TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 20 Lip 2012 12:20 #56224

• MaKu
  • MaKu's Avatar
:thanks: oczarowałaś mnie tym swoim ogrodem-od trudnych początków do efektu "powalającego" :club2:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 20 Lip 2012 13:04 #56237

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Grono posiadaczy hipiska-Whipcorda powiększa się :dance: A Jacobsenowi tak nie smutno wśród wyrośniętych sąsiadów? :lol:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 20 Lip 2012 16:52 #56268

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Martuś zrób zblizenie tego Whipcorda, jakis on taki przyjemnie 'roztrzepany' :happy4:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 20 Lip 2012 17:04 #56271

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ula być może Twoja glina jest w stanie zatrzymać w sobie tę odrobinę wilgoci, ale nie dotyczy to mojego piachu :angry: . W dodatku wiatrzysko suszy w mgnieniu oka :hammer:

Aguś lilie pachną obłędnie, ja mam prawdziwego fioła na punkcie tego zapachu :crazy:
A to niebieskie, to szałwia omączona w różach :lol:

DSCI1019.JPG

W przyszłym roku posadzę jej trochę mniej, bo z każdej sadzonki straszny, ale piękny :P krzaczor rośnie.
Niestety zaatakowana przędziorkiem na równi z różami :cry3:

Jadziu obawiam się, że floks wędrowałby w stronę warzywniaka zamiast się zwieszać ;) , tak jak to robią wszystkie inne rośliny, które tam sadziłam :happy3: . Dlatego chyba wolę coś jednorocznego, co w jeden sezon daje się opanować :whistle:

Siberko zauważ, że ja się od tych herezji odcinam :happy4:
Kosmoski zaznaczone, bardzo się cieszę, że coś Ci się u mnie spodobało :hug:
A zobacz jak się rozbujał przetacznik od Ciebie :woohoo:

DSCI1015.JPG

Co do podkładów, to zgadzam się z Tobą (choć kiedy to budowałam, byłam trochę nieświadoma :oops: ), dlatego przy nich rosną kwiaty, a docelowo warzywnik będę jeszcze bardziej oddalać od brzegu :dry:

MaKu witaj u mnie :bye:
Moim zdaniem ja ciągle jestem na etapie trudnych początków :rotfl1: , to u Ciebie szczęka mi opadła aż nic nie napisałam, ale wrócę i to nadrobię :ouch:

Paweł długo czekałam na swojego Whipcorda, ale wreszcie mam :woohoo:
Żywot żeniszków, jak wiadomo, do pierwszych przymrozków, więc Jacobsen wiosną dostanie towarzystwo igiełkowe ;)
Myślę o jakichś dwóch miniaturowych kulkach, jakieś propozycje? :whistle:

Dziś trochę popracowałam w palącym słońcu :evil: i wichrze urywającym głowę :evil:
Ale najpierw premiery liliowe :woohoo:

Prawdopodobnie Barletta

DSCI1014.JPG

Casablanca :hearts:

DSCI1020.JPG

I pierwszy, trochę zwichrowany kwiat Tiger Woods :silly:

DSCI1023.JPG

A teraz efekty mojego sadzenia :jeez:

DSCI1024.JPG

DSCI1027.JPG

I nowa perspektywa widoku na księżyc ;)

DSCI1025.JPG

Uwierzycie, że te kilka dołków ( bo jeszcze dwa na rabacie pod płotem) kopałam prawie pół dnia :hammer:
Ostatni pod krzewuszkę Candida doprowadził mnie prawie na skraj rozstroju nerwowego, choć najmniejszy :jeez:
Chyba teraz nieprędko coś kupię, bo perspektywa kopania w tej skale doprowadza mnie do szaleństwa :mad2:
A w ogóle jak na to patrzę, to uświadomiłam sobie, że właśnie zaczęłam tymi nasadzeniami prace nad kolejną rabatą, której miałam w tym roku nie robić :hammer:
No chyba, że uda mi się zatrudnić za rozsądną stawkę kogoś do usuwania darni :whistle: ( mam na oku robotników u sąsiadki :funnyface: ). Jak ten plan by się powiódł, to jeszcze w tym roku poszaleję :fly:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 20 Lip 2012 17:15 #56274

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu dla Ciebie mój dredzik :woohoo:

DSCI1029.JPG

Zmykam, bo dziś jeszcze imprezka u sąsiadów, a ja w proszku ;)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 20 Lip 2012 17:26 #56275

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
To dopiero hipis :woohoo: Mój taki bardziej uczesany :oops:
Udanej imprezki :hug:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 20 Lip 2012 17:30 #56276

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
O rany - napisze człowiek, że lilie nie teges są :whistle: - i już heretykiem zostaje :rotfl1: . Marta, a jak Ty wszystko posadzisz w tym roku, to co w przyszłym Ci zostanie :whistle: ... samo pielenie i koszenie :rotfl1: :rotfl1: .

Księżyc i te planety obok :drool: - bardzo urodziwe :woohoo: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 20 Lip 2012 21:41 #56341

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Marto, znam ten ból, bo i u mnie ogród położony jest na skale i każdy dołek do dla mnie wykopanie kilku kg kamieni :silly:
Widzę, ze w Twoim wątku grasują jacyś heretycy, kwestionujący zalety i wielką urodę lilii :jeez:
Ale na szczęście chyba pozostajemy w zdecydowanej większości, my, miłośnicy tych pięknych kwiatów!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 21 Lip 2012 16:40 #56450

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Martuś aż mnie ciekawi co u Ciebie nowego zakwitło, odrodziło się po nawałnicy.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 21 Lip 2012 22:07 #56528

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta, to Ty masz taką glinę? :eek3: Przerabiałam to! Zanim wzięłam się za kopanie lałam w to miejsce wodę bez opamietania ;) i następnego dnia jakoś szło... Przy tej suszy to chyba jedyny sposób... Bo nie chcielibyśmy, żebyś się zniechęciła i przestała kupować! :rotfl1: Tyle miejsca! ;)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 22 Lip 2012 09:59 #56601

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto artam, glina jest u mnie, u Markity piach, wszędzie piach. Ale widziałam na oczy jak się z niego robi imadło, gdy się chce wydrzeć odrobinę murawy, czy wykopać dołek pod rośliny. Nie dziwię się Marcie, że każde nasadzenie to naprawdę ciężka praca.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 24 Lip 2012 21:01 #57126

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu był tylko taki jeden ;) , nie miałam wyboru we fryzurach :rotfl1:

Dorcia bez obaw ;) , ja mam wrażenie, że lata świetlne miną zanim posadzę WSZYSTKO :wink4: CO CHCĘ :happy3: . Ciągle mam tragicznie za dużo trawnika :rotfl1:
A księżyc i planety zostaną wchłonięte w przyszłości przez dużą rabatę, która zajmie środkową część ogrodu :fly:

Dalu oprócz kamieni mnóstwo śmieci, drutów, szkła, szmat, dachówek :crazy: i Bóg wie czego jeszcze :evil:
A nawet jak nie ma kamieni, to w taką suszę nie mogę wbić łopaty :mad2:
Ależ oczywiście, że ja zaliczam się do frakcji wielbicieli lilii :drool:

Ula rośliny się nie dają i kwitną jak mogą :silly: , zresztą wpadniesz, to zobaczysz ;)

Marto no właśnie dziś dyskutowałyśmy na ten temat, że ja chyba mam domieszkę gliny w tym piachu, jak to już słusznie kiedyś zauważyła Siberka. Ale i Ty chyba masz domieszkę gliny, bo podlane doniczki od Ciebie były takie ciężkie :rotfl1:
Dziś nie zdążyłam nawet namoczyć :evil: , no nic, zobaczymy jutro jak sprawy stoją :whistle:
Ale zniechęcenie do sadzenia raczej jest chwilowe :happy4:

No właśnie, dziś odwiedziłam Martowy Ogród przy okazji odbioru zamówionych liliowców i irysów, a zobaczcie z czym wróciłam :rotfl1:

DSCI1044_2012-07-24.JPG

Fotka kiepska, bo już było późno, a godzinę później już tak :happy3:

DSCI1045.JPG

Żurawki uziemione, a jest ich aż 27 :eek3: . Marta, ja nie zdawałam sobie sprawy, że aż tyle :hug:
Pluję sobie tylko w brodę, że nie zrobiłam żadnych zdjęć u Marty, ale jak tam byłam, to myślałam, że mi się głowa ukręci, tyle tam wspaniałości :woohoo: . Mogłabym tydzień zwiedzać i ciągle odkrywałabym coś nowego :tongue2: . A obwodnica na żywo wygląda bardzo fachowo :bravo:
Martuś, bardzo Ci za wszystko (nie)dziękuję :hug:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 24 Lip 2012 23:09 #57193

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Fajnie tak jechać w odwiedziny do koleżanki i przyjechać z wałówką w postaci sadzonek ;) To sie nazywa robocze spotkanie :rotfl1: .Zazdroszczę Ci Martuś tego trawnika jak ja bym chciała chociaż 1/4 z tego .Jak zaczniesz tak szaleć z nasadzeniami to raz dwa i nie potrzebny będzie jogging :rotfl1:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 24 Lip 2012 23:23 #57199

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jadziu, o tym też rozmawiałyśmy dzisiaj, jak to ogrodnictwo sprzyja spalaniu kalorii :silly:
Bardzo dobrze, że namoczyłaś, ja jednak obstaję przy tym, że liliowcom należy obciąć łby! ;)
W każdym razie po rozmowie z Tobą na temat gleby, przestanę narzekać na moją... Bo chyba nie mam najgorzej... Choć rolniczo to VI klasa ponoć... Ale podsypuję workowej, może załapiemy się do gimnazjum ;)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 26 Lip 2012 21:18 #57503

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jadziu o tak ,spotkanie bardzo owocne było :P , tylko roślinki do dziś nie posadzone, bo w tym upale naprawdę ciężko się usuwa darń :jeez:
A 1/4 trawnika to ja zamierzam sobie zostawić :rotfl1: . Ale ani pół metra więcej :evil:

Marto A ile jet tych klas gleby?. Bo ja na pewno mam najgorszą możliwą :rotfl1: . Być może to już nawet nie jest gleba :rotfl1: . Dziś nabawiłam się kolejnych pęcherzy od mojej operacyjnej łopatki do podważania trawy :evil: i na jutro wezwałam posiłki, bo nie daję rady sama, a czas goni - roślinki ciągle w wiaderku :jeez: . Mam nadzieję jutro zakończyć całą akcję :tongue2:

No to w oczekiwaniu na nową rabatę może jedne z ostatnich premier liliowych.

Camengo :woohoo: :woohoo:

DSCI1052.JPG

Ogromne, pachnące kwiaty, w dodatku rozkwitły prawie na raz :hearts:

Sheherezade :P

DSCI1059.JPG

Stargazer? :think:

DSCI1067.JPG

Już tylko ze dwie lilie mi nie kwitną, sporo przekwita, ale muszę przyznać, że mój zachwyt liliowy trwa nadal i będzie się pogłębiał za pomocą nowych zamówień :woohoo: . I pomyłek miałam mało, bo w Lilypolu tylko jedna ( ale w ramach dopuszczalnych kolorów, więc wszystko gra ;) ), a z moich różnych przypadkowych zakupów nie zgadzają się dwie lub trzy odmiany, czyli w sumie niewiele :silly:

A jak tam moje róże, nikt jakoś nie pyta :whistle: , to się sama zapytam :rotfl1:
A dziękuję, róże mają się dobrze, nawet te zaatakowane przez przędziorka jakoś powolutku się dźwigają :fly:
Moja piękna, wciąż kwitnąca Nostalgie :hearts:

DSCI1050.JPG

The Fairy też nie robi przerwy :silly:

DSCI1022.JPG

A Louise Odier wypuściła kilka metrowych i półtorametrowych :eek3: pędów, każdy zakończony bukietem pąków :woohoo:

DSCI1063.JPG

Tylko deszczu jak nie było, tak nie ma :evil:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 26 Lip 2012 21:36 #57508

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie dziś po południu pokropiło ale w niesamowicie przyjemny sposób. Aż się chciało pospacerować po alejkach działkowych, krople deszczyku na gołych plecach to była rozpustna rozkosz :)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 26 Lip 2012 22:04 #57518

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Mówisz o tych trzech kroplach na krzyż :evil: . Mnie to niestety tylko wkurzyło, bo nie było dalszego ciągu :hammer:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 26 Lip 2012 22:35 #57522

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Szałwia omączona występuje w ilościach, które mnie satysfakcjonują :-) Lubię buszowatość :-) Gdyby się dało zebrać nasionka, to też będę wdzięczna, bo u mnie takich jeszcze nie było :eek3:

Z lelij to najbardziej Szeherezada jest w moim guście... Muszę kupić większą ilość jej cebul :-) Tymczasem mam podobną kolorystycznie Shocking...

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.650 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum