TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 16 Lip 2012 15:15 #55079

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
oj to dziwne bo mój Kosmos właśnie jest od Ćwików i rośnie jak oszalały :woohoo:
tak samo Novalis :whistle:

hibiskus jest bardzo pożyteczny a jaka herbatka jest pyszna z jego kwiatów :woohoo:
lilie są przępiekne! :kiss3:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 16 Lip 2012 17:46 #55103

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
pamelka wrote:
Mam takie przetaczniki 'Variegata' w podobnej fazie, jak Twoje cały czas :whistle:

U mnie 'variegata' przetacznik w podobnej fazie od trzech lat ......... i ani razu nie zakwitł :hammer: :hammer:
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 16 Lip 2012 20:30 #55152

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Marto, lilie orientalne trzeba posadzić baaardzo głęboko i wyściółkować korą, wtedy przezimują bez problemu :)
A są takie piękne i obłędnie pachną...Ja już dawno zaraziłam się wirusem liliowcomanii :whistle:
Twoje kolorowe rabatki bardzo ładne są :flower1:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 16 Lip 2012 22:03 #55217

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta, lilie odpadają :whistle: . Nie lubię roślin co to je trzeba wykopywać, zakopywać, przekopywać :rotfl1: . A taki liliowiec wsadzisz i se rośnie :rotfl1: . A że ja zawsze pod prąd :whistle: , eeetam i tak mi z tym dobrze :drool: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 16 Lip 2012 23:05 #55247

• Roma
  • Roma's Avatar
Marto- a co to jest za rabata w tle? Szukam jakiegoś rozwiązania na podwyższoną rabatę.

[quot]
][/quote]

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 17 Lip 2012 17:20 #55420

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Masz już kwitnącego Hibka ,a moje mają też już pączki kwiatowe .Kolorowa rabatka sliczna .Co do RĆ też nie mam o tej szkółce dobrego zdania tak jak o R .Nie mam szczęścia do róż z tych szkółek .Kupuj ,kupuj roślinki Martuś bo miejsca jeszcze u Ciebie dostatek :eek3:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 17 Lip 2012 18:14 #55426

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Deszcz mnie wygonił z ogrodu, to wykorzystam czas pożytecznie :P

Jolu prawdę mówiąc ten kwiat Herkulesa też jest drugi, bo pierwszy był prawie zupełnie biały, potem zaś zniszczył go grad. Ten dopiero jest chyba taki jak powinien. I to chyba będzie na tyle, bo cała róża to jeden pęd i więcej pąków nie widać :blink:

Annes te róże kupowałam w zeszłym roku i nie znałam wtedy innych szkółek :oops: , w tym roku zakupy bardziej zróżnicowane.

Martuś Ty masz przecież Rosarium na wyciągnięcie ręki i wszystko możesz obejrzeć przed zakupem, my jesteśmy zdani na to, co przyślą :dry:
Za herbatką z hibiscusa nie przepadam, kwaśny :sick: . Ale kwiatki ma ładne :silly:

Mirko mój przecież nie Variegata i też nie rośnie :think:

Dorcia ależ ja żadnych lilii nie zamierzam wykopywać :eek3: , skąd w ogóle taki pomysł :dazed: .
Może nie zwróciłaś uwagi, ale ja nie mam żadnych mieczyków, dalii, cann, czyli żadnych do wykopywania.
Też nie lubię sobie dokładać roboty i w dodatku problem z przechowywaniem :crazy:

Romciu wypatrzyłaś... warzywniak :rotfl1:

DSCI1004.JPG

Cała moja działka jest na lekkim spadku, co najlepiej widać jak się spojrzy na płot - każde przęsło schodek niżej ;) , no to se podparłam, co by się nie schylać :happy3:
Raczej marna to inspiracja, ale pokazuję :whistle:

Jadziu hibek kwitnie, bo świeżo ze sklepu :rotfl1: , a czy w przyszłym roku się w ogóle objawi :whistle:
A wiesz, że Ty chyba masz jakieś telepatyczne zdolności :dazed: . Jeszcze nie przeczytałam Twojego wpisu, ale po południu odczułam gwałtowną potrzebę pojechania do szkółki i zakupienia czegoś :rotfl1: . I byłam w niej nawet dwa razy, bo najpierw była zamknięta :happy3:
No i proszę :ouch:

DSCI1009.JPG

A przecież pojechałam po modrzewia szczepionego, na zamianę za tego, który mi jednak padł, ale nie było :tongue2: , za to była szczepiona Thuja Plicata Whipcord :woohoo: , no to szybko zmieniłam zdanie :happy3:
I nawet zdążyłam ją posadzić zanim mnie deszcz wygonił :tongue1:

Teraz widzę, że znów słońce wyszło, chyba pójdę dalej sadzić, a Wam zostawiam widoczki poranne :P

DSCI1000.JPG

DSCI1005.JPG

A to moja Pinus Mugo 'Jacobsen', którą przerosły żeniszki :rotfl1: . W przyszłym roku postaram się o mniej deprymujące sąsiedztwo :happy3:

DSCI1006.JPG

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 17 Lip 2012 18:30 #55435

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Marta, ale lilie to takie długie tyczki wystające z gruntu :rotfl1: ... a liliowce fajne kępy tworzą :woohoo: . Mówisz, że lilii się nie wykopuje :think: ... to skąd mi ten pomysł przyszedł do głowy :jeez: .

Zakupy bardzo fajne :woohoo: . Oj zostałam daleko w tyle :rotfl1:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 17 Lip 2012 21:00 #55490

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
I tu Dorcia trafiła w sedno z tymi liliami! :rotfl1: Otóż to! :P
Marta, ale co jeszcze kupiłaś? Buczek jakiś? A to pendulowate listkowe?
No to dalej lecimy z serią pytań ;) Na ostatnim zdjęciu z poprzedniego postu takie coś różowe pełne sobie rośnie... Nachyłek? Zimował?
Koniec pytań!
Marta, nie grzesz narzekaniem, że masz do posadzenia hibka czy hortensje... Przy Twoim areale... Powinnaś nic, tylko sadzić, sadzić i sadzić ;)
Fajny ten podwyższony warzywniak! jakoś warzyw tam nie widać ;) , za to coś kwitnie! I takie warzywniaki ja popieram! :rotfl1:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 17 Lip 2012 22:30 #55533

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Oj, tam, Marta - artam, to nie wiesz, że warzywniak też zwykle kwitnie?
U mnie nawet w tunelu zakwitł tytoń, no jak go wyrwać, skoro sam się wysiał?
A do Gospodyni, też Marty pytanie? - z czego te podpory pod warzywnikiem? słupy telefoniczne Marto???

I zauważcie, że wstawiłam sobie zdjęcie z piesą ;)
Odmłodziłam piesę :rotfl1: , bo to stare zdjęcie.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Ostatnio zmieniany: 17 Lip 2012 22:31 przez elsi.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 17 Lip 2012 23:46 #55565

• Roma
  • Roma's Avatar
Marto- jak to jest warzywnik to ja robię tak przed Tobą :thanks: i ciężko mi się będzie podnieść z kolan.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 18 Lip 2012 23:39 #55837

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś dziękuję za propozycję jeżówki :kiss3: ale moja się wysiała i mam nadzieję coś z niej będzie....
Ależ szalejesz z zakupami....kolejne piękności trafiły do Twojego ogrodu :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 19 Lip 2012 18:52 przez AGNESS.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 19 Lip 2012 13:14 #55955

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
hehe Martuś, ano na wyciągnięcie ręki to tak nie do końca bo ja to bez samochodu :whistle: ale jak coś baaardzo chcę to wsiadam w autobus lub tramwaj i jadę B)
choć niestety nie wszędzie dojadę ale jakby co to zawsze tatkę poproszę, jeśli akurat nie jest w pracy, albo idzie do pracy albo mu się najzwyczajniej nie chce :pinch:
to wtedy wkrada się lekkie przekupstwo, albo mama się odzywa, ze ona też by chciała i jedziemy :silly:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 19 Lip 2012 20:08 #56019

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dorcia lilie może i tyczki, ale Ty się lepiej popytaj u dziewczyn, które mają dużo, jak to z tymi liliowcami jest po kwitnieniu :whistle:
Z zakupami to jesteś jeszcze dalej, bo dziś dokupiłam jeszcze jedną azalię i jeszcze jedną krzewuszkę :rotfl1:
tylko kto będzie te doły kopał w tej skale :hammer: , to ja nie wiem :evil:

Marta co do lilii to ja nie dam się zbić z pantałyku :silly: , piękne są i basta :happy-old:
A kupiłam dwa buczki, ten czerwony jak słusznie zauważyłaś i pendulowaty też buczek, ma mieć kolumnowy pokrój.
A to różowe pełne, to po prostu pełny kosmos :funnyface: , jednoroczny jak najbardziej, ale mam nadzieję, że się wysieje, bo ładny :P . Z tej samej mieszanki wyszły jeszcze takie

DSCI1011.JPG

i takie :dazed:

DSCI1013.JPG

A warzyw nie widać na warzywniaku, bo ja taki kiepski aparat posiadam niestety :think: , ale kwiatki są jak najbardziej :woohoo: . Posadziłam bakopy z libeliami, żeby się zwieszały z tych podkładów, ale jakoś nie chcą się zwieszać i na przyszły rok coś muszę innego wymyślić :think: . Może million bells :whistle:

Elu moim docelowym zamiarem jest, by warzywniak wtapiał się w ogród ozdobny, stąd kwiatki zawsze mile widziane :P , a podparte jest to ustrojstwo podkładami kolejowymi, które zostały po budowie płotu, słupami telefonicznymi nie dysponowałam :rotfl1:
Bardzo ładny awatarek z piesą :bravo:

Roma znaczy, że Ci się podoba? :oops: . A ja go nie pokazywałam, bo się wstydzę :oops:
Chciałabym kiedyś osiągnąć efekt warzywniaka wtopionego w ogród ozdobny, ale wciąż daleka droga do tego, więc póki co, nie pokazuję :whistle:

Aguś jakąś znów mam fazę na zakupy :happy3: . Dziś przybyła kolejna azalia i kolejna krzewuszka :rotfl1:
Ale tak jak u Ciebie, u mnie też susza i nie wiem kto te doły będzie kopał :devil1:

Marto więc jednak na wyciągnięcie ręki ;) , wystarczy kilka kobiecych sztuczek i już jest podwózka :happy4:

Dziś na koniec tylko jeden widoczek, bo nawet zakupów nie sfociłam, deszczyk mnie przegonił, a nic nie podlał :evil:

DSCI0995.JPG

Jutro kolejna próba sadzenia, chyba jednak będę musiała nabyć ten kilof :mad2:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 19 Lip 2012 23:05 #56106

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Martuś nie mów że nie miałaś deszczu. Tu lał dziś 2 razy i to całkiem poważnie.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 19 Lip 2012 23:19 #56116

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Ależ cudne lilijki i tak ich dużo....cudnie to wygląda....a i pachnie pewnie niesamowicie :woohoo:
A tam na następnej rabacie co tak się,, niebieszczy z dala,, bo niedowidzę B) lawenda? przetaczniki? szałwia? kocimiętka??? Ślicznie wygląda :P

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 19 Lip 2012 23:25 #56118

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Martuś a może posadzisz tam zwykłego floksa szydlastego i będzie sie ładnie zwieszał i w mig zarośnie te podkłady .W takie miejsce to najlepiej płożaki .Fajne zakupy och ,gdybym miała tyle miejsca jak u Ciebie
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 20 Lip 2012 12:10 #56220

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Boże, jakie tu herezje człowiek czyta... lilii nie lubią :eek3: :eek3: :eek3: :happy4:

Markito droga, ja uwielbiam kosmosy i poproszę o zaznaczenie kolorowymi nitkami różowego i cudacznego w celu zebranie dla mnie nasionek :-) Białego pełnego już mam :-) ale czy będzie aż tak pełny???

Prawdopodobnie podkłady kolejowe zawierają w sobie całą tablicę Mendelejewa i nie nadają się do wykorzystywania w ogrodzie warzywnym, choć mimo swej brzydoty są naprawdę piękne :-)

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.335 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum