TEMAT: Ogródek Gosi cz. 2

Ogródek Gosi cz. 2 02 Maj 2016 23:13 #464322

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3009
Gosiu no sporo tych tulipanowych cebulek będziesz mogła poutykać w tych przerwach :lol:
Okolice ścieżkowe coraz ładniejsze, a Ty wytrwale pracujesz :bravo:

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Gosi cz. 2 03 Maj 2016 22:22 #464787

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Maju, widzę coraz więcej miejsc na utykanie tulipanów. Oby myszowate się nie zwiedziały, że mają taką wyżerkę :happy:
Pracuję, faktycznie powoli. Staram się nie robić nic na siłę. Dzisiaj tez popracowałam. Powoli trawka znika

079-7.jpg

013-37.jpg

Liczę na to, że do końca tygodnia uporam się z darciem. Potem będę układała obrzeża, a potem dowoziła wytrzepaną ziemię z wieloryba. Lichą ma tą ziemię. Prawdziwy torf bagienny. Jka mi to przywozili to ja się na tym zupełnie nie znałam. Ale jak można takie cos wcisnąć?
To jest bardzo nieuczciwe.
Mam zamiar przekopać ten kawałek z granulowanym obornikiem. Może on coś pomoże.
Nareszcie rozrzuciłam nawóz na trawnik. Już czas był najwyższy. Do tej pory czekałam aż dosiana wiosną trawka urośnie, a w dodatku czekałam na deszcz, bo na razie pompa w naprawie, więc z rozpuszczenia nawozu nici
Dzisiaj przyszły wielkie chmury. Nawet zastanawiałam się, czy nie nawieźć, ale pomyślałam, że takie chmury co i rusz przychodzą, ale deszczu z nich nie ma, więc i teraz pewnie nie będzie. A tu niespodzianka. Nareszcie popadało. 45 min, równego deszczu. Ale byłam zła na siebie. Po jakiejś godzinie poszłam rozrzucić nawóz. Trudno co będzie to będzie, a zapowiadali w nocy dalsze opady. Zobaczymy. Jeszcze trochę pokropiło przed zmrokiem, liczę na więcej

045-22.jpg

047-19.jpg

048-20.jpg

050-13.jpg

051-12.jpg

052-12.jpg

053-12.jpg

054-18.jpg

055-19.jpg

056-16.jpg

057-14.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): e-genia, Bozi, edulkot, Krzysia

Ogródek Gosi cz. 2 03 Maj 2016 22:27 #464795

• viola
  • viola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1469
Gosiu,ciężka to praca z tym zrywaniem trawnika.A mąż już pogodził się z tym,ze co i rusz go ubywa? :)

Ogródek Gosi cz. 2 04 Maj 2016 10:53 #464905

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
A mi wczoraj Martusia zwróciła uwagę, że nie wolno pracować :teach: no nie pracowałam :silly:
Za to mam tez problemy z pompą :( znaczy w zasadzie nie mam pompy bo padła i zostałam bez wody 3 maja :crazy: uwierzysz :jeez:

A z tą ziemią to szukają jelenia ja Ci powiem :blink: mi nawieźli z perzem i chrzanem :jeez: masakra :unsure:

Ogródek Gosi cz. 2 04 Maj 2016 12:21 #464924

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Gosiu, nowa rabata się szykuje?
A jak masz słabą ziemię, to może dodaj kompostu? Wszystkie roślinki świetnie na nim rosną :flower2:
U mnie pada od wczoraj, miarowo, regularnie...Już nie mogę narzekać, że sucho, ale chyba zacznę narzekać, że depresyjny nastrój i nic w ogrodzie nie można zrobić. Ogrodnikowi nie dogodzisz ;)
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Ogródek Gosi cz. 2 04 Maj 2016 19:02 #465036

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Spory kawałek Ci przybędzie :eek3: Pewnie ,na co komu tyle trawy ,tylko kleszcze się w niej lęgną :wink4: .A wiesz ,że ja z pieleniem jeszcze nie doszłam do końca ogrodu?A codziennie wychodzę i pracuję .No nic do jesieni jeszcze trochę czasu :drink1:

Ogródek Gosi cz. 2 04 Maj 2016 19:16 #465045

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Gosiu, a ja się zapytam: czy na całym tym wydartym kawałku trawnika będzie rabata czy ponownie będziesz siała trawę? bo tak jakoś coś mi utkwiło, że to dalszy ciąg renowacji terenów trawiastych :unsure:

Ogródek Gosi cz. 2 04 Maj 2016 20:40 #465092

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
No nici z deszczu. :cry2:
Padało, ale za Wisłą. A u mnie nawet śladu nie widać po wczorajszym desczu. Świeci cudne słońce a raczej świeciło, bo już zachodzi. Z bólem serca musiałam choć zmoczyć trawnik, żeby troszeczkę rozpuścić nawóz, który wczoraj rozsypałam. Kolejne prognozy na deszcz dopiero za tydzień. I tak nie wiem czy się spełnią, bo dzisiaj też miało padać :tongue2:

Violu, na razie oprócz tej rabatki przy ścieżce, która zresztą była z inicjatywy m. nowych nie będzie. To co widać to przygotowania pod nowy trawnik, bo ten to nie można było nazwać trawnikiem. Same chwasty. Może coś uszczknę na jakies roślinki, ale będzie to niewiele.

Jolu, a dlaczego nie wolno było pracować? Ja uczciłam święto pracą u podstaw, u podstaw trawnika :happy:
Zresztą dla mnie to nie praca, to przyjemność, relaks, więc dlaczego miałabym sobie go odmówić? Taka odmowa skończyłaby się depresją, więc chyba lepiej, że zastosowałam lekarstwo ;)
A Ty masz tylko studnię? Ja całe szczęście podłączyłam się do sieci w zeszłym roku. Studnia została na ogródek i od czasu do czasu na dom. Teraz czekam na części. Nie można kupić samego czujnika poziomu, trzeba cały zestaw :dry:
Czyli będzie drożej niż zakładaliśmy.
Ziemię możesz reklamować, bo świeża sprawa. A ja nawet nie wiem kto mi to 15 lat temu przywiózł. Może kiedyś nawiozę porządnej ziemi, ale nie będę już przekopywała, tylko rzucę na wierzch i nawyżej na tym jeszcze raz posieję.

Dalu,
niestety nie mam tyle kompostu. Mam tylko taki plastikowy kompostownik na dosypywanie do dołków jak coś sadzę. Na ten trawnik potrzeba by ze 2 ciężarówki, a nikt chyba czegoś takiego nie ma.
Faktycznie nie dogodzi ogrodnikowi. Ja bym się tak cieszyła, gdyby u mnie padało cały dzień. No trudno. Trzeba będzie się wspomagać, tylko żeby w końcu było czym :dry:
To nie nowa rabat, tylko nowy trawnik :)

Ewciu, to nie nowa rabata :happy:
Szykuję nowy trawnik. Może troszeczkę poszerzę tę co już tam jest, ale niewiele. Trawka przed domem musi być.
Ty masz tylko rabaty, więc pielenia bardzo dużo. Ja mam niewielkie kawałeczki w porównaniu z Twoimi. Coś za coś. Ty walczysz z pieleniem, ja z trawnikiem. :devil1:

Maju, dobrze Ci utkwiło. Faktycznie to będzie trawa, chociaż zamierzam lekko poszerzyć rabatę rododendronową i nie wiem, czy nie posadze czegoś w tym ostrym roku przy chodniku. Mam znowu zagwostkę. Na razie mam na to tydzień, a może nawet dwa, bo zanim zrobię obrzeża, potem nawiozę ziemi to trochę minie.

058-13.jpg

059-14.jpg

060-12.jpg

061-14.jpg

062-17.jpg

063-18.jpg

064-16.jpg

065-13.jpg

067-12.jpg

068-9.jpg

069-11.jpg

070-11.jpg

Kalina burkwooda przecudnie pachnie. Rośnie w rogu działki, a ja ją czuję w drugim rogu. Oczywiście tym krótszym :)
071-10.jpg
Ostatnio zmieniany: 04 Maj 2016 20:41 przez Margo2.
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, Krzysia

Ogródek Gosi cz. 2 04 Maj 2016 20:45 #465095

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Pięknie kwitnie czereśnia :flower2:
Trawnik też nabiera pięknej zieleni, za rok pewnie będzie już bardzo gęsty i piękny :lol:
Ostre rogi trzeba obsadzać czymś żeby nie były takie ostre :wink4:

Ogródek Gosi cz. 2 04 Maj 2016 21:14 #465121

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Czy ja dobrze zrozumiałam :dazed: ? Zrywasz trawę, żeby posiać... trawę :dazed: ? To przekracza absolutnie moje pojęcie :happy3:

Ogródek Gosi cz. 2 04 Maj 2016 21:18 #465126

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Moje też :rotfl1:

Ogródek Gosi cz. 2 04 Maj 2016 21:21 #465132

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Gosiu, ja też jestem w szoku, że zrywasz ten trawnik pod nowy trawnik!
Proszę, przemyśl... obsadzić by ten kawałek można cudnie...

Ogród tętni już kolorami, z przyjemnością obserwuję poszczególne zakątki...
U nas dziś popadało, wczoraj też i jest git :)

Miłego! Jutro już czwartek :D

Ogródek Gosi cz. 2 04 Maj 2016 21:28 #465140

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Maju, właśnie mi o tę ostrość chodziło ;)
Trawnik był już piękny wiosną zeszłego roku. Niestety chyba nieumiejętne podlewanie załatwiły go.
Teraz nie może dojść do siebie.

Marto, Ewciu, no jak widać ja tam promuję nowy trend trawnikowy :happy:

Marta chyba nie zauwazyłas jak 2 lata temu zrywałam cały tylny trawnik. Siedziałam na stołeczku i jak ten świstak wytrzepywałam ziemię z darni. Połowa trawnika zajęła mi miesiąc, ale to przez to, że źle było wszystko zaplanowane. Druga zajęła mi już tylko 2 tygodnie. :ouch:
Teraz to pikuś. Ale jakoś mi wolno idzie. Chyba nie poświęcam mu tyle czasu co wtedy.
No marzy mi się angielska murawa. Przesadziłam. Marzy mi się normalny gęsty trawnik, może mieć trochę wad ;)
Za tę wiadomość podziękował(a): edulkot, wxxx-a

Ogródek Gosi cz. 2 04 Maj 2016 21:51 #465164

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga, wiem, że można by obsadzić, ale m. tego nie zniesie. Musze mu dozować takie rzeczy, bo mi na zawał padnie. Wiesz jak on broni trawnika.
Ale chciałabym posadzić coś w tych narożnikach. Myślałam właśnie o Twoich moliniach. I do tego może cisy?
Trawnik choć w części musi pozostać

Ogródek Gosi cz. 2 04 Maj 2016 22:00 #465171

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
To już coś. .. cisy: kula, stozek i do nich molinia.
Byłoby przepięknie.
Za jakiś tydzień, dwa, będę w fabryce traw. W razie czego zadzwonię, jak będziesz chciała, to kupię Ci i wyślę.

Ogródek Gosi cz. 2 04 Maj 2016 22:00 #465173

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ależ ja pamiętam Twoją mękę trawnikową przy zdzieraniu trawy z turzycą piaskową :devil1: , znam ten ból, bo tez mam :evil: . Tym bardziej nie rozumiem Twojego uporu, by na miejscu pieknie przygotowanym pod nasadzenia znowu siać trawę :woohoo:

Ogródek Gosi cz. 2 04 Maj 2016 22:25 #465191

• edulkot
  • edulkot's Avatar
  • Platinum Boarder
Turzyca piaskowa jest pod ochroną a my ją tak zwalczamy :rotfl1:
Ja tam Gosi się nie dziwię, skoro muszą być jakieś tereny trawiaste to niech sobie będą, wszak M. i Flesz muszą się gdzieś wybiegać :lol: no może tylko pospacerować :wink4:
Taki zestaw jaki proponuje Aguś bardzo mi się podoba :lol:

Ogródek Gosi cz. 2 05 Maj 2016 09:00 #465265

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
Aga, właśnie takie coś mi się marzy i to chyba nawet mój m. zaakceptuje.
Jeśli byłaby taka możliwość to bardzo bym prosiła o przysługę :kiss3:

Marta, myślisz, że to ona? A ja jej tak nie doceniłam? :tongue2: :happy:
Liczę na to, że już jej więcej nie będzie. Zastanawiam się, czy producenci nie dorzucają jej do mieszanek.
Chociaż myślę, że przywędrowała z ziemią. Trudno, ale na razie jej nie chcę
Trawka musi być. Bardzie z tyłu przydałoby się zmniejszyć jej obszar. Bo jest tego sporo.

Maju, jak widać nie znam się na roślinach i nie umiem ich docenić :happy:
No widzisz jak Ty wiesz o co mi chodzi :drink1:
Mój m. uwielbia przestrzeń. Nie mogę mu jej całej zabrać. I tak zrobił duży postęp.
Czyli pomysł został zaakceptowany :)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.513 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum