TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 30 Wrz 2012 20:51 #73733

• patkaza
  • patkaza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 64
:drink1: gratuluję końca :dance:
czy sosenka ma już przeznaczenie...???i reszta roślinek też posadzone???? na pw. wysłałam
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 01 Paź 2012 21:57 #74005

• patkaza
  • patkaza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 64
:bad-idea: pozazdrościłam i ja skubałam dziś trawę...miejsce robie... :flower1:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 02 Paź 2012 20:33 #74222

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Marta, może już za późno spieszę ;) z tą radą, patrząc na ogrom poczynionych prac, ale ja też ostatnio odtrawiałam... U mnie po deszczu ta czynność to bułka z masłem! Dokonałam takiego odkrycia, że szpadel do tego wcale nie jest potrzebny! No może tylko, żeby zacząć...A potem juz tylko motyka w użyciu, wbić, podważyć, pociągnąć...Całe takie płaty się ciągną! Jak mi się to odtrawianie spodobało! :woohoo: Niemal zero wysiłku! Czy na twojej glebie to by się nie sprawdziło?

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 02 Paź 2012 20:56 #74240

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Dorcia pani Ewa się uwinęła, bo inni klienci czekają ;) , a cała moja reszta roboty :jeez: powoli, ale się posuwa. Perzu mam cały kontener, który miał służyć na śmiecie :huh:
Co do grzybków, to co parę dni się wypuszczam za mój płot, ale puchy :cry3: , chyba jest za zimno nocami :think:

Romciu no właśnie, już Siberka wspominała o obsianiu, ale musicie mi to dokładniej wytłumaczyć :idea1: .
Czym obsiać, kiedy i co z tym dalej robić, no i czy cokolwiek urośnie na takiej górce z trawy ułożonej "do góry nogami"? :think:

Marto a Ty ciągle w locie :silly: . Jak ja bym chodziła do pracy na 6 rano, to po powrocie szłabym spać, a nie na działkę :rotfl1: . Podziwiam Cię naprawdę :hug:

Jadziu Tło z Erect będzie bardzo dobre, widziałam ostatnio u Aguniady na FO takie kilkuletnie Erecty i one trochę dołem łysieją z wiekiem :dry:
A robota wciąż jeszcze nie skończona :jeez:

Dagmaro a żebyś wiedziała, jak ja nienawidzę :mad2: :mad2:
A kurhanik, to właśnie zerwana trawa, która po przekompostowaniu będzie nową rabatką :woohoo:

Ula żebyś wiedziała, Pani Ewa ma jakieś turbodoładowanie :rotfl1:

Aga jakiego końca ;) , końca to jeszcze długo nie widać :happy3:
A sosenkę dziś posadziłam :woohoo:
Jak tam śliwka? Wykopana? :rotfl1:

Ponieważ ciągle nie mogę pokazać nowych postępów, to pokażę zaległe zakupy, które mi ostatnio tajemniczo wcięło :huh:

Dwa berberysy 'Admiration'

DSCI1293.JPG

Thuja Danica 'Aurea'

DSCI1294.JPG

Cyprysik groszkowy 'Boulevard'

DSCI1295.JPG

Cyprysik tępołuskowy 'Lycopoides'

DSCI1296.JPG

Cyprysik groszkowy "Filifera Nana'

DSCI1299.JPG

Jak na razie tylko ten ostatni ma już miejscówkę - pod szczepionym Whipcordem :silly:
Może jutro wreszcie uda mi się coś posadzić :jeez:

Na koniec nie mogę sobie odmówić wstawienia tego zachwycającego zimowita Waterlily :hearts:

DSCI1297.JPG

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 02 Paź 2012 21:02 #74243

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Marto trzeci dzień odtrawiania był po deszczu i rzeczywiście było łatwiej, ale nie tak łatwo jak u Ciebie :rotfl1: . Niestety u mnie perz :angry: tak wszystko mocno trzyma, że nawet po deszczu zajęcie jest koszmarne :mad2: . A motyczką próbowałam w zeszłym roku ;) , zaraz pierwszego dnia przepołowiłam sobie duży palec u nogi :hammer: i od tamtej pory stosuję inne metody :rotfl1:
A, i pamiętam, że zrobiłam sobie opatrunek i pojechałam do... ogrodniczego po zakupy na tą rabatkę :crazy: :rotfl1:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 02 Paź 2012 21:09 #74250

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Martuś jesteś niesamowita :funnyface: zamiast na pogotowie
to do ogrodniczego :jeez: Fajne zakupy Tak długo będę się zastanawiać,aż wreszcie kupię .Na razie zbieram info .Whipcord też mnie kusi taki szczepiony .Zaraza sie rozszerza :club2:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 02 Paź 2012 21:35 #74280

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 208
Zrywanie trawy motyczką :eek3: Mogę sobie na mojej ciężkiej glinie pomarzyć... Marta, traktujesz czymś tą trawę na kurhaniku, żeby się przekompostowała szybciej? Ja próbowałam zerwane kawałki w kompostowniku kompostować, ale z miernym efektem. Teraz na szczęście mogę usunięta darń układać w zapadłym gruncie nad kładzionym w zeszłym roku odwodnieniu, ale i te rowy mariańskie mi się kończą, a trawnika musi ubyć sporo :think:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 02 Paź 2012 21:45 #74291

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
hehe latam od 5 ale za jakieś pół godziny to będę padnięta i będę zasypiać przy ekranie :rotfl1: no bo jak wychodzę ze szkoły po 11 to jestem tak szczęśliwa, że dla mnie już koniec a inni dopiero idą do pracy i dlatego tak latam :funnyface:
a mi i mamie się ostatnio zamarzyła róża ale taka szczepiona ala drzewko.. :whistle:
chyba będzie trzeba takiej poszukać :rotfl1:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Paź 2012 17:57 #74850

• lora
  • lora's Avatar
Martuś chyba zapatrzyłam sie na Ciebie :rotfl1: zaczynam usuwanie niby trawy, opanował ja kurdybanek i nic nie widać...robię nowe rabatki przed domem..bo płasko ...pomoc będzie w sobotę...oby tylko nie padało... :)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Paź 2012 19:12 #74880

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Jak to się stało, że ja przegapiłam Twój ostatni post :think: . Nowości superaśne :woohoo: - zwłaszcza berberys :woohoo: . Tego kontenera perzu to Ci nie zazdroszczę :hug2: .

Jak tam robota postępuje? Działasz coś? - bo ja w czarnej ... jestem :cry2: - nawet tej trzeciej juki chyba już nie posadzę :placze:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Paź 2012 19:45 #74897

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jadziu żebyś wiedziała, że się rozszerza :rotfl1: . Ty też nie jesteś bez winy, różyczkomanię rozsiewasz, że hej :P
A Whipcorda polecam gorąco :kiss3: , zobacz posadziłam mu w nóżkach innego "sznurkowca" :silly: , cyprysika groszkowego Filifera Nana

DSCI1319.JPG

Dagmaro jeszcze niczym nie traktowałam tej trawy, bo ciągle coś tam dosypuję. W domu mam tylko nawóz przyspieszający kompostowanie, ale jakoś nie mam o nim dobrego zdania :dry:
W zeszłym roku zdartą trawę zwaliłam na kupę za kompostownikiem nawet z perzem i muszę powiedzieć, że trochę kompostu będę z tego miała. A perz wyrósł tylko na górnej warstwie i będzie łatwy do usunięcia.
Aha, słyszałam jeszcze, że dobrze jest przesypywać trawę popiołem z kominka na kompoście, jeśli jej jest dużo.
Ja mam jeszcze sporo popiołu z zeszłej zimy, to dosypuję hojnie ;)

Marto ale wiesz, że róże pienne ciężko się zimuje?
Chyba, że w donicy, a na zimę donicę do jakiejś szklarni albo gdzieś :blink:

Misiu no brawo, brawo :bravo:
A co planujesz na tych nowych rabatkach?

Dorcia na tego berberysa polowałam od wiosny :woohoo:
Dziś wreszcie trochę sadziłam, ale głównie to walczyłam z odrostami krwawnika kichawca, który dostał eksmisję już prawie miesiąc temu, a ciągle wydłubuję nowe roślinki i kilometry korzeni :hammer: :jeez:

Dziś cały dzień porządkowałam po ostatnich pracach i nawet zdążyłam trochę roślinek posadzić i przesadzić :silly:
Pomyślałam sobie, że z góry mój kurhanik będzie lepiej widać ;)
Bez czarny 'Eva' widoczny w doniczce też już posadzony :whistle:

DSCI1305.JPG

I trochę nowości posadzonych

DSCI1318.JPG

DSCI1320.JPG

miejsce szumnie zwane zakątkiem trawowym :rotfl1:

DSCI1322.JPG

I widok na rabatkę od tyłu :silly:

DSCI1323.JPG

Na całej długości pomiędzy innymi roślinami planuję wsadzić 20 róż :whistle:

A kiedyż to będzie wyglądało tak? :oops:

DSCI1317.JPG

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Paź 2012 19:47 #74898

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
ja tak samo......no jak się zamierzałam wybrać na działkę to co.....no lunęło jak z cebra i leje tak już od kilku godzin :placze: a chciałam zobaczyć czy Vanilla zakwitła :placze:
wiem, Martuś wiem ale spróbujemy :hug: kupuje dopiero wiosną, w donicy zaś na zimę starannie okryta będzie zimować w altance :flower2: najwyżej dostanie jakiś stary koc jeszcze :whistle:
Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2012 19:50 przez Shirall.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Paź 2012 20:00 #74903

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
markita wrote:
A kiedyż to będzie wyglądało tak? :oops:
Będzie, będzie nic się nie martw :hug:
A przy kurhaniku palmóweczka, dobrze widzą moje stare oczy :search:
Evę mam nadzieję nieco dalej posadziłaś, nie tam, gdzie stoi :think: Wierzba rozrośnie się w sporą palmę :lol:
I na te róże już nie mogę się doczekać :happy4:

Edit.
A ta Filifera Nana :think: wiesz, że dorasta do 1,5 metra wysokości i do 3 nawet szerokości ;)
Zasłoni kiedyś hipisa.
Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2012 20:02 przez pamelka.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Paź 2012 20:15 #74914

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś no co Ty, znowu pada u Was :eek3: . Współczuję ci bardzo :hug:
Mam nadzieję, że zimowanie w altance pod kocykiem się powiedzie :P

Jolu dobrze widzisz :P palmóweczka. Bez trochę dalej, poza tym z tego miejsca, gdzie robiłam zdjęcie, nie widać dobrze odległości między nimi ;)
A po tym, co napisałaś o cyprysiku aż zerknęłam do katalogu ZSP i on podaje, że to "niski, karłowaty, półkulisty krzew, osiągający w wieku 10 lat ok. 0,5 m wysokości". Dlatego też zrezygnowałam z odmiany 'Filifera Aurea', bo ta według ZSP dorasta do 1,5 metra :think:
Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2012 20:16 przez r-xxta.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Paź 2012 20:36 #74929

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
spróbowałoby tylko nie..........pogroże łopatą to pomoże, zachęci i powstrzyma przed głupimi pomysłami :evil: :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2012 20:37 przez Shirall.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Paź 2012 20:50 #74936

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martuś, ta rabata prezentuje się bardzo ... okazale :eek3: . Oj wiele piękności tam się zmieści :woohoo: . Ona już w przyszłym sezonie będzie pięknie wyglądała, nie bój żaby :hug: . Zobacz na moja różankę - przecież powstała wiosną, a teraz wszystko urosło, że hej :hearts: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Paź 2012 20:51 #74937

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
A zerknij na zdjęcia w ZSP :think:
Ja tam się może nie znam, ale patrz tu :rotfl1: :whistle:
Już wiem skąd pomyłka, ja pisałam o 'Filiferze', wspomniany katalog mnie zmylił :jeez:
'Nana' będzie mniejsza :silly:
Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2012 21:02 przez pamelka.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Paź 2012 21:00 #74947

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
:jeez: Popiołem przesypujesz materiał do kompostowania???? :club2:
Dwa razy dłużej będzie Ci się kompostowało. Popiół ma odczyn zasadowy, który spowalnia rozkład materii. Kto tak poradził???

Edit: Mówimy o trawie (skoszonej) czy jeszcze o darni z trawnika???

Bo jeśli o koszonej, to trzeba ją przesypywać warstwami ziemi. Z samej trawy, a nawet trawy z popiołem nie powstanie żyzna gleba, którą w gruncie rzeczy jest kompost!
Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2012 21:08 przez sd-a.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.500 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum