TEMAT: OGRODOWE PRZYMIARKI

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 02 Paź 2012 21:45 #74291

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
hehe latam od 5 ale za jakieś pół godziny to będę padnięta i będę zasypiać przy ekranie :rotfl1: no bo jak wychodzę ze szkoły po 11 to jestem tak szczęśliwa, że dla mnie już koniec a inni dopiero idą do pracy i dlatego tak latam :funnyface:
a mi i mamie się ostatnio zamarzyła róża ale taka szczepiona ala drzewko.. :whistle:
chyba będzie trzeba takiej poszukać :rotfl1:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Paź 2012 17:57 #74850

• lora
  • lora's Avatar
Martuś chyba zapatrzyłam sie na Ciebie :rotfl1: zaczynam usuwanie niby trawy, opanował ja kurdybanek i nic nie widać...robię nowe rabatki przed domem..bo płasko ...pomoc będzie w sobotę...oby tylko nie padało... :)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Paź 2012 19:12 #74880

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Jak to się stało, że ja przegapiłam Twój ostatni post :think: . Nowości superaśne :woohoo: - zwłaszcza berberys :woohoo: . Tego kontenera perzu to Ci nie zazdroszczę :hug2: .

Jak tam robota postępuje? Działasz coś? - bo ja w czarnej ... jestem :cry2: - nawet tej trzeciej juki chyba już nie posadzę :placze:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Paź 2012 19:45 #74897

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Jadziu żebyś wiedziała, że się rozszerza :rotfl1: . Ty też nie jesteś bez winy, różyczkomanię rozsiewasz, że hej :P
A Whipcorda polecam gorąco :kiss3: , zobacz posadziłam mu w nóżkach innego "sznurkowca" :silly: , cyprysika groszkowego Filifera Nana

DSCI1319.JPG

Dagmaro jeszcze niczym nie traktowałam tej trawy, bo ciągle coś tam dosypuję. W domu mam tylko nawóz przyspieszający kompostowanie, ale jakoś nie mam o nim dobrego zdania :dry:
W zeszłym roku zdartą trawę zwaliłam na kupę za kompostownikiem nawet z perzem i muszę powiedzieć, że trochę kompostu będę z tego miała. A perz wyrósł tylko na górnej warstwie i będzie łatwy do usunięcia.
Aha, słyszałam jeszcze, że dobrze jest przesypywać trawę popiołem z kominka na kompoście, jeśli jej jest dużo.
Ja mam jeszcze sporo popiołu z zeszłej zimy, to dosypuję hojnie ;)

Marto ale wiesz, że róże pienne ciężko się zimuje?
Chyba, że w donicy, a na zimę donicę do jakiejś szklarni albo gdzieś :blink:

Misiu no brawo, brawo :bravo:
A co planujesz na tych nowych rabatkach?

Dorcia na tego berberysa polowałam od wiosny :woohoo:
Dziś wreszcie trochę sadziłam, ale głównie to walczyłam z odrostami krwawnika kichawca, który dostał eksmisję już prawie miesiąc temu, a ciągle wydłubuję nowe roślinki i kilometry korzeni :hammer: :jeez:

Dziś cały dzień porządkowałam po ostatnich pracach i nawet zdążyłam trochę roślinek posadzić i przesadzić :silly:
Pomyślałam sobie, że z góry mój kurhanik będzie lepiej widać ;)
Bez czarny 'Eva' widoczny w doniczce też już posadzony :whistle:

DSCI1305.JPG

I trochę nowości posadzonych

DSCI1318.JPG

DSCI1320.JPG

miejsce szumnie zwane zakątkiem trawowym :rotfl1:

DSCI1322.JPG

I widok na rabatkę od tyłu :silly:

DSCI1323.JPG

Na całej długości pomiędzy innymi roślinami planuję wsadzić 20 róż :whistle:

A kiedyż to będzie wyglądało tak? :oops:

DSCI1317.JPG

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Paź 2012 19:47 #74898

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
ja tak samo......no jak się zamierzałam wybrać na działkę to co.....no lunęło jak z cebra i leje tak już od kilku godzin :placze: a chciałam zobaczyć czy Vanilla zakwitła :placze:
wiem, Martuś wiem ale spróbujemy :hug: kupuje dopiero wiosną, w donicy zaś na zimę starannie okryta będzie zimować w altance :flower2: najwyżej dostanie jakiś stary koc jeszcze :whistle:
Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2012 19:50 przez Shirall.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Paź 2012 20:00 #74903

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
markita wrote:
A kiedyż to będzie wyglądało tak? :oops:
Będzie, będzie nic się nie martw :hug:
A przy kurhaniku palmóweczka, dobrze widzą moje stare oczy :search:
Evę mam nadzieję nieco dalej posadziłaś, nie tam, gdzie stoi :think: Wierzba rozrośnie się w sporą palmę :lol:
I na te róże już nie mogę się doczekać :happy4:

Edit.
A ta Filifera Nana :think: wiesz, że dorasta do 1,5 metra wysokości i do 3 nawet szerokości ;)
Zasłoni kiedyś hipisa.
Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2012 20:02 przez pamelka.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Paź 2012 20:15 #74914

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś no co Ty, znowu pada u Was :eek3: . Współczuję ci bardzo :hug:
Mam nadzieję, że zimowanie w altance pod kocykiem się powiedzie :P

Jolu dobrze widzisz :P palmóweczka. Bez trochę dalej, poza tym z tego miejsca, gdzie robiłam zdjęcie, nie widać dobrze odległości między nimi ;)
A po tym, co napisałaś o cyprysiku aż zerknęłam do katalogu ZSP i on podaje, że to "niski, karłowaty, półkulisty krzew, osiągający w wieku 10 lat ok. 0,5 m wysokości". Dlatego też zrezygnowałam z odmiany 'Filifera Aurea', bo ta według ZSP dorasta do 1,5 metra :think:
Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2012 20:16 przez r-xxta.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Paź 2012 20:36 #74929

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
spróbowałoby tylko nie..........pogroże łopatą to pomoże, zachęci i powstrzyma przed głupimi pomysłami :evil: :rotfl1:
Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2012 20:37 przez Shirall.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Paź 2012 20:50 #74936

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Martuś, ta rabata prezentuje się bardzo ... okazale :eek3: . Oj wiele piękności tam się zmieści :woohoo: . Ona już w przyszłym sezonie będzie pięknie wyglądała, nie bój żaby :hug: . Zobacz na moja różankę - przecież powstała wiosną, a teraz wszystko urosło, że hej :hearts: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Paź 2012 20:51 #74937

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
A zerknij na zdjęcia w ZSP :think:
Ja tam się może nie znam, ale patrz tu :rotfl1: :whistle:
Już wiem skąd pomyłka, ja pisałam o 'Filiferze', wspomniany katalog mnie zmylił :jeez:
'Nana' będzie mniejsza :silly:
Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2012 21:02 przez pamelka.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Paź 2012 21:00 #74947

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
:jeez: Popiołem przesypujesz materiał do kompostowania???? :club2:
Dwa razy dłużej będzie Ci się kompostowało. Popiół ma odczyn zasadowy, który spowalnia rozkład materii. Kto tak poradził???

Edit: Mówimy o trawie (skoszonej) czy jeszcze o darni z trawnika???

Bo jeśli o koszonej, to trzeba ją przesypywać warstwami ziemi. Z samej trawy, a nawet trawy z popiołem nie powstanie żyzna gleba, którą w gruncie rzeczy jest kompost!
Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2012 21:08 przez sd-a.

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 04 Paź 2012 22:56 #75018

• Roma
  • Roma's Avatar
Marto- pamiętam jak moja babcia taką górkę z darną aby szybciej przerobiła, polała rozpuszczonymi w wodzie drożdżami.
Oglądam te Twoje połacie i zastanawiam się czy Ci ich zazdrościć , bo tyle miejsca do nasadzeń i do realizowania się, czy też się cieszyć, bo nie mam tyle roboty :devil1:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 05 Paź 2012 18:32 #75196

• Cebulla
  • Cebulla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 206
Hmmm, ja też mam pomysł na miejsce na 20 róż u siebie. Ale też musiałabym zerwać trawnik... Hmmm, chyba ten plan jeszcze poczeka :whistle: Różyce już wybrane?

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 05 Paź 2012 19:11 #75210

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
:oops: ja niewinna jestem :jeez: nie kazałam kupować aż tylu róż :laugh1: .Kawał roboty odwalony, a kurhanik już zielenieje z zazdrości ,bo trawka taka zielona. Martuś masz mistrza świata w pracach i zakupach oczywiście
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 05 Paź 2012 20:42 #75277

• patkaza
  • patkaza's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 64
Roma wrote:
Marto- pamiętam jak moja babcia taką górkę z darną aby szybciej przerobiła, polała rozpuszczonymi w wodzie drożdżami.
Oglądam te Twoje połacie i zastanawiam się czy Ci ich zazdrościć , bo tyle miejsca do nasadzeń i do realizowania się, czy też się cieszyć, bo nie mam tyle roboty :devil1:

jaka wiedza u Marty w wątku...dzięki :coffe:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 05 Paź 2012 20:52 #75283

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
No masz teraz wielkie pole ;) możliwości do wykorzystania! Jak to dobrze, że nadszedł ten moment, że wreszcie mogłaś coś posadzić, przesadzić! Po tym oddarnianiu i kursowaniu z taczką...należy się nagroda! A cóż lepszą nagrodą jak sadzenie! :woohoo:
Kurhanik całkiem spory i też w kształcie nieco księżycowym ;) A ja kibicuję zakątkowi trawowemu! Szumna nazwa, słuszna nazwa! Szumi już trochę? ;)

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 05 Paź 2012 21:41 #75339

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś masz cały przyszły sezon na wymyślenie jakiejś skutecznej groźby :rotfl1:
Ale myślę, że nie będzie potrzebna, Ty masz po prostu rękę do róż :hug:

Dorcia na tej fotce od tyłu prezentuje się nawet bardziej okazale niż w rzeczywistości :rotfl1: .
Ale miejsce z którego robiłam zdjęcie jest już użytkowe ;) , będą tam maliny, które mama mi przywozi w niedzielę.
Obok, na trawniku mam drzewka owocowe i to będzie jaki mini sadek z mini jagodnikiem :rotfl1:

Jolu rzeczywiście na fotkach u Kurowskich to jakiś potwór :rotfl1: , ale przecież to jest straszna rozbieżność takie informacje :huh: , człowiek głupieje, naprawdę :jeez:
Mam nadzieję, że nie będzie taki mały jak twierdzi ZSP, ani tak wielki, jak piszą Kurowscy :happy3:

Siberko zabij, nie pamiętam, gdzie to wyczytałam :oops: , ale pamiętam, że uzasadnione było to tym, że popiół ma odczyn zasadowy, a trawa ( mowa o skoszonej) zakwasza kompost, więc razem się równoważą... :oops:
No jakoś tak to zapamiętałam :think:
Ja generalnie kompost robię nie tylko z trawy, ale wszystkich ogrodowych resztek ( bez perzu :evil: ), odpadków kuchennych, ziemi z doniczek itd. No i czasem sypnę popiołem :supr:
Ale już nie będę, nie bij ;)

Romciu nie wiem, co na to Siberka :rotfl1: , ale pomysł mi się podoba ;)
Powiem Ci, że ja też często się biję z myślami, czy to dobrze, że tak dużo miejsca, czy to źle :silly: .Zwłaszcza, że kondycja tego, co pod trawą pozostawia wiele do życzenia :rotfl1:

Dagmaro jak przeczytałam, co Ty tam mieszasz różom w dołki :eek3: , faktycznie czarownica z Ciebie :devil1:
Ja zamówiłam, chociaż mam gorzej - sama te doły będę kopać :crazy: , więc myślę, że chyba nie masz wyjścia, też trzeba zamówić :woohoo:
Moje już wybrane, zamówienia poszły :dance:

Jadziu kazać nie kazałaś, ale ciekawe kto te piękne foty wkleja :whistle: . I propaganda się rozsiewa :evil: :rotfl1:
A robotę, to nie wiem, czy do grudnia skończę, dziś kolejny pomysł się pojawił :happy3:

Aga prawda? a jaka ta wiedza czasami zaskakująca :rotfl1:

Marto no więc sadzę i przesadzam :dance: . Myślę, że w jakiś ciąg wpadłam, bo jeszcze jednego nie skończyłam, a już myślę o kolejnym :rotfl1:
A "zakątkowi trawowemu" oj przyda się kibicowanie, bo marniutki na razie :rotfl1: , trzeba go choć duchowo wesprzeć ;)

Nie zdążyłam dziś zrobić żadnych nowych fotek, ale pokażę jedną wczorajszą, z którą się wiąże pewien nowy pomysł :whistle:
To jest moja rabata przytarasowa widziana z góry :silly:

DSCI1310.JPG

Jakoś tak po przeczytaniu paru ostatnich postów u Gorzatki olśniło mnie, że zrobiło się trochę miejsca na niej po wydaniu trzech hortensji w dobre ręce ;) . A trzeba Wam wiedzieć, że ta rabata, to jedyne miejsce u mnie, gdzie przez większość dnia mam cień :whistle: . Dziś jeszcze doszłam do wniosku, że wyjadą stamtąd lawendy i co?
I zamówiłam siedem host :dance:
Miejsca nie jest dużo, więc wybierałam z tych mniejszych :happy3:
A najśmieszniejsze jest to, że jakby mi ktoś jeszcze tydzień temu powiedział, że będę kupować hosty w tym roku, to bym mu pokazała :crazy: :rotfl1:
Życie jest pełne niespodzianek :ouch:

Odp: OGRODOWE PRZYMIARKI 05 Paź 2012 21:52 #75348

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
No to bedzie hostowe serduszko przy tarasie .Fajnie będzie wyglądać .No i popatrz Martuś jak to nam siew sekundzie zmieniają pomysły .No cóż też tak mam :devil1:
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.601 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum