morze ciepłe, Jońskie jest jednak dużo cieplejsze i spokojniejsze, niż Śródziemne na południowych plażach.
Znajomi kuszą okolicami Palermo, tam ponoć piaseczek, jak aksamit, ale czy si zdecydujemy
się zobaczy.
A mnie kusi Teneryfa, Lanzarote, Madera, ale chyba największym marzeniem, które zapewne zostanie nie spełnione jest Nowa Zelandia
Zawsze mam jeszcze leżaki na tarasie i rozkładany basenik
prawie, jak nad morzem i palmy w okolicy
tak to sobie zaplanowałam
A jeżówki ... niech sprawdzę
Double Scoop Orangery, Guava Ice, Green Jawell, Strawberry Shortcake i Vintage Vine
Z całą pewnością muszę powiedzieć, że najładniej rosną i kwitną moje siewki, typowe purpurea. Dlaczego siewki nie chcą powtarzać cech matecznych
Bożenko bardzo się cieszę, ze u nas słonecznie, solarne systemy się sprawdzają doskonale i ja jestem happy
No niestety chwilowo u mnie nie pada, więc nie poratuję, ale kto wie, kto wie co to jeszcze będzie.Zbliza się wszak weekend pracowity przed wyjazdem
Ewuś dziękuję kochana
podsunęłabym kilka adresów ogrodów iglastych o jakich ja nawet nie mogę pomarzyć
ale cieszy mnie to, co mam.
A mój ogródek taki pomieszany, troch tego, trochę tamtego
i tak już będzie.
Agusia dziergać będę dalej jednak najbliższe plany wymuszają zgoła inne działania.
Jak zostawić dom, ogród i całe moje stadko na 10 dni
Pan M nakazuje wracać wcześniej
Tłumaczę, że nareszcie będzie miał szansę odpocząć ode mnie, a on dalej swoje
Wczoraj odwiedzili nas znajomi i stwierdzili, że zupełnie by się nie ruszali z naszego ogrodu ... z widokiem
Ewuś to prawda, ogród to coś więcej niż tylko rabatki
każdy najmniejszy nawet drobiazg ubogaca go o to coś, czego nie ma w innych ogrodach, każdy kątek i zakątek urządzony autorsko sprawia, że najpiękniejsza w naszym ogrodowaniu jest różnorodność pomimo przecież ograniczonej oferty roślinnej.
Romantyczna ... no może i jestem romantyczna
ale że zostanę pionierką
no tego bym się nie spodziewała.
Poczekajmy na efekt, jednak jaki by nie był nie będzie alternatywy
bo nie ma gdzie znaleźć
Już widzę odbicie koronkowej falbany w ogrodowym zwierciadle
Trzeba chyba go już wieszać.
Witaj
Bożenko, bardzo mi miło, że podobają Ci się moje ogrodowe zakątki. Lokalizacja ogrodu dosyć odległa, wiec nigdy nie wystarcza czasu na odwiedziny u mnie. Obawiam się jednak, że w naturze jest on inny niż na fotkach
A może dla mnie jest taki zwyczajny, bo już opatrzony
Najważniejsze, że cieszy każde najmniejsze ogrodowe życie
Różyczka Ascot jest piękna i łatwa w uprawie, nie powinnaś mieć problemu. Jeśli chciałabyś poczytać o moich różach, których miało nie być
zapraszam
tutaj. Watek nieco zapuszczony, ale historycznie można pooglądać, w tym również wspomnianą różyczkę.
Romku witaj po długiej przerwie
Liczę na tradycyjne spotkanie wkrótce.
Ognisko .... nie mamy tradycji ogniskowych, słowo
Jak się już zagospodaruje kąck będzie można i bez ogniska przysiąść, prawda. A jak się zdarzy nastawić garnuszek to też będzie fajnie
Wczoraj mieliśmy zaledwie troje gości ... ławeczek wystarczyło
ognisko nie płonęło a i tak było miło.
Powiem Ci szczerze, że czasem jak patrzę co mój sąsiad spala w piecu, to się zupełnie nie dziwię takim zakazom.
Adelo jak widzisz piękne odpowiedziała Martusia, dziękuję bardzo
Nawiążę więc tylko do wejmutek króciutkim pytaniem
'czy wiesz ile porzeczkowych krzaków rośnie w ogrodach po sąsiedzku?'. Zapewne nie wiesz, a porzeczkowych plantacji w okolicy nie widać
Spokojnie możesz sadzić. Z wejmutek niewielkich pokazywana przez mnie ze dwie strony wcześniej Tiny Curls, Green Curls, Vercurved. Zrobię po południu fotki, ok
Jak zwykle wtrącę uwagę, że nie widzę sensu inwestowania wielkich pieniędzy w taka tuję 1m x1m, bynajmniej
Zawsze kupuje małe, niedrogie krzaczki, potem już tylko można patrzeć, jak rosną i cieszyć się każdym kolejnym sezonem
A wyobrażasz sobie stratę takiego dużego, drogiego drzewka
bo warunki mu nie odpowiadają, bo w szkółce wykopali w nieodpowiednim okresie i sprzedali takiego biedaka za duże pieniądze
Powiem Ci, że kable do oświetlenia rozciągaliśmy ubiegłej jesieni, a więc .... kilka lat po zamieszkaniu. Spokojnie, zdążysz, nie za rok, to za trzy, cztery, kabel na zewnątrz to już połowa sukcesu.
Marta można kupić Whipcorda w mojej okolicy za ok. 50-60 zł właśnie takiego szczepionego, więc cena patrząc na inne kulki nie jest jakaś nadmiernie wygórowana chyba. Oczywiście aby osiągnąć zamierzony efekt trzeba go jeszcze uprawiać z 10 lat
ale mamy czas.
A ja jednak wybieram takiego na nóżce, bez nóżki mam właśnie Filiformis
no ale mój ogród mniejszy od Twojego.
A co tam u mnie .... się wiośni, iglaki strzelają z pąków
i clemki zbliżają się do kwitnienia, oczywiście oprócz tych, które się nie obudziły
Picea abies 'Rydal' /świerk pospolity/
Picea abies 'Push'
Picea mariana 'Aureovariegata' /świerk czarny/
Prunus triloba /migdałek trójklapowy/
malusia Prunus ×subhirtella 'Fukubana' /wiśnia różowa/
Acer palmatum 'Inaba Shidare' /klon palmowy/
Margoś to ten, którego nazwę miałam sprawdzić zimą
clemki