TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 27 Lip 2012 10:24 #57596

• dorotak6
  • dorotak6's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3
Pięknie, pięknie.... :flower2: :)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 27 Lip 2012 12:10 #57622

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Martuś Camengo przepiękna, taka delikatna w barwie a jednocześnie bardzo strojna....jak różowa chmurka :P
Sheherezade wspaniała, moje niestety nie przetrwały zimy :cry3: Chciały rosnąc juz w grudniu :blink:
Łupy wspaniałe....samych żurawek masa :eek3:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Lip 2012 20:56 #57910

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Siberko szałwii nie jest aż tak dużo, po prostu każda sadzonka rozrosła się w piękny, wielki krzaczor :woohoo: . I o ile inne szałwie już teraz zaczynają wyglądać niefajnie, ta będzie ładna aż do października :dance: . A nasionka dołączę do kosmosków :hug: . Zobacz jakie mi teraz kwitną :dazed:

DSCI1078.JPG

Też dołączyć? ;) Chociaż powinnam powiedzieć, że nie gwarantuję powtórzenia cech, bo na jednym krzaczku potrafią rosnąć bardzo różne kwiatki :eek3:

Dorotko dzięki :kiss3:

Aguś Camengo trochę majtkowa ;) , ale tak wielkie i tak pachnące kwiaty wynagradzają wszystko :woohoo: .
A moja Sheherezada sadzona jesienią i jakoś przetrwała :think: . Co prawda dorosła zaledwie do pół metra, ale najważniejsze, że zakwitła :flower2:
A co do łupów to właśnie chciałam przedstawić moją nową rabatę :P . Choć właściwie jest to wykończenie rabaty przy płocie :whistle: , jak zwał, tak zwał, nowe miejsce do sadzenia :woohoo:

DSCI1070.JPG

Tak wyglądała po zdarciu trawy z wydatną pomocą mojego brata :rotfl1: . Jakby na to nie patrzeć, chyba oboje upadliśmy na głowę wykonując tę katorżniczą robotę przy 37* w cieniu :evil: . Z tą drobną różnicą, że tam cienia nie było :jeez:
A tak już po posadzeniu i częściowym wyściółkowaniu

DSCI1072.JPG

Na razie może nie wygląda to imponująco, bo iryski i liliowce od Marty przekwitnięte, chociaż nie wszystkie :silly: . Marta, spójrz, mówiłaś, że nie zakwitnie :funnyface:

DSCI1079.JPG

Całe szczęście, że nie dałam łbów obciąć, bo niestety tymi obciętymi bardzo interesuje się mój pies :hammer:
Dziś rano znalazłam trzy wyciągnięte na trawnik :angry: . Oczywiście nie wiem skąd wyciągnięte i na pewno wsadziłam gdzie indziej niż były :jeez:
A wiecie co jeszcze jest w tym najfajniejsze? Że jeszcze sporo się zmieści :woohoo: :dance:

Poza tym już tylko podlewanie, podlewanie i podlewanie :mad2: :mad2:
A nie, przepraszam, jeszcze malutki Rooguchi dostał malutką pergolkę :happy3:

DSCI1076.JPG

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 28 Lip 2012 22:48 #57940

• Roma
  • Roma's Avatar
Faktycznie katorżnicza praca, zrywać darnę w taki upał ale za to jakie efekty :bravo: :thanks:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 29 Lip 2012 00:03 #57974

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Martuś gdzie dostałaś taką fajną pergolkę .Widać ,że solidnie zrobiona .Kto to widział tak ciężko pracować w taki upał :thanks: Nawet stojąc się człowiek poci a co dopiero pracując :ohmy: . Ten liliowiec to Destined to see ??? Kosmosek śliczny
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 29 Lip 2012 20:36 #58108

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jadziu, nie, ten liliowiec to taki niewydarzony Darring Deception! Ledwo kwitnie, bo wykopany parę dni temu, ale miał kwitnąć, został zmuszony! :rotfl1:
No, Marta, jestem pod wielkim wrażeniem wykonanej przez Was pracy! Też chcę takiego brata! :woohoo: I te obrzeża, wszystko zapięte na ostatni guzik!
A kosmos rewelacyjny! :woohoo:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 30 Lip 2012 21:12 #58311

• GreenEvil
  • GreenEvil's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 67
No... tyyyle miejsca, to teraz sadzic sadzic sadzic! :flower2:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Sie 2012 11:55 #59234

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Romciu na wspomnienie tej roboty do dziś się pukam się w głowę :crazy:
Za to coraz częściej przemyśliwam nad zatrudnieniem kilku silnych panów do wywalenia większej części trawnika :whistle: , pytanie tylko, czy uda mi się to jeszcze jesienią, czy dopiero na wiosnę :lol:

Jadziu takie pergolki widywałam w różnych ogrodniczych sklepach, nie jest to jakiś rzadki rarytas. Bywają też prostokątne i mają różne wysokości. Moja ma 70 cm.
O liliowcu wypowiedziało się źródło, czyli Marta ;)

Marto chciałam zaprotestować jakobym zmuszała do kwitnienia rzeczone liliowce :idea1: .
Chyba im się u mnie po prostu spodobało, bo wygląda na to, że zakwitną wszystkie pąki, jakie im zostały :woohoo: . Proszę, Moonlight Maquerade :whistle:

DSCI1083.JPG

GreenEvil sadziłabym, ale upały nie odpuszczają, nie chcę maltretować roślinek :flower:

Po kilku dniach przerwy wreszcie odzyskałam swój komputer i dostęp do zdjęć. Troszkę zaległości się nazbierało ;) . Może najpierw kobea, zobaczcie jak się panoszy na płocie :woohoo:

DSCI1089.JPG

A czy to jest to, co myślę :woohoo:

P8020108.JPG

Naczytałam się, że często nie zdąża zakwitnąć przed przymrozkami, czyżbym jednak miała szczęście :P

A teraz moje obecnie kwitnące róże :hearts:

Nostalgie :hearts:

P8020110.JPG

Louise Odier

P8020112.JPG

Comte de Chambord

P8020113.JPG

Dagenhardt dopiero się rozkręca :woohoo:

P8020114.JPG

The Fairy

P8020115.JPG

Kent ( White Cover)

P8020116.JPG

Pirouette :hearts:

P8040118.JPG
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2012 11:58 przez r-xxta.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Sie 2012 11:59 #59236

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
To jest to co myślisz :woohoo: pąk kobei :bravo: teraz tylko czekać, aż się rozwinie ;)
U mnie pierwszy kwiatek także już jest, tym razem biały.
Dagenhardt kwitnie takimi kaskadami :lol: niech no tylko rozwinie wszystkie okoliczne pąki :funnyface:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Sie 2012 12:54 #59248

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Marcik idziesz jak burza, ciągle nowe połacie wydarte trawie :woohoo: Podziwiam , że macie ochotę do pracy w takim upale....ja mam kompletnego , upartego jak osioł lenia....nie robię nic ....tylko wieczorami podlewam :cool3:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Sie 2012 16:21 #59285

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Martuś, jakie piękne róże! Szczególnie zachwyciła mnie ta biała z żółtym środeczkiem :flower2: Skromna, ale urocza :flower1:
U mnie wczoraj popadało, a dzisiaj świeci słońce, ale nie ma już takiego upału...Na szczęście! Jest całkiem przyjemnie, więc wieczorem troszkę powalczę z chwastami :silly:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Sie 2012 22:08 #59333

• Roma
  • Roma's Avatar
Marto- nie ma obawy, na bank zobaczysz kwiaty kobei.Miałam je co roku i co roku kwitły do pierwszych przymrozków.Nie zazdroszczę Ci roboty, przy likwidacji trawnika. znam ten ból :jeez:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 06 Sie 2012 20:20 #59718

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jolu ten kwiat już prawie rozkwitł :woohoo: . Jutro mu strzelę fotkę, bo właśnie jest w trakcie zmiany koloru - myślałam, że będzie biały (choć siałam fioletową), ale coś się zaczęło dziś zmieniać :silly:
Dagenhardt też się już rozwinął, a mimo to produkuje pąki dalej :P

Aguś to nie ja, to mój brat :whistle: , ja też mam lenia jak stąd do Warszawy :rotfl1: . I też tylko podlewam, bo muszę :unsure: , choć nie znoszę :jeez:

Dalu ta niby skromna różyczka zaskoczyła mnie w tym roku potrojeniem swojego rozmiaru :rotfl1: . Niezły z niej krzaczorek jak na miniaturę :silly:
U nas nadal susza, choć wczoraj przeszła burza, z grzmotami, błyskawicami, tylko... prawie bez deszczu :hammer:

Romciu właśnie zauważam na kobei coraz więcej pąków :woohoo: . Ale się cieszę :dance:
Nie tknęłabym tego trawnika, gdyby nie to, że Marta już wykopała roślinki i trzeba było natychmiast robić im miejsce ;)

Dziś po różach kolej na hortensje bukietowe w ramach zaległości ;)
Wszystkie sadzone w tym roku, dlatego niektóre krzaczki jeszcze niewielkie :oops:
Najmniejsza Pinky Winky

DSCI1056.JPG

La Vesterival

DSCI1055.JPG

Sundae Fraise

DSCI1057.JPG

Vanille Fraise 'Renhy'

DSCI1058.JPG

Limelight

DSCI1060.JPG

Kyushiu

DSCI1061.JPG

Zdjęcia sprzed kilku dni, dziś niektóre już nie wyglądają tak dobrze :jeez:

I na koniec moje polowanie ( bezkrwawe :rotfl1: ) na pająka :silly:
Ostatnio tygrzyka pokazywała Marta Kocina. A to mój :P

P7290105.jpg

Wiecie, że jeszcze kilka, a może kilkanaście lat temu w Polsce ten pająk nie występował?
On generalnie żyje w bardziej tropikalnych rejonach i trafił do nas, jak i w Polsce zaczęły się tropiki :think:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 06 Sie 2012 20:59 #59730

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Śliczny tygrysek!
Moja Sundae Fraise kwitnie sobie w jednym zaprzyjaźnionym ogródku i czeka na odbiór, mam tylko nadzieje, ze w dobrej kondycji.
Hortensje niewątpliwie teraz przyciągają wzrok. Twoje na razie młodziutkie, ale zobaczysz co będzie w przyszłym roku :eek3:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 06 Sie 2012 21:03 #59731

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś u mnie tygrzyków zatrzęsienie, natykam się na nie na każdym kroku.....to takie olbrzymy.....i wcale nie przesadzam, ale aż boję się przez nie pracować w ogrodzie :oops: :jeez:
Hortensje prześliczne i niezła kolekcja. To naprawdę wspaniałe, całkowicie niekłopotliwe krzewy....a jakie piękne :P

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 06 Sie 2012 21:22 #59739

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Martusiu, ja też chcę tygrzyka! Agnieszka pisze, że u niej mnóstwo, u Ciebie też, a w moim ogrodzie jakoś dotąd ich nie spotkałam...
Masz już niezłą kolekcję hortensji bukietowych :flower2: Już są śliczne, a z roku na rok będą bardziej okazałe :flower1:
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 07 Sie 2012 19:58 #59924

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
Ja bym chciała przeczytać, że wreszcie spadł porządny deszcz! Spadł?
U mnie jak zwykle - opadów nadmiar... :evil:

Masz dostęp do taniej kory? Bo ja Cię nie chcę martwić, ale z kilku worków wysypanych przeze mnie w ubiegłym roku nie został ani ślad! Ta drobno zmielona znika jak kamfora.
Nie zapominaj o dodawaniu na nowe rabatki trawy! rozkładająca się kora potrzebuje azotu :-)

Roślinność piękna, a kosmosek przesłodki :-)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 07 Sie 2012 21:30 #59953

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
markita wrote:
Nie tknęłabym tego trawnika, gdyby nie to, że Marta już wykopała roślinki i trzeba było natychmiast robić im miejsce ;)
No proszę, nie wiedziałam, ze ja tak do roboty potrafię pogonić! ;) :rotfl1: :rotfl1: Tylko czemu nie siebie? ;)
Tygrzyk i u mnie był ze dwa lata temu... To ja już się napatrzyłam, za tygrzyki i upały dziękuję! ;)
Marta, masz te swoje kwitnienia różowych róż...
I masz przędziorka.. :angry: Ciekawe, czy jego występowanie w takiej obfitości to też zasługa suszy...
A może za to nie masz plamistości? ;) Znaczy róże nie mają?

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.556 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum